Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Schimma - wszystko o tym zjawisku.
Autor Wiadomość
Kapitan Bomba 

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
Wysłany: 2011-06-07, 22:25   

Ah ta nienawiść do 500, objechał Cię kiedyś jakiś ? :D

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-06-07, 22:33   

bo to raz :D

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2011-06-07, 23:05   

Brosik napisał/a:
Taka ciekawostka, że w moim GS 500 tylko podczas jazdy z kufrem przy 50km/h i puszczeniu kiery zaczynała się shimma ;) bez kufra nigdy się to nie zdarzało.

To nie shimma, mam podobnie, wystarczy kiere dotknąć palcem i problem z głowy, wiele motocykli tak ma, ja tym sie nie przejmuje, niby wszytko OK, a jednak kiera telepie, ja mam ten objaw w okolicach 70km/h.
Shimme miałem jak tylni amor był ustawiony zbyt miekko, zazwyczaj na zakrętach, zaczynało mi moto bujac i dochodziło do małej shimmy ale jakoś zawsze dawałem rade. Zmieniłem ustawienie amora na najtwardszy i problem prawie zniknął ale za to czasem mi dupa ucieka i zakrety często biore na kwadratowo, ale mam stare opony i w tym problem.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-06-07, 23:07   

pisałem o miękkim tyle ale jak stwierdzono, nie to jest powodem :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-06-07, 23:50   

Jechałem kiedyś a w baku były już same opary i motocykl zgasł. Zastanawiam się czy to też była shimma.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

engra 
cętkowana zebra

Motocykl: ER 6N
Imię: Ewa
Wysłany: 2011-06-08, 00:54   

thrillco napisał/a:
najgorsze to, ze przejechalismy w niedziele 400km a wyglebilem 5km od domu ;/

- czy ja wiem..? popatrz na to z drugiej strony - moze to lepiej, ze tak sie stalo te 5km od domu, niz gdyby byloby to 200km od domu i musialbys kombinowac, jak wrocic...? ;) - tak czy inaczej glowa do gory, moto sie posklada, a rece sie zagoja :)

Zas dnosnie samego zjawiska - mnie sie przytrafilo dwa razy, z czego ten pierwszy [08.08.2010r] w strasznych warunkach i po dzis dzien nie mam pojecia jak z tego wyszlam calo, wiem tylko, ze z calych sil trzymalam kiere, zeby sie ustabilizowalo (autobana w NL, niespodziewana 'sciana deszczu', widocznosc moze 2metry przed moto...). Jedyne co pamietam - to, ze przez reszte drogi serce mialam niemal w gardle i pomimo niewyspania bylam juz zupelnie 'obudzona', a cieplo to mialam jeszcze przez kolejna godzine... :P z tego co wiem, moto mam proste, wiec przypuszczam, ze to przez warunki atmosferyczne, bo nie widzialam nawet po czym jade, droga nagle zaczela wygladac jak jedna wielka kaluza...
41-923 Bytom
tel. 32-441-68-48
kom. 796-025-255
sklep@sklep-manetka.pl
Profil Facebook

Robs85 

Motocykl: SV650S
Imię: Robs
Wysłany: 2011-06-08, 07:10   

ser-jones napisał/a:
Brosik napisał/a:
Taka ciekawostka, że w moim GS 500 tylko podczas jazdy z kufrem przy 50km/h i puszczeniu kiery zaczynała się shimma ;) bez kufra nigdy się to nie zdarzało.

To nie shimma, mam podobnie, wystarczy kiere dotknąć palcem i problem z głowy, wiele motocykli tak ma, ja tym sie nie przejmuje, niby wszytko OK, a jednak kiera telepie, ja mam ten objaw w okolicach 70km/h.
Shimme miałem jak tylni amor był ustawiony zbyt miekko, zazwyczaj na zakrętach, zaczynało mi moto bujac i dochodziło do małej shimmy ale jakoś zawsze dawałem rade. Zmieniłem ustawienie amora na najtwardszy i problem prawie zniknął ale za to czasem mi dupa ucieka i zakrety często biore na kwadratowo, ale mam stare opony i w tym problem.

Może coś nie tak z opona, albo źle wyważone koło. Jak sie kiedyś wjeb*łem do konkretnej dziury to tak się zaczęło u mnie po puszczeniu kiery, pojechałem wymieniłem oponkę (bo już był czas) i teraz kiera ani drgnie.

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2011-06-08, 07:58   

Robs85 napisał/a:
Może coś nie tak z opona, albo źle wyważone koło. Jak sie kiedyś wjeb*łem do konkretnej dziury to tak się zaczęło u mnie po puszczeniu kiery, pojechałem wymieniłem oponkę (bo już był czas) i teraz kiera ani drgnie.

Jest to jedna z opcji, podejrzewam złe wyważenie albo i jego całkowity brak, bo opony zmienial przed sprzedażą poprzedni właściciel, a nie mial on o tym kompletnie pojęcia i wyglada to tak jakby zmieniał łyżką w garażu, ale mozliwe że to jeszcze coś innego :D Mój moto to taki rowerek i bardzo mi to nie przeszkadza, już się przyzwyczaiłem do tego :D Jak będę zmianiał opony to się dowiem :P

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-08, 16:39   

Tu też typowy przykład shimmy http://video.google.pl/vi...&q=tankslapper#

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2011-06-08, 16:50   

Abaddon napisał/a:
Tu też typowy przykład shimmy http://video.google.pl/vi...&q=tankslapper#

to bylo spowodowane nieumiejętnym opadnięciem z gumy, opona nie trafiła w swój slad (była skręcona) co wywołało zaburzenie stabilności
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-06-09, 08:27   

niestety jest to bardzo niebezpieczne zjawisko, na ktore nie jest latwo nauczyc sie opanowania maszyny. czyli podsumowujac majac schimme przy wiekszych predkosciach to tylko odkrecamy gaz?

Robs85 

Motocykl: SV650S
Imię: Robs
Wysłany: 2011-06-09, 11:20   

Tak na chopski rozum to wydaje sie to jakims ratunkiem, tylko teraz pytanie, czy jesteśmy w stanie tak zareagować wszystko dzieje się w ułamku sekund przy dużej prędkości najczęsciej... w teorii ok, tylko jak w praktyce z tego wybrnąć.

hoks 

Motocykl: GSX400E
Imię: Arek
Wysłany: 2011-06-09, 12:04   

według mnie - w praktyce - nie ma rady na to, tym bardziej jadąc z ogromną prędkością, fakt - wszystko się dzieje strasznie szybko, telepanie się nasila i uważam, że rider nie jest w stanie tego ogarnąć (ustabilizować)... sam pewnie stara się nie zlecieć z siodła, a co dopiero mówić o ustabilizowaniu kiery. no chyba, że znacie przypadki (jakieś filmy z YT), gdzie widać, ze jegomość za sterami opanował shimmy ?? p.s. czy amor skrętu definitywnie eliminuje możliwość doznania shimmy?

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2011-06-09, 12:08   

każdy inaczej może zareagować, jeżeli nie spanikujesz to na pewno odejmiesz, później wchodzi w nawyk. Jak pękniesz to albo się położysz albo zaliczysz dzwona. Pewnie, że idzie ustabilizować w zależności od sytuacji

ten tu się popisał http://www.youtube.com/wa...feature=related

tu już tragedia http://www.youtube.com/wa...feature=related

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-06-09, 12:28   

O ile uważam wiem, że na wiele sytuacji ma się wpływ i można coś zrobić to w stosunku do shimmy chyba nic nie można. Przerabiałem jazdę na flaku, telepanie wywołane niewyważeniem koła, utratę stabilności przy gwałtownym hamowaniu i rzucanie kierownicą na boki po uderzeniu w wybój ale samej shimmy nie miałem okazji przeżyć więc pojęcia nie mam. Przy flaku, niewyważonym kole i zerwanie m przyczepności kół gdy coś się dzieje najlepiej odpuścić gazu. Po uderzeniu w wybój kierownicę tak zaczyna rzucać, że nie ma możliwości coś zrobić gdyż człowiek skupia się całkiem na tym by kierownicy nie wyrwało z rąk. Przy shimmie mogę gdybać i zasadnym wydaje się dodanie gazu gdyż przy gwałtownym dodaniu gazu stosunek przyczepności przedniego i tylnego koła zmienia się znacząco na rzecz koła tylnego a shimma z reguły dotyczy przedniego koła i jego wpływu na trajektorię pojazdu. Teoretycznie zrywając przyczepność przedniego koła koło miało by czas na ustabilizowanie go poprzez efekt żyroskopowy i to wydaje się logiczne. Zjawisko shimmy jest o tyle niekorzystne, że występuje niezależnie od kierowcy i nie mamy możliwości kontrolowania go a dwa, że jest dużo bardziej dezorientujące niż np. zerwanie przyczepności gdyż trwa dłużej a w dodatku ma że ma charakter postępowy i czas nie działa tu na korzyść bo stopień dezorientacji utrzymuje się przez nasilenie zjawiska. Podejrzewam, że przy większej prędkości pozostaje zacisnąć pośladki a zacząć robić coś można dopiero po kontakcie z jezdnią.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Odpowiedz do tematu