|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Zatarte??? :/ |
| Autor |
Wiadomość |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2012-03-30, 11:35
|
|
|
| kamol napisał/a: | | a może to zawór wydechowy albo moduł zapłonowy |
jesli wszystko wczesniej działało super to moduł raczej odpada.
zawór wydechowy jest pewnie otwierany wraz ze wzrostem obrotów, nie wiem od ilu w aprilii ale kolo 6tys. gdyby sie nie otwierał to moto powinno się krecic wlasnie do tych obrotów.
obstawiałbym źle ustawiony gaźnik, na niskich obrotach jest ok, ale jak otworzy zawor wydechowy to wtedy potrzebuje dwa razy tyle mieszanki i jest nie nadąza. |
_________________ Lepiej na HONDZIE niż na wielbłądzie, bo wielbłąd turysta nie lata 300-sta. |
|
|
|
 |
kamol
Motocykl: Brak
Imię: Dawid
|
Wysłany: 2012-03-30, 14:58
|
|
|
| Brosik napisał/a: | | W serwisówce pisze, zabierasz się do takiej roboty bez niej ? |
W tym problem że nie znalazłem tego w serwisówce
[ Dodano: 2012-03-30, 15:00 ]
| thrillco napisał/a: | | kamol napisał/a: | | a może to zawór wydechowy albo moduł zapłonowy |
jesli wszystko wczesniej działało super to moduł raczej odpada.
zawór wydechowy jest pewnie otwierany wraz ze wzrostem obrotów, nie wiem od ilu w aprilii ale kolo 6tys. gdyby sie nie otwierał to moto powinno się krecic wlasnie do tych obrotów.
obstawiałbym źle ustawiony gaźnik, na niskich obrotach jest ok, ale jak otworzy zawor wydechowy to wtedy potrzebuje dwa razy tyle mieszanki i jest nie nadąza. |
o gaźniku już pisałem, że wogole nie reaguje jak sie jej zwieksza oborty
[ Dodano: 2012-04-05, 18:11 ]
Bry. Apka poskręcana i jest to samo co przed rozebraniem Już nie mam pomysłów co robić. Zachowuje się tak jakby nie dostawała paliwa. Wieczorem moge wrzucic filmik. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 19:53 Re: Zatarte??? :/
|
|
|
| kamol napisał/a: | Bry.
Problem polega na tym ze Apka była na warsztacie by były jakies wycieki, ktore zostały zlikwidowane więc pojechałęm odebrać moto po czym odpaliłem apke u nich i nie trzymała na wolnycyh... to pojechałem kawałek jeb zgasła i juz nie działał rozrusznik bo aku padł podładowali mi go odpaliła dodał koles gazu i jeb zgasła odrazu... i jak sie odpali to odrazu gasnie.... Kolesie grzebali w gazniku niestety wygladaja mi oni na ****** a nie na mechaników.... Jak zgasłą to 'wielki znawca' odrazu stwierdził zatarcie.. jakim cudem? skoro odpala.... Może poprostu nie wyregulował baran gaźnika?.... | jaki rocznik tej kosiarki w 80 było podobnie bo zalewało ja trza by gaźnik sprawdzic Nie wiem jak ktos juz to pisał ale nie cyztałem całosci sorry
tam w 2 suwie nie ma sie zabardzo co zjebac i zatrzec chyba ze do benzyny nie lejesz oleju choć aprilla 80 z dojczów miała jak moja MZ osobny zbiornik na olej i dozownik z tego co pamietam zbiornik był gdzies pod siedzeniem
no i przeczytalem
| Brosik napisał/a: | | W serwisówce pisze, zabierasz się do takiej roboty bez niej ? |
brosik nikt nie pisze co najwyżej jest napisane no coz jednak alfą i omega nie jesteś |
| Ostatnio zmieniony przez magik 2012-04-05, 21:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2012-04-05, 20:41
|
|
|
Wyglada na to, ze silnik paliwa nie dostaje, moze byc wiele przyczyn. Jak zapala, a potem zaraz gasnie to nie moze byc wlasciwie nic innego. Mozna zaczac od prozaicznych rzeczy. trzeba sprawdzic swiece, jak sucha to znaczy ze paliwa brak, jak mokra to ja zalewa i znowu tutaj jest wiele mozliwosci. Mimo to wyglada jakby paliwa brakowalo. Lecimy od najprostrzych rzeczy. Sprawdzamy czy z kranika leci jak trzeba ale czasem uklad moze byc zapowietrzony, niby leci a po zlozeniu do kupy juz nie bardzo. Zagladamy do gaznika, sprawdzamy dysze czy gdzies nie przytkane, ogolnie czy nie ma syfu i czy wszysko zamyka sie i otwiera. Na koniec trzeba to wyregulowac jak trzeba i jesli to byl problem paliwa to sprzet musi gadac.
Kolor swiecy tez ma znaczenie, mozna o tym poczytac na necie, ale to juz dotyczy raczej ustawienia zaplonu ale przy nieodpowiedniej mieszance tez to powinno byc widac, na brak kompresji raczej mi to nie wyglada, wtedy bylyby raczej inne problemy. |
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-04-05, 21:58
|
|
|
jak nie reaguje na regulację to: śruba od regulacji uwalona, łapie lewe powietrze.
masz 1 gar, 1 cylinder w dodatku dwusuw, 1 świeca, no stary wykaż się odrobiną myślenia, kombinacji. Nikt nie pojedzie Ci tego rozbierać, bo ciagle piszesz, że nie działa a nie piszesz, co już zrobiłeś.
ściągaj serwisówkę, bo pewnie nie masz, poszukaj jak sie reguluje gaźnik, pierw sobie go wykręć, rozbierz, poczyść tylko pływaka nie połam, skręć, wyreguluj wstępnie i odpal moto, a potem reguluj dokładniej.
Co tu więcej można napisać?? |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
kamol
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:26
|
|
|
| emil, wszystko co piszesz już zrobiłem... gaźnik cały wyczyszczony... dyszy tez tam juz nie ma co czyścic..., a świeca jest sucha... |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

|
Wysłany: 2012-04-05, 22:29
|
|
|
| Tyle co sie w komorze gaznika zbierze wypali i gasnie, paliwo nie dochodzi, byc moze za maly stan paliwa i za szybko plywak odcina, albo tak jak wczesniej pisalem, uklad zapowietrzony albo przytkany, tam nie ma filozofii. |
|
 |
kamol
|
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

|
Wysłany: 2012-04-05, 22:48
|
|
|
hmmm.... raczej paliwa brak, rozumiem ze jak chwile postoi i sie nazbiera to znowu chwyci i zaraz gasnie. Moim zdaniem to to co wyzej napisalem i tyle.
Aaaa, a filmik wyczesany |
|
 |
kamol
|
Wysłany: 2012-04-05, 22:52
|
|
|
haha dokładnie tak
| ser-jones napisał/a: | | Aaaa, a filmik wyczesany |
haha:D dzieki |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-04-05, 22:57
|
|
|
http://forum.motocyklisto...8,15.htm#154986
SER co jeszcze można tu dodać, pytam?
zdejmij sobie korek z baku i zobacz czy normalnie nie działa czasem, może jest odpowietrznik zatkany, o ile jest w korku a nie wypuszczony króćcem. |
| Ostatnio zmieniony przez emil 2012-04-05, 22:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kamol
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:00
|
|
|
| emil napisał/a: | | SER co jeszcze można tu dodać, pytam? |
to, że już wiekszość z tych rzeczy zrobiłem .. o ile nie wszystko juz.. |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2012-04-05, 23:01
|
|
|
większość
tzn czego nie zrobiłeś? |
|
|
|
 |
kamol
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:05
|
|
|
| emil napisał/a: | | tzn czego nie zrobiłeś? |
hmm... nie wiem czego nie zrobiłem, bo juz nie wiem co moge jeszcze zrobic... 2 aku na zadnym nie działa, świeca nowa, gaźnik czyszczony chyba 10x cylinder jak nowy tłok to samo.... Jest może taka opcja że simmer pier*** i dlatego ? |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-05, 23:14
|
|
|
chłopie napisz po kolei co zrobiłes a nie wołasz o pomoc jak na chop ze wsi pali sie stodoła ale nikt nie wie gdzie która a cho no tamta tam 3 wioski dalej
no z tym odpowietrzeniem baku tez moze byc patent chociaż nie wiem jak to miała aprilka ale te pseudo motory maja ino taka ciulata dziureczę obok wlewu paliwa
młody a ta śrube do rególacji patrzyłeś
[ Dodano: 2012-04-05, 23:17 ]
a patrzyłeś przewody paliwowe w ogole może któryś sie po drodze gdzies dociska albo zagina i tym samym zmniejsza przekrój co wiadomo skutkuje ...............
i napisz jeszcze raz jak to po złozeniu wyglada co odpala normalnie krecisz na obroty gaśnie i nie możesz odpalić |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |