Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moto na następny sezon?
Autor Wiadomość
MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:00   Moto na następny sezon?

Bry.

Rozglądam się powoli za sprzętem na następny sezon. Moto głównie użytkowane będzie w mieście niestety. Jednak uwielbiam turystykę, więc pod tym względem na moto spoglądam.
Tak więc najważniejsze dla mnie rzeczy to wygoda i spalanie. Turystyka raczej jednoosobowa i nie zanosi się na pasażera (na szczęście) :D Kasa jaką będę przeznaczał na motór to ok. 7 tysięcy. Osprzęt tj. kombik, kask, sakwy, torby już mam.

Tak więc sprzęt za ok. 7 tysięcy, wygodny do podróżowania i nie za ciężki i nie za duży w miasto. Który pali jakieś przyzwoite litry paliwa. Myśląc przyzwoite spalanie mam na myśli nie więcej niż 6,5 l /100 km w trasie przy prędkościach 150-160 km/h.

Do tej pory spoglądałem na VFR 750 (tutaj podobno spalanie w mieście jest spore), Thundercat (czy aby na pewno wygodny?), Honda Hornet (czy akcesoryjna owiewka daje rade?). Jakie inne sprzęty możecie polecić przy takich wymaganiach?

Z dłuższych wypadów w przyszłym sezonie planuje wypad nad Polskie morze oraz wyjazd nad morze Północne do niemiec. Tak więc jest troche km do zrobienia.

Czekam na Wasze opinie i propozycje. Bez zbędnego offu prosze :(

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:04   

Kup se XX-a- spełnia wszystkie Twoje wymagania.
Jeśli chodzi o Horneta- niestety wszystko przyjmujesz na klatę (pęd powietrza), bo to jednak naked.

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2011-10-30, 12:05   

MadJack, do 7 tysi zbyt wielkiego wyboru nie masz. Rozważ zakup takich motocykli jak Fazer, CBF600.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:10   

Piwowarek, wiem... jak mialem 4 z hakiem to mowiliscie to samo :P teraz 7 to tez malo. Najlepiej miec 20... fazer kompletnie mi sie nie podoba. A CBF 600 z calym szacunkiem dla wlascicieli ale bardziej bezjajowego motora to ja nie widzialem. Patrzysz z boku nic sie nie dzieje, siedzisz, nic sie nie dzieje... ruszasz... dalej nic sie nie dzieje xD

Abaddon, patrz, a o XXie nie pomyslalem. Kiedys znajomy miall taki sprzecik. Z tego co pamietam, to jest zajebiscie krowiasty i byl problem, zeby nim cofac na trawie :D

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:15   

Moto jest dość ciężkie i cofa się trudno, ale za to ma wiele innych walorów, gdzie cofanie wtedy nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:18   

Wdrażam się w lekturę o tym konkretnym motorku :)

250 kg lekko mnie przeraża. Ale może warto spróbować :)

dorzucam do mojej listy. Tym samym muszę lekko podnieść próg finansowy :P
Ostatnio zmieniony przez MadJack 2011-10-30, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-10-30, 12:30   

vfr pali po mieście sporo? tzn ile wg Ciebie? :D ciekaw jestem opinii, zasięgniętej zapewne ze scigacz.pl :D :D :D jesli w takim razie to dyskwalifikuje ten sprzęt, powodzenia życze w znalezieniu ideału :D

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:32   

emil, wlasnie dlatego tu pisze, zeby zasiegnac jakis opini. W internecie kraza opinie, ze VFR w miescie pali kolo 9 l. Z takim sprzetem nigdy nie mialem doczynienia wiec opieram swoja wiedze na tym co wyczytam w googlach. Dodam, ze 9 l. to taka srednia podowana wartosc, najwiecej znalzlem 12 ... :/

po za tym nie napisalem, ze to dyskwalifikuje ten sprzet. Bo biore go pod uwage, a jesli VFR nie pali duzo w miescie to moze jako jej uzytkownik wypowiedz sie na temat jej spalania :) bede dozgonnie wdzieczny :)
Ostatnio zmieniony przez MadJack 2011-10-30, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Wysłany: 2011-10-30, 12:35   

vFr czy vTr? :D w przypadku tego drugiego 12 to i tak zajebisty wynik, bo jak ją łoisz to i 17 wciągnie :D
wszystko co będziesz łoił będzie żarło, coś kuce muszą żreć. Mi średnie spalanie wychodzi 5,5, jak ją gonię na a4 to dochodzi do 7, natomiast jak 'pykam' to nawet niecałe 5 :D więc sam oceń. Mowa o gaźnikowcu, późniejsze paliły więcej.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 12:38   

To jeszcze sprecyzuj pojecie "gonisz" :D tzn. maneta do oporu czy po prostu powyzej 180?

Jesli o mnie chodzi to 5,5 to dobry wynik.

emil 

Wysłany: 2011-10-30, 12:46   

nie moge pisać takich rzeczy na forum publicznym ;/

generalnie przy normalnej jezdzie do 6 sie mieścisz, na autostradzie w niemczech z kufrem i prawie 2 z przodu wychodzi 7,2 około, natomiast jeżdżąc poza miastem, bez świateł, hamowań, do 100 km/h wychodzi nawet 5. Na tym moto zrobiłem ponad 42 tys km, więc wiem co mówie :D

Gulliver 

Motocykl: Yamaha XJR
Imię: Piotrek
Wysłany: 2011-10-30, 12:55   

Możesz też o XJRkach poczytać. W trasie spali mało, w mieście spali tyle ile wlejesz :D Zamontujesz paskudną szybę od Vespy i masz motor na długie trasy.

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 13:05   

Może trudno w to uwierzyć, ale XX w trasie przy prędkości do 140 km/h bierze jakieś 4,5 l. W mieście przy normalnej jeździe ok. 6 l. Niestety na A4 przy prędkościach rzędu 270 km/h, bierze jakieś 12-13 l.

emil 

Wysłany: 2011-10-30, 13:12   

ja na a4 tyle nie jeżdżę :D vfr tyle nie podoła :D :D :D

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-30, 13:14   

Przekraczam 200 bardzo rzadko.. napewno przynajmniej raz po kupnie motka, zeby sprawdzic :) i czasem jak jakis gówniarz w BMW od Taty mnie wkurwi... (mlody jestem to i latwo mnie sprowokowac) :P

VFR mnie dość kusi z względu na cenę.

XX natomiast bardziej mi się podoba i jest trochę bardziej elastyczny jeśli chodzi o trasę.

Myślę, że to będą 2 egzemplarze, które będą toczyły bój. Kwestia jest taka, czy XX w okolicach 8 tysięcy będzie osiągalny w dobrym stanie.

Odpowiedz do tematu