Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co ten pan zrobiÂł Âźle
Autor Wiadomość
taiszio 

Motocykl: RF 600R
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-06-25, 12:17   

Kuba_Rozpruwacz, no i piêknie podsumowane... nic dodaÌ nic uj¹Ì....

Kuba_Rozpruwacz 

Motocykl: SV 650 S
Imię: Jakub
Wysłany: 2010-06-25, 12:23   

Pajdor napisał/a:
No to Wujek-Arturo nie jesteÂś motocyklista : ))))))))))))))))

:P

taiszio napisał/a:
Kuba_Rozpruwacz, no i piêknie podsumowane... nic dodaÌ nic uj¹Ì....

For King and Country ;)

kosma 

Imię: Marek
Wysłany: 2010-06-25, 12:55   

Kuba_Rozpruwacz napisał/a:
kosma napisał/a:
Motocyklista - kierowca motocykla. Potocznie moÂżna tak rĂłwnieÂż nazwaĂŚ osobĂŞ poruszajÂącÂą siĂŞ za pomocÂą motoroweru, choĂŚ w tym przypadku wÂłaÂściwym okreÂśleniem jest motorowerzysta.

Niezaleznie od tego czy ma prawo jazdy czy nie ma. KONIEC KROPKA.

BZDURA i potrafiĂŞ to udowodniĂŚ :)

Sam jestes BZDURA :)

Jak juz tak sie posilkujesz debilna wikipedia to wpisz sobie w nia motocyklista !

http://pl.wikipedia.org/wiki/Motocyklista

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-25, 13:14   

kosma napisał/a:
Sam jestes BZDURA :)

Jak juz tak sie posilkujesz debilna wikipedia to wpisz sobie w nia motocyklista !

http://pl.wikipedia.org/wiki/Motocyklista

Wiem, domyÂśliÂłem siĂŞ Âże TwĂłj opis motocyklisty byÂł zaczerpniĂŞty z wikipedii, co zresztÂą dla pewnoÂści sprawdziÂłem wczeÂśniej :P
Jednak jak juÂż we wczeÂśniejszym poÂście napisaÂłem ta definicja potwierdza jedynie to co napisaÂłem. "Bzdura" byÂło skierowane do Twojego stwierdzenia...
kosma napisał/a:
Niezaleznie od tego czy ma prawo jazdy czy nie ma. KONIEC KROPKA.

...ktĂłre zresztÂą skutecznie obaliÂłem ;)

Poza tym cieszê siê ¿e uda³o mi siê ten temat wreszcie dobrze opisaÌ, byÌ mo¿e w przysz³oœci bêdzie mniej takich rozmów kogo bym wola³ zobaczyÌ na "kolizyjnym" bo to nie istotnie. Na kolizyjnym nie chcia³bym zobaczyÌ nikogo ;) i za³o¿ê siê ¿e pewnie tak jak i wszyscy czytaj¹cy tego posta.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-06-25, 13:53   

nie ma to jak opieraĂŚ swÂą wiedzĂŞ na wikipedii :D Kuba_Rozpruwacz, tam teÂż wyczytaÂłeÂś jak sie jezdzi na moto?? :D nie no, sory, nie mogĂŞ........

znam w pyte ludzi, którzy je¿d¿¹ bez prawka od czasów, jak Ty na chleb mówi³eœ BEB, wiêc takie teorie zachowaj dla siebie i swoich potomnych, których mo¿e bêdziesz wprowadza³ na dobr¹ drogê :D :D

to by byÂło na tyle ode mnie :D

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-25, 14:08   

emil napisał/a:
nie ma to jak opieraĂŚ swÂą wiedzĂŞ na wikipedii :D Kuba_Rozpruwacz, tam teÂż wyczytaÂłeÂś jak sie jezdzi na moto?? :D nie no, sory, nie mogĂŞ........

znam w pyte ludzi, którzy je¿d¿¹ bez prawka od czasów, jak Ty na chleb mówi³eœ BEB, wiêc takie teorie zachowaj dla siebie i swoich potomnych, których mo¿e bêdziesz wprowadza³ na dobr¹ drogê :D :D

to by byÂło na tyle ode mnie :D

WidzĂŞ emil Âże Tobie to nawet Dziennik Ustaw przed oczami nic nie mĂłwi. MoÂże oskarÂżenie prokuratora i wyrok skazujÂący sÂądu byÂłby dla Ciebie bardziej przekonujÂący.
ZresztÂą patrzÂąc na TwĂłj wiek jaki masz podany, to nie ma takiej opcji ÂżebyÂś kogokolwiek znaÂł, a juÂż na pewno nie ÂżebyÂś byÂł nawet w 1/100 Âświadomy tego kto jest obok Ciebie kiedy ja mĂłwiÂłem na chleb ... - jakkolwiek bo nie pamiĂŞtam, to byÂło dawno. A moÂże sam nie masz prawka i siĂŞ prĂłbujesz teraz podbudowaĂŚ Âże robisz sÂłusznie - TwĂłj wybĂłr.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-06-25, 15:07   

kosma napisał/a:
... Kazdy kto wsiada na motocykl i nim jedzie jest w tej chwili motocyklista.

IdÂąc tym torem kaÂżdy facet prowadzÂący za rĂŞkĂŞ dziecko jest jego ojcem czy pedofilem i w zwiÂązku z tym ktĂłry z powyÂższych nie istnieje i jest tylko ludowÂą legendÂą. Czyli Âże kaÂżdy kto podejdzie i napluje do garnka jest kucharzem, kaÂżdy komu cegÂła spadÂła na gÂłowĂŞ jest budowlaĂącem i kaÂżdy kto zaÂłoÂżyÂł lewy but na parwÂą nogĂŞ i odwrotnie jest policjantem.

Podchodzi do ciebie kole¿ka co w ¿yciu dwa razy jecha³ na ogarze 205 20 lat temu mówi ¿e jesteœcie kolegami no daj mu daj mu siê przewieŸÌ hipotetycznie dajesz mu or rusza a wszyscy maj¹ prawo powiedzieÌ "o jedzie motocyklista". Tak to dzia³a?

Pajdor napisał/a:
Przy pomina mi sie taki cytat Pana Tomasza Kulika "osoba bez prawka nie zna nawet znakĂłw drogowych - bo nimi skÂąd ma je znaĂŚ"

:D

Znam kilka osób które maj¹ prawko na jedn¹ kategoriê czy to A czy B a je¿d¿¹ oboma typami pojazdów wiêc np. z t¹d.

emil napisał/a:
jak nie masz danej kategorii, to przy wypadku z nie twojej winy dostajesz mandat za brak uprawnieñ, I NIC WIÊCEJ.

Na poczÂątku sezonu znajomy wmontowaÂł siĂŞ motocyklem w samochĂłd w Zawierciu. DostaÂł 500zÂł za brak uprawnieĂą.Jeszcze mu zdaje siĂŞ doÂłoÂżyli za brak OC ale to zapÂłaci kaÂżdy ma prawko czy nie.

W Âświetle prawa sÂą jedynie poruszajÂącymi siĂŞ kierujÂącymi, a na dodatek ten pierwszy Âłamie prawo.

Prawdziwy motocyklista jest wolnym outsiderem jedzie tam gdzie prowadzi go droga i ma w dupie prawo :D

Pajdor napisał/a:

Ciekawy wniosek. Ciekawe teÂż na czym zostaÂł oparty.

emil napisał/a:

Ja teÂż i dodam, Âże caÂły okres bezwypadkowy. A klientĂłw co odebrali prawko i po pierwszym tygodniu jeÂżdÂżenia siĂŞ wyÂłoÂżyli przy bele gĂłwnianej sytuacji w dodatku na maÂłych wolnych motocyklach, Âże aÂż wstyd teÂż. Dlatego nikomu nie zaglÂądam w portfel tylko patrzĂŞ na przebieg kariery.

kuba ja rozumie, Âże chciaÂłeÂś siĂŞ pochwaliĂŚ zdanym prawkiem dlatego zbiÂłeÂś wÂątek na ten tor choĂŚ nie tego dotyczyÂł. WiĂŞc wszyscy gratulujemy ale pamiĂŞtaj, Âże plastik w portfelu jeszcze motocyklistÂą CiĂŞ nie czyni a tylko daje uprawnienia do kierowania danym pojazdem a do tego, Âżeby moÂżna nazwaĂŚ siebie motocyklistÂą jest daleka droga i lata jeÂżdÂżenia. JeÂśli bĂŞdziesz mĂłgÂł powiedzieĂŚ miaÂłem takÂą sytuacjĂŞ takÂą i takÂą jeÂździÂłem tym i tym i tym tam i tam i tam 10 razy o wÂłos uratowaÂłem siĂŞ przed rozwaÂłkÂą 2 razy wyÂłoÂżyÂłem szlifa i wiem Âże bĂŞdĂŞ potrafiÂł sobie poradziĂŚ w wiĂŞkszoÂści sytuacji wtedy bĂŞdziesz motocyklistÂą bo na razie tylko jesteÂś kierowcÂą uprawnionym do poruszania siĂŞ motocyklem a do zostania motocyklistÂą sÂą potrzebne praktyka i czas i to czy masz w sobie to coÂś bo dres na Âścigaczu ktĂłry kupiÂł do szpanowania przed panienkami maszynĂŞ wedÂług mnie nigdy nie bĂŞdzie motocyklistÂą. Gdyby plastik w portfelu dawaÂł takÂą moc to kaÂżdy policjant z gwiazdkami byÂł by ninjÂą a nie jest.

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-25, 17:21   

prezesartur napisał/a:

Pajdor napisał/a:
Przy pomina mi sie taki cytat Pana Tomasza Kulika "osoba bez prawka nie zna nawet znakĂłw drogowych - bo nimi skÂąd ma je znaĂŚ"

:D

Znam kilka osób które maj¹ prawko na jedn¹ kategoriê czy to A czy B a je¿d¿¹ oboma typami pojazdów wiêc np. z t¹d.
Bardzo dobry przykÂład Pajdora. Mowa nie o uprawnieniach lecz o posiadaniu w ogĂłle prawa jazdy. Bardzo mi siĂŞ podoba ten cytat.

prezesartur napisał/a:

emil napisał/a:
jak nie masz danej kategorii, to przy wypadku z nie twojej winy dostajesz mandat za brak uprawnieñ, I NIC WIÊCEJ.

Na poczÂątku sezonu znajomy wmontowaÂł siĂŞ motocyklem w samochĂłd w Zawierciu. DostaÂł 500zÂł za brak uprawnieĂą.Jeszcze mu zdaje siĂŞ doÂłoÂżyli za brak OC ale to zapÂłaci kaÂżdy ma prawko czy nie.

WidaÌ ¿e nic nie wiecie na temat odpowiedzialnoœci cywilnej. Myœlê ¿e najlepiej bêdzie jeœli wy³¹czycie siê z komentowania takich spraw.
Od razu wspomnê ¿e ów znajomy mo¿e byÌ (wcale nie musi - decyzja zale¿y od poszkodowanego) poci¹gniêty do odpowiedzialnoœci za skutki swojej bezmyœlnoœci. Najczêœciej to jest odpowiedzialnoœÌ materialna do wysokoœci szkody, ale w przypadku uszkodzeù cia³a odpowiedzialnoœÌ to ju¿ tak du¿e pieni¹dze ¿e za swojego ¿ycia pewnie by tego nie sp³aci³.

prezesartur napisał/a:

W Âświetle prawa sÂą jedynie poruszajÂącymi siĂŞ kierujÂącymi, a na dodatek ten pierwszy Âłamie prawo.

Prawdziwy motocyklista jest wolnym outsiderem jedzie tam gdzie prowadzi go droga i ma w dupie prawo :D

Innych uczestnikĂłw ruchu rozumiem Âże ma w tym samym miejscu?

prezesartur napisał/a:

Pajdor napisał/a:

Ciekawy wniosek. Ciekawe teÂż na czym zostaÂł oparty.

MyÂślĂŞ Âże TwojÂą zawziĂŞtÂą postawÂą i poczuciem koniecznoÂści udowodnienia Âże Twoja racja jest racjÂą jedynÂą i wÂłaÂściwÂą. Ale tak mi siĂŞ tylko wydaje ;)

prezesartur napisał/a:

Kuba ja rozumie, Âże chciaÂłeÂś siĂŞ pochwaliĂŚ zdanym prawkiem dlatego zbiÂłeÂś wÂątek na ten tor choĂŚ nie tego dotyczyÂł.
W³aœciwie to sam go zacz¹³eœ pisz¹c ¿e nieszczêœnika z nagrania nie nazwa³byœ motocyklist¹. Dlatego zawrza³o i ka¿dy próbowa³ Ci udowodniÌ ¿e jesteœ w b³êdzie. Ju¿ wiesz jakie wymogi musi spe³niÌ kieruj¹cy aby byÌ motocyklist¹, a nie tylko kieruj¹cym. Czuj siê oœwieconym :)

Moim zdaniem kosma dobrze Ci powiedziaÂł...
kosma napisał/a:
A kim ? Jechal przeca na motocyklu nie ? Nie na osle. Nie trzeba miec wybitnych umiejetnosci zeby byc motocyklista. ... Wiec nie dorabiaj filozofijijijiji

... od siebie dodam tyle Âże nie dorabiaj filozofii gdzie wszystko jest jasne i oczywiste, a chcÂącym Âświetnie znane.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-25, 18:27   

prezes - a tak po prawdzie: czemu nie zrobisz sobie tego prawka? na spadochrony siĂŞ wybierasz a kursu i egzaminu na A siĂŞ cykasz? albo co? bo juÂż nie wiem, a nie chce mi siĂŞ wierzyĂŚ Âże szkoda ci czasu i te parĂŞ stĂłwek Âżeby spokojniej jeÂździĂŚ....
ale popatrz ilu adwersarzom zamkn¹³byœ twarz?

prezesartur 

Wysłany: 2010-06-25, 19:09   

Innych uczestnikĂłw ruchu rozumiem Âże ma w tym samym miejscu?

Pytasz a wiesz...

MyÂślĂŞ Âże TwojÂą zawziĂŞtÂą postawÂą i poczuciem koniecznoÂści udowodnienia Âże Twoja racja jest racjÂą jedynÂą i wÂłaÂściwÂą. Ale tak mi siĂŞ tylko wydaje ;)

Moja postawa jest pokierowana co juÂż pisaÂłem i powtarzaĂŚ wiĂŞcej nie zamierzam tym co widzĂŞ dookoÂła na przykÂładach konkretnych ludzi a takim gadaniem obraÂżasz moich kumpli ktĂłrzy sÂą w takiej sytuacji a objechali by CiĂŞ 10 razy na poÂłowĂŞ sÂłabszym motocyklu mimo, Âże masz w portfelu prawko ktĂłrego oni nie majÂą.

Dlatego zawrza³o i ka¿dy próbowa³ Ci udowodniÌ ¿e jesteœ w b³êdzie. Ju¿ wiesz jakie wymogi musi spe³niÌ kieruj¹cy aby byÌ motocyklist¹, a nie tylko kieruj¹cym. Czuj siê oœwieconym :)

No nie tak kaÂżdy. Mnie tam bardziej interesuje kto nim jest a nie kogo moÂżna w Âświetle prawa nim nazwaĂŚ. Mnie teÂż po skoĂączeniu technikum moÂżna byÂło nazwaĂŚ elektrykiem tyle, Âże nawet prawa Ohma nie znaÂłem. Mam kilku kumpli po samochodĂłwce a Âżaden nie potrafi nawet paska wymieniĂŚ a kumple elektryk i elektronik to najlepsi mechanicy samochodowi jakich znam a papieru z tej dziedziny nie majÂą Âżadnego. JeÂżeli ma to tak samo dziaÂłaĂŚ w kwestii motocyklistĂłw to ja dziĂŞkujĂŞ i wolĂŞ swoje krtyteria oceny ludzi.

... od siebie dodam tyle Âże nie dorabiaj filozofii gdzie wszystko jest jasne i oczywiste, a chcÂącym Âświetnie znane.

Jesteœ tym typem goœcia co wydaje mu siê, ¿e œwiat opiera siê tylko i wy³¹cznie na ustawach i zapiskach. Jak z tymi przypadkami co kluby zak³adaj¹ w polsce bez porozumienia z kongresem i twierdz¹, ¿e pójd¹ do urzêdu zarejestruj¹ siê jako organizacje i im mog¹ wszyscy skoczyÌ na fleta i zagraÌ hamleta a oni sobie bêd¹ robiÌ co im siê tylko podoba. A potem przychodzi spotkanie ze smutn¹ rzeczywistoœci¹ i trzeba pójœÌ do urzêdu zlikwidowaÌ organizacjê albo i tak jechaÌ na kongres. Jak koleœ na ulicy podejdzie i wyci¹gnie pa³ê i ka¿e Ci oddaÌ telefon to te¿ mu powiesz "przypominam o odpowiedzialnoœci karnej z art 280§2 który g³osi § 1. Kto kradnie, u¿ywaj¹c przemocy wobec osoby lub gro¿¹c natychmiastowym jej u¿yciem albo doprowadzaj¹c cz³owieka do stanu nieprzytomnoœci lub bezbronnoœci,podlega karze pozbawienia wolnoœci od lat 2 do 12. § 2. Je¿eli sprawca rozboju pos³uguje siê broni¹ paln¹, no¿em lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub œrodkiem obezw³adniaj¹cym albo dzia³a w inny sposób bezpoœrednio zagra¿aj¹cy ¿yciu lub wspólnie z inn¹ osob¹, która pos³uguje siê tak¹ broni¹, przedmiotem, œrodkiem lub sposobem,podlega karze pozbawienia wolnoœci na czas nie krótszy od lat 3. i dodasz, ¿e wszystko jest jasne i oczywiste, a chc¹cym œwietnie znane?
Nie zd¹¿ysz pierwszego zdania dokoùczyÌ i tak siê skoùczy, ¿e jak Ci pa³¹ pier...e to siê wy³o¿ysz jak kawka a jasno to siê jedynie Tobie zrobi przed oczami. Wtedy zobaczysz, ¿e œwiat nie sk³ada siê tylko z jasnej interpretacji i bezwzglêdnego egzekwowania tego co zosta³o zapisane.

WidaĂŚ Âże nic nie wiecie na temat odpowiedzialnoÂści cywilnej...

Przykro mi ale to ja tu jestem tym który móg³by to powiedzieÌ Tobie. Skoro ju¿ tak nas prawa uczysz to wiedz, ¿e mia³em du¿o do czynienia z prawem i je¿eli myœlisz, ¿e ono naprawdê tak dzia³a jak to pisze w kodeksach to siê grubo mylisz. Polskim prawem mo¿na sobie dupê wytrzeÌ bo nie respektuj¹ go ani s¹dy ani urzêdy ani policja. Nawet jakiœ czas temu wezwali mnie do UM celem wyjaœnienia pewnej sprawy ich prawnik stwierdzi³, ¿e rzekomo jeden z dokumentów jaki zosta³ mi wydany zosta³ sfa³szowany przez jednego z ich pracowników podobno wiedz¹ przez kogo i nakazano bym tego dokumentu nie wyrzuca³ gdy¿ prawdopodobnie z³o¿¹ doniesienie do prokuratury i bêdzie to dowód w sprawie a za tydzieù zostanê wezwany. Minê³o ju¿ z 2 miesi¹ce i jakoœ nikt mnie nigdzie nie wezwa³ bo sprawa siê jak zawsze rozesz³a po koœciach. Da³ bym Ci przyk³ad gdzie sam s¹d nie przestrzega³ konkretnych artyku³ów ale to mo¿e przy nastêpnej okazji. Kuba obudŸ siê w jakim Ty œwiecie ¿yjesz. Przerabia³em s¹dy gospodarcze, rodzinne, grodzkie i inne jako strona, œwiadek i inne i prawie wszêdzie jaja jak w czeskim filmie. Stary w polsce nie ma ¿adnego prawa. Sam swego czasu i to nawet d³ugo zarabia³em wykorzystuj¹c kulawoœÌ naszych przepisów wiêc dla mnie tam liczy siê to co jest a nie to co tam sobie zosta³o zapisane. Niech to ostatnie zdanie bêdzie odpowiedzi¹ dla Ar2rM na pytanie, które mi kiedyœ zada³ co do finansów jakie pozyska³em na motocykle. Zreszt¹ on i tak pewnie ju¿ nie pamiêta bo s³ab¹ pamiêÌ strasznie ma ch³opina.

zenoo napisał/a:
prezes - a tak po prawdzie: czemu nie zrobisz sobie tego prawka? na spadochrony siĂŞ wybierasz a kursu i egzaminu na A siĂŞ cykasz? albo co? bo juÂż nie wiem, a nie chce mi siĂŞ wierzyĂŚ Âże szkoda ci czasu i te parĂŞ stĂłwek Âżeby spokojniej jeÂździĂŚ....

A czy ja kiedy kolwiek napisaÂłem, Âże go nie mam?
A ¿eby by³o œmieszniej to temat spadochronów mi siê sypn¹³ bo kumpel który mia³ ze mn¹ jeŸdziÌ znalaz³ sobie drugi etat jako barman i nie bêdzie mia³ czasu ¿eby jeŸdziÌ bo mu siê ubzdura³o ¿e musi zarobiÌ na jakiœ stó³ do masa¿u. I nie mam z kim jeŸdziÌ a sememu mi siê nie chce chyba ¿e siê znajdzie jakiœ chêtny chocia¿ przestajê w to wierzyÌ.

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-26, 12:11   

Widzê ¿e niczego nie jestem wstanie Ci przekazaÌ bo wszystko wiesz lepiej. No có¿, jak ju¿ tak jest to trudno, jak ju¿ wspomnia³em wszystko wiedz¹cych super-ekspertów nam nie brakuje. Mam jednak nadzieje ¿e ludzie którzy dopiero rozpoczynaj¹ swoj¹ przygodê, oceni¹ Twój punkt widzenia jako b³êdny. Gdy¿ nie jest to pogl¹d który poleci³bym komukolwiek nawet wrogowi (gdy¿ nie uderza on jedynie w kierowcê ale i resztê uczestników ruchu). Ale Ty o tym dobrze wiesz gdy¿ sam piszesz...
prezesartur napisał/a:
Innych uczestnikĂłw ruchu rozumiem Âże ma w tym samym miejscu? (du..e)

Pytasz a wiesz...

...NO COMMENT

prezesartur napisał/a:

... takim gadaniem obraÂżasz moich kumpli ktĂłrzy sÂą w takiej sytuacji a objechali by CiĂŞ 10 razy na poÂłowĂŞ sÂłabszym motocyklu mimo, Âże masz w portfelu prawko ktĂłrego oni nie majÂą.
Nie...
tylko osoby które nie czytaj¹ ze zrozumieniem mog¹ tak uwa¿aÌ (rozumiem ¿e Ty równie¿) ale i tak nie nale¿¹ im siê przeprosiny bo nikogo nie obra¿am. ZwróÌ uwagê ¿e piszê "b³êdne myœlenie", "postêpuj¹ g³upio, bez wyobraŸni" etc., a nie ¿e s¹ g³upkami lub pacanami. Nawet jak piszê o jakimœ "œlimoku" to cytuje Ciebie gdy¿ okreœlenie to okreœla stricte cz³owieka, a nie jego zachowanie. Sam siê zastanów kto tu kogo obra¿a.

prezesartur napisał/a:
zenoo napisał/a:

A czy ja kiedy kolwiek napisaÂłem, Âże go nie mam?

A czy kiedykolwiek napisaÂłeÂś Âże je masz?

prezesartur 

Wysłany: 2010-06-26, 14:12   

Widzê ¿e niczego nie jestem wstanie Ci przekazaÌ bo wszystko wiesz lepiej. No có¿, jak ju¿ tak jest to trudno, jak ju¿ wspomnia³em wszystko wiedz¹cych super-ekspertów nam nie brakuje. Mam jednak nadzieje ¿e ludzie którzy dopiero rozpoczynaj¹ swoj¹ przygodê, oceni¹ Twój punkt widzenia jako b³êdny. Gdy¿ nie jest to pogl¹d który poleci³bym komukolwiek nawet wrogowi (gdy¿ nie uderza on jedynie w kierowcê ale i resztê uczestników ruchu). Ale Ty o tym dobrze wiesz gdy¿ sam piszesz...

Nawet nie masz zielonego pojêcie ile osób rozpoczyna w ten sposób. Z moich znajomych mia¿d¿¹ca wiêkszoœÌ zaczê³a tak najpierw moto potem kwit. A to, ¿e siê tu ludzie nie wypisuj¹ to po pierwsze z tego powodu, ¿e du¿o z tych osób nie pisze na ¿adnych forach bo nawet z tych co znam po³owa nie ma komputera ani pojêcia jak obs³ugiwaÌ zwyk³¹ przegl¹darkê a druga po³owa nie przyznaje siê bo siê boi do tego przyznaÌ przez osoby takie jak Ty, które potêpiaj¹ takie zachowanie. Jeszcze mi wmów, ¿e nawet z tego forum wszyscy zaczêli od prawka. Jestem prawie pewien ¿e nawet tu 2/3 jak nie 3/4 siada³o na moto d³ugo przed zdobyciem uprawnieù i wcale nie oznacza to, ¿e tym osob¹ brakuje wyobraŸni bo gdyby tak by³o to nigdy by tych uprawnieù nie zrobili. I w ogóle to dla mnie osoba, która w polsc dopiero co zrobi³a prawko jest dla mnie nikim a nie motocyklist¹ motocyklist¹ mo¿e bêdzie za kilka lat ale nie po odebraniu prawka i nie ma siê co oszukiwaÌ w polsce system nie jest nastawiony na nauczenie kogokolwiek jazdy czy przepisów tylko na trzepanie kasy. Jeœli myœlisz, ¿e godziny spêdzone na krêceniu ósemek 250 ccm piŸdzikiem czegokolwiek naucz¹ to grubo siê mylisz. Przepisy to samo. Przepisów id¹c na paùstwowy egzamin mo¿na w ogóle nie znaÌ wystarczy wykuÌ na blachê 400-500 pytaù znaÌ odpowiedzi a nie mieÌ pojêcia dlaczego tak a nie inaczej i sam znam osoby, które tak w³aœnie robi³y rozwi¹zuj¹c po 100 razy testy, ¿eby wbiÌ sobie do ³ba odpowiedzi. I mo¿esz mnie nazywaÌ wszystko wiedz¹cym super-ekspertem ale niestety w porównaniu do goœcia, który nie siedzia³ nigdy na motocyklu albo jeŸdzi³ motorowerem i poszed³ na prawko wyjeŸdzi³ 20 godzin z czego po³owê miêdzy pacho³kami na placu to takiego jak mi podobny œmia³o mo¿na nazwaÌ wszystko wiedz¹cym super-ekspertem bo ten po dopiero zdanym prawku i 20 godzinach kursów nie jest ani wszystko wiedz¹cym super-ekspertem ani trochê wiedz¹cym ekspertem ani cokolwiek wiedz¹cym dyletantem jego po prostu nie ma on bêdzie jak siê pojawi a pojawi siê w momencie kiedy na "normalnym" motocyklu wyjeŸdzi z jeden sezon a wtedy gdy siê pojawi rozpocznie swoj¹ drogê do zostania motocyklist¹. I tak jest w ka¿dej dziedzinie otrzymanie papieru jest dopiero otwarciem drogi, która prowadzi do osi¹gniêcia celu a jeœli uwa¿asz, ¿e otrzymanie papierka jest ju¿ sukcesem to wyt³umacz mi dlaczego masa kierowców w pierwszym roku po otrzymaniu prawa jazdy powoduje wypadki. Wartym zauwarzenia jest te¿ zjawisko takie, i¿ osoba je¿d¿¹ca bez uprawnieù zdaje sobie sprawê z konsekwencji jakie mog¹ spowodowaÌ jego dzia³ania i du¿o bardziej uwa¿a przestrzega wiêcej przepisów by nie zostaÌ zauwa¿onym a taki niewy¿yty ma³olat, który dopiero otrzyma³ kwit ma œwiadomoœÌ tego, ¿e jest na prawie oraz myœli, ¿e umie no bo jak zda³ i to za pierwszym razem to jest "niebylejeŸdziec" w koùcu i pozwala sobie na o wiele wiêcej gdy¿ wie, ¿e konsekwencje jego nieprzemyœlanego zachowania bêd¹ o wiele mniejsze ni¿ w przypadku tego pierwszego. Fina³ jest taki, ¿e ten pierwszy w tym czasie zdobêdzie trochê doœwiadczenia a ten drugi robi¹c co mu siê podoba rozdupczy mo¿e w pierwszym miesi¹cu kariery. Ten pierwszy w koùcu dla œwiêtego spokoju pójdzie zrobi kwit i z praktyk¹ zdobyt¹ na prawdziwych drogach dalej bêdzie jeŸdziÌ a ten drugi te¿ tyle, ¿e na wózku i jedyne co mu pozostanie to tytu³ "niebylejeŸdzieca". Mo¿e w œwietle polskiego prawa (które s³abo funkcjonuje i zwykle jest po stronie tych z pieniêdzmi i plecami wiêc na takie prawo to ja laskê k³adê bo jest ono nie dla takich jak ja tylko przeciwko im wiêc nie jest dla mnie wyznacznikiem czegokolwiek) taki schemat postêpowania jest niedopuszczalny ale czêsto niestety lepiej siê sprawdza od tego ogólnie przyjêtego i zamkniêtego przepisami. Jedyny minus jakie on ze sob¹ niesie to ewentualna odpowiedzialnoœci cywilno-prawna. Jeszcze to, ¿e œpik który ma 18 lat i tata kupuje mu motocykl i daje na prawko ma w g³owie o wiele bardziej nasrane ni¿ ktoœ kto tego komfortu nie posiada i musi sobie na wszystko to zapracowaÌ co trwa i w jazdê ktoœ taki wchodzi du¿o póŸniej z bardziej pouk³adan¹ psychik¹ oraz strachem o swój sprzêt bo wie, ¿e gdy go rozwali to na drugi nie prêdko zarobi a œpik z dzianym tatk¹ ma to gdzieœ bo wie, ¿e pójdzie do tatki powie tatka dej i tatka de na drugi motocykl wiec taki siê tam nie przejmuje tym co robi na drodze bo wa¿ne jest to ¿eby 14-15 letnie siksy mia³y mokro w dopiero co obroœniêtych pipach. I dlatego wolê w pewnych sytuacjach na drodze spotkaÌ goœcia bez prawka bo taki to musi na mnie uwa¿aÌ a na tego z prawkiem to ja muszê uwa¿aÌ (ju¿ nie wliczam przypadków kolesi którzy je¿d¿¹ szukaj¹c jelenia na dzwonek ¿eby OC wyci¹gn¹Ì, jeden mnie w warszawie ju¿ próbowa³ takki trafiÌ). Jestem te¿ ciekawy czy jeœli gdzieœ idziesz po jak¹œ us³ugê i widzisz ch³opaczynê dopiero po szkole, który ma coœ tam dla Ciebie za kasê zrobiÌ czy wtedy jesteœ taki chêtny bo przecie¿ papier ma to powinien byÌ szpenio. Ciekawe czy byœ pozwoli³ 18 latkowi ¿eby Ci w domu np. instalacjê CO za³o¿y³ czy kafelki po³o¿y³ albo œciany domu murowa³ (oczywiœcie bez nadzoru kogoœ z doœwiadczeniem) bo przecie¿ szko³ê skoùczy³ papier ma wiêc ju¿ jest szpec.

A poza tym zacytuje cytat, ktĂłry widziaÂłem w jakimÂś czasopiÂśmie komputerowym z 15 lat temu "prawo jazdy to wymysÂł zgredĂłw ze sÂłabym refleksem" :D

tylko osoby które nie czytaj¹ ze zrozumieniem mog¹ tak uwa¿aÌ (rozumiem ¿e Ty równie¿) ale i tak nie nale¿¹ im siê przeprosiny bo nikogo nie obra¿am. ZwróÌ uwagê ¿e piszê "b³êdne myœlenie", "postêpuj¹ g³upio, bez wyobraŸni" etc., a nie ¿e s¹ g³upkami lub pacanami. Nawet jak piszê o jakimœ "œlimoku" to cytuje Ciebie gdy¿ okreœlenie to okreœla stricte cz³owieka, a nie jego zachowanie. Sam siê zastanów kto tu kogo obra¿a.

MyÂślĂŞ Âże Ci inni teÂż czytajÂą ze zrozumieniem a to, Âże reprezentujÂą inny poglÂąd na sprawĂŞ nie oznacza, Âże nie rozumiejÂą tylko, Âże siĂŞ z nim nie utoÂżsamiajÂą. A rzecz trzeba nazywaĂŚ po imieniu jeÂśli ktoÂś jest Âślimok i siĂŞ o wÂłasne nogi przewraca to jest Âślimok i tyle.
A to by oceniaĂŚ nie ludzi tylko postĂŞpowanie to pier... ksiĂŞdza z tym, Âże ten sam ksiÂądz Âżeruje na ludzkiej naiwnoÂści i zaufaniu wiĂŞc jeÂśli ktoÂś taki ma mi przekazywaĂŚ zasady etyczne i moralne to niech siĂŞ w kuper wali. A poza tym nie bĂŞdzie mnie chÂłop w sukience pouczaĂŚ bo to juÂż z daleka trÂąci dewiacjÂą. CzÂłowieka okreÂślajÂą wÂłaÂśnie jego czyny. Jeszcze mi powiedz, Âże Hitler nie byÂł zÂły on tylko Âźle czyniÂł 3/4 Âświata chciaÂł wysÂłaĂŚ do gazu ale przecieÂż to byÂły tylko jego czyny.

A czy kiedykolwiek napisaÂłeÂś Âże je masz?

Widzisz teraz wiem czemu tak opierasz siĂŞ na prawie zapisanym. ChociaÂż teÂż nie do koĂąca gdyÂż dziaÂłasz jak polskie sÂądy poniewaÂż w polsce chociaÂż obowiÂązuje domniemanie niewinnoÂści to podejrzanych na samym poczÂątku wpier... siĂŞ na sankcjĂŞ nierzadko trwajÂącÂą w latach rozpier... siĂŞ mu Âżycie by na koniec go wypuÂściĂŚ i powiedzieĂŚ "jest niewinny i przecieÂż nikt nie twierdziÂł Âże jest gdyÂż nie moÂżna tego zrobiĂŚ do czasu udowodnienia mu winy".

kosma 

Wysłany: 2010-06-26, 23:10   

Qrwa musicie takie elaboraty pisac ? :P

prezesartur 

Wysłany: 2010-06-27, 00:11   

Kosma ale ostatnio brzydko mĂłwisz chyba bĂŞdziemy zmuszeni zadzwoniĂŚ do TVN po super nianiĂŞ Âżeby coÂś zaradziÂła.

kosma 

Wysłany: 2010-06-27, 07:34   

zaczne mowic qrka :P

Odpowiedz do tematu