|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Informacje i Âśledztwo w sprawie wypadku ÂŚ.P. Kosmy. |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Dudek

Motocykl: CB250K0
Imię: Piotr
Wiek: 75 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 167 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2010-07-22, 15:02
|
|
|
PoÂżegnaliÂśmy Marka godnie a teraz czekamy z niecierpliwoÂściÂą na oficjalny komunikat Komendy Miejskiej w Tychach co dalej z mordercÂą naszego przyjaciela Marka.
Sprawca tego tragicznego wypadku byÂł pijany to nie ulega wÂątpliwoÂści.
ChciaÂłbym wiedzieĂŚ czy zostaÂło mu natychmiast zabrane prawo jazdy oczywiÂście w myÂśl nowej ustawy doÂżywotnio i czy jego nazwisko zostanie upublicznione.
A moÂże zasÂłaniajÂąc siĂŞ ustawÂą o ochronie danych osobowych nie poznamy nazwiska tego mordercy a przy odrobinie "dobrej woli" i jego koneksji za kilka lat zapadnie standardowy wyrok 6 miesiĂŞcy w zawieszeniu i prawo jazdy na 3 miesiÂące?
Nasze forum jest na pewno czytane przez pracownikĂłw Policji i mam nadziejĂŞ przeczytaĂŚ ich stanowisko. |
_________________ spec. HONDA , DUCATI
503 655 706
VC-1978 MC |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-07-22, 15:25
|
|
|
| Wydzielilem post Piotra tak aby nie mieszac spraw pozegnania Marka z wymierzeniem sprawiedliwosci dla sprawcy wypadku. |
|
|
|
 |
Piotr Dudek

Motocykl: CB250K0
Imię: Piotr
Wiek: 75 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 167 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2010-07-22, 17:49
|
|
|
| I dobrze bo nie bĂŞdziemy zaÂśmiecaĂŚ w temacie a interesuje mnie opinia innych userĂłw. |
_________________ spec. HONDA , DUCATI
503 655 706
VC-1978 MC |
|
|
|
 |
MarekG
:) :P

Motocykl: XJ600
Imię: Marek
|
Wysłany: 2010-07-22, 17:56
|
|
|
| DziÂś w aktualnoÂściach prokurator mĂłwiÂł Âże grozi mu do 12 lat wiĂŞzienia. |
_________________ Zniżka w AXA direct powołaj się na nr polisy 1945157 a dostaniesz zniżkę 30 zł na oc i 100 na oc/ac na auto |
|
|
|
 |
Junior

Motocykl: w kawałkach
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2010-07-22, 18:04
|
|
|
| Za maÂło, doÂżywocie w kamienioÂłomach powinien dostac. |
_________________ Kosmitą jestem, i nic co obce, nie jest mi obce |
|
|
|
 |
Kamyk
Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2010-07-22, 18:50
|
|
|
O sankcjach pewnie wiecie...
DozĂłr policyjny plus zabezpieczenie finansowe oraz juÂż utraciÂł prawo jazdy... Co do poznania danych osobowych raczej ich nie poznamy, Jedynie Justyna moÂże je podaĂŚ(niestety naraÂżajÂąc siĂŞ na konsekwencje prawne)
JeÂżeli Justyna zostanie oskarÂżycielem posiÂłkowym(co na pewno siĂŞ stanie, to nie pozwoli na ukrĂŞcenie sprawy). PamiĂŞtajcie po naszej stronie sÂą media(co byÂło widaĂŚ po ich obecnoÂści na pogrzebie) wiĂŞc myÂślĂŞ, Âże sprawa nie zostanie zamieciona pod dywan... |
_________________ ale po co? |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-22, 22:10
|
|
|
| maÂła* napisał/a: |
Policja to samo... co to za wyroki w ogĂłle??!! Zero jakiegokolwiek zrozumienia, czy zaangaÂżowania! Oni do cholery sÂą po to, Âżeby pomagaĂŚ, a nie dobijaĂŚ ludzi!!
|
moÂże jest szansa Âże coÂś siĂŞ zmieni, UE wlasnie opublikowaÂła raport n.t bezpieczeĂąstwa na polskich drogach i wypadkĂłw Âśmiertelnych - jesteÂśmy na 3 miesjcu od konca, za nami Litwa i Rumunia.
to fakt Âże jak masz w rodzinie motocyklistĂŞ to zmieniasz podejÂście |
|
|
|
 |
tasiu

Motocykl: CB 500
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2010-07-22, 22:49
|
|
|
| Typ pójdzie siedzieÌ na pewno. Nie wiadomo tylko, na ile. Dobrze, ¿e media s¹ po naszej stronie, chocia¿ w¹tpiê czy to zmieni wizerunek dawcy jad¹cego na jednym kó³ku 200km/h przez miasto, bez kasku, ale za to ze stalow¹ link¹ na karku. |
|
|
|
 |
RadekCB1
Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
|
Wysłany: 2010-07-23, 08:53
|
|
|
| maÂła* napisał/a: | Ja teÂż mam takÂą nadziejĂŞ...
ByÂło by miÂło gdyby w koĂącu zaczĂŞto nas traktowaĂŚ jak normalnych ludzi, pasjonatĂłw, a nie jak samobĂłjcĂłw.
. |
Niestety to nierealne, z roku na rok przybywa uzytkownikow motocykli, ktorzy traktuja maszyny jako fajny lans i niezly kop adrenaliny,
Juz nie wystarcza kumplom powiedziec ze sie 2 paczki lecialo, teraz to nawet 3 paczki to juz norma.
Przez duza ilosc takich uzytkownikow prawdziwi pasjonaci staja sie mniejszoscia i nie pomoga wizyty w domach dziecka ani inne charytatywne imprezy.
| Cytat: | | Co to w ogĂłle za akcja, Âże lekarz mĂłwi, Âże takiego to by na oddziaÂł nie wpuÂściÂł??!! I to jest czÂłowiek? To jest zwykÂłe bydle, ktĂłre samo powinno straciĂŚ kogoÂś bliskiego, Âżeby zrozumieĂŚ.... |
Pisalem juz na innym forum, moze niewiele to da, ale mozna napisac w tej sprawie skarge do dyrekcji szpitala i wcale nie musi to byc jedna skarga, moze byc od kulku osob.
| Cytat: | Policja to samo... co to za wyroki w ogĂłle??!! Zero jakiegokolwiek zrozumienia, czy zaangaÂżowania! Oni do cholery sÂą po to, Âżeby pomagaĂŚ, a nie dobijaĂŚ ludzi!!
|
Skoro na wszystkich forach moto obraza sie wrecz Policje za to, ze wystawili komus mandat za predkosc badz za inne wykroczenie to czemu tu sie dziwic.
Ci ludzie niemal codziennie maja doczynienia z wypadkami i zmasakrowanymi cialami, dla nich to juz rutyna i to sie juz nie zmieni.
Smierc w wypadkach komunikacyjnych to minus naszej cywilizacji, byla, jest i bedzie, chyba, ze na powrot zaczniemy wszyscy chodzic piechota. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-07-23, 11:51
|
|
|
| Ma³a* od kiedy to policja jest od wydawania wyroków? Orzeka s¹d policja ma co najwy¿ej uj¹Ì, przeprowadziÌ œledztwo rzadko sama bo czêsto to prokuratura je prowadzi, napisaÌ protokó³, zabezpieczyÌ miejsce wypadku, wystawiÌ mandat, pokierowaÌ ruchem gdy zepsuje siê sygnalizacja bo takie s¹ jej kompetencje. Zarzuty wysuwa prokurator a s¹d siê do nich ustosunkowuje wedle w³asnego uznania policja nie ma tu nic do rzeczy mo¿e co najwy¿ej zostaÌ przes³uchana w charakterze œwiadka. |
|
|
|
 |
Pure_Evil
SCC Team

Motocykl: Komar3 też zapiperdala
Imię: Andrzej
Wiek: 50 Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 2459 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-07-23, 14:48
|
|
|
Moim skromnym zdaniem to, Âże odbiorÂą jednemu czy drugiemu pijaczynie prawko nic nie da. Odpowiedzcie sobie na pytanie, ile razy sÂłyszeliÂście o "recydywie" jazdy po pijaku JUÂŻ PO odebraniui prawka? dajĂŞ mojÂą gÂłowĂŞ, Âże nie raz. Czego trzeba? Nie mam pojĂŞcia. Bo niby jak moÂżna upilnowaĂŚ idiotĂłw, ktĂłrzy to robiÂą? Nie moÂżna.
Pewnego dnia na plac manewrowy podjeÂżdÂża SAMOCHODEM facet okoÂło 50 lat, pyta mnie ile kosztuje godzina jazdy, bo musi zdaĂŚ egzamin, a prawko straciÂł "TYLKO" za jazdĂŞ po kilku piwach na rowerze. RĂŞce mi opadÂły...
WiĂŞ po jakÂą cholerĂŞ odbieraĂŚ tym debilom prawko, skoro NIKT nie jest w stanie ich upilnowaĂŚ?
Co do zmiany naszego wizerunku. Tego nie da sie zmieniÌ ot tak. przyk³ad z innej beczki: przez wiele lat walczy siê z rzucaniem wszystkiego na ulicê, od niedopa³ków po papierosach po butelki i wszystko inne. I co? I nic. Wci¹¿ na naszych ulicach panuje syf, pomimo tego, ¿e wiêkszoœci zale¿y na schludnym wygl¹dzie naszych osiedli, ulic i miast. Tu trzeba WYCHOWAà m³ode pokolenie w tym kontekœcie, starego nie da siê juz zmieniÌ. To samo dotyczy NAS. co¿ z tego, ¿ eopowiadam moim znajomym, ¿e sam nie jestem dawc¹, ¿e œmigam dla przyjemnoœci? mo¿e i wierz¹, ale za chwilê widz¹c kolesia w klapkach, T-shirt'ice i w dodatku bez kasku na g³owie, wykonuj¹cego z niewiarygodn¹ prêdkoœci¹ slalom pomiêdzy samochodzmi i pieszymi patrz¹ na mnie z politowaniem...
ŒmierÌ Kosmy, by³a niepotrzebna i g³upia. Przepraszam, ¿e tak mówiê, ale kontekst tego zdania chyba jest zrozumia³y dla wszystkich. Zgin¹³ bo jakiœ idiota wsiad³ do puchy, gdy powinien na dupie siedzieÌ w domu czy w knajpie. Niestety dla wiêkszoœci spo³eczeùstwa, by³ kolejnym "dawc¹", bo ¿aden z postronnych nie chce przyj¹c do wiadomoœci, ¿e ten debil by³ nawalony.
niestety taki stereotyp na dÂługo jeszcze pozostanie w gÂłowach zwykÂłych ludzi spoza naszego Âśrodowiska. |
_________________ "Wydra (do Abbiego): za słaby jesteś by się poddać i odejść, lepi trwać w tym i pogrążać się do samego końca"
...bo widzisz Wyderku, Abbi jest jak JP II będzie tyrał tu do dnia ostatniego, nie jak ten XVI z Niemiec - do emerytury tylko. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-23, 15:12
|
|
|
| Pure_Evil napisał/a: | ÂŚmierĂŚ Kosmy, byÂła niepotrzebna i gÂłupia. Przepraszam, Âże tak mĂłwiĂŞ, ale kontekst tego zdania chyba jest zrozumiaÂły dla wszystkich. Zgin¹³ bo jakiÂś idiota wsiadÂł do puchy, gdy powinien na dupie siedzieĂŚ w domu czy w knajpie. Niestety dla wiĂŞkszoÂści spoÂłeczeĂąstwa, byÂł kolejnym "dawcÂą", bo Âżaden z postronnych nie chce przyjÂąc do wiadomoÂści, Âże ten debil byÂł nawalony.
niestety taki stereotyp na dÂługo jeszcze pozostanie w gÂłowach zwykÂłych ludzi spoza naszego Âśrodowiska. |
moÂże jest i sporo racji w tym co mĂłwisz ale to nie znaczy Âże nic nie mamy z tym robic, Âże smierĂŚ kosmy ma pĂłjÂśc na marne. Przepraszam z gÂłory wszystkich ktĂłrzy mogÂą sie poczuĂŚ uraÂżenia, ale uwaÂżam Âże powinnismy wykoÂżystaĂŚ tÂą tragedie. Wiem brzmi to okrutnie, ale moÂże wÂłasnie dzieki temu Âże Marek nie byÂł anonimowym motocyklistÂą, Âże byÂł znany medialny, Âże wÂłasnie staraÂł sie zmieniĂŚ ten obraz motocyklisty, daÂło by sie przekuĂŚ tÂą tragedie w kolejna akcjie ktĂłrej Marek byÂł by inicjatorem:). Mam nadzieje Âże rozumiecie co mam na mysli, ciezko mi w tak delikatnym temaciedobrac odpowiedznie sÂłowa by wyrazic mysli. Jak cos to sory \
LWG |
|
|
|
 |
Pure_Evil
SCC Team

Motocykl: Komar3 też zapiperdala
Imię: Andrzej
Wiek: 50 Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 2459 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-07-23, 15:25
|
|
|
| Nie chciaÂłem powiedzieĂŚ, Âże Jego ÂśmierĂŚ niczego nie zmieni. WrĂŞcz przeciwnie, obiema rĂŞcyma podpisujĂŞ siĂŞ pod tym, co mĂłwicie. ZrĂłbmy coÂś! Nie pozwĂłlmy by Âłatka dawcy byÂła przylkejona do kaÂżdego, kto jeÂżdzi na moto. |
_________________ "Wydra (do Abbiego): za słaby jesteś by się poddać i odejść, lepi trwać w tym i pogrążać się do samego końca"
...bo widzisz Wyderku, Abbi jest jak JP II będzie tyrał tu do dnia ostatniego, nie jak ten XVI z Niemiec - do emerytury tylko. |
|
|
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2010-07-23, 21:19
|
|
|
| czekam z niecierpliwoÂściÂą na wyrok dla sprawcy. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
Kajusia

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
|
Wysłany: 2010-07-24, 11:45
|
|
|
Jak mówi kodeks karny: art. 42 § 3:
"S¹d mo¿e orzec orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, je¿eli sprawca w czasie pope³nienia przestêpstwa okreœlonego w art. 173 lub 174, którego nastêpstwem jest œmierÌ innej osoby lub ciê¿ki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie pope³nienia przestêpstwa okreœlonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 by³ w stanie nietrzeŸwoœci, pod lub pod wp³ywem œrodka odurzaj¹cego lub zbieg³ z miejsca zdarzenia, chyba ¿e zachodzi wyj¹tkowy wypadek, uzasadniony szczególnymi okolicznoœciami."
JedynÂą furtkÂą jest tutaj zdanie ostatnie : chyba Âże zachodzi wyjÂątkowy wypadek, uzasadniony szczegĂłlnymi okolicznoÂściami, jedynie wĂłwczas moÂżna odstÂąpiĂŚ od wymierzenia tego Âśrodka karnego.
PracujĂŞ w wymiarze sprawiedliwoÂści, w rejonie gliwickim i dziwi mnie jedynie to, Âże zastosowano nieizolacyjne Âśrodki zapobiegawcze, zamiast tymczasowego aresztowania na 3 miesiÂące. Tutaj praktykÂą jest, Âże jak kierowca jedzie po pijaku i spowoduje wypadek, ktĂłrego nastĂŞpstwem jest ÂśmierĂŚ czÂłowieka prokurator od razu wystĂŞpuje do SÂądu o zastosowanie tymczasowego aresztowania.
Je¿eli chodzi o postêpowanie karne: trzeba by³o przeprowadziÌ sekcje, wypowiedz¹ siê biegli lekarze (o ile ju¿ nie ma opinii) , poddano próbki badaniom toksykologicznym na zawartoœÌ alkoholu i œrodków odurzaj¹cych. Zostan¹ powo³ani biegli z zakresu wypadków komunikacyjnych.
Z doÂświadczenia potrwa to od 3 - 6 miesiĂŞcy, zostanie skierowany akt oskarÂżenia do SÂądu.
W sÂądzie powinno siĂŞ wszystko w podobnym okresie zakoĂączyĂŚ. SÂąd gliwicki stosuje kary raczej bez zawieszenia i mimo, Âże gĂłrna granica wynosi 12 lat, rzadko kiedy (i to w przypadku kaÂżdego przestĂŞpstwa) jest ona wymierzana. Jak pokazujÂą liczne sprawy dot. interesowanego nas przypadku, przewaÂżnie jest to 2 lata pozbawienia wolnoÂści, bez zawieszenia. PodkreÂślam, Âże dane opieram na wyrokach sÂądu gliwickiego.
NapisaÂłam "raczej", gdyÂż SÂąd moÂże uznaĂŚ okolicznoÂści ÂłagodzÂące: zachowanie sprawcy i pomoc w postĂŞpowaniu, sposĂłb prowadzenia siĂŞ sprawcy, opinie innych o nim, stosunek do caÂłego postĂŞpowania i pokrzywdzonego. To sÂą jedyne przesÂłanki, na mocy ktĂłrych moÂżna poddaĂŚ sprawcĂŞ warunkom prĂłby i wydaĂŚ wyrok w zawieszeniu.
Mylicie siê równie¿ je¿eli chodzi o rolê policji. WiêkszoœÌ czynnoœci zostaje przeprowadzona przez policjantów. Prokurator owszem prowadzi œledztwo, ale jest ono powierzane funkcjonariuszom i jego rol¹ jest wydawanie poleceù, kierunków œledztwa, podejmowanie decyzji, ale wiêkszoœÌ czynnoœci œledczych (poza oczywiœcie przedstawieniem zarzutów i skierowaniem aktu oskar¿enia) jest wykonywana w³aœnie przez policjantów.
OsobiÂście uwaÂżam, Âże skoro nasz ustawodawca wprowadziÂł takie, a nie inne gĂłrne granice kar, to wyroki powinny byĂŚ mimo wszystko ostrzejsze. Na przykÂład za rozbĂłj grozi rĂłwnieÂż kara do 12 lat wiĂŞzienia, najczĂŞÂściej kara wydawana jest w zawiasach, a jak ktoÂś dostanie 4 lata bez zawiasĂłw, juÂż uwaÂżane jest to za surowy.
No ale polski wymiar sprawiedliwoÂści to chyba kwestia na osobny temat |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |