|
Debaty polityczne |
| Autor |
Wiadomość |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:52
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | Jakość przemysłu - dobry żart | czy taki żart popatrz ze to co za komuny postawili w wiekszości do dziś bez remontów sie trzyma czy słupy elektryczne czy koleje wagony a ile tych dobrych wyrobów szło na zachód a mosty drogi dziś jak położa asfalt to sie do 1 zimy ładnie prezętuje |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:54
|
|
|
Jaki to mieliśmy nowoczesny przemysł? Jeden przykład. Proszę. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:55
|
|
|
| Zależy co rozumiesz pod pojęciem nowoczesny. |
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:56
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Przemysł mieliśmy nielichy jedynym mankamentem było przychamowywanie go przez sowietów ale co do samego przemysłu trudno mu dużo zarzucić zwłaszcza, że powstawał w dużej mierze od zera. Mieliśmy wydobycie, przetwórstwo, produkcję a zakłady były produkowane w trochę innych czasach i trudno wymagać od nich obecnej jakości czy tej znanej dla ówczesnej Japonii. | dokładnie ale mieliśmy swoje lodówki swoje pralki swoje samoloty zobacz konstrukcje lotnicze do dzis mamy najlepszych konstruktorów tyle ze z produkcja kicha Jak pisze prezes nie da sie tego porównac z disiejszym sprzetęm najebanym elektroniką ale czy on jest taki dobry tamten sam sobie naprawiłes a dzis wyrzucasz i idziesz kupic nowy tylko gdzie te smieci składowac tak samo z jakoscia tkanin smiej sie mam walnietego sasiada ale on ma ciuchy jeszcze z komuny np koszulka polo pomarańczowa ona ma hmm ze 40 lat bo tak kiedys cos mowił prana nie wiem ile ale sie nie wystrzepiła koloru nie straciła do dzis wyglada jakby ja ze sklepu wziął |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:57
|
|
|
We wszystkich dziedzinach przemysłu byliśmy do tyłu co najmniej dwie dekady.
[ Dodano: 2011-09-05, 00:00 ]
| magik napisał/a: | | swoje lodówki swoje pralki swoje samoloty |
Przykłady?
[ Dodano: 2011-09-05, 00:01 ]
| magik napisał/a: | | Jak pisze prezes nie da sie tego porównac z disiejszym sprzetęm najebanym elektroniką ale czy on jest taki dobry tamten sam sobie naprawiłes a dzis wyrzucasz i idziesz kupic nowy tylko gdzie te smieci składowac tak samo z jakoscia tkanin smiej sie mam walnietego sasiada ale on ma ciuchy jeszcze z komuny np koszulka polo pomarańczowa ona ma hmm ze 40 lat bo tak kiedys cos mowił prana nie wiem ile ale sie nie wystrzepiła koloru nie straciła do dzis wyglada jakby ja ze sklepu wziął |
Tu się zgadzam w 100% |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:01
|
|
|
może nie nowoczesny ale co mielismy w ciul hut kopalni huta metali nie żelaznych elektrownie jadna druga 20ta elektrociepłownie produkcja samolotów wagonów kolejowych nie wiem co chcesz ale był bumar obrum poch chuta gliwice zakład materiałow ogniotrwałych odlewnie walcownia ZNTK biptogut pipromag (po których zostały tylko nazwy biurowców) 4 biura projektowe laboratorium chemiczne (tez został tylko biurowiec) i to w samych gliwicach jedne z wiekszych zakładów
[ Dodano: 2011-09-05, 00:02 ]
| uzi68 napisał/a: | [ Dodano: 2011-09-05, 00:00 ] magik napisał/a:
swoje lodówki swoje pralki swoje samoloty
Przykłady? | pralka frania lodóka polar kuchenka ewa |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:05
|
|
|
| No to mogliśmy pozostać przy Syrenkach. Dobre bo Polskie. W pole też trzeba bylo iść z sierpem - bo to Polskie. Nasz przemysł nie miał nic wspólnego z ekonomią i nowoczesnością. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:05
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | Tu się zgadzam w 100% | widzisz juz 2 rzecz wiec znalazło by sie troche tego co warto było zachować dla poźniejszych a nie negowac bo to komuna Nikt tu sie nie kłuci o całośc tylko chodzi o to że ....
problem polega na tym że stamtego systemu wszystkie dobre i przyszłościowe rzeczy które dziś mogły by procentować zostały sprzedene zniszczone zreformowane rozjebane jednym słowem, a to gówno co było kiedyś rozrosło sie jeszcze bardziej ono przetrwało :/ i to jest wkurwiajace |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:08
|
|
|
| Nie mówię, że wtedy wszystko było złe. Zgadzam się z Magikiem. My jak zwykle wylaliśmy dziecko z kąpielą. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:09
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | nie miał nic wspólnego z ekonomią i nowoczesnością. | nie mowimy o ekonomi i nowoczesności bo jak stawiasz cos od zera to nie odrazu bedziesz latał w kosmos Chodzi o to że ten przemysł był i mozna go było modernizwac usprawniac ulepszac do tego co maja inni Widzisz mercedes tez nie był odrazu limuzyna tylko bryczką z kotłem Nie oszukujmy sie ze z niczego stworzysz cud techniki ale widisz najważniejsza zaletą było to ze to było i było nasze a dziś hmmm elektrownie sa zagraniczne i co oni nam dyktuja cene mimo że nasz węgiel nasi rodzice je budowali to oni nam mówią w naszym własnym kraju ze mozemy im zrobic loda To jest smieszne Przykład Rybnik nalezy do francuzów w zasadzie francuskiego konsernu energetycznego |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:11
|
|
|
| Dużym błędem PRL-u było dawanie kasy za nic. Za to, że jesteś. Taki socjal.Chodziłeś do pracy, nic nie robileś i dawali ci za to szmal. To było chore. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:15
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | My jak zwykle wylaliśmy dziecko z kąpielą. | i to jest irytujace własnie i z tad sie bierze to mówienie ze kiedyś to było ale poprostu ten system to paranoja i smieciarstwo przykład tego klucza nasadowego musze na niego zapierdalać 5h ktoś inny nawet wiecej kupie go bo firma marka renoma a huj po 8 śróbach sie tak wyrobi że jest o numer wiekszy albo sie do niczego nie nadaje i 5h mojej ciezkiej pracy idzie sie w tym momęcie jabec przez kapitaliste który tym sposobem sie na mnie dorabia To jest chore
apropo choroby leżałem za komuny jeszcze w szpitalu byłem bardzo ciezko chory jako dziecko kurde takiego syfu i brudu jak jest dzisiaj to nie było z reszta zapytaj sie jakie były srodki czystości kiedyś Mam troche ze słożba zdrowia do czynienia bo moja u nich robi dziś pożal sie ale wracajac ciesze sie ze wtedy trafiłem do szpitala bo dzis siedze i pisze to dziś pewnie bym sie przekręcił przez jednego i 2 pajaca po medycynie zaocznej któremu by sie z kawki i fajki nie chciało zrezygnowac bo ktos tam czeka na ostrym dyżurze |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:16
|
|
|
| Łatwe uogólnienie ale bez retoryki. Być może w kwestiach motoryzacyjnych byliśmy do tyłu temu faktowi nie da się zaprzeczyć ale dużo innych gałęzi przemysłu mimo, iż od tamtych czasów trochę minęło dalej opiera się na podobnych technologiach. to, że byliśmy do tyłu nie jest winą systemu tylko w dużej mierze zimnej wojnie. Rusek wszystkiego pilnował, żeby jankes tego nie zdobył jankes pilnował żeby rusek nie zdobył a cierpieliśmy na tym my. Paradoksy typu gdzie ruscy wymyślili swój podzespół elektroniczny a odkupowali podobne od zachodu by zachód nie zdobył ich technologii. Być może i nie wszystko było najnowocześniejsze ale mieliśmy zakłady z każdej dziedziny przemysłu. Np w Łazach był zakład który wytwarzał tam coś nie pamiętam co jakiś rodzaj proszku mówili na to grafit ale grafitem to nie było i był to jedyny zakład produkujący to nie pamiętam czy w europie czy na świecie. Był przemysł motoryzacyjny wydobycie wszystkiego co można tu wydobywać przemysł spożywczy włókienniczy huty wszelkich metali szkieł stocznie,elektrownie,cementownie, przemysł muzyczny, elektroniczny. Było wszystko co było niezbędne gospodarce do funkcjonowania bez udziału nikogo z zewnątrz. Owszem można powiedzieć co z tego nie było to najnowocześniejsze ale było wszystko i pieniądze mogły zostawać w kraju teraz mamy dostęp do nowocześniejszych technologii ale co z tego jak pieniądze na zakup tych nowoczesnych rzeczy workami wyjeżdżają od nas za granicę. Gdyby pozwolić temu co zostało trwać i na siebie zarabiać a nie wywozić kasę na zachód już dawno było by to wszystko i pomodernizowane i to jest zarzut przeciwko naszemu kapitalizmowi bo dostali wszystko do ręki i mogli to wykorzystać i zrobić z tego maszyny do zarabiania pieniędzy a wszystko zostało oddane albo rozpieprzone.w przeciągu kilku-kilkunastu lat. I to jest ten nasz fenomen? Dostali wędkę a wypierdolili ją do wody. |
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:19
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | Dużym błędem PRL-u było dawanie kasy za nic. Za to, że jesteś. Taki socjal.Chodziłeś do pracy, nic nie robileś i dawali ci za to szmal. To było chore. | No zgadzam się to było chore tyle że widisz dzis Ci co by tak chcieli załatwiaja sobie PO i spierdalaja do niemiec na zasiłek Chociaż z reszta od niemców to bysmy musieli sie sporo nauczyc fakt tymi socjalami itd też rospasali turkasów i innych gadów na własnej krwawicy ich chodują ale tez nie jest tam głupio to rozwiązane bo jak dostajesz socjal na bezrobotnym a trafi Ci sie oferta pracy w Twoim wyuczonym fachu i jej nie przyjmiesz to tracisz socjal |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-05, 00:19
|
|
|
| magik napisał/a: | | uzi68 napisał/a: | | nie miał nic wspólnego z ekonomią i nowoczesnością. | nie mowimy o ekonomi i nowoczesności bo jak stawiasz cos od zera to nie odrazu bedziesz latał w kosmos Chodzi o to że ten przemysł był i mozna go było modernizwac usprawniac ulepszac do tego co maja inni Widzisz mercedes tez nie był odrazu limuzyna tylko bryczką z kotłem Nie oszukujmy sie ze z niczego stworzysz cud techniki ale widisz najważniejsza zaletą było to ze to było i było nasze a dziś hmmm elektrownie sa zagraniczne i co oni nam dyktuja cene mimo że nasz węgiel nasi rodzice je budowali to oni nam mówią w naszym własnym kraju ze mozemy im zrobic loda To jest smieszne Przykład Rybnik nalezy do francuzów w zasadzie francuskiego konsernu energetycznego |
Niestety w rozwoju Państwa musi liczyć się ekonomia i nowoczesność. Tak to już jest na tym świecie.
Ekonomia. Polski rolnik ja usłyszy, że ma połączyć swoje siły z sąsiadem i zorganizować dajmy na to spółdzielnię to zaraz chwyta za widły. Jak już czasem da się namówić na wysłuchanie argumentów to zaraz każdy z nich musi być dyrektorem. Żal mu kilku % na zapłacenie specjaliście , który zorganizuje mu wszystko. A przecież da się; vide: Francja.
Co do nowoczesności: Nasz przemysł był zbyt kosztowny w energii, zasobach ludzkich i różnych instytucjach okołoprzemysłowych. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|