Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co ten pan zrobiÂł Âźle
Autor Wiadomość
Kuba_Rozpruwacz 

Motocykl: SV 650 S
Imię: Jakub
Wysłany: 2010-06-24, 14:38   

prezesartur napisał/a:
Kuba_Rozpruwacz napisał/a:
wierzê ¿e 300kg moto trudniej utrzymaÌ ni¿ 200kg ale nie zmienia to faktu ¿e utrzymaÌ w pionie siê je da i ¿eby je po³o¿yÌ to trzeba byÌ (czekaj, czekaj, tak ³adnie to uj¹³eœ :) mam... "œlimokiem" :P

UdowodniĂŞ Ci, jak bardzo siĂŞ mylisz...

Mo¿e i moje moto przy Twoim to rower, ale ani mój ani Twój sprzêt nie by³ zaprojektowany do tego ¿eby zaliczaÌ gleby. Producent nie wymusza tego tak¿e w instrukcji obs³ugi. Je¿eli sprzêt zalicza glebê tzn. ¿e kierowca zrobi³ b³¹d. Skoro wyglebi³eœ swojego sprzêta tzn. ¿e pope³ni³eœ jakiœ b³¹d i to b³¹d totalnego lamera w wyniku którego w kilka sekund powinieneœ kolorem przypominaÌ europejski owoc pomidora. A mimo tego b³êdu nie powiedzia³byœ o sobie "nie nazwa³bym siê z powodu tej gleby motocyklist¹", co jak co ale na pewno nie z powodu takiej gleby. Tym bardziej nie rozumiem Twojego uporu maniaka w dowodzeniu swojej b³êdnej racji. Uwa¿asz ¿e wywrotka podczas jazdy jest bardziej lamerska od wywrotki ju¿ na parkingu? Z powodu momentów ¿yroskopowych? Moto to Twoj sprzêt, kierowanie nim na parkingu jest tak samo wa¿ne jak po drodze.

prezesartur napisał/a:

Druga sprawa, ¿e zajebisty masz sposób klasyfikacji gdzie prawko œwiadczy o tym kim kto jest. W takim razie ka¿dy mato³ którego przez egzamin si³¹ przepchneli po 8 razie jest lepszym kierowc¹ od goœcia co jeŸdzi 20 lat ale prawka nie ma. Chcia³bym te¿ zobaczyÌ na drodze jak wali na Ciebie na czo³ówkê œlimok z prawkiem i móc wtedy zapytaÌ co byœ wola³ goœcia bez prawka potrafi¹cego jeŸdziÌ czy tego œlimoka z prawkiem, który zaraz w Ciebie przypier...i bo sobie nie bêdzie umia³ poradziÌ. 1000 razy wolê na drodze goœcia bez kwita z pojêciem i refleksem ni¿ œlimoka z kwitem wydanym przez samego papie¿a.

Ta czcza gadka siê nie skoùczy. Powiem tak, masz prawko to ucz siê jeŸdziÌ, w œlimaczym tempie równie¿. Nie masz, to siedŸ w domu albo niech Cie zawioz¹ na tor. Nie masz prawka nie wolno Ci wyjechaÌ na drogê, proste. Nie masz prawa na niej przebywaÌ. Ju¿ widzia³em kozaków którzy mieli niewiadomo jakie umiejêtnoœci, a jak przysz³o do egzaminu paùstwowego to oblewali na zwyk³ej 8. Jeœli kozak nie przejedzie 8 to klapsa w 4litery i do domku ch³opczyku i dziewczynko. Droga to nie plac zabaw nawet jeœli w domu bawisz siê prawdziwymi czo³gami. Dla mnie ktoœ kto nie posiadaj¹c prawka wsiada za stery obojêtnie jakiej maszyny decyduje siê jechaÌ jest niespe³na rozumu. Powodów jest milion, od odszkodowaù w przypadku zdarzeù drogowych, po samo to ¿e znajdzie siê w z³ym miejscu w z³ym czasie. T³umaczenie ¿e nie zrobiê prawka ¿eby mi nie zabrali prawka jest BEZ SENSU. Bo jak zdarzy siê coœ i bêdzie ktoœ poszkodowany to mo¿e nie zabior¹ Ci prawka ale zabior¹ Ci w drodze odszkodowania wszystko co posiadasz LEGALNIE! To jest chore, tak robi¹ ludzie bez wyobraŸni. Chcesz zaimponowaÌ to poka¿ ¿e jesteœ konsekwentny i ¿e w³aœciwymi drogami d¹¿ysz do celu.

Martin.B.M. napisał/a:

Po prostu po 1 filmiku nie moÂżna od razu kogoÂś skreÂśliĂŚ...

http://www.motogen.pl/mul...elie,art44.html

Tego teÂż nie nazwiesz motocyklistÂą..?

Trochê ju¿ w ¿yciu widzia³em i sam te¿ œlizgi i dzwony mia³em.Wiêc te¿ coœ mogê powiedzieÌ..Widzia³em 17 latka 160cm wzrostu z obdartymi dzinsami na seryjnym rocznym bandicie ,jak z miejsca strzeli³ z sprzêg³a to pion mia³ od razu 90 st (na siedz¹co) i 5 km na godzinê sobie pyka³ ca³¹ drogê..I po³owie lanserów g¹³y wysz³y.Na brnie te¿ widzia³em kolesia (kaleki z jedna noga) co robi³ bez problemu po³owê lanserów.Wiêc nigdy nie wiadomo na kogo siê trafi a po 1 œlizgu czy wygl¹dzie nie mo¿na ju¿ kogoœ skreœlaÌ,¿e nie jest motocyklist¹ ...

Do³¹czam siê do tego twierdzenia.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-06-24, 14:59   

Mo¿e i moje moto przy Twoim to rower, ale ani mój ani Twój sprzêt nie by³ zaprojektowany do tego ¿eby zaliczaÌ gleby. Producent nie wymusza tego tak¿e w instrukcji obs³ugi. Je¿eli sprzêt zalicza glebê tzn. ¿e kierowca zrobi³ b³¹d.

Aleœ g³upotê napisa³. Spoko pójdziemy na si³owniê po³o¿ysz siê na ³awce zarzucimy Ci na gryf 150 kg i jak Ciê gryf do ³awki dociœnie powiem, ¿e pope³ni³eœ lamerski b³¹d bo sztangi nikt nie zaprojektowa³ do tego ¿eby kogoœ dociska³a do ³awki. Motocykl jest projektowany pod kontem jazdy a wszystkie si³y jakie utrzymuj¹ go w pionie nie dzia³aj¹ w czasie gdy moto stoi lub toczy siê pó³ km na godzinê a wtedy jest tylko jedn¹ wielk¹ mas¹ i to nie ma³¹. Ka¿dy dobrze wie ¿e du¿o ³atwiej przewróciÌ stoj¹cy motocykl ni¿ bêd¹cy w ruchu. Nie wiem mo¿e po prostu jeszcze tego nie wiesz.

Ta czcza gadka siĂŞ nie skoĂączy. Powiem tak, masz prawko to ucz siĂŞ jeÂździĂŚ, w Âślimaczym tempie rĂłwnieÂż.

Masz prawko to siĂŞ ucz a co robiÂłeÂś zanim je dostaÂłeÂś. Nauka powinna byĂŚ przed otrzymaniem prawka. Widzisz Âże nie masz pojĂŞcia to wykup dodatkowe jazdy i jeÂździj a nie zrĂłb prawko a potem siĂŞ ucz kosztem innych. Fajny reprezentujesz poglÂąd: nie liczÂą siĂŞ predyspozycje umiejĂŞtnoÂści tylko papierek ktĂłry zresztÂą mogÂłeÂś kupiĂŚ. A wymiernikiem umiejĂŞtnoÂści jest zrobienie 8 na 250 ccm piÂździku.

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-24, 15:56   

prezesartur napisał/a:

Aleœ g³upotê napisa³. Spoko pójdziemy na si³owniê po³o¿ysz siê na ³awce zarzucimy Ci na gryf 150 kg i jak Ciê gryf do ³awki dociœnie powiem, ¿e pope³ni³eœ lamerski b³¹d bo sztangi nikt nie zaprojektowa³ do tego ¿eby kogoœ dociska³a do ³awki. Motocykl jest projektowany pod kontem jazdy a wszystkie si³y jakie utrzymuj¹ go w pionie nie dzia³aj¹ w czasie gdy moto stoi lub toczy siê pó³ km na godzinê a wtedy jest tylko jedn¹ wielk¹ mas¹ i to nie ma³¹. Ka¿dy dobrze wie ¿e du¿o ³atwiej przewróciÌ stoj¹cy motocykl ni¿ bêd¹cy w ruchu. Nie wiem mo¿e po prostu jeszcze tego nie wiesz.

G³upotê to sam ¿eœ teraz naskroba³. Po pierwsze nie pójdê wyciskaÌ bo raz ¿e do szczêœcia mi to nie potrzebne, a dwa ¿e na masê któr¹ opisa³eœ nie jestem przygotowany. A jak nie jestem przygotowany to siê nie bawiê. To s¹ zasady, ka¿dy powinien mieÌ jakieœ, przynajmniej jakiekolwiek. Brak zasad to te¿ zasada. Wniosek za to z tego coœ napisa³ jest taki, ¿e je¿eli nie akceptujesz tego ¿e bêdziesz siê musia³ moto zatrzymywaÌ i zak³adasz ¿e bêdziesz ca³y czas jecha³, a za normê uznajesz to ¿e trzeba siê wywracaÌ na parkingu, to lepiej sobie kup samochód, a nie zawracaj nikomu gitary tym jak trzeba jeŸdziÌ, skoro manewry parkingowe uwa¿asz za zbyt trudne. Zanim coœ napiszesz lepiej siê wstrzymaj i zastanów ¿eby znów nie wyjœÌ na egocentryka. Bo takich ekspertów to ja znam na pêczki. Problem jest taki z "pseudo-ekspertami" ¿e mówi¹ tak jakby faktycznie wiedzieli i wszystko znali. Mam nawet takiego jednego w "pracy", uwa¿a siê za eksperta z dziedziny jazdy samochodem, a nawet prawka nie ma. Za to raz go siostra przewioz³a maluchem 100km/h i tak siê wystraszy³ ¿e teraz na autostradach zrobi³by ograniczenie do 50, a o reszcie dróg nie wspomnê - FAKT AUTENTYCZNY "zero œciemy", znam takiego goœcia.

prezesartur napisał/a:

Fajny reprezentujesz poglÂąd: nie liczÂą siĂŞ predyspozycje umiejĂŞtnoÂści tylko papierek ktĂłry zresztÂą mogÂłeÂś kupiĂŚ. A wymiernikiem umiejĂŞtnoÂści jest zrobienie 8 na 250 ccm piÂździku.

Ciekawe jak sprawdzisz ¿e jakiœ kierowca ma spore umiejêtnoœci. Chyba ¿e jesteœ wró¿k¹ i to dobr¹. Prawko przynajmniej pomaga zabezpieczyÌ kierowcê i pasa¿erów przed nieprzyjemnoœciami prawnymi i finansowymi. Poza aspektem prawno-finansowym to jest taka pierwsza selekcja która odrzuca wszystkich tych pseudo-kierowców którzy wywracaj¹ motocykle na 8 uwa¿aj¹c to w dodatku za ca³kowicie naturalne B)

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-06-24, 16:38   

Musisz uwa¿aÌ zrobienie prawka za nie lada osi¹gniêcie skoro tak siê uczepi³eœ tej prawie boskiej mocy jakie jego uzyskanie nadaje. Najlepsze w tym wszystkim jest to ¿e z tych których ja znam wiêcej rozwali³o siê ch³opaków z prawkiem ni¿ bez niego. Dostaj¹ papierek do rêki i myœl¹, ¿e jak ósemczkê wykrêcili na egzaminie to ju¿ s¹ Rossi a znajomki co œmigaj¹ bez kwita oczy w dupie maj¹ i na drogê patrz¹ na kilometr do przodu bo wiedz¹, ¿e w razie wypadku dostan¹ nieŸle po dupach wiêc uwa¿aj¹ jak jasna cholera. A co do parkingu to bzdety gadasz jak cholera 250-300 kg nie robi Ci ró¿nicy ale 150 na si³owniê szarpaÌ nie pójdziesz dziwne to. Wyje..Ì na parkingu nie trzeba robi¹c zasrane ósemki wystarczy ¿e stopka siê w ziemi zapadnie albo z³o¿y siê stopka bêdzie œliska trawa i noga siê poœlizgnie i jak nagle czego siê cz³owiek nie spodziewa 250-300 kg siê przechyli to nie ma typa co mu siê moto nie po³o¿y no mo¿e poza Tob¹. Si¹dŸ na ciê¿ki motocykl pojeŸdzij i wtedy pogadamy bo jak na razie to piszesz a nie wiesz o czym. Jak mi np. mojego zygzaka stoj¹cego odchylisz od pionu 30 stopni i z nim nie pierdol...sz to wtedy mo¿esz mi zacz¹Ì mówiÌ czy sobie powinienem kupiÌ samochód czy hulajnogê a na razie zostaw takie gadki dla siebie do czasu a¿ wsi¹dziesz na motocykl, który wa¿y bo 189 kg mo¿e i brzmi groŸnie ale jako jednoœlad to jest piórko i ¿eby taki motocykl siê komuœ majgn¹³ to musi byÌ albo kobiet¹ albo anorektykiem.
Poza tym wÂątpiĂŞ Âżeby na kursach na prawo jazdy kogokolwiek jeÂździĂŚ motocyklem nauczyli. OprĂłcz krĂŞceniem Ăłsemek nie nauczÂą kompletnie niczego w tym kraju i przy tym systemie. Raz Âże uczÂą na piÂździkach a nie motocyklach a dwa, Âże poza Ăłsemkami nie uczÂą kompletnie niczego co moÂże przydaĂŚ siĂŞ na ulicy raptem od paru lat wymagajÂą hamowania awaryjnego bo wczeÂśniej to nawet tego nie.

A co do posiadania prawka to teraz liczÂąc na szybko bez przykÂładania siĂŞ juÂż naliczyÂłem 9 osĂłb ktĂłre prawko na auto majÂą za kasĂŞ wiĂŞc nie wiem jaki to wyznacznik umiejĂŞtnoÂści jest to prawko.

taiszio 

Motocykl: RF 600R
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-06-25, 00:20   

prezes prawko nie jest wyznacznikiem umiejĂŞtnoÂści... ale co w takim razie ma choĂŚ minimalnie stwierdzaĂŚ Âże chociaÂżby ktoÂś wie co gdzie w moto jest ?? ...
ja nie wiem... jak ktoÂś siedzi na moto bez prawka i jest niby taki super ekstra rozgarniĂŞty, mÂądry i ma juz te super umiejĂŞtnoÂści to skoro juÂż takim jest dlaczego tego prawka nie zrobi przecieÂż to pikuÂś jak mĂłwisz... albo jak juÂż niech sobie je choĂŚ kupi...

i dlatego wedÂług mojej klasyfikacji jest tak.... prawdziwy motocyklista to ten ktĂłry ma prawo jazdy kat A.... ale to moje osobiste zdanie...

lewy 
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
Wysłany: 2010-06-25, 05:01   

i znĂłw batalia kto jest prawdziwym a kto jest prawdziwszym... dajcie sobie juÂż z tym spokĂłj. Bo nigdy siĂŞ nie dowiecie, kaÂżdy ma swĂłj wzorzec tego jednego jedynie sÂłusznego.

Pajdor 

Motocykl: Fazer 600
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2010-06-25, 08:31   

Przy pomina mi sie taki cytat Pana Tomasza Kulika "osoba bez prawka nie zna nawet znakĂłw drogowych - bo nimi skÂąd ma je znaĂŚ"

:D

kosma 

Imię: Marek
Wysłany: 2010-06-25, 08:35   

Ale nie chodzi o prawdziwego czy nie czy moze bardziej prawdziwego. Chodzi o to kto w ogole jest motocyklista. Kazdy kto wsiada na motocykl i nim jedzie jest w tej chwili motocyklista.

Pajdor 

Wysłany: 2010-06-25, 08:58   

Tylko ¿e ka¿dy kto w danej chwili jedzie motocyklem a nie ma prawa jazdy jest poprostu nie myœlacym nie przewiduj¹cym g³upkiem. Taki goœÌ co ma prawko ale nie umie jeŸdziÌ jak przejedzie kogoœ to jest ubezpieczenie jakies OC - a g³upkowi nie mysl¹cemu jak byle najebany pijak wejdzie pod ko³a (jad¹c nawet 40 kmh znajdziesz siê w z³ym czasie w z³ym miejscu) bêdziesz p³aci³ cieciowi rente do koùca zycia a to siê poprosta nie op³aca i to siê nazywa zwyk³a g³upota. A ci taki bezrobotny pacjent nie ma bata nie popuœci bo dobrze wie ¿e ma sprawe wygrana jak w banku. Przerabialiœmy na forum kiedyœ jednego takiego co mia³ ksywê SIWY po czterech browarach bez prawka przyjeba³ w Seicento na czo³owe - niech sobie Artur odnajdzie te posty na starym forum i zobaczy jak siê sprawa zakoùczy³a. Klientowi rura zmiek³a jak mu prokurator zarzuty postawi³.
Moge ci jeszcze z miejsca podaĂŚ nastĂŞpnych 10 powodĂłw gÂłupoty Âże jazda bez prawka - w dzisiejszych czasach - siĂŞ po prostu nie opÂłaca. Nie wierze Âże nie masz tych paru stĂłw na kurs ale to juÂż twoja brocha.

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-06-25, 09:35   

kosma napisał/a:
Kazdy kto wsiada na motocykl i nim jedzie jest w tej chwili motocyklista.

tu sie nie zgodze. kazdy kto usiadzie za sterami samolotu jest w danej chwili pilotem?
czlowiek ktory w danej chwili jedzie motocyklem jest kierowca motocykla.

kosma 

Wysłany: 2010-06-25, 10:09   

Tak. Kazdy kto usiadzie za sterami samolotu i NIM POLECI jest w tej chwili PILOTEM statku powietrznego a nie pilotem. Choc moze tez byc pilotem wycieczek.
jesli bys nie wiedzial to motocyklista to wlasnie kierowca motocykla.

Ty tu jakies wyidealizowane dyrdymaly piszesz a sprawa jest prosta

[ Dodano: 2010-06-25, 11:10 ]
Motocyklista - kierowca motocykla. Potocznie moÂżna tak rĂłwnieÂż nazwaĂŚ osobĂŞ poruszajÂącÂą siĂŞ za pomocÂą motoroweru, choĂŚ w tym przypadku wÂłaÂściwym okreÂśleniem jest motorowerzysta.

Niezaleznie od tego czy ma prawo jazdy czy nie ma. KONIEC KROPKA.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-06-25, 10:41   

jak nie masz danej kategorii, to przy wypadku z nie twojej winy dostajesz mandat za brak uprawnieñ, I NIC WIÊCEJ.

poza tym pijany zawsze jest winny :D

a jeÂśli nie chcÂą wypÂłacaĂŚ z OC, to nie rozumiem, jak moÂżna na siebie ubezpieczyĂŚ pojazd, na ktĂłry sie nie ma uprawnieĂą?? WiĂŞc jeÂśli ubezpieczajÂą, to oznacza Âże muszÂą wypÂłaciĂŚ.

kosma 

Wysłany: 2010-06-25, 11:51   

Wyplacic, wyplaca ale pozniej na drodze cywilnej moga sie domagac od Ciebie zwrotu. A nawet z cala pewnoscia beda :)

Kuba_Rozpruwacz 

Wysłany: 2010-06-25, 11:57   

kosma napisał/a:
Motocyklista - kierowca motocykla. Potocznie moÂżna tak rĂłwnieÂż nazwaĂŚ osobĂŞ poruszajÂącÂą siĂŞ za pomocÂą motoroweru, choĂŚ w tym przypadku wÂłaÂściwym okreÂśleniem jest motorowerzysta.

Niezaleznie od tego czy ma prawo jazdy czy nie ma. KONIEC KROPKA.

BZDURA i potrafiĂŞ to udowodniĂŚ :)

WiĂŞc nawet jak wpiszesz w Wikipedie sÂłowo "kierowca" proszĂŞ co siĂŞ wyÂświetli:

Cytat:
Kierowca – osoba uprawniona do kierowania pojazdem silnikowym. OkreÂślenie kierowca oznacza rĂłwnieÂż zawĂłd osoby, ktĂłra zajmuje siĂŞ odpÂłatnym przewozem ludzi bÂądÂź towarĂłw pojazdami samochodowymi.

* kierowca amatorski – osoba posiadajÂąca amatorskie prawo jazdy (prawo jazdy kategorii A, A1, B, B1, BE oraz T).
* kierowca zawodowy – osoba posiadajÂąca zawodowe prawo jazdy (prawo jazdy kategorii C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E).
* kierowca wyÂścigowy – ogĂłlne okreÂślenie odnoszÂące siĂŞ do sportowcĂłw uprawiajÂących wyÂścigi przy pomocy pojazdĂłw naziemnych napĂŞdzanych silnikami. Do grona kierowcĂłw wyÂścigowych zalicza siĂŞ zarĂłwno kierujÂących Âłodziami motorowymi, jak i kierujÂących samochodami wyÂścigowymi, rajdowymi, czy terenowymi.
* kierowca rajdowy – zawodnik startujÂący w rajdach samochodowych (oraz terenowych). W zawodach wystĂŞpuje z pilotem rajdowym, ktĂłry kontroluje przebieg trasy podczas rajdu i dyktuje notatki rajdowe.

W celu uzyskania prawa do startowania w rajdach naleÂży uzyskaĂŚ licencjĂŞ krajowÂą lub miĂŞdzynarodowÂą poprzez starty w imprezach amatorskich typu KJS i zdanie specjalnego egzaminu. Do zadaĂą kierowcy rajdowego naleÂży prowadzenie samochodu oraz podejmowanie decyzji dot. doboru opon i ustawieĂą samochodu.

Je¿eli jednak KTOŒ zarzuci³by mi ¿e to jest b³êdna interpretacja i ¿e w wikipedii pisz¹ bzdury, zada³em sobie trochê trudu i odnalaz³em taki zapis w prawie.
ProszĂŞ bardzo: Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602, USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, Art.2:

Cytat:
20) kierujÂący – osoba, ktĂłra kieruje pojazdem lub zespoÂłem pojazdĂłw, a takÂże osoba, ktĂłra prowadzi kolumnĂŞ pieszych, jedzie wierzchem albo pĂŞdzi zwierzĂŞta pojedynczo lub w stadzie;
21) kierowca – osoba uprawniona do kierowania pojazdem silnikowym;
45) motocykl – pojazd samochodowy jednoÂśladowy lub z bocznym wĂłzkiem –
wieloÂśladowy;
46) motorower – pojazd jednoÂśladowy lub dwuÂśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemnoÂści skokowej nieprzekraczajÂącej 50 cm3, ktĂłrego konstrukcja ogranicza prĂŞdkoœÌ jazdy do 45 km/h;

Wnioski:
Motocyklista jak sam napisa³e¶ jest kierowc±, w tym przypadku kierowc± motocykla. Kierowc± natomiast jest osoba uprawniona do kierowania pojazdem silnikowym. ¯eby by³o ¶mieszniej, pojazdem silnikowym nie jest motorower (skuter). Wniosek jest prosty, ani kieruj±cy motocyklem bez uprawnieñ ani kieruj±cy motorowerem nie s± kierowcami w zwi±zku z czym nie s± motocyklistami. W ¶wietle prawa s± jedynie poruszaj±cymi siê kieruj±cymi, a na dodatek ten pierwszy ³amie prawo. Nawet w Twoim cytacie jest napisane ¿e motocyklistami s± POTOCZNIE nazywane osoby PORUSZAJ¡CE SIÊ motorowerami. Niedowiarkom polecam wymienion± lekturê, ma 130 stron A4 :)

Pajdor 

Wysłany: 2010-06-25, 11:59   

No to Wujek-Arturo nie jesteÂś motocyklista : ))))))))))))))))

Odpowiedz do tematu