|
Schimma - wszystko o tym zjawisku. |
| Autor |
Wiadomość |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-06-12, 19:20
|
|
|
| Dajcie dziewczynie spokój normalna prędkość w zabudowanym to 50 a ona już 65 zapierdziela. |
|
 |
hoks

Motocykl: GSX400E
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-06-12, 19:33
|
|
|
| RadekCB1 napisał/a: | | (...)Shimme mozna porownac do trzepotania kolka w zjebanym wozku sklepowym. Zazwyczaj w tym, ktore jest najmniej obciazone. (...) |
100% prawdy - trafne stwierdzenie, też kojarze to zjawisko w marketowym wózku i faktycznie chyba będzie to coś podobnego... |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2011-06-12, 21:40
|
|
|
| Póki nie założą amortyzatorów skrętu do wózków proponuje używać ręcznych koszyków. Nie ma co ryzykować, szkoda życia. |
|
|
|
 |
maru

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
|
Wysłany: 2011-06-12, 22:13
|
|
|
Pewnie mnie zlinczujecie... bo powiem, że ta Wasza schimma to jakiś troche duch, troche legenda iitp. Ja rozumiem, że kozacko jest opowiedzieć "miałem schimme przy 250..." ale czy nie wystarczy mieć sprawnego motocykla czyt. opony, zawiasy, główka ramy i prostość ramy?? No chyba , że na sportach "jazda" wygląda inaczej...
Piszę to, bo zrobiłem Banditami (sprawnymi technicznie:)) ponad 50 tys.km i nawet namiastki schimmy nie stwierdzono. Może miałem szczęście, może lepiej nie wywoływać wilka z lasu...:) |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-06-12, 22:44
|
|
|
| Panie ghostbuster czy mythbuster to wytłumacz pan dlaczego np. do TL przylgnął przydomek "król shimmy" |
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-06-15, 03:44
|
|
|
W dziale technicznym założyłeś temat z którego wynika, że coś kombinujesz (lub masz dopiero taki zamiar) z lagami, regulacjami, więc może tam należy szukać przyczyny bo podejrzewam, że jeśli byłoby ok to nie pisałbyś o kombinacjach z innego moto.
Mocniejsze odkręcanie w tym momencie radzę włożyć między bajki!
Jak już wcześniej zostało napisane- pojawia się głównie przy zbyt dużym ogniu na nierównościach a nie wydaje mi się żebyś na łuku i mokrej nawierzchni mocno dołożył do pieca.
Proponuje poprawić błąd w temacie bo za rok czy dwa ktoś może szukać i nie znajdzie |
|
|
|
 |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2011-06-16, 09:20
|
|
|
| PiotRR napisał/a: | W dziale technicznym założyłeś temat z którego wynika, że coś kombinujesz (lub masz dopiero taki zamiar) z lagami, regulacjami, więc może tam należy szukać przyczyny bo podejrzewam, że jeśli byłoby ok to nie pisałbyś o kombinacjach z innego moto.
Mocniejsze odkręcanie w tym momencie radzę włożyć między bajki!
Jak już wcześniej zostało napisane- pojawia się głównie przy zbyt dużym ogniu na nierównościach a nie wydaje mi się żebyś na łuku i mokrej nawierzchni mocno dołożył do pieca.
Proponuje poprawić błąd w temacie bo za rok czy dwa ktoś może szukać i nie znajdzie |
w dziale technicznym byl moj pomysł na dodanie regulacji przedniego zawieszenia w iksie. nie mam on nic wspolnego z tym tematem. czytajac caly temat dowiedzialbys sie ze bylo to wyjsciu z luku na prosta, dodanie gazu nie bylo duze, ale mokra i nierowna nawierzchnia przyczynily sie do powstania shimmy. |
_________________ Lepiej na HONDZIE niż na wielbłądzie, bo wielbłąd turysta nie lata 300-sta. |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-02-09, 23:58
|
|
|
| Czy seryjny amortyzator skrętu jaki montowano w motocyklu GSX-R 1000 K1 i K2 jest skuteczny na zjawisko Schimmy ? pytanie kieruje przede wszystkim do jednego ze znanego mi z tego forum użytkownika tego motocykla - Świstaka. |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2012-02-10, 00:00
|
|
|
| vagin ma amora ale on ma 750tke, i mówił ze czasem mu sie zdarzyło krzywo lądować z gumy i amorek go ratował |
_________________ amicus certus in re incerta cernitur
 |
|
|
|
 |
Kermit
Motocykl: Czerwony TL 1000 S '98r.
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-02-26, 19:42
|
|
|
A ja tylko polecę literaturę:
Keith Kode "Twist of Wirst"
Po pierwsze człowiek w miarę prostym językiem naświetla podstawowe błędy w technice jazdy, na co zwracać uwagę itd. Jest tam także rozdział poświęcony zjawisku Shimmy. Fajna lektura po sezonie na zimowe wieczory, no i będzie niezła frajda sprawdzić to wszystko potem... Może gdzieś na torze? |
_________________ Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste (...)
Run, live to fly, fly to live. Aces high. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|