Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kategoria AM dla czternastolatkow
Autor Wiadomość
zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-29, 14:58   

prezesartur napisał/a:

I nie wiem jakby mia³o przybyæ samochodów gdyby ludzie zaczêli siê do tego przesiadaæ z wanów i terenówek. Je¼dzili by dwoma naraz w tym samym czasie czy jak?

ci co je¿d¿± vanami i terenówkami dalej bêd± nimi je¼dziæ, bo chyba nie s±dzisz ¿e przesi±da siê do pierdziawek. przybêdzie za to 14- i 15-latków którzy zamiast popychac autobusem pojad± t± pierdziawk±

prezesartur napisał/a:

Nawet je¶li by mia³y parkowaæ na normalnym miejscu parkingowym to raz, ¿e przed sklepami wiêcej mo¿na by ich upchn±æ bo s± krótsze prawie o po³owê a i z tego samego powodu szeroko¶æ dostêpnej jezdni by siê w miastach zwiêkszy³a bo dupy by nie wystawa³y tyle co w normalnych samochodach. I to nie jest ¿art tylko fakt.

za bardzo Artur upraszczasz sprawê, bo centrum miasta to nie tylko parkingi pod sklepami, przejed¼ siê przez Gliwice albo Katowice, w ci±gu dnia masz korki, a szczególnie oko³o 15.30 gdy ludzie wychodz± z pracy, a m³odzie¿ czêsto koñczy zajêcia. ka¿dy m³ody jak ma mozliwo¶æ to pojedzie w³asnym pojazdem a nie autobusem. na wsi nie ma sprawy - jeden pojazd wiêcej jeden mniej ale w miastach gdzie mieszka sporo ludzi (m³odziezy) to jest czasem problem. poza tym z tymi wystaj±cymi dupami to wystarczy jeden niepokorny van, ¿eby ca³y twój pomys³ by³ wiesz co? :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-04-29, 19:08   

Ar2rM napisał/a:
przesiadzesz sie ze swojego samochodu do kosiarki? bo ja nie. niby dlaczego mialbym jezdzic czyms takim?

A ja tak mo¿e nie do 50 ccm ale gdyby to mia³o ze 300 i mia³bym tym je¼dziæ g³ównie po mie¶cie to nie robi³o by mi to ró¿nicy. A sam masz podej¶cie typowego amerykañca je¼dziæ do sklepu po bu³ki ale trza autem silnikiem 2 litry bo przecie¿ to ujma wielka ¿e mia³o by tam byæ 0,5 litra. Ceny paliwa posz³y w górê i siê hamerykañcom skoñczy³y fury po 6 metrów i silniki po 6-8 litrów i przesiadaj± siê do ma³ych samochodów. Hamera w ogóle wycofali z produkcji. Wielka ró¿nica czy ma byæ 500 czy 3500 silnik gdy siê je¼dzi po mie¶cie ze ¶redni± 40 km/h. Wystarczy³o by ¿eby paliwo znacznie podro¿a³o i dojebali... konkretne podatki od pojemno¶ci i ciekawe ilu z was by dalej kpi³o z ma³ych silników. Znam takich kozaków co rozbijali siê samochodami z silnikami po 3-3,5 l tuningi sruningi a teraz je¿d¿± jakimi¶ pandami i innymi ma³ymi samochodzikami. Ja nie potrzebuje sobie przed³u¿aæ pojemno¶ci± silnika i ¶mia³o mogê je¼dziæ i pierdziawk± zreszt± i tak je¿d¿ê po 60 km/h wiêc ¿adna ró¿nica a jeszcze zosta³a by po³owa kasy w kieszeni za paliwo i op³aty. A poza tym mam ¶wiadomo¶æ ekologiczn± zbieram z³om i z raz w roku zanoszê do skupu puszek nie wyrzucam tylko oddaje recyclingowcom, którzy pozyskuj± surowiec ze ¶mietników staram siê nie braæ foliowych reklamówek ze sklepów nie marnuje wody energii nie wywalam byle gdzie ¶mieci i inne taki a ma³e silniki te¿ temu sprzyjaj±. Mo¿e was to ¶mieszyæ ale mam to w dupie.

zenoo napisał/a:
I nie wiem jakby mia³o przybyæ samochodów gdyby ludzie zaczêli siê do tego przesiadaæ z wanów i terenówek. Je¼dzili by dwoma naraz w tym samym czasie czy jak?

Wiem, ¿e wielu nie bo ludzie to jest w³a¶nie taki zasrany gatunek gdzie stanie tam nasra nie przejmuje siê niczym i widzi tylko czubek w³asnego nosa.

Nie upraszczam sprawy tylko wyznaje zasadê, ¿e tu kilka procent tam kilka procent i w po³±czeniu bêd± rezultaty. A gówniarze niech czekaj± do 18 na prawo jazdy.

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-04-29, 19:55   

prezesartur napisał/a:
Wielka ró¿nica czy ma byæ 500 czy 3500

teraz ja mam wrazenie ze piszesz oderwany od rzeczywistosci- rozmawiamy o 50ccm a nie 500. sam jestem zwolennikiem malych samochodow ale maly samochod tez musi miec kopyto.
prezesartur napisał/a:
Znam takich kozaków co rozbijali siê samochodami z silnikami po 3-3,5 l tuningi sruningi a teraz je¿d¿± jakimi¶ pandami i innymi ma³ymi samochodzikam

a ja znam takich ktorzy jezdzili 3-3,5 i dalej tym jezdza. jak sie stac na samochod to i na paliwo tez. aha - zanim zaczniesz wystawiac mi profil psychologiczny podpowiem ci ze jezdze samochodemo o pojemnosci 1,2. jak bedzie mnie stac na wiekszy to kupie cos kolo 2l bo jak bedzie mnie stac na taki samochod to tez na jego utrzymanie.
prezesartur napisał/a:
A poza tym mam ¶wiadomo¶æ ekologiczn±

tak tak- a ja segreguje smieci - tylko dla tego ze posegregowane wywoza za darmo.

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-29, 20:17   

Ar2rM napisał/a:
...ale maly samochod tez musi miec kopyto.

Tylko, ¿e ma³e 2 miejscowe auto gdyby wa¿y³o ze 300-350 kg i mia³o silnik z 300-400ccm to t± twoj± 2 litrówkê objedzie 3 razy

A w 2 litrówce bêdziesz sta³ w korkach tyle samo czasu co w 1,2 i dalej bêdziesz je¼dzi³ po mie¶cie ze ¶redni± 40 km/h

Je¼dzi³em 1,4 75 koni i je¼dzi³em 60-70 km/h bra³em od kumpla 3 litrowe jeszcze z przeróbkami gdzie by³o ponad 3 razy tyle koni i dalej je¼dzi³em 60-70 km/h. Jedyna ró¿nica ¿e usia³em za 2 razy tyle zatankowaæ.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-04-29, 20:32   

prezesartur napisał/a:
i dalej bêdziesz je¼dzi³ po mie¶cie

kazde miasto kiedys sie konczy. zarowno dla samochodu jak i dla motocykla.
istnieja (lube beda istniec) autostrady gdzie takie knypki nie beda mialy racji bytu.
To co proponujesz jest zbiezne z tym o czym ja mowie pod jednym warunkiem: dwa samochody w rodzinie. Duzy rodzinny samochod i maly miejski (o motocyklu nie wspominam). W przeciwnym wypadku podrozowanie z rodzina kosiareczka 500ccm... sorka - nie dla mnie.
prezesartur napisał/a:
auto gdyby wa¿y³o ze 300-350 kg i mia³o silnik z 300-400ccm

300 kilo to waza wieksze motocykle . zeby objechac "moja" dwulitrowke to musialbys wlozyc do takiego gokarta wiecej niz 500ccm.

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-29, 21:38   

Nie mówi³em o samochodzie jako o samochodzie tylko o samochodzie do jazdy po mie¶ci. Oczywistym jest, ¿e do trasy siê nie nadaje ale mo¿na mieæ normalne i mikrusa zamiast 2 pe³nogabarytowych, z których jednym facet je¼dzi do roboty a drugim kobieta po zakupy i suma sumarum je¿d¿± dwa du¿e g³ównie po mie¶ci a trasê widz± 2 razy w roku na wakacje i d³ugi weekend.

Porównaj smarta roadstera gdzie jest silnik 700 i wa¿y 820 kg osi±gami do 2 litrowego prawie pó³toratonowego kloca. Podobnie albo na korzy¶æ smarta. Teraz we¼ 300-350 kg i silnik 400ccm gdzie masz wspó³czynnik pojemno¶ci do masy nie jak w smarcie 0,85 tylko 1,15-1,33. My¶lê, ¿e by objecha³ 2 litrówkê z powodzeniem.

Wiêksze motocykle mo¿e wa¿± prawie 300 kg tylko ¿e te motocykle maj± po 2,8-3,5 do setki i jad± po prawie albo po 300 km/h

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-29, 22:20   

ogólnie to co mówicie to ju¿ sie dzieje , zmniejszanie pojemno¶ci bez straty mocy to tak zwany downsizing pozwala to tam zredukowac CO CO2 NOx i pare innych tam ga¿ów powstajacych na skutek spalania.

a wracajac do tematu to ma kto¶ jakie¶ bli¿sze wiadomo¶ci na temat tych projektów i to nie tylko z AM zwiazanych (chodzi mi o cos konkretnego a nie publikacje rasowe)

natomiast jestem zatym ¿eby prawko by³o od 18 juz i tak sie tr±bi ¿e m³odzi to najgorsi kierowcy ¿e barwura ¿e najwiecej wypadków ¿e ¶miertelno¶æ i to obojetnie czy na moto czy w autach No i jeszcze ubezpieczenia swiekszone w zalezno¶ci od roku ¿ycia :angry a tu sie chce za przeproszeniem guwniarzerie wpo¶cic na drogi :(

Mysle ¿e to nie jest dobre rozwiazanie jednak trzeba i¶c w inna strone
-remonty budowa dróg
-szkolenia i testy przed kursem
-I PRZEDEWSZYSTKIM ODPOWIEDNI W£ASCIWY SPOSOB EEGZAMINOWANIA!!!!!!!!!!!!

a nie duda wianki na kiju i orzeszki w torebce :P

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-04-30, 08:14   

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
zobaczcie jak sie bawi szlachta. wyscigi na ulicach. ten koles mial 22lata.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-05-08, 16:41   

no i trafilo na mnie. nagralem to co kazdy z nas bedzie widzial juz w niedalekiej przyszlosci.
http://www.youtube.com/watch?v=ow_BlbYD7S4

defQ 

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
Wysłany: 2010-05-08, 17:56   

Artur ale tu trafiles na mikrocara w postaci L, czyli ktos sie uczyl [za kazda L tez bedzie trzymac takie tempo], ale gdy juz bedzie taki "dzieciak" posiadac prawko to napewno pojdzie jakis tjunink w ruch ;P i bedzie ostrzejsza jazda z ich strony, co nie idzie w parze ze slowem bezpieczniejsza].

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-05-08, 19:46   

tu nie ma roznicy. 45km/h i wiecej ni hu hu.
to mialo problemy zeby pod gore wjechac.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-09, 00:02   

Ar2rM napisał/a:
http://www.tvn24.pl/-1,1654312,0,1,nielegalny-wyscig-skonczyl-sie-smiercia,wiadomosc.html
zobaczcie jak sie bawi szlachta. wyscigi na ulicach. ten koles mial 22lata.

Artur tak przejrza³em ten link i za bardzo w temacie to on chyba nie jest?

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-05-09, 08:07   

napisalem to apropos "doroslych dzieci". ten koles mial 22 lata i jakos nie dorosl.
teraz chca wpuscic 14 latki w kosiarkach. - taki byl przekaz.

defQ 

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
Wysłany: 2010-05-09, 08:26   

juz to widze, dwa micro autka na swiat³ach kolo siebie. Zolte... zielone... iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pojechali ;) a reszta za nimi ^^

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-05-09, 08:30   

stoja za nimi trzeba bedzie wysiasc i popchac.

Odpowiedz do tematu