Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kategoria AM dla czternastolatkow
Autor Wiadomość
franc
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-28, 18:50   

Panowie o co ta zwada przecie¿ popatrzcie na zdjêcie i od razu widaæ co z niego za motocyklista !
Ar2rM, nie przejmuj siê!

defQ 

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
Wysłany: 2010-04-28, 19:50   

Ar2rM nie rozumie dlaczego czytasz jego posty, ja ostatnio juz jego historie [posty] ola³em i odrazu czlowiek zdrowszy jest :)

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-04-28, 20:01   

olejmy temat...

to co mnie martwi odnosnie prawa jazdy AM to brak zaostrzen dla nowych kierowcow. takich jak maja wprowadzic dla nowych z kat. B
Mam nadzieje ze to przeoczenie bo te bajtle beda powodowac mase wypadkow.

przypomniala mi sie jedna historia. w szkole podstawowej mialem kumpla, mial ladowanych rodzicow wiec po podstawowce poszedl do prywatnego LO.
oczywiscie jak tylko pojawilo sie 18 lat rodzice kupili mu samochod. jak wiekszosci uczniow w tym LO. pewnego dnia owy kolega z jednym ze swoich kumpli ze szkoly (tez zmotoryzowanym) postanowili urzadzic sobie zabawe. mieli jechac na siebie samochodami a na koncu kazdy z nich mial odbic w prawo. jak postanowili tak zrobili - pech chcial ze jeden skrecil w to drugie prawo i skonczylo sie na tygodniach w szpitalu.

pisze o tym bo ja tez bylem kiedys niesmiertelny- tez kiedys jechalem ... a jak co sie stanie? coz... wypadek przy pracy. Minelo ponad 10 lati jak sobie przypomne to co robilem kiedys to mam ciary na skorze. Mialem wtedy 18 lat a nie 14...

moja pierwsza stluczka byla objawem mojej glupoty. wyprzedzalem na skrzyzowaniu pojazd skrecajacy w lewo. nie pamietam czemu zalozylem ze dam rade przeleciec przed samochodem ktory juz dawo wlaczyl migacz. po kolizji znioslo mnie na chodnik po stronie przeciwnego pasa. moj fart ze nikt nim nie szedl.
takiej stluczki zycze kazdemu mlodemu. takiej bo jedyne co stracilem to kase i pewnosc siebie.

Evil 

Motocykl: Fajno Honda
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-04-28, 20:33   

Jestem ca³kowicie za t± kategori±. Jak sie wdzi co niektórzy skuterowcy wyprawiaj± na drogach to a¿ strach. Tak to przynajmniej taki 14-latek po kursie bêdzie mia³ troche wieciej w g³ówce.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-04-28, 21:28   

..ni¿ 13 latek z kart± motorowerow±? nie wydaje mi siê.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-28, 22:06   

emil napisał/a:
..ni¿ 13 latek z kart± motorowerow±? nie wydaje mi siê.

no to jedyne wyj¶cie jest takie, ¿e trzeba by ograniczyæ moc i pojemno¶c silników w tych "pojazdach"

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-04-28, 22:08   

zenoo, te pojazdy s± mniejsze od malucha, maj± silnik 50ccm, na pitstopie to gówno mieli kiedys.
co nie zmienia faktu, ¿e jak w to zaje.iesz motorem to i tak masz przesrane.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-28, 22:14   

emil napisał/a:
zenoo, te pojazdy s± mniejsze od malucha, maj± silnik 50ccm, na pitstopie to gówno mieli kiedys.
co nie zmienia faktu, ¿e jak w to zaje.iesz motorem to i tak masz przesrane.

nie widzia³em jeszcze czego¶ takiego. ale tez specjalnie siê nie rozgl±da³em..... a jak zaje.iesz w zwyk³y krawê¿nik to te¿ masz przesrane.
ja dalej uwa¿am ¿e jednak system szkolenia kierowców - dajemy dzieciom rowery, skutery i motorowery, je¿d¿± tym normalnie po drogach, miêdzy samochodami i co? daj± radê, mo¿e podobnie by³oby jednak z tym AM? tylko ¿e naprawde gruntownie szkoliæ i nie wydawaæ za kasê, jak to ma czêsto miejsce teraz?

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-04-28, 23:18   

zenoo napisał/a:
nie widzia³em jeszcze czego¶ takiego.

Ogl±daj ¿eby¶ siê oswoi³ bo nied³ugo zalej± ulice

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12741411
http://moto.allegro.pl/it...super_stan.html

Deska w drzewnie jak w S klasie.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-28, 23:54   

prezesartur napisał/a:
Deska w drzewnie jak w S klasie.

taaaaa i skaj na bokach zicy :P ale normalnie nie sadzi³em ¿e sa tak zróznicowane stylistycznie Juz sobie wyobrazi³em je z alumami ciemnymi szybami tuba w bagazniku o ile jakakolwiek wejdzie i z ca³a masa spojlerów hehehe lans na miescie :P

tylko jak tu zaliczyæ numerek na tylnym siedzenu ?? ? hmmm chociaz to 14 latkowie to w wiekszo¶ci jeszcze takie nie wyro¶niete to mo¿e sie pomieszcza pozatym dla chc±cego nic trudnego :P

ale widzac to przychodz± mi na my¶l powojenne wynalazki niemieckiej motoryzacji ....... :d wiecie o co mam na mysli

Ar2rM - jakie zaostrzenia masz na mysli i po co ?

Nie wiem ale jak dla mnie te listki te 2 latnie okrezy próbne s± podobne do tego co kiesy¶ mia³o byæ ze 16latkowie mogli mieæ prawko ale je¿dzic tylko pod opiek± doros³ego kierowcy :P - BZDETY
tak samo jak to ¿e przez 2 lata maja je¿dzic 10km/h mniej ni¿ jest dopuszczalne biorac pod uwage nasze i tak zkorkowane miasta to................ :angry

ale zaostrzenia jak najbardziej tak ale w dopuszczeniu do szkolenia do egzaminu na egzamine po¼niej sobie darujmy kto to bedzie werfikowa³ i sprawdza³ nie ma tylu ludzi ¶rodków

Poza tym moje pytanie do ¶wiatlejszych umys³ów ten wynalazek ma byæ rejstrowany jako co ?? motorower czy pojazd wolnobiezny czy ??

aha jak o tym piszemy mam pytanie pomys³ na wprowadzenie corocznych badan technicznych dla motorowerów zosta³ dalej podtrzymany ?? ??

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-29, 02:16   

Koncepcja mikrosamochodu to ¶wietna sprawa. Miasta s± zakorkowane problem z parkowaniem wszêdzie a przy tych wynalazkach od razu zrobi³o by siê ze 20% miejsca wiêcej. Pali to mniej od samochodu wiêc ekonomiczniejsze, powietrze by³o by czystsze. Czasami jak siê widzi jak zza kierownicy jakiego¶ terenowca wystaje g³owa takiej 40 kg wagi 155 cm wzrostu babinki, która drogê przez autem widzi dopiero 3 przystanki autobusowe dalej to cz³owiek zastanawia siê po co? ¯eby przywie¼æ ze sklepu bagietkê i pó³ kilo jab³ek?
Powinni ludzi szczególnie je¿d¿±cych po miastach tym zainteresowaæ ale nie ¿eby to dawaæ g³ówniarz±.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-04-29, 07:02   

magik napisał/a:
Ar2rM - jakie zaostrzenia masz na mysli i po co ?

nowi kierowcy z kat b beda mieli specjalne zaostrzenia. jak popelni jedno wykroczenie to nic , jak popelni dwa wykroczenia to jakis tam kurs doszkalajacy , jak popelni 3 wykroczenia - prawko leci. Wszystko w czasie dwoch pierwszych lkat
prezesartur napisał/a:
Miasta s± zakorkowane problem z parkowaniem wszêdzie a przy tych wynalazkach od razu zrobi³o by siê ze 20% miejsca wiêcej

to chyba zart
to ze wprowadza te kosiarki na ulice nie oznacza ze zwyklych samochodow ubedzie. wrecz przeciwnie. pojawia sie do tego jeszcze te kosiarki ktore beda (zgodnie z prawem z reszta) parkowac na calym miejscu parkingowym choc zajmowac beda polowe.
prezesartur napisał/a:
zza kierownicy jakiego¶ terenowca wystaje g³owa

ta przyslowiowa babina nie przesiadzie sie to bzyka obitego blacha, ale swojej dwojce dzieci kupi po takim uzywanym zlomie za kilka tysiecy i bedzie wozic za soba jak kaczuszki

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-29, 10:23   

Ar2rM napisał/a:
bedzie wozic za soba jak kaczuszki

<lol> dobre dobre wyobrazi³em to sobie
z tym miejscem.... to faktycznie tez racja ogolnie bez sensu pomys³ a co do przesiadki to ju¿ bym wola³ w zimie na 2oo jezdzic ni¿ taka pierdziawk± Pozatym ¿eby to wprowadziæ musia³ by byæ totalitaryzm i nakaz jedynie s³usznej w³adzy ¿e mieszkancy i wjezdzajacy do miast musza zamienic auta na takie bzyki
Choæ....Ciiiiiii........ polska jest na tyle cudownym krajem ¿e i bez totalitaryzmu to zrobia :P hehe

Ja tam jestem przeciwny dawaniu autek 14latka i tyle nawet jak z tymi obostrzeniami

PS ponoawiam w/w pytania

prezesartur 

Wysłany: 2010-04-29, 12:22   

Ar2rM napisał/a:
ta przyslowiowa babina nie przesiadzie sie to bzyka obitego blacha, ale swojej dwojce dzieci kupi po takim uzywanym zlomie za kilka tysiecy i bedzie wozic za soba jak kaczuszki

Jasno napisa³em o zainteresowaniu tym ludzi ale by nie dawaæ przyzwolenia jazdy tym dzieciakom.

Czytasz co drugie s³owo czy co? Ju¿ z trzeci raz z kolei ustosunkowujesz siê do wypowiedzi tak jakby ca³kiem odwrotna by³a jego tre¶æ.

I nie wiem jakby mia³o przybyæ samochodów gdyby ludzie zaczêli siê do tego przesiadaæ z wanów i terenówek. Je¼dzili by dwoma naraz w tym samym czasie czy jak?

Nawet je¶li by mia³y parkowaæ na normalnym miejscu parkingowym to raz, ¿e przed sklepami wiêcej mo¿na by ich upchn±æ bo s± krótsze prawie o po³owê a i z tego samego powodu szeroko¶æ dostêpnej jezdni by siê w miastach zwiêkszy³a bo dupy by nie wystawa³y tyle co w normalnych samochodach. I to nie jest ¿art tylko fakt.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-04-29, 14:54   

magik napisał/a:
nakaz jedynie s³usznej w³adzy ¿e mieszkancy i wjezdzajacy do miast musza zamienic auta na takie bzyki

tego nie robi sie nakazami tylko podatkami i oplatami za wjazd do centrum. u nas jeszcze tego nei ma ale na zachodzie to powszechne.

prezesartur napisał/a:
I nie wiem jakby mia³o przybyæ samochodów gdyby ludzie zaczêli siê do tego przesiadaæ z wanów i terenówek

przesiadzesz sie ze swojego samochodu do kosiarki? bo ja nie. niby dlaczego mialbym jezdzic czyms takim?
prezesartur napisał/a:
upchn±æ bo s± krótsze prawie o po³owê

nie wszedzie jest parkowanie rownolegle a przy parkowaniu prostopadlym czy w jodelke ta dlugosc samochodu nie gra roli.

poza tym raz ze to powoli jezdzi a dwa ze pololi rusza. jak sie taki samochodzik z 50ccm ustawi pierwszy do swiatlel to nawet autobusy przegubowe zaczna je wyprzedzac.
problem korkow nie lezy w dlugosci samochodu a jego szerokosci. gdyby te bajtle jezdzily na bzykach to mozna je ominac na tym samym pasie . przy mikrosamochodach nie jest to takie oczywiste.

Odpowiedz do tematu