Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Debaty polityczne
Autor Wiadomość
magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:21   

prezesartur napisał/a:
elektroniczny
no własnie we wrocławiu najwieksze zakłady dzis kapitał zagraniczny

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-09-05, 00:26   

uzi68 napisał/a:
Nasz przemysł był zbyt kosztowny w energii, zasobach ludzkich i różnych instytucjach okołoprzemysłowych.

To nie przemysł był kosztowny tylko błędem było zaopatrywanie go w zbyt duża ilością ludzkich zasobów. To, że robiło 5 osób to co mogła jedna to nie wina technologii tylko nią dysponowani bo gdyby robiła to 1 to wszystko było by ekonomicznie uzasadnione a funkcjonować by mogło. Dlaczego z pozostałości po zakładach pozwalniano tyle osób a te zakłady dalej funkcjonowały? I co technologia była zbyt wymagająca w zaopatrzenie ludzkimi zasobami czy zbyt dużo zasobów było w nią wpompowanych? Niestety technologii można zarzucić wiele mniej niż zarządzaniu nią.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:26   

Ja też nie mówię , że w Polsce nic nie było. Owszem mieliśmy perełki, ale na palcach dwu rąk można je policzyć. Trochę mało jak na 37 milionowy kraj.

prezesartur 

Wysłany: 2011-09-05, 00:28   

uzi68 napisał/a:
Ja też nie mówię , że w Polsce nic nie było. Owszem mieliśmy perełki, ale na palcach dwu rąk można je policzyć. Trochę mało jak na 37 milionowy kraj.

I tu powstaje paradoks wtedy było mało teraz nie mamy nic ale dalej narzekamy, że wtedy było mało.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:30   

uzi68 napisał/a:
Nasz przemysł był zbyt kosztowny w energii, zasobach ludzkich i różnych instytucjach okołoprzemysłowych.
ale był i sżło to zmienić a dzis co państwowe nie sa kosztowne zobacz jak sa zarzady rozrośniete ile moczymord musi wykarmic np jeden biedy górnik kiedyś był zarząd kopalni a dziś doszedł do tekgo zarząd kompani jego sekretarki itd to oczym my mowimy ?? Powiedmy kiedys na jednego pracujacego przypadał jeden żłob a dzisiaj jedne pracujacy ma ich 5 do utrzymania To jest ten ból Tak jak powiedziałes wylalismy diecko z kapiela bo wszystko poszło nie tak jak miało być ale to wina ludzi bo uwierzyli elektrykowi bo nie mysleli tylko dali sie opętać

Popatrz choćby na jedna ciekawostke społeczna gwiazdy aktorzy reżyserzy (bez nazwisk) kiedyś byli pieszczochami tamtej władzy wszedzie obsadzani promowani wychwalani (musze weź takiego wajde ile on propagandy kręcił dla socjalizmu) i dzisiaj tez sa na piedestale choć byli sługusami tego złego systemu Tak zamo politycy albo kiedyś działacze partyjni dziś biznesmeni albo najbogatsi polacy Wtedy trzeba było jeszcze ich odstawić od cycka ale .................... rszte wnioskowania przeprowadż sam chyba sie domyslisz

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:31   

Może to zabrzmi dziwnie ( jestem robotnikiem), ale uważam, że największą krzywdą dla Narodu jest rozbudowany socjal. Zasiłki, zapomogi, ulgi itp.
Jeśli mamy za dużo spawaczy w rejonie to wyjeżdżam do innego rejonu gdzie ich potrzeba , a nie siadam na dupie i placzę: dajcie mi zasiłek.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:32   

prezesartur napisał/a:
To nie przemysł był kosztowny tylko błędem było zaopatrywanie go w zbyt duża ilością ludzkich zasobów
nawet nie to paranoją było to ze np wegiel do elektrociepłowni gliwice przyworzono gdzieś z zawiercia zamiast z kpalni gliwice to były kwiatki tamtego systemu byle by sie coś zgadzało w papierach ale to nic wspolnego z ekonomia nie miało

prezesartur 

Wysłany: 2011-09-05, 00:35   

Widzisz bo chodziło o to żeby kolejarz też miał robotę. Czyli to co mówiłem niestety zbyt opiekuńczy był system.

uzi68 napisał/a:
Może to zabrzmi dziwnie ( jestem robotnikiem), ale uważam, że największą krzywdą dla Narodu jest rozbudowany socjal. Zasiłki, zapomogi, ulgi itp.
Jeśli mamy za dużo spawaczy w rejonie to wyjeżdżam do innego rejonu gdzie ich potrzeba , a nie siadam na dupie i placzę: dajcie mi zasiłek.

Robol to byłeś za komuny teraz jesteś robak.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:36   

uzi68 napisał/a:
okej ale co w momęcie gdzie ich nigdzie nie potrzeba bo nic sie nie buduje?? jakiś socjal musi byc i opieka czy pomoc na dzieci itp ale to trzeba ludzi wychować ze to jest ostateczność wstyd a unas na odwrót (w mętalności polskiej oczywiście bo u ślazaków ciezko było to spotkac :P hehe) wszyscy sie chwala ze dostali socjal ze nie musza robić przeciez jakie były afery z rentami przyznawanymi na lewo przez ZUS i to jest dla polaczków chluba bo on nic nie musi robić a prawda jest taka że jak człowiek nie ma roboty to we łbie mu sie pierdoli kazdy powinien pracować

własnie apropo budów tamten system tez odbił pietno w polskiej mentalności po huj sie spieszyc jak cos co normalnie 5 osób zrobi w miesiac to my w 15 zrobimy w 3 tak do dzis budowlanca zostało podpierają łopaty żeby sie nie przewruciły chodza z łatami z konta w kat byle by dniówke wyrobić bo przeciez własciciel nie upilnuje wszystkiego albo przeciez to jest państwowe czy miejskie czylio niczyje
Ostatnio zmieniony przez magik 2011-09-05, 00:40, w całości zmieniany 1 raz  

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:39   

Magik, domyślam się co co miałeś na myśli ( masło maślane :) ). Widzisz tak się składa, że w mojej wsi 13 XII 81 zajechali wojacy w liczbie ok stu czołgów i broń z ostrą amunicją. Wtedy po raz pierwszy i ostatni zobaczyłem łzy w oczach mojego dziadka. Lepiej, że nie musieli użyć tej broni.

prezesartur 

Wysłany: 2011-09-05, 00:42   

Bo dziadek zobaczył czołgi i uronił złe wzruszenia na wspomnienie jak to za wojenki wojowali z krzyżakiem w obronie ojczyzny.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:42   

nie o to chodziło chodziło bardziej o to że to oni sami kontrolowali ten szalony i opentany tłum by dalej móc zostac przy korycie ale skoro tak wnioskujesz

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:43   

Dobra Panowie. Dosyć pierdolenia. Co niektórzy za 5 godzin wstają do pracy. :)
Dobranoc :)
Cholera, nawet za 4.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 00:50   

Branoc :P trza wstawac do murzynowni :P heheh

brutus333 
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-09-05, 09:31   

Przeliczcie sobie dochody państwa z podatków. Polaków jest 40 milionów, niech każdy odda 1zł, to jest ile???? A gdzie wpływy z innych tego rodzaju pieniędzy: E-myto, podatek drogowy, VAT, i kilka innych??? I jakoś nie widać inwestycji, wolą rozdać kolesiom, a kasę podzielić między własne dupska. Przydała by się powtórka z Norwegii, tylko nie mordować Bogu ducha winnych ludzi ale tych skurwieli co nas tak rozkradli.

Odpowiedz do tematu