|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Debaty polityczne |
| Autor |
Wiadomość |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-09-04, 20:55
|
|
|
| humieh napisał/a: | Wiem jedno gdyby nie Wałęsa stary to dziś nadal Komarek i Jawka byłby najczęściej spotykanymi "motocyklami" na naszych "drogach" że o innych markach nie wspomne.
A większość nie wiedział by co to FORUM . |
Tak tylko, że w tamtych czasach polska miała własne marki i fabryki samochodów oraz motocykli a w ilości produkcji motocykli była potęgą. Teraz co mamy owszem kupę sprzętu który i tak by do nas dotarł ale nie mamy nic swojego tylko głównie wysłużony zagraniczny złom i chińskie dziadostwo a pieniądze zamiast walić w polską gospodarkę wywozimy za granicę na zakup tego wszystkiego.
| humieh napisał/a: | | Bezrobocie jest bo nieudolność ludzi jest ogromna i woli zbierać złom niż podjąć jaką kolwiek pracę wiem zraz napiszecie ze za 700 zł nikt nie będzie pracować , ale żeby coś osiągnąć to od czegoś trzeba zacząć a nie liczyć że manna z nieba spadnie. |
A ci udolniejsi zawsze pracę znajdą i będą zapierdalać za grosze aż podupadną na zdrowiu i nie będą w stanie by można im wtedy zarzucić, że są nieudolni.
| OCC Senior napisał/a: | | brutus333 napisał/a: | | Po wojnie ta niedobra PZPR i "Komuna" odbudowała Polskę w ciągu 10 lat po totalnym upadku. Napisałem Komuna w cudzysłowie bo w Polsce komuny nigdy nie było. Poczytaj historię, tylko taką prawdziwą a nie spreparowaną przez XIX wiecznych kapitalistów rządzących teraz i wciskających ciemnotę że jest dobrze. |
proponuje zebys sam poczytal historie. cos co jest dobre i daje efekty nie upada.
Odbudowa Polski to byla po wojnie ale pierwszej. Tamci ludzie odbudowali Polske, laczac trzy rozne "podnarody" w jeden. To co zrobili Stalinowcy (skoro nie chcesz ich komunistami nazywac) to jedno wielkie zacofanie narodu. Przez czyje zaniedbania masz teraz taka "wspaniala" zaniedbana infrastrukture strategiczna kraju? Stare tory kolejowe, brak drog i autostrad, az po tego czego nie widac czyli starego systemu transporu energii elektrycznej i wody?
Brak alternatywy dla wytwarzania pradu z wegla?
Zastanow sie zanim nastepnym razem pochawalisz tych "wspanialych pariotow". |
Co ty to pierdolisz? Przejedź się na pomrze zobaczysz nieukończoną elektrownię atomową. To chyba wystarczy w kwestii alternatyw dla węgla.
| rufus napisał/a: | | Jesli chodzi o odbudowe i rozwoj panstw po wojnie w roznych systemach to najlepiej widac to na przykladzie Niemiec ( NRD i RFN ) . |
Tak a niemcy rozpieprzeni doszczętnie po wojnie to z gówna kraj ulepili na nowo. Ameryka pompowała w nich kasę tak samo jak przed wojną. Z tak bogatym wujkiem każdy na nogi szybko stanie.
| OCC Senior napisał/a: | | a jak myslisz? czemu lud wyszedl na ulice? dobrobyt im sie znudzil? za dobrze mieli? czemu narod popral "solidaruchow" skoro "bylo tak dobrze? Nie da sie w nieskonczonosc rozdawac pieniedzy. Zobacz co teraz dzieje sie z gospodarkami grecka i panstw zachodnich. tam tez panstwo za wszystko placilo. Tak sie nie da. Zeby panstwo placilo musi pozyskac duzo wieksza kase z podatkow a zeby ludzie placili podatki to musza wytwarzac zyski. itd |
I jeszcze nam wmówisz, że te obesrańce co wojowały na ulicach martwiły się tym, że państwo rozdaje pieniądze których nie ma? Litości nie wmawiaj takich bzdur. Ludzie wyszli na ulice z prostego powodu. Cwaniaki podpuściły pojebanego polaczka obiecując gruszki na wierzbie i pojebany poleczek postawił kosy na sztorc. Ludzie wyszli na ulicę z chciwości bo chcieli więcej niż mają. Wcześniej nikt im nie obiecywał tylko dawał a jak nagle ktoś obiecał to się w oczach złote góry pokazały wyobraźnia zadziałała i przysłowiowego szału cipy naród dostał na myśl o tych kokosach. Teraz już ludzie są do tego przyzwyczajeni i na nikim obietnice złotych gór nie robią wrażenia bo każdy i tak wie że to brednie ale wtedy tego jeszcze nie znali i zwyczajnie dali się podpuścić. Ot cała filozofia walecznego narodu polskiego pragnącego wyrwać się spod szponów rozpasającego go kolosa. Zwykła chciwość pętactwo ciemna masa pokierowana przez kilku prowodyrów. Polacy obalili ustrój z tego samego powodu z którego kraj jest sukcesywnie rozpierdalany: z chciwości. Tak samo jak teraz afera goni aferę bo każdy chce się jak najwięcej nachapać tak samo wtedy wyszli na ulicę bo każdy chciał mieć więcej niż ma.
| OCC Senior napisał/a: | | poza tym budowac od zera jest zawsze ciezej niz modernizowac. gdyby komuchy modernizowaly gosporake zamiast tylko z niej ciagnac zeby rozdac ludziom to te zaklady byly by konkurencyjne do tych na zachodzie. |
Tak ciężko jest budowa od zera ale od zera postawili zakłady, szkoły, szpitale, kolej, infrastrukturę drogową. Tak ciężko ale mimo swej nieudolności dali radę a kapitalistyczne geniusze tak wszystko najlepiej wiedzą a dla nich jest już za ciężko i ani nie budują od zera ani nie modernizują tylko pooddawali za bezcen zachodwi co tylko było do oddania.
| OCC Senior napisał/a: | | bingo! Tu jest pokazana roznica miedzy komunizmem a kapitalizmem. jedno upada a drugie dziela. dlaczego? bo ludzie musza kurwa ciezko pracowac a nie nastawiac sie ze panstwo im wszystko da. Obywatelu: sam zarob i sam sobie kurwa kup. |
Życzę abyś musiał pracować najciężej jak to będzie możliwe puki nie padniesz z wycieńczenia. Ku chwale kapitalizmu ! Żeby nie było pragnę twego szczęścia byś zginął za swe ideały wszak to śmierć najszczytniejsza.
| OCC Senior napisał/a: | | kurwa ludzie - pomyslcie logicznie. skoro to cos zostawilo i tak dobrze bylo to czemu to runelo? to bylo do dupy. Jedyne panstwo gdzie przetrwal komunizm to chiny ale jak jest tam z demokracja i poszanowaniem obywatela to wiemy. |
Egipt faraonów padł imperium Rzymskie padło padł socjalizm padnie i kapitalizm. Wszystko kiedyś padnie. Ameryka właśnie zaczęła się powoli kończyć może nie przyjdzie to nagle i za naszego życia ale będzie przykładem na to, że nic nie jest wieczne a idealnego systemu nie wymyślono. Przykre jest, że dalej nie rozróżniasz pojęć komunizm i socjalizm.
| OCC Senior napisał/a: | | Po to aby powstawaly koncerny potrzebny jest skonsolidowany narod ktory nie kombinuje pod siebie a slucha wodza. |
Tego też ci życzę słuchaj wodza. Już żeście wodza po 89 posłuchali.
| OCC Senior napisał/a: | | co jest konurencyjne? produkty produkowane na przestarzalych maszynach przy pomocy nadmiaru robotnikow? |
To też argument. Na zachodzie masa fabryk gdzie pracują głównie roboty a ludzi do obsługi sprzętu jest garstka co i ja uważam za bezsens. Czyż nie lepeiej było by gdyby pracowały same roboty a ludzie niech tylko kupują to co roboty wyprodukują. Pytanie tylko jak ci ludzie wtedy mają na to zarobić.
| OCC Senior napisał/a: | | Polacy to dobry narod z dobrymi tradycjami. Trzeba tylko stworzyc nowe pokolenie ludzi ktory beda patrzec do przodu a nie wstecz, a przede wszystkim zaczna sluchac a nie kombinowac. |
A najlepiej podsumował go Józef Piłsudski słowami "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy. "
| rufus napisał/a: | | Jesli dla ciebie robotnicy mieszkajacy w blokach z wielkiej plyty jak kroliki w klatkach to klasa srednia to chyba wciaz pozostajesz pod wplywem tamtej propagandy. |
A dzisiejszy robotnik o wielkiej płycie może sobie co najwyżej pomarzyć. |
|
 |
Moderator [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:26
|
|
|
| cybek1984, OCC Senior, magik, swistak, prezesartur, bez wulgaryzmów proszę!! |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:30
|
|
|
| Widzę, że chyba nikt z was nie pamięta starych czasów. Szkoda. Wolę tak jak jest teraz. |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:34
|
|
|
| Moderator napisał/a: | | cybek1984, OCC Senior, magik, swistak, prezesartur, bez wulgaryzmów proszę!! |
Inaczej nie potrafię.
| uzi68 napisał/a: | | Widzę, że chyba nikt z was nie pamięta starych czasów. Szkoda. Wolę tak jak jest teraz. |
Ja też. Problem jest tylko jeden teraz wszystko jest dobrze do puki jest dobrze a jak się coś popier... nie ma zmiłuj się. |
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:36
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Ja też. Problem jest tylko jeden teraz wszystko jest dobrze do puki jest dobrze a jak się coś popier... nie ma zmiłuj się. |
To Ty Artur nie wiesz , że tak jest zawsze i wszędzie? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:45
|
|
|
| Ale niestety teraz bardziej. Kapitalizm jest parszywym ustrojem socjalizm nie był najlepszym i to jest problem, że nikomu nie zależy by znaleźć równowagę. Kiedyś istotnie ludzie byli rozpasani i dużo się marnowało teraz marnuje się jeszcze więcej a człowiek jest wyżymany. Kiedyś 5 robiło to co mógł robić 1 i to też nie było dobre bo uczyło dziadostwa teraz 1 musi robić to co powinno robić 3 i czy to jest lepsze. Kiedyś należało się wszystko i jeszcze więcej co znowu uczyło dziadostwa teraz w pracy nie masz zapewnionych minimów typu BHP i czy to jest lepsze ? Niestety oba ustroje są kulawe z tym, że poprzedni z perspektywy przeciętnego człowieka a to przeciętny człowiek jest podstawą społeczeństwa był lepszy. Fakt może nie dawał tyle co obecny natomiast zapewniał niezbędne minima. |
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 22:56
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Fakt może nie dawał tyle co obecny natomiast zapewniał niezbędne minima. | i to jest prawda W tamtym systemie istniała jeszcze jakas perspektywa dla człowieka a dzis widac tylko trumne i to kartonowa jak dobrze pójdzie
Tamtemu systemowi trzeba było zrobic lifting albo pare modyfikacji i bylo by owiele lepiej a nie szambo jak dziś
[ Dodano: 2011-09-04, 22:59 ]
| humieh napisał/a: | | masz swoich pracownikow ktorzy uwarzaja sie za murzunow bo im dajesz zarobic 700zl | a zapierdalałes w życiu za 700 nie ??to spróbuj sie przekonasz jak po miesiacu ciezko wydać tą kase a ile potrzeba |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:01
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | zapewniał niezbędne minima |
No faktycznie: buty na kartki; staliśmy w kolejce o godz 4.30. Sklep otworzyli o 10.00 i zapowiedzieli:" może dziś coś rzucą". Ok godz.14.00 " rzucali 20-30 par butów na 300 osób w kolejce. Jak mi nie połamali rzeber to brałem takie jaki mi dosłownie wpadły w ręce. Potem wychodziłem przed sklep i próbowałem zamienić mój zdobyczny nr.45 na potrzebny mi 40.
Kartki. Papierosy czy cukierki? Wybór należy do Ciebie.
Miałem pełne kieszenie kasy której nie mogłem zamienić na potrzebny mi towar.
Nie tęsknię. Co do Wałęsy seniora. Widziałem go w 1980 roku w Bydgoszczy i wtedy był dla mnie bohaterem. Teraz nadal tak uważam, mimo iż jest bucem z wysokim Ego. Każdy mógł wtedy "skoczyć". Jakoś wówczas nie widziałem tłumów chętnych na bycie liderem.
Dzięki takim jak on możemy dzisiaj pisać co nam ślina na klawiaturę nakapie. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:01
|
|
|
| Moderator napisał/a: | | cybek1984, OCC Senior, magik, swistak, prezesartur, bez wulgaryzmów proszę!! | Soprano weź do regulaminu nie ma nic o wulgaryzmach wiec :/ nie wcinaj sie chyba ze ze wzgledu ze to temat o synu byłego elektryka takie larmo robisz |
|
|
|
 |
soprano
WIEWIÓRA
Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:04
|
|
|
| magik, nie podpieprzaj koleżanek co? |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:07
|
|
|
| magik napisał/a: | prezesartur napisał/a:
Fakt może nie dawał tyle co obecny natomiast zapewniał niezbędne minima.
i to jest prawda W tamtym systemie istniała jeszcze jakas perspektywa dla człowieka a dzis widac tylko trumne i to kartonowa jak dobrze pójdzie |
Faktycznie: 25 lat czekania na telefon (autentycznie tyle czekała moja ciotka w Mysłowicach)
Przez 4 lata nie mogłem dostać paszpotru - ..." no bo nie". |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:14
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | Nie tęsknię. Co do Wałęsy seniora. Widziałem go w 1980 roku w Bydgoszczy i wtedy był dla mnie bohaterem. Teraz nadal tak uważam, mimo iż jest bucem z wysokim Ego. Każdy mógł wtedy "skoczyć". Jakoś wówczas nie widziałem tłumów chętnych na bycie liderem.
Dzięki takim jak on możemy dzisiaj pisać co nam ślina na klawiaturę nakapie. | Ale to był schyłek a bochaterem nie był tylko agentem zobacz ze Ci co zakomuny byli przy korycie dalej są i tym co sie działo dobrze dalej sie dzieje dobrze albo i jeszcze lepiej kiedys kradli ale musiało cos zostac dla innych dzis kradna bez opamiętania
Mowisz kartki ale to już był schyłek Fakt to było do dupy wszystko ale kolej chodziła i to prawie punktualnie a Policja twu milicja?? Kiedys sie nie jebali sąsiadka sie poskażyła na komedzie z obdukcja ze mąz po pijaku ja bije Jak mu spuscili łomot bez nakazu chłopina jest najwspanialszym mezem do tej pory Koledze zajebali rower na osiedlu rodzice poszli na policje za trzy dni sie rower znalazł Pewne rzeczy funkcjonowały lepiej a przedewszystkim to że był przemysł Fakt ruscy korzystali fol z naszego wegla i innych surowców za darmo praktycznie koszta opieki wielkiego brata (dzis zapraszamy hambyrgerojadów oddajac nasza suwerennośc w ich ręce) I fakt faktem gdyby nie komuna to w polsce śląsk byłby najbardziej cywilizowanym regionem a tak powstały elektrownie kopalnie drogi kolej Kiedys do takiej włoszczowej nawet torów by nie było
Fakt był układ było koleśiowstwo i była hujnia dnia codziennego byli równi i równiejsi ale wtedy to był margines a dziś |
|
|
|
 |
prezesartur
|
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | prezesartur napisał/a: | | zapewniał niezbędne minima |
No faktycznie: buty na kartki; staliśmy w kolejce o godz 4.30. Sklep otworzyli o 10.00 i zapowiedzieli:" może dziś coś rzucą". Ok godz.14.00 " rzucali 20-30 par butów na 300 osób w kolejce. Jak mi nie połamali rzeber to brałem takie jaki mi dosłownie wpadły w ręce. Potem wychodziłem przed sklep i próbowałem zamienić mój zdobyczny nr.45 na potrzebny mi 40.
Kartki. Papierosy czy cukierki? Wybór należy do Ciebie.
Miałem pełne kieszenie kasy której nie mogłem zamienić na potrzebny mi towar.
Nie tęsknię. Co do Wałęsy seniora. Widziałem go w 1980 roku w Bydgoszczy i wtedy był dla mnie bohaterem. Teraz nadal tak uważam, mimo iż jest bucem z wysokim Ego. Każdy mógł wtedy "skoczyć". Jakoś wówczas nie widziałem tłumów chętnych na bycie liderem. |
Dziś jest odwrotnie półki pełne a większość może sobie pozwolić na niewiele więcej niż wtedy mogła zdobyć z tym, że poprzednia sytuacja dawała ten komfort psychiczny, że wiedziałeś, że jeśli znajdziesz to kupisz. Poza tym dlaczego piszecie tak jakby przez cały okres socjalizmu tak było. Problem ten dotyczy końcówki ustroju i był spowodowany zewnętrznym czynnikami. Dobrze chociaż, że nie napisałeś o tym, że na półkach był tylko ocet bo trudniej było by wytłumaczyć jak ludzie przeżyli kilkadziesiąt lat na samym occie.
| uzi68 napisał/a: | | Dzięki takim jak on możemy dzisiaj pisać co nam ślina na klawiaturę nakapie. |
Tak? To napisz, że jestem hujem skończonym i pedałem. Szybko Ci udowodnię jak mało prawdy w tym pisaniu co nam ślina na język przyniesie. Już tu u nas jeden powiedział o dilerze, że ludziom śmierć sprzedaje. Musiał go przeprosić i patola zapłacić chociaż każdy wiedział, że tamten sprzedaje. Litości ale takich argumentów nie podnoś chyba, że naprawdę w to wierzysz to zrobimy taki mały eksperyment. Pozew pisze się dość szybko a składa też niewiele dłużej. |
|
 |
Moderator [Usunięty]
|
|
|
|
magik, zapoznaj się z http://forum.motocyklisto...forum-vt242.htm a dokładnie:
9. Ogranicz przeklinanie.
Nie używaj przekleństw. Język polski jest na tyle bogaty w słownictwo, że na pewno da się wstawić coś zamiast tzw. 'ozdobnika'.
PS
Najpierw sam przeczytaj regulamin, a dopiero później upominaj innych (mówię upominaniu Soprano) |
| Ostatnio zmieniony przez Moderator 2011-09-04, 23:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
engra
cętkowana zebra

Motocykl: ER 6N
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2011-09-04, 23:16
|
|
|
| magik napisał/a: | | Moderator napisał/a: | | cybek1984, OCC Senior, magik, swistak, prezesartur, bez wulgaryzmów proszę!! | Soprano weź do regulaminu nie ma nic o wulgaryzmach wiec :/ nie wcinaj sie chyba ze ze wzgledu ze to temat o synu byłego elektryka takie larmo robisz |
co prawda to prawda - na temat wulgaryzmów była ankieta - więc Modzie nie popisujesz się, admin zrób porządek ze swoimi podwładnymi i niech się zapoznają z regulaminem
I nie przesadzaj - słowo OGRANICZ nie oznacza - NIE UŻYWAJ W OGÓLE! |
_________________ https://www.facebook.com/sklepmanetka
SKLEP MANETKA
ul. Hutnicza 2
41-923 Bytom
tel. 32-441-68-48
kom. 796-025-255
sklep@sklep-manetka.pl
 |
| Ostatnio zmieniony przez engra 2011-09-04, 23:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |