|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
przygarnij kropka hihi |
| Autor |
Wiadomość |
marcingliwice

Motocykl: Kawasaki ER 5
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-05-24, 11:51 przygarnij kropka hihi
|
|
|
Witam Wszystkich czytaj±cych
Mam takie pytanko je¿eli siê powtórzê to Przepraszam. Co s±dzicie o je¼dzie bez uprawnieñ?
Jestem w trakcie kursu, który jeszcze trochê potrwa ( egzamin itd.). Co s±dzicie o wyje¼dzie na ulicê? Nie chodzi o jak±¶ super szybk± jazdê wrêcz przeciwnie. Na jazdach kursowych ¶migam ca³y czas po placu . Chcia³bym nauczyæ siê dobrego zachowania na drodze. Najlepiej jakby jeszcze siê trafi³ kto¶ kto przygarnie i poka¿e kilka wa¿nych elementów jazdy
Dodam, ¿e posiadam kat B ju¿ 12 lat. Czy wam siê zdarzy³o je¼dziæ bez uprawnieñ i co o tym s±dzicie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kiler600r

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2010-05-24, 12:06
|
|
|
jestem zdecydowanie na nie!!!
pojedziesz 20km/h, wyjedzie ci jakas slepa piz...a z podporzadkowanej, dziecko wbiegnie na droge i bedzie bum....
final? motocyklista bez uprawnien, a potem narzekamy ze taka opinie zla mamy w spoleczenstwie |
|
|
|
 |
pytlos

Motocykl: sprzedany
Imię: Tomasz
Wiek: 49 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 207 Skąd: Chorzow/Bytom
|
Wysłany: 2010-05-24, 12:40
|
|
|
zdarzy³o siê, przejecha³em bez prawka kilka kkm
i samochodem lata temu i motocyklem jeszcze w ubieg³ym roku
by³em ¶wiadomy ryzyka i ewentualnych konsekwencji, ale nie mog³em pozwoliæ by sprzêt marnowa³ siê w gara¿u a ja nie mam uprawnieñ
zrobienie prawka w PL trwa ca³y sezon motocyklowy (zapisa³em siê w marcu, zda³em teoriê za pierwszym razem w czerwcu, praktykê za 1 razem w po³owie wrze¶nia)
dodam jeszcze ¿e kurs mia³em przyspieszony, nie chodzi³em na teoriê, wewnêtrzny zda³em na 2 zajêciach, do egzaminu odby³em jakie¶ 15 h jazd
stara³em siê je¼dziæ bezpiecznie, nie przesadzaj±c z prêdko¶ci±, nawet w korkach nie przeciska³em siê zbyt agresywnie
policja nigdy mnie nie zatrzyma³a, nigdy nie spowodowa³em/uczestniczy³em w kolizji etc.
za to komfort jazdy z PJ bezcenny
ogólnie => decyzja up to you
moim zdaniem wina le¿y w niewydolnym systemie egzaminowania kandydatów na kierowców - dlaczego egzaminy nie s± codziennie, przez ca³y dzieñ a¿ do wieczora, podobnie jak na kat. B ?
wtedy dziennie (WORD Bytom) mo¿na egzaminowaæ 50 osób a nie 15
koniec, tyle ode mnie w tym kontrowersyjnym temacie |
_________________ Nie jestem leniwy, tylko energooszczedny. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-05-24, 13:49
|
|
|
| Czêsto czytam na forach takie wypowiedzi i zastanawiam siê czy autorzy wierz± w to co sami pisz±. Prawda jest taka ¿e po³owa motocyklistów je¼dzi bez uprawnieñ i nie s± to czêsto lanserzy tylko ch³opaki je¿d¿±cy ju¿ latami. Z tych których ja znam praktycznie wszyscy zaczynali od zakupu motocykla a dopiero po sezonie lub kilku robili prawo jazdy. Po³owa je¼dzi ju¿ latami i do dzi¶ nie maj± uprawnieñ. Sam nie jestem wyj±tkiem moja jazda bez uprawnieñ zawar³a siê w 5 latach w ogóle na samochód prawko zrobi³em raptem 2,5 roku temu co nie oznacza, ¿e wcze¶niej te¿ nie je¼dzi³em. Nie oszukujmy siê to nie jest tak, ¿e ci je¿d¿±cy bez uprawnieñ psuj± opiniê motocyklist± bo masa tych co ma prawko i motocykl od roku nie dorasta do piêt ch³opakom je¿d¿±cym latami bez kwita. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-24, 14:21
|
|
|
Nic nie zmieni faktu, ¿e jazda bez uprawnieñ jest "z³a". Kwestia taka, ¿e je¶li masz st³uczkê/wypadek nie z Twojej winy, a jeste¶ bez uprawnieñ to wina jest dzielona na pó³. A je¶li z Twojej winy to masz w ogóle przesrane i Twoje OC nie pokryje uszkodzeñ samochodu poszkodowanego poniewa¿ porusza³e¶ siê pojazdem na który nie masz uprawnieñ.
pytlos, nie zgodzê siê z tym, ¿e zrobienie prawka trwa ca³y sezon ja zacz±³em w listopadzien kat. A. W zime zaliczy³em ca³y kurs (teoria), koncem lutego zacz±³em jazdy i po 8 h poszed³em na egzamin w marcu (zda³em za pierwszym) by³ to 1 egzamin jaki sie odby³ w roku 2009. Nie pamiêtam dok³adnej daty. WORD by³ jeszcze w Gliwicach. Tak wiêc da siê zrobiæ prawko po za sezonem" tylko trzeba umiejêtnie wybraæ okres |
|
|
|
 |
pytlos

Motocykl: sprzedany
Imię: Tomasz
Wiek: 49 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 207 Skąd: Chorzow/Bytom
|
Wysłany: 2010-05-24, 14:39
|
|
|
@ MadJack,
jeste¶ zajebisty |
_________________ Nie jestem leniwy, tylko energooszczedny. |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-24, 14:47 Re: przygarnij kropka hihi
|
|
|
| marcingliwice napisał/a: | ...... Co s±dzicie o je¼dzie bez uprawnieñ?
Jestem w trakcie kursu, który jeszcze trochê potrwa ....... |
na motocykl wsiad³em jak mia³em 18 lat, dzi¶ mam 39 a prawko zrobi³em dopiero 2 sezony temu. nie ma co udawaæ ¶wiêtego, ale powiem ci z w³asnego do¶wiadczenia, ¿e mo¿e nie warto siê spieszyæ z t± jazd± bez uprawnien. raz dawno temu le¿a³em po wywrotce i mia³em d³uga przerwê, jakbym mia³ wtedy prawko to móg³bym sie starac o kasê z ubezpieczenia a tak to kana³, wszystko z w³asnej kieszeni, dobrze ¿e nikt poza mn± nie by³ ranny.... reasumuj±c : jakakolwiek kraksa niekraksa wywrotka strza³ czy byle co to w 97% przypadków ty jeste¶ winien, a dla twojego ubezpieczyciela w 100%. jak pomy¶lisz o tym, ¿e przy okazji mo¿esz zgin±æ a twoja rodzina (juz totalnie "zni¿aj±c loty") zamiast dostaæ kasê za ciebie to jeszcze bêdzie ile¶ lat p³aciæ jakies odszkodowania ofiarom twojej "pasji" to mo¿e jednak daæ sobie spokój do momentu otrzymania "A".... mnie siê uda³o prze¿yæ, ale nie wszyscy maj± szczê¶cie |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-05-24, 15:41
|
|
|
zenoo a je¶li przeczyta to który¶ z Twoich uczniów? Jako pedagog winien jeste¶ oprócz przekazania wiedzy dawaæ dobry przyk³ad m³odzie¿y poniewa¿ na ludziach takich jak Ty obok rodziców spoczywa odpowiedzialno¶æ za przekazanie im odpowiednich wzorców moralnych. Powiniene¶ byæ dla tych m³odych ludzi, którzy dopiero wkrocz± w doros³e ¿ycie autorytetem,uosobieniem cnót i wzorem do na¶ladowania z którego to powinni czerpaæ inspiracjê do ¿ycia zgodnie z wyznaczonymi normami spo³ecznymi i etycznymi. Nie tylko z domu ale równie¿ ze szko³y ci m³odzi ludzie ucz± siê tego co jest dobre a co z³e co wolno a czego nie. Je¿eli ludzie, którzy powinni byæ dla nich wyznacznikiem odpowiedniego postêpowania sami postêpuj± wbrew panuj±cym ogólnoprzyjêtym regu³± to ci m³odzi ludzie sami pewnie zaczn± postêpowaæ tak samo przyjmuj±c to za regu³ê co spowodowane bêdzie wypaczeniem ich systemu warto¶ci a wypaczenie to bêdzie konsekwencj± tylko i wy³±cznie wpojeniu im b³êdnego schematu ¿ycia w spo³eczeñstwie bla bla bla a teraz pora na kawa³ek dobrej muzyki z lat osiemdziesi±tych everybothy k...a sing a song:
http://mp3.teledyski.info...Bad+to+the+bone |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-24, 17:09
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | zenoo a je¶li przeczyta to który¶ z Twoich uczniów? ... |
jak przeczyta m±dry to moze zrozumie, ¿e ka¿dy by³ kiedy¶ m³ody i g³upi, i czasem lepiej uczyæ siê na b³êdach innych ni¿ w³asnych, a jak przeczyta kretyn to zrobi to samo co ja.
a tak poza tym to wiesz, ¿e to nie³adnie robiæ sobie jaja ze starego cz³owieka? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-05-24, 17:24
|
|
|
| zenoo napisał/a: | a tak poza tym to wiesz, ¿e to nie³adnie robiæ sobie jaja ze starego cz³owieka? |
No wiem wiem ale lubiê znajdowaæ praktyczne zastosowania dla ró¿nych rzeczy wiêc i dla starego cz³owieka musia³em jakie¶ znale¼æ
Ale nuta zacna musisz przyznaæ teraz ju¿ tak nie graj±. |
|
|
|
 |
defQ

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
|
Wysłany: 2010-05-24, 18:11
|
|
|
Marcin jesli smigasz caly czas po placu to Ci wspolczuje wyboru szkoly, a czy mykniesz na miasto bez prawka to juz Twoja osobista decyzja
[ Dodano: 2010-05-24, 19:12 ]
btw. teraz sie czeka do 1 miesiaca na egzamin niezaleznie od kat. , chyba ze komus sie powinie noga i obleje, to wtedy juz terminy sa zabojcze |
|
 |
marcingliwice

Motocykl: Kawasaki ER 5
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2010-05-24, 18:39
|
|
|
Widzê, ¿e temat faktycznie kontrowersyjny ale i potrzebny
Co do mojej nauki jazdy na kursie to fakt opinie o szkole by³y dobre jednak jak siê okaza³o jazdy na placu s± nawet jak leje deszcz a wyjazdów na miasto nie ma. Ci±gle jazda w kó³ko wrr... Dodatkowo jeszcze slalom, na którym poleg³em przyznajê siê bez bicia.Jest jeszcze problem z jazdami po po³udniu a ja rano pracujê.Dlatego postanowi³em wyjechaæ trochê na w³asn± rêkê bo kurs siê bardzo przed³u¿y ....
Mam pro¶bê do starszych sta¿em mo¿e znajdzie siê kto¶ kto pomo¿e w nauce jazdy.Kilka dobrych rad by siê przyda³o, a mo¿e nawet jakie¶ informacje o dobrej w miarê pustej drodze do nauki.
Pozdrawiam |
_________________ http://www.opakowaniaozdobne24.pl |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-05-24, 21:25
|
|
|
| marcingliwice napisał/a: | | Widzê, ¿e temat faktycznie kontrowersyjny ale i potrzebny | moze i potrzebny ale nastepnym razem nazwij go jak czlowiek. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-24, 22:09
|
|
|
zenoo + prezes ch³opaki jak zawsze bez was bylo by nudno a wracajac do tematu......
dziz kto jest ¶wiety (MZ byla prawka niet ale........) co do egzaminow i kursów to jest jak jest ale nie tragizowa³ bym bo terminy na pierwszy nie sa tak straszne a w bytomiu nawet na 2 praktyczny (kolega w³a¶nie zdaje) czeka³ 33 dni wiec nie ma tak ¿le co do zdawalno¶ci to wiele osób jest sobie sama niestety winna bo stres je tak rozk³ada ¿e prostej klepaniny o tym jak np sprawdzic olej nie umia spamietac
Co do Twojego pytania Marcin to powiem tak Twoje ¿ycie Twoja odpowiedzialno¶æ Twój wybór......
Ja osobi¶cie nie radzi³ bym przedewszystkim z takich powodów jak:
- to ¿e bardziej to stresuje ni¿ z PJ
- oprócz stresu koncentracja 2razy wieksza musi byc zachowana bo i konsekwencje jak ch³opaki wyzej napisali sa duzo wieksze
- no i chyba najwazniejsze o ile jest ciezsza ta maszyna od tego co masz an kursie
- oraz czy kiedykolwiek poza kursem ju¿ je¿dziles
Z tego co piszesz wydaje mi sie ¿e nie je¿dzi³e¶ a z opisu widze 2 razy ciezsza maszyne. Wiec do poki ze 2 razy nie przejedziesz sie na mie¶cie to raczej odradzam. Co do narzekañ na plac to naprawde nie ma na co w sumie narzekaæ zale¿y co jeszcze robisz
Teraz troche off topu od Siebie ja MZ 251 jezdzilem bez PJ fakt na autko juz mialem przepisy znalem ale z regó³y po bocznych drogach i polach i po okolicy Swoja droga wspania³y sprzêt Pierwsza jazda omalo sie nie skonczy³a na ¶cianie pobliskich gara¿y po ruszeniu 40m dêba szok ¿e to ma taka moc Potem kwestia moto znikne³a na pare latek i wreszczie pomys³ na zrobienie jednk PJ je¿dzilem na GN 250 i na aktualnej CBF i kazdy moto a zw³aszcza u¿ywany ma swoja w³asna charakterystyke i nawet choc kiedy¶ je¼dzilem to CBF byla dla mnie przez pare pierwszych km( bo akurat tak trafilo ze moja pierwsza jazda to by³a trasa) fest zagadka pe³na powaga skupienie ktos by powiedzia³ zebym sie nie posr.... ze strachu ale to bylo inne inaczej pracowalo (tak jakz autami wsiadasz do cudzego tez niby wiesz co i jak jedziesz ale dopiero po chwili sie z nim oswajasz) Na tomiast na placu spedzilem 8h z dziesieciu jakie je¼dzilem te¿ mi sie nie chcialo te¿ szlag mnie trafia³ z powodu upalo ale powiem Ci ze wiele daje choæby g³upie ruszanie i stawanie ósemka slalom slalom na stojaka zw³aszcza na GN <lol> ósemka na stojaka i katowanie ruszania na wzniesieniu albo sposób zmiany biegów zw³aszcza redukcji przy hamowaniu na prostej Wiele b³edów które sam nabylem mi to wyleczylo acz g³upoty do koñca to sie nie pozbylem bo po znadnym prawku pod dupe posz³a nieco ponad 100KN bestia a pomiesiacu razem ze mna w racie wyladowala jednak na moje si³y to by³ za cie¿ki motor choæ myslalem ¿e jak na kursie z instruktorem cisno³em 150km/h (ciiiiii) i winkle robilem przy akompaniamêcie pisków z pod tylnej opony to jestem kozak tyle ¿e CBF byla o jakies 100kg l¿ejsza (jak nie wiecej)
Zastanów sie na ile Cie staæ czy sobie poradzisz |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-05-24, 22:29
|
|
|
| magik napisał/a: | | ...jednak na moje si³y to by³ za cie¿ki motor... |
Magik co Ty co pier...? Jaki za ciê¿ki? Nie wiem czym tam je¼dzi³e¶ ale je¶li ja jestem w stanie ogarn±æ zygzaka to ka¿dy jest w sanie ogarn±æ cokolwiek. Moje moto wa¿y jak ma³a lokomotywa, a ja si³y mam tak ma³o, ¿e rano ¿eby z ³ó¿ka siê podnie¶æ 20 minut zbieram si³y i jeszcze sam siebie muszê pchaæ gdy wstaje, a jak raz siusia³em to wiz±³em go w rêkê co by³o b³êdem bydle jest to prawda ale mimo to powinienem daæ radê jednak nie da³em i przeci±¿y³ mnie przez co wpad³em do dzbana. Dobrze, ¿e po tygodniu spisywali liczniki energii elektrycznej inkasent wszed³ zauwa¿y³ mnie i wyci±gn±³ na moje szczê¶cie klapa nie opad³a bo by mnie nie znalaz³. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |