Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: OCC Senior
2011-01-18, 23:11
O księżach/ księdzach ??
Autor Wiadomość
magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-23, 02:05   

giemul napisał/a:
I tu niestety KK daje ciała na całej linii .
no KK to ogolnie mówiac przez sedki lat i tysiac lecia, jak to powiedział pewien starszy 80 paroletni kapłan zakonnik (niestety juz nieżyjacy). KK przez wieki zatracił Boga i zgubił przesłanie Chrystusa. Do niewierzących pewnie to nietrafi a wierzącym niech da to do myslenia.

Ja jestem zdania takiego ze KK nie potrzebuje nowych swietych nie potrzebuje tego całego majatku. Jedyne co potrzebuje to prawdziwie wierzących ksieży. Znam kilka takich przykładów niestety to znaczna mniejszość :( wiec KK jest jaki jest i nie tylko daje dupy z udawadnianiem swoich racji ale i ze wszystkim Jakby to powiedzieć dziś to jest kolos co na glinianych nogach sie chwieje :P

....a wszystko jest napisane co ksieza (i nie tylko) maja robić tylko ze do tego potrzeba wiary......... dlatego jednak proponuje oddzielić sprawe wiary od wyznania(czyt.religii vel obrządku). Czyli mozemy traktujmy KK jako firme z urzednikami albo przedsiebiorstwo .............. które należalo by zamknać a jesli nie to powarzne zreorganizować :P

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-23, 03:25   

prezesartur napisał/a:
TNT robi już mało bo całkowicie odrzuca naukę na korzyść bzdur. (...)

Tylko nie wiem, dlaczego wokół każdej wypowiedzi (czyjejkolwiek) od razu dorabiasz swoją ideologię. Bo akurat nie odrzucam nauki (wbrew temu, co Ci się wydaje, jestem ścisłowcem - zawsze miałem dobre oceny z maty,fizy,chemii etc, a po dupie miałem z humanistyki np. polski, historia...), tylko nie wierzę w AŻ taki zbieg okoliczności że energia 'sama z siebie' pobudziła do życia cząsteczki, co wcale nie znaczy, że bliżej nieokreślone coś, jak to już róznie z magikiem ponazywaliśmy, sobie tej energii do tego celu nie wykorzystało. Więc proszę czytaj tylko to, co pisze i nie dorabiaj nic pomiędzy wersami :) I na pewno nie wmawiaj mi, że wierzę w gusła albo coś sobie wysysam z palca. Ponadto napisałem jeszcze o kilku przeżyciach życiowych, którymi raczej nie zamierzam się na forum dzielić, ale to moja prywatna sprawa przecież. Moje spojrzenie na świat nie jest od nikogo zapożyczone, wyczytane, jest efektem przede wszystkim moich własnych przeżyć, spostrzeżeń, przemyśleń :)

Bo:
magik napisał/a:
kto to wie może Bóg to ta energia sprawcza??

To jest mniej więcej moje stanowisko.

Nie wspomniałem także nic o 6 dniach w Biblii ani nic podobnego, więc nie wiem z czym uderzasz w ogóle...

giemul napisał/a:
Krytykowanie kościoła jest skutkiem niewiary w bóstwa a nie odwrotnie .

Zaznacz przynajmniej, że tak jest u Ciebie. Bo u mnie brak wiary w KK nie ma nic wspólnego z brakiem wiary w jak to napisałeś 'bóstwa'...

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-01-23, 06:26   

Mówicie o tych waszych doświadczeniach a ja też miałem kilka takich po, których mógłbym zacząć wierzyć w istnienie wyższej mocy. Czasem nawet gdy komuś o takowych opowiadam mówię: gdybym był przesądny to powiedział bym, że ktoś nade mną musi czuwać. Moja siła polega na tym, że wiem, że to wszystko była kwestia przypadku a nie czuwającego nade mną megamocnego bo gdyby megamocny istniał to zapewne zajmował by się osobami bardziej mu oddanymi niż takim jak ja niewiernym Tomaszem brukającym jego imię. No chyba, że megamocny ma już dość swoich owieczek i woli trzymać sztamę z takimi jak ja. Wiara jest słabością ludzką i być może niektórym pomaga ale sama w sobie jest słabością. Podnosicie tu argumenty dotyczące majątku kościelnego i zakłamania księży ale prawda jest taka, że jeśli religia przestanie być opłacalna to przestanie być potrzebna bo żaden ludź za strawę i lokum nie będzie pełnik funkcji kapłańskich bo to nie średniowiecze a jelenie mieszkają w lesie. Nie będzie kapłanów wciskających ludziom do głów pierdoły automatycznie nie będzie wiernych. Kościół to zwykła działalność gospodarcza tyle, że nie podlegająca prawu a jeśli przestanie być opłacalna zostanie zamknięta jak każde nierentowne przedsiębiorstwo. Najbardziej bolesne jest to, że rzucamy słowa na darmo i nie będzie nam dane móc umrzeć zobaczyć, że nic po śmierci oprócz stężenia pośmiertnego i procesów gnilnych nie następuje i że tacy jak ja czy giemul nie będą mogli powiedzieć: a nie mówiłem. A jeśli nawet jest to przecież megamocny jest miłosierny i mi wybaczy to, że w niego nie wierzyłem a że zacna ze mnie istota i tak trafię do raju więc po grzyba mam jeszcze tracić czas w tym jakże krótkim życiu doczesnym na klęczenie w kościołach i zmawianie paciorków o co najmniej infantylnej treści. Nie no chociaż bym chciał to nie mam siły pisać bo zrobiłem dziś piechotą na mrozie więcej kilometrów niż wszyscy trzej królowie razem wzięci kiedy szli do Dżizusika z fantami idę spać

giemul 

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
Wysłany: 2011-01-23, 07:29   

TNT napisał/a:
...Zaznacz przynajmniej, że tak jest u Ciebie....

masz rację . Ja często dodaję ( wg mnie , moim zdaniem ) tu tego nie zrobiłem .Ale chyba się zrozumieliśmy . ;)

Jo to mom w żici jusz wszysko , DWA RAZY !! Ale tak richtichofenfest !!

mayty 
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
Wysłany: 2011-01-23, 11:39   

Nie można też podchodzić do kościoła jako do instytucja. Kościół to jest wspólnota ludzi którą zarządzają duchowni. Te świątynie nie biorą się z powietrza tylko z ofiar..skoro ludzie dają kasę na te budowle to znaczy że coś chcą od siebie dać dla tej wspólnoty i dla Boga w którego wierzą. Niektórzy bardzo poważnie to traktują i sprawia im dużo radości pójście do kościoła w te nakazane dni i zamienienie paru słów z ludźmi po mszy. Według mnie nie można tego negować bo na prawdę czasem można przemyśleć sobie parę rzeczy przez tą godzinę gdzie w domu człowiek by się na to nie wziął.
Nie mówicie też że każdy duchowny wybrał taką ścieżkę by żyć z tego co do koszyka wrzucą wierni... przecież oni tak samo mają trochę na głowie, w pewien sposób też pracują.
Poza tym istnieją surowe zakony gdzie nie mają luksusów i mimo wszystko wybierają ludzie takie życie.

Trzeba trochę wrzucić na luz, oddzielić skrajności.. Mniej wtykać nos w cudzy talerz i komentowania jak kto je. Wszyscy kiedyś umrzemy i dobrze byłoby aby ktoś jednak nas wspomniał - że nie byliśmy tacy źli...a jaką drogą kto do tego dojdzie to już indywidualna sprawa. Można żyć z wiarą, można i bez.. kwestia wyboru - inkwizycja już się skończyła ;)

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2011-01-23, 12:03   

mayty napisał/a:
Te świątynie nie biorą się z powietrza tylko z ofiar

z ofiar to najwyzej na swiatlo starczy. reszta idzie z naszych podatkow.

poza tym ludzie maja taka wode z mozgu ze przekazuja posmiertnie swoje majatki na KK.. myslisz ze skad oni maja tyle ziemi?
mayty napisał/a:
Niektórzy bardzo poważnie to traktują

wiem. z wlasnych rencin utrzymuja duza telewizje i radio.
mayty napisał/a:
przecież oni tak samo mają trochę na głowie, w pewien sposób też pracują.

tu nikt nie oponuje. tylko niech zaloza sobie dzialalnosc gospodarcza i placa podatki i niech beda traktowani jak kazdy inny podmiot gospodarczy. - a tak nie jest.
mayty napisał/a:
Poza tym istnieją surowe zakony

wyjatek potwierdza regule.
mayty napisał/a:
Mniej wtykać nos w cudzy talerz i komentowania jak kto je

przewrotnie sie z toba zgodze. chce mniej kosciola w panstwie. oni maja siedziec w kosciolach a mieszac sie w polityke.
mayty napisał/a:
Wszyscy kiedyś umrzemy i dobrze byłoby aby ktoś jednak nas wspomniał - że nie byliśmy tacy źli

tu musisz mi cos wyjasnic... jezeli jestem w opozycji do KK to jestem zly? i jak umre to nikt nie bedzie o mnie dobrze mowil? dobrze to rozumiem?

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2011-01-23, 12:20   

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

wyczuli grosz...
Cytat:
Kościoły będą gotowe na Euro 2012. Na nieco ponad 500 dni przed europejskimi rozgrywkami poznańska kuria ujawnia, że i duchowni aktywnie przygotowują się do tego święta piłki nożnej.

mała* napisał/a:
Coś Ty Artur ostatnio taki nerwowy

to do mnie? chyba nie. agresywnosc - jeden. ;)

lpt 
svłowiec

Motocykl: sv1k/m620
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-01-23, 12:43   

Ar2rM napisał/a:

poza tym ludzie maja taka wode z mozgu

"Nie ma kryterium prawdy".

Nie chce mi sie z nikim kłócić, ponieważ jeśli ktoś nie rozumie tego fragmentu, to po prostu nie warto z nim na ten temat dyskutować.amen.

mayty 
100% straight

Wysłany: 2011-01-23, 12:46   

Ar2rM napisał/a:
tu nikt nie oponuje. tylko niech zaloza sobie dzialalnosc gospodarcza i placa podatki i niech beda traktowani jak kazdy inny podmiot gospodarczy. - a tak nie jest.

Jeżeli pracują na przykład w szkołach to płacą normalnie podatki...nie wiem o co więc Ci chodzi...

Tak samo od lasów i użytków rolnych kościół też płaci podatki...zwolniony jest z podatków od lokali ..czy jakoś w ten sposób;;P
Parę lat wstecz, kościół nie pobierał ofiar od wiernych bo był podatek który szedł na rzecz kościoła i każdy go płacił czy chciał czy nie.
Nie można być takim przeciwnikiem kościoła...bo nasza kultra i tradycja j jest ściśle związana z religią. Ateiści i inni przeciwnicy wiary w Polsce którzy głośno i w sposób chamski próbują innych nawrócić na ścieżkę człowieka oświeconego, lub zgnoić gdy to się nie udaje - takie osoby są jak uczestnicy parad równości, a tego nie da się znieść ;p

giemul 

Wysłany: 2011-01-23, 13:31   

mayty napisał/a:
..Nie można być takim przeciwnikiem kościoła...bo nasza kultra i tradycja j jest ściśle związana z religią. Ateiści i inni przeciwnicy wiary w Polsce którzy głośno i w sposób chamski próbują innych nawrócić na ścieżkę człowieka oświeconego, lub zgnoić gdy to się nie udaje - takie osoby są jak uczestnicy parad równości, a tego nie da się znieść ;p

masz kogoś konkretnie na myśli ? Bo tak napisałeś jakbyś znał masę ateistów .To dawaj po Nazwisku , zaraz popatrzymy na ich zachowanie . Dlaczego nie można być przeciwnikiem jeżeli się bazuje na faktach ? Dla zasady ? Czołobitność tylko dla tego że mają 2000 lat zakłamywania za sobą ?

mayty 
100% straight

Wysłany: 2011-01-23, 13:36   

Hehe :D można być przeciwnikiem ;) ale szanować się nawzajem i będzie git. Każdy zna różnych ludzi i często przebywa z nimi pomimo różnych poglądów, ale wiadomo nikt się nie bije. Po prostu z dystansem poruszać pewne tematy i tyle. Ja jak gadam z muzułmanką czy islamistą to nie staram się ich nawracać ani ubliżać nikomu że ich wiara to debilizm i nie można w to wierzyć bo to po prostu brednie ;)

To dotyka dość intymnej strefy życia dla niektórych i jak ktoś próbuje na siłę przekonać mnie że to w co dotychczas wierzyłem jest gównem może być przykre, a mi może się z tym żyć dobrze i nikomu krzywdy w ten sposób nie robię ;)

Po co się sprzeczać;D Kochajmy się!! ;D

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2011-01-23, 14:05   

Cytat:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

wyczuli grosz...

sku**i***y :>

giemul 

Wysłany: 2011-01-23, 14:33   

mayty napisał/a:
.. że ich wiara to debilizm ...
... jak ktoś próbuje na siłę przekonać mnie że to w co dotychczas wierzyłem jest gównem ...

a słyszałeś tu takie teksty ? Rozmawiamy raczej na poziomie , więc po co wyciągasz takie argumenty . To takie szukanie sobie poparcia na siłę , wymyślić coś , włożyć oponentowi w usta i potem się pastwić nad nim .

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-01-23, 14:49   

mayty napisał/a:
Nie można być takim przeciwnikiem kościoła...bo nasza kultra i tradycja j jest ściśle związana z religią.

Co Ty chłopcze opowiadasz? Przyjedź np do takiej miejscowości, która znajduje się nie daleko mianowicie Myszków-Światowid stoi tam posąg bóstwa o nazwie Światowit i zobaczysz naszą kulturę i tradycję ściśle związaną z naszą religią, którą ku...y KK z nas wykorzeniły. Czy spałeś na lekcjach historii ? Polsce wiara katolicka została narzucona kazali nam zarwać z naszą kulturą i tradycją w swerze religijnej na rzecz kultu megamocnego. Gówno a nie nasza kultura bo w czasach kiedy po tych ziemiach łazili nasi przodkowie, nikt nie słyszał o megamocnym.

giemul 

Wysłany: 2011-01-23, 14:53   

no niestety nic nie zmienił fakt że u nas nie ma pustyni . Wleźli tu z butami ( sandałami ) . Zdecydowana większość obecnych obrządków niby Katolickich to zabobonne przesądy i gusła wklejone do rytuałów kościelnych żeby zbratać sobie ludzi . Taka np choinka na święta .

Odpowiedz do tematu