Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Informacje i Âśledztwo w sprawie wypadku ÂŚ.P. Kosmy.
Autor Wiadomość
RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2010-07-31, 11:42   

Ar2rM napisał/a:

po szlifie poszedlem profilaktycznie na badania do piekarskiej urazowki. tez uslyszalem teksty typu "kolejny motocyklista".

A to buzi nie masz zeby cos odpowiedziec?
Albo sie bales i wolisz wyzalic na forum?

Jakos osobiscie leczylem sie w Gliwicach, Piekarach, Poznaniu, Gorlicach, wszystko po zdarzeniach na moto i nigdy od personelu medycznego nie uslyszalem nic nieodpowiedniego na temat motocyklistow.
Natomiast od wspolpacjentow owszem, ale zawsze potrafilem sensowna argumentacja sprowadzic ich na poprawny tok rozumowania.

P.S.
Dziwisz sie, jak przynajmniej raz w tygodniu przywoza jakiegos bikera?

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-07-31, 11:57   

RadekCB1 napisał/a:
A to buzi nie masz zeby cos odpowiedziec?

tam nie trzeba bylo duzo mowic. to nie bylo powiedziane z pogarda ale jednak stanowimy dla nich jakas ciekawostke ze tak to akcentuja. koles sie usmiechnal i zaprosil na badania.

oni tam naprawde takie rzeczy widza ze glowa mala. np po mnie przywiezli ok 80 letnia kobiete ktora spadla z drzewa zrywajac wisnie. trzeba bylo widziec mine lekarzy w tym konkretnym przypadku (ale z kultura i bez scen).

RadekCB1 napisał/a:
Albo sie bales i wolisz wyzalic na forum?

wez sobie jakis brom do herbaty albo relanium bo strasznie agresywny jestes.

RadekCB1 

Wysłany: 2010-07-31, 12:38   

Ar2rM napisał/a:

tam nie trzeba bylo duzo mowic. to nie bylo powiedziane z pogarda ale jednak stanowimy dla nich jakas ciekawostke ze tak to akcentuja. koles sie usmiechnal i zaprosil na badania.

A widzisz, bo w tym watku zabrzmialo to podobnie jak sytuacja opisana przez Hajabuze.

Cytat:
wez sobie jakis brom do herbaty albo relanium bo strasznie agresywny jestes.

Gdzie ty tutaj agresje dostrzegasz?
Bo jesli moja odpowiedz jest dla ciebie agresywna to moze nie czytaj wiecej.

Prawda jest taka, ze niejeden lekarz, nieejedna pielegniarka jezdza na moto badz ktos z ich rodzin smiga i jakos nie stanowi to dla m\nich problemu.
Z drugiej strony spojrzmy na motocyklistow, sami nieraz narzekamy, ze ktos przelecial przez miasto 300 na kole i zepsul nam opinie, tak wiec w przypadku narzekania na innych tez nie jestesmy swieci.

A zeby w temacie bylo.
Kazdy kto czuje sie urazony zachowaniem kogos innego ma prawo zlozyc na tego kogos skarge lub pozew cywilny, w niektorych wypadkach mozna zawiadomic prokurature.
I nie trzeba miec nagran z dyktafonu badz kamery, wystarczy swiadek.
A tak defakto, to jak kogos nadracie bez jego zgody to narazacie sie na kare za nielegalne stosowanie podsluchu a taki podsluch w sadzie nie moze byc dowodem.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-07-31, 13:39   

JeÂżeli przepisy w ostatnim czasie siĂŞ nie zmieniÂły to wyglÂąda to tak: podsÂłuch bez zezwolenia jest nielegalny natomiast nagranie np. z dyktafonu moÂżna przedstawiĂŚ jako dowĂłd w sÂądzi ale musi to byĂŚ zapis w formie analogowej nie cyfrowej.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-31, 15:51   

prezesartur napisał/a:
w formie analogowej nie cyfrowej.
z tÂą cyfrowa to nie wiem bo ostatnio sÂąd bodajÂże w krakowie dopusciÂł rozmowe telefoniczna nagrana przez kolesia na komĂłrce jako dowĂłd i skazaÂł typka z ktĂłrym rozmawiaÂł Pozatym prawnie rzecz biorac podsÂłuch to podsÂłuch a nagranie dyktafonem swojej rozmowy badz tego co jest mowione do okoÂła nas nie jest klasyfikowane jako podsÂłuch Nawet nagranie wykÂładĂłw na dyktafon nie podpada pod podsÂłuch Natomiast ich powielanie rozpowszechnianie to juz jest kradziesz tzw praw autorskich No chyba ze sie zmienilo jakies podejscie do zagadnienia w tym paĂąstwie policyjnym

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-31, 16:25   

PodsÂłuch to zainstalowane w danym miejscu urzÂądzenie nadawcze, zwykle instaluje siĂŞ je w miejscu do ktĂłrego nie ma siĂŞ lub nie powinno siĂŞ mieĂŚ dostĂŞpu dlatego taka instalacja jest nielegalna i wymaga specjalnych pozwoleĂą. Co do nagraĂą cyfrowych to nie wiem czy juÂż przepisy zmieniono ale jeÂśli nie to nastĂŞpny dowĂłd na to jaki nasz system jest chory gdyÂż w obecnych czasach analogowe urzÂądzenia rejestrujÂące to archaizm.

seph 
streetburner

Motocykl: FZS 1000 byÂł:( "rehabilitacja" B
Imię: Mariusz
Wysłany: 2010-07-31, 16:57   

Ar2rM napisał/a:
kamera swoja droga ale jezeli znajda sie wsrod nas ci ktorzy tego doswiadczyli to moze znajdzie sie paragraf na zaniedbywanie obowiazkow sluzbowych.

".

Ja tam w zasadzie sprawe ola³em ale po moim wypadku w czerwcu tak jak pisa³em wczeœniej czeka³em 60m na zdjêcie i na lekarza ( padaj¹c na mordke na kortyarzu z bólu), a jak poprosi³em o coœ na znieczulenie czy wogole cokolwiek bo nie wytrzymam tak napier... mnie ta reka ;] to us³ysza³em w³aœnie do pigu³y "by³o trzeba nie jeŸdziÌ kurwa na motocyklu". Jakbym mia³ zdrowa ³ape to krzes³em w pysk bym potraktowa³, ale po³amany to lepiej sie zamkn¹Ì bo jeszcze cz³owieka nie poska³adaj¹ ;] A jak ktoœ napisa³ wczeœniej ( chyba Piotr Dudek) te je³opy koùcz¹ szko³y i uczelnie oraz dostaja wyp³aty za nasze pieniadze, albo inaczej za to co nam "paùstwo" ukradnie i odda tym pseudo profesjonalista ;]

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-31, 17:41   

RadekCB1 napisał/a:

A tak defakto, to jak kogos nadracie bez jego zgody to narazacie sie na kare za nielegalne stosowanie podsluchu a taki podsluch w sadzie nie moze byc dowodem.

a Rywina to niby jak skazali?

RadekCB1 

Wysłany: 2010-07-31, 20:25   

zenoo napisał/a:
RadekCB1 napisał/a:

a Rywina to niby jak skazali?

Rywin to byl gruby przekret i jego zdaje sie komisja skazala.
Nieistotne, napisalem to co mi w sprawie wiadomo, jesli jest inaczej (przepisy czasem sie zmieniaja) to prosze sprostowac.
Napisalem to po to, zeby nie bylo potem tak, ze personel zamiast byc oskarzonym bedzie oskarzal o znieslawienie i pomowienia.

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-31, 20:28   

JeÂżeli zostanie nagrane coÂś konkretnego trudno by byÂło wtedy zakwalifikowaĂŚ to jako pomĂłwienie.

DopiszĂŞ coÂś czego jak na razie jeszcze nikt nie napisaÂł a mianowicie: zachowanie tej kurwy wyczerpuje znamiona przestĂŞpstwa okreÂślonego w kk przez konkretny artykuÂł i tu gdyby siĂŞ postaraĂŚ to juÂż nie dyrektor szpitala bĂŞdzie wyciÂągaÂł konsekwencje tylko sÂąd i nie w drodze jakiegoÂś tam postĂŞpowania cywilnego tylko karnego i moÂżna ÂśmiaÂło uderzyĂŚ w ten deseĂą.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-31, 22:14   

tylko prezez z czym pojdziesz do prokuratora co ze swoim zeznaniem chociaz swiadek by sie przydaÂł Pozatym no niby wyczerpuje acz jak juz byla mowa tez to zalezy od tego kto ma bardziej wyszczekana papuge

jedno jest pewne sprawy nie nalezy odpuszczaĂŚ choĂŚ podzielam opinie przynajmniej w sprawie traktowania w szpitalu Âże my jako forum moÂżemy tylko wspomagaĂŚ rodzine ...

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-31, 23:11   

NagraĂŚ na dyktafon+zeznanie Âświadka i po zabawie papuga jak bĂŞdzie bardzo obrotna to jedyne co zaÂłatwi to moÂże trochĂŞ i rzejsze potraktowanie ale z kwitkiem baba nie wyjdzie.

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-01, 07:59   

prezesartur napisał/a:
wyczerpuje znamiona przestĂŞpstwa okreÂślonego w kk przez konkretny artykuÂł

konkretnie jaki?

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-01, 10:43   

konkretnie art. 207 § 1 kk

Hajabuza 

Motocykl: Widmo
Imię: Justyna
Wysłany: 2010-08-01, 16:26   

Jutro pogadam z rodzina drugiego poszkodowanego i zapytam co on sam o tym mysli, wiem, ze jedynie co dodaje mu sil to to, ze wyjdzie i pogada z coniektorymi, ktorzy teraz na niego sraja - i mam nadzieje, ze mu sie to uda.
Marek i wielu z Was walczyl z wiatrakiem nazywanym Stalexport, zajelo mu to mase czasu (nie ukrywam, ze czasu naszego prywatnego rowniez)
dlatego ja powalcze ze sluzba zdrowia:) - moze to juz bedzie taka misja rodzinna - zawsze o cos i dla kogos walczyc - byle bylo lepiej.

Gdyby ktos byl zainteresowany lub mial taka potrzebe

14.08.2010 o godz. 18,30 w Kosciele sw Marii Magdaleny bedzie msza za dusze Marka w 30 dni po jego smierci.

Odpowiedz do tematu