Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Informacje i Âśledztwo w sprawie wypadku ÂŚ.P. Kosmy.
Autor Wiadomość
tazzman 

Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wysłany: 2010-07-24, 14:06   

obecnie kwalifikacja zabojcy Marka zostala zmieniona na spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem smiertelnym.

Sprawca ma dozor policyjny i co 3 dni musi meldowac sie na komendzie.
Dodatkowo ma juz odebrane prawo jazdy.
Nieoficjalnie wiadomo, ze zostanie zabrane mu dozywotnio i raczej powinien isc siedzieci, mimo ze nie byl karany.
To na razie tyle w sprawie.

Dodatkowo tvs i tvp wyemituje serie programow o tym, ze jestesmy normalnymi ludzmi a nie dawcami.. ze zajezdzajac nam droge, puszkarze zabijaja ojcow, dzieci itp itd

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2010-07-24, 14:13   

prezesartur napisał/a:
Co do wyroku dla sprawcy to rozpisywanie gówno da zrobiÌ listê zebraÌ podpisy i zanieœÌ przed s¹d. Cisn¹Ì prokuraturê niech ktoœ najlepiej kilka osób pójdzie i zagrozi ¿e po ukrêceniu ³ba sprawie nag³oœni siê sprawê w mediach. ¯aden prokurator nie bêdzie za byle piona ryzykowa³ takiego rozg³osu. Taki koleœ nie powoduje wypadku po prostu siadaj¹c w takim stanie jest potencjalnym zabójc¹ i nie obowi¹zuje go taryfa ulgowa.

Racja- rozpisywanie siĂŞ nic nie da, ale dobrze by byÂło, Âżeby sprawa nie ucichÂła, bo wtedy umrze ÂśmierciÂą naturalnÂą. Sprawca dostanie zawiasy, przy dobrych ukÂładach nic nie dostanie :angry wyjedzie po kolejnym piwku na ulicĂŞ, trafi na kolejnego z nas (oby nie).

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-07-24, 15:11   

Kajusia napisał/a:
Mylicie siê równie¿ je¿eli chodzi o rolê policji. WiêkszoœÌ czynnoœci zostaje przeprowadzona przez policjantów. Prokurator owszem prowadzi œledztwo, ale jest ono powierzane funkcjonariuszom i jego rol¹ jest wydawanie poleceù, kierunków œledztwa, podejmowanie decyzji, ale wiêkszoœÌ czynnoœci œledczych (poza oczywiœcie przedstawieniem zarzutów i skierowaniem aktu oskar¿enia) jest wykonywana w³aœnie przez policjantów.

Pewnie odnosi siê to do mojej wypowiedzi i raczej siê nie mylê gdy¿ jeœli œledztwo prowadzane jest przez sam¹ policjê ma ona pe³n¹ swobodê natomiast gdy œledztwo trafia w ³apy prokuratora to policja wystêpuje w roli pachol¹t i musi skakaÌ tak jak pan/pani prokurator wedle w³asnego widzimisie pierdnie. Skoro pracujesz w wymiarze "sprawiedliwoœci" chêtnie bym zapyta³ Ciê dlaczego w konkretnych przypadkach sam wymiar sprawiedliwoœci nie stosowa³ siê do przepisów z konkretnych kodeksów wykonawczych ale to i tak nie ma sensu. Jedno co wiem na pewno to polski system sprawiedliwoœÌ to jedna wielka kpina co nie jest powtarzanym przeze mnie sloganem tylko wnioskiem wyci¹gniêtym z autopsji. Przerobi³em trochê spraw s¹dowych gada³em te¿ na gruncie prywatnym z adwokatem (by najmniej nie moim) i opowiedzia³ mi od kuchni jak ca³y ten system funkcjonuje. Jednym s³owem kpina.

Co do furtki o jakiej piszesz to nie ma ona w tym przypadku zastosowania. Jak sama cytujesz: "chyba Âże zachodzi wyjÂątkowy wypadek, uzasadniony szczegĂłlnymi okolicznoÂściami, jedynie wĂłwczas moÂżna odstÂąpiĂŚ od wymierzenia tego Âśrodka karnego."
Jakie to mogÂą wystĂŞpowaĂŚ szczegĂłlne okolicznoÂści ÂłagodzÂące? To Âże najebaÂł siĂŞ winem a nie wĂłdkÂą? Czy to, Âże zabiÂł jednego kiedy mĂłgÂł piĂŞciu?
Szczególne okolicznoœci ³agodz¹ce by³y by wtedy gdyby jecha³ udzieliÌ pomocy umieraj¹cemu a ca³a reszta rzeczy o których piszesz pozwala danemu sêdziemu orzekaÌ wedle w³asnego uznania co zawsze mo¿na zatytu³owaÌ szczególnymi okolicznoœciami. Polskie kodeksy formu³owane s¹ w taki sposób by dawaÌ du¿¹ swobodê w³aœnie wymiarowi sprawiedliwoœci i by to jemu zostawiaÌ furtki. W wielu przypadkach nie ma uœciœleù sformu³owania s¹ wieloznaczne lub dodawany paragraf typu "chyba ¿e wystêpuj¹ szczególne okolicznoœci..." tyle tylko, ¿e nigdzie nie wymieniono tych szczególnych okolicznoœci wiêc znowu jest pe³na swoboda. Chyba specjalnie tak stworzono ten system by sprzyja³ on korupcji.

tazzman 

Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wysłany: 2010-07-24, 15:17   

spokojnie.. sprawcy nie ujdzie to na sucho... jak myslicie po co na pogrzebie byla telewizja? nikt nie odwazy sie wydac lagodnego wyroku dla tego mordercy gdy wszystko jest pod lupa mediow

Do sprzedania z KTM 2007 SXF250 silnik, wahacz, półka, elektryka i trochę innych gratów.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-24, 15:23   

prezesartur napisał/a:
W wielu przypadkach nie ma uÂściÂśleĂą sformuÂłowania sÂą wieloznaczne lub dodawany paragraf typu "chyba Âże wystĂŞpujÂą szczegĂłlne okolicznoÂści..." tyle tylko, Âże nigdzie nie wymieniono tych szczegĂłlnych okolicznoÂści wiĂŞc znowu jest peÂłna swoboda. Chyba specjalnie tak stworzono ten system by sprzyjaÂł on korupcji.

hehe to tak jak z kumplem z drogĂłwki zawsze sie smiejemy, Âże najwiecej mandatĂłw leci z tytuÂłu nie zachowania szczegĂłlnej ostroÂżnoĂŚi i maja klienta z gÂłowy chyba Âże pojdzie do sÂądu

co do dowolnoÂści interpretacji..... to juÂż wiadomo dla czego tyle kosztuje dobra papuga :P

[ Dodano: 2010-07-24, 16:25 ]
tazzman napisał/a:
nikt nie odwazy sie wydac lagodnego wyroku dla tego mordercy gdy wszystko jest pod lupa mediow

no wiesz Taz dobrze ze sÂą media Âże siĂŞ interesuja ale tak z tÂą siÂła mediĂłw ich wÂładzÂą i ogolnie dobrciÂą i interesem spoÂłecznym to bym uwaÂżaÂł bo to tez kapryÂśna instytucja

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2010-07-24, 15:26   

tazzman, tylko sĂŞk w tym, Âżeby z biegiem czasu to wszystko nie przycichÂło i "nie umknĂŞÂło" :angry

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-24, 16:17   

magik napisał/a:
co do dowolnoÂści interpretacji..... to juÂż wiadomo dla czego tyle kosztuje dobra papuga :P

MiaÂłem kiedyÂś wynajĂŞtego papugĂŞ rzekomo najlepszy w mieÂście. Skoro tak dziaÂłaÂł najlepszy to ciekawe jacy sÂą ci gorsi. Od tego czasu jedno wiem: dobry papuga to martwy papuga.

Kajusia 

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
Wysłany: 2010-07-24, 19:51   

prezesartur napisał/a:

Co do furtki ....

ProstujÂąc: mĂłwiÂłam ogĂłlnie o przepisie nie odnoszÂąc siĂŞ do tego konkretnego przypadku. OczywiÂście w przypadku sprawcy wypadku Marka, nie bĂŞdzie o tym mowy.

prezesartur napisał/a:

jeÂśli Âśledztwo prowadzane jest przez samÂą policjĂŞ ....

Policja nie posiada uprawnieĂą do prowadzenia Âśledztwa, bowiem zawsze prowadzi je prokurator. MoÂże on powierzyĂŚ policji Âśledztwo w caÂłoÂści, bÂądÂź w okreÂślonym zakresie! Co innego przy dochodzeniu, ktĂłre jak najbardziej policja prowadzi.

Zgadzam siê z Tob¹, co do opinii o polskim wymiarze sprawiedliwoœci. W du¿ej mierze dzia³ania oparte nie s¹ na s³usznym interesie i d¹¿eniu do ustalenia konkretnych faktów. Rz¹dzi nim chocia¿by w przypadku prokuratury statystyka, czyli d¹¿enie do za³atwienia jak najwiêkszej liczby spraw.

SÂądze jednak, Âże jazdĂŞ po pijaku i spowodowanie wypadku ze skutkiem Âśmiertelnym, kaÂżdy potĂŞpia i prokuratora wystÂąpi z wnioskiem o zastosowanie kary bez zawieszenia, tym bardziej, Âże ostatnio zaostrzono w tej materii kodeks karny. Na pewno nie bĂŞdzie wnosiĂŚ o karĂŞ od razu 12 lat, bo sÂąd nie przychyli siĂŞ do tego. Wnioski muszÂą siĂŞ "wstrzeliĂŚ" mniej wiĂŞcej w to, co mĂłgÂłby wydaĂŚ sÂąd.

Tak czy siak, oby ten dupek odsiedzia³ jak najwiêcej i mo¿e jakaœ sprawiedliwoœÌ bêdzie.

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-24, 22:25   

Kajusia jeÂśli prokurator w caÂłoÂści powierza prowadzenie Âśledztwa policji to chyba w takiej sytuacji z czystym sumieniem moÂżna to zatytuÂłowaĂŚ Âśledztwo prowadzone przez policjĂŞ miast Âśledztwo prowadzone przez prokuratora w caÂłoÂści powierzone policji, nieprawdaÂż?

a gdzie jest napisane ¿e trzeba siê w cokolwiek wstrzelaÌ? Prokurator sobie krzyknie co mu siê tam bêdzie podoba³o a sêdzia i tak orzeknie wedle w³asnego uznania. By³em œwiadkiem na sprawie gdzie prokurator krzykn¹³ 8 lat bezwzglêdnego a s¹d wyda³ 2/5 w zawiasach. Ca³e te procesy to taka szopka pod publicznoœÌ, ¿e niby ten to tamten to a czêsto przed rozpoczêciem postêpowania ju¿ wszyscy wiedz¹ jaki bêdzie fina³.

Co do dobrych adwokatĂłw, w ktĂłrych ludzie tak wierzÂą po naoglÂądaniu siĂŞ filmĂłw.
Powiem wam co mi powiedziaÂł pan mecenas, nie bĂŞdzie to dokÂładny cytat gdyÂż mĂłwiÂł to jakieÂś 4 lata temu ale sens zostanie zachowany: ogĂłlnie dobry adwokat dziaÂła tak bierze kupĂŞ szmalcu ktoÂś kto pÂłaci myÂśli Âże on cuda moÂże bĂŞdzie zaÂłatwiaÂł wychodzi wyczaruje i h.j wie co jeszcze a ten dobry pan mecenas idzie do sĂŞdziego flaszkĂŞ z nim pier...lnie z panem prokuratorem to samo kaÂżdemu posmaruje siÂądÂą ustalÂą jakiÂś sensowny consensus Âżeby klient byÂł w miarĂŞ zadowolony potem szopka pod tytuÂłem postĂŞpowanie sÂądowe i wszystko koĂączy siĂŞ happy endem.
A co do roli samego adwokata powiedzia³ dok³adnie tak: Ró¿nica miêdzy np. oskar¿onym a adwokatem jest taka, ¿e oskar¿onego ma³o kto s³ucha a adwokata wys³uchaj¹ a i tak nic to nie zmieni a ca³y ten zawód polega tylko na wyci¹gniêciu z klienta jak najwiêkszej sumy pieniêdzy nie zale¿nie od wyniku sprawy.

Nie wiem co Ty tam robisz i czym siĂŞ zajmujesz ale nie wydaje mi siĂŞ ÂżebyÂś siĂŞ ze mnÂą nie zgodziÂła. No moÂże z racji tego, Âże tam pracujesz zaprzeczysz ale ja facetowi wierzĂŞ bo powiedziaÂł mi to stary wyga, ktĂłry mĂłgÂłby z racji wieku byĂŚ moim ojcem nie jakiÂś smark na aplikacji.

A tym ktĂłrym zburzyÂłem wyobraÂżenia to bardzo ich przepraszam ale mam to w dupie bo taki jest Âświat i trzeba ÂżyĂŚ realiami a nie bzdetami z filmĂłw.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-24, 23:54   

to mi przypomnia³o dowcip o m³odym i starym adwokacie ale w racji tego ¿e nie mam talentu do opowiadania przytoczê tylko sens Otó¿ m³ody adwokat odbywaj¹cy aplikacje przyszed³ do szefa biura i z radoœci¹ pochwali³ siê ¿e zamkn¹³ sprawê X na co w³aœciciel kancelarii za³ama³ siê i stwierdzi³ ¿e 40lat ¿y³ ze sprawy X i dom zbudowa³ dzieci wykszta³ci³ a co teraz ma zrobiÌ ... a moral tej bajki jest powszechnie znany za darmo mamy tylko to co zrobimy sami :P

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-25, 00:37   

Nic nie masz za darmo nawet kupa, ktĂłrÂą narobisz kosztowaÂła tyle co pieniÂądze wydane na jedzenie.

Kajusia 

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
Wysłany: 2010-07-25, 14:17   

Nie ze wszystkim siĂŞ zgadzam, ale polemizowanie i tak niczego nie zmieni, a tylko zaÂśmieci temat.

Wszyscy mamy nadzieje, Âże sprawca wypadku otrzyma moÂżliwie surowy wyrok.

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-25, 14:52   

Nie dziwiê Ci siê w koùcu trudno podcinaÌ ga³¹Ÿ na której siê siedzi a nawet jeœli to zawsze mo¿e to przeczytaÌ ktoœ nie odpowiedni i bêdzie problem. Wystarczy ¿eby trafiÌ na sêdziego z awersj¹ do motocyklistów i fina³ sprawy bêdzie o dupê roztrzaœÌ. Niestety polska to nie hameryka i nie ma ³awy przysiêg³ych tylko jednoosobowy sk³ad sêdziowski czyli h.j a nie obiektywna ocena bo wszystko zle¿y od humoru jednego barana, który mo¿e byÌ o wiele wiêkszym pokur...cem od tych, których s¹dzi. By³em na sprawie gdzie sêdzie robi³ taki hardcore jakby by³ naÌpany prokurator jak wszed³ na salê to zdêbia³: oskar¿eni siê œmiej¹ na ca³¹ salê a sêdzi pier... takie g³upoty, ¿e kosmos. Prokurator wszed³ i goœcia zamurowa³o wywali³ oczy i stan¹³ w bezruchu fajnie to wygl¹da³o bo zamurowa³o go w momencie gdy chcia³ po³o¿yÌ teczkê. I gdzie tu etykieta gdzie powaga przecie¿ to s¹d god³o wisi. Mów dziewczyno co chcesz ale za du¿o ju¿ w ¿yciu widzia³em i wiem ile nam brakuje do cywilizowanych krajów bo my w takim na pewni nie ¿yjemy i tylko mieÌ nadziejê, ¿e trafi siê sêdzia trzeŸwo patrz¹cy na œwiat bo jak bêdzie to taki sam typ jak sprawca wypadku to wiadomo po czyjej stronie siê opowie.

Superbike 
KiedyÂś Crazyforfun

Motocykl: Na razie bez
Wysłany: 2010-07-25, 21:52   

prezesartur napisał/a:
magik napisał/a:

MiaÂłem kiedyÂś wynajĂŞtego papugĂŞ rzekomo najlepszy w mieÂście. Skoro tak dziaÂłaÂł najlepszy to ciekawe jacy sÂą ci gorsi. Od tego czasu jedno wiem: dobry papuga to martwy papuga.

Tak samo wszyscy je¿d¿¹cy na œcigach to wariaci i dawcy ;/ Przykre, ¿e masz takie doœwiadczenia, ale nie ka¿da papuga z sêdzi¹ pije...za du¿a konkurencja, czasy siê zmieniaj¹ - lepiej dla klientów, byleby tylko trafiali do tych naumianych i z dobr¹ praktyk¹..tak¿e nie wszyscy s¹ pseudo fachowi...co do wynagrodzenia przed - inaczej adwokat nie mo¿e, bo ma zakaz ustalania wynagrodzenie jedynie ze wzglêdu na wynik sprawy. Przypominam, ¿e adwokat œwiadczy us³ugi - jest to umowa starannego dzia³ania a nie umowa o dzie³o. pozdr

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-26, 01:29   

Superbike napisał/a:
Tak samo wszyscy je¿d¿¹cy na œcigach to wariaci i dawcy ;/ Przykre, ¿e masz takie doœwiadczenia, ale nie ka¿da papuga z sêdzi¹ pije...za du¿a konkurencja, czasy siê zmieniaj¹ - lepiej dla klientów, byleby tylko trafiali do tych naumianych i z dobr¹ praktyk¹..tak¿e nie wszyscy s¹ pseudo fachowi...co do wynagrodzenia przed - inaczej adwokat nie mo¿e, bo ma zakaz ustalania wynagrodzenie jedynie ze wzglêdu na wynik sprawy. Przypominam, ¿e adwokat œwiadczy us³ugi - jest to umowa starannego dzia³ania a nie umowa o dzie³o. pozdr

ZnajdŸ mi takiego co bêdzie broni³ za friko z takim samym "zaanga¿owaniem" co z wyboru albo zrezygnuje z wynagrodzenia a nie naumianego to wtedy pogadamy. Na zachodzie adwokat coœ mo¿e a u nas adwokat to taki sam figurant jak ³awnik z t¹ ró¿nic¹ ¿e adwokat ³adnie gada co i tak ka¿dy ma w dupie a ³awnik to stary piernik który siedzi i drzemie lub boryka siê z problemem prostaty promieniuj¹cej na œledzionê albo nietrzymaniem moczu. Przez tak¹ jedn¹ geriatryczn¹ gwiazdê 5 lat je¿d¿ê po s¹dach bo by³a tak bezczelna, ¿e umar³a przed ostatni¹ rozpraw¹ i musieli powo³aÌ nowy sk³ad sêdziowski i rozpocz¹Ì postêpowanie od nowa. Na szczêœcie przepisy siê zmieni³y i zrezygnowali z tych figurantów w wiêkszoœci spraw. Ten system trzeba leczyÌ jeszcze latami.

Odpowiedz do tematu