|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Ciuchy na motor |
| Autor |
Wiadomość |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 16:48 Ciuchy na motor
|
|
|
Ostatnio na oczy rzuciÂło mi sie pare postĂłw odnoÂśnie ciuchĂłw
| Ar2rM napisał/a: | peston peston ze ty w ciuchach jezdzisz... ogladajac to co sie dzieje na drodze mam wrazenie ze wiekszosci motocyklistow szafy sie pozacinaly a jakby mogli to kaski zamieniliby na czepki kapielowe.
tak na serio - dobrze ze nic wielkiego sie nie stalo. |
| Kuba_Rozpruwacz napisał/a: | | PisaliÂście o ubiorze, rozumiem Âże riderzy moto nie byli ubrani. Nie widziaÂłem wypadku ani jego skutkĂłw ale czy w tym przypadku ubranie faktycznie coÂś by zmieniÂło jeÂżeli poÂłamane sÂą koĂączyny, miednica i krĂŞgi? Ci co widzieli zdarzenie lub jego skutki niech napiszÂą jak mogÂłoby siĂŞ to skoĂączyĂŚ z kompletnym strojem na ciele. |
| Manka napisał/a: | | Z doÂświadczenia wiem, ze tak |
bezpieczeĂąstwa i kupowania
| lewy napisał/a: | mimo ze jeszcze gips, to juz szukam nowej odzieÂży (ze Âśredniej a nie najniÂższej pó³ki) oraz wstĂŞpnie za moto
dziĂŞki za sÂłowa wsparcia, a to fatum... hmmm... mam nadzieje ze siĂŞ skoĂączy na moim lekkim zdarzeniu!!!! |
i tak stwierdziÂłem sobie Âże moÂżna by podyskutowaĂŚ a przede wszystkim wymieniĂŚ sie jakimiÂś doÂświadczeniami z odzieniem motocyklowym czy to odnoÂśnie marki czy modeli czy kupowania.
Wbrew pozorÂą wydaje mi sie to waÂżny temat skoro tak mĂłwimy juÂż o bezpieczeĂąstwie
Sam w zesz³ym roku szala³em w krótkich batach i t-shirt-cie i adidasach noo oczywiœcie kask by³, ale przy tych upa³ach najchêtniej bym go œci¹gn¹³ i jakoœ sie nie dziwie innym którzy tak je¿dza no chyba ze leca 200km/h no ale to juz ich sprawa na szczescie szlifa zaliczylem jak bylo ch³odniej i bylem w kurta³ce i dzinach oczywiœcie na szrot ciuchy posz³y ale byly to taùsze ciuchy jak mówi lewy i tak sie zastanawiam
czy naprawde warto inwestowac tyle kasy w ciuch ktory i tak posÂłuÂży do pierwszej gleby, a moÂże jest gdzieÂś coÂś taniego i dobrego??
W tym roku stwierdzilem Âże zadbam o swoje bezpieczeĂąstwo na lato i kupie...... hmm no wÂłasnie specjalne ciuchy na lato noo przyznam boli mnie to tyle kasy na 2 komplety ciuchĂłw nie mowiac o skurzanych kombikach..... postawiÂłem wiec na zbroje zawsze to w miare przewiewne i bezpieczne i na miast przy nie duzych predkoÂściach a poÂźniej najwyzej coÂś od wiatru sie narzuci......... niestety popeÂłniÂłem pare wizyt w sklepach przymierzeĂą i Âłod tu problem bo gdzie dostaĂŚ zbroje na 125cm wklacie i 175 wzrostu <sciana> ale Âżeby byÂło tak tylko ze zbrojÂą z wiekszoÂścia ciuchĂłw motocyklowych sa szyte na.....hmmmm napewno nie dla mnie
ze spodniami jest to samo nimy kupuje zwykÂły jeans 40/42 czy to z mustang czy big star ide prosze i pasuja (chyba Âże dziwny krĂłj) ide do motocyklowego tekstylne prosze 3XL hmm nie prosze jensy chociaz 40 nie ma wiekszych uszyte jakby 36 ze zwykÂłego sklepu
i w czym tu jeÂżdziĂŚ
z rekawiczkami teÂż ciezko przeszukalem caÂła markowÂą oferte i g.... dopiero na moto bazarze znalazÂłem jakis no-name pasujacy na moje skarÂłowaciaÂłe palce tak skarÂłowaciaÂłe bo nie mam takich paluchĂłw jak IT dla ktĂłrego chyba projektuja te rekawiczki ( Swoja droga jakbym miaÂł takie dÂługie palce zostaÂł bym pianista )
wiec hmmm zostaje mi chyba tylko szycie na miare ale hmmm kurcze to fest kosztuje przynajmniej za poÂżadny ciuch (nie mam namysli tu kompletĂłw za 500pln wszystko bez wentylacji bez regulacji z podejÂżanych materiaÂłow) albo jeÂżdzenia w jensach i windstoperze co praktykuje jak na razie z powodzeniem
PS czy wy tez macie takie k³opoty, a moze poradzicie co mam zrobic (wiem urosnaÌ schudn¹Ì wyd³u¿yÌ sobie palce i najlepiej ³eb wkrecic w imad³o co by do kazdego kasku pasowa³ - ale chodzi mi o konstruktywne odpowiedzi) |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 18:05
|
|
|
Co do pomocy w ciuchcac to Ci nie pomoge. Ale z przykroscia stwierdzam, ze w ostatnie upaly poprostu nie potrafilem przejechac wiecej niz spod domu do garazu w kombiku... :/ mam skore na nogi i all weather kurtke tekstylna. Wiec delikatnie sie smarze nawet w trasie przy takich temperaturach. W rekawiczkach smigam caly czas bo pocace sie rece mi nie przeszkadzaja. Buty czasem tez ubiore. Ale np. wczoraj (37 stopni w cieni mialem pod domem) jak jechalem na rzeczyce to pomimo, ze mam pelny komplet jechalem w krotkich i t-shirt. Rekawice byly i kask oczywiscie...no i Falleny. Jechalem bardzo ostroznie i zachowawczo ale ciagle mialem w glowie szlif czy cos... jechalem z dziewczyna i ona rowniez nie miala nic motocyklowego po za kaskiem... no poprostu sie w takich upalach nie da. CHyba, ze mialbym drugi komplet mega przewiewny na lato :/
Co do rozmiarow. U mnie tez to roznie bywa. Mam 188 i super mega malo w pasie. Ciezko dostac na mnie spodnie. Z kortkami nie mam problemow. Ale spodnie musialem domowymi sposobami zwezac w kilku miejscach. Co do rozmiarowki to przyzwyczailem sie, ze kazda firma ma swojÂą :/
pozdro |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-07-18, 18:26
|
|
|
Toœ powiedzia³ chyba najg³upsz¹ rzecz w swojej karierze. To po co kask za kilkaset z³ skoro to i tak do pierwszej gleby wiêc mo¿na kupiÌ za kilkadziesi¹t z³. Wszystko zale¿y od tego jak bardzo cenisz sobie swoj¹ dupê ja osobiœcie wolê drzeÌ ciuchy ni¿ w³asn¹ skórê wiêc wychodzê z za³o¿enia, ¿e warko kupiÌ ubiór z wysokiej pó³ki nawet kosztem odjêcia tej kasy od ceny motocykla. Motocykl zmienisz a ciuchy zostaj¹ wiêc to nie wydatek na rok czy dwa. Nie jest te¿ tak ¿e po szlifie trzeba kupiÌ nowe wszystko zale¿y od tego jaki to by³ szlif. Dobrej klasy protektory w newralgicznych miejscach te¿ ochroni¹ koœci i stawy zawsze lepiej ¿eby to one przyjê³y na siebie energiê uderzenia ni¿ nasze gnaty. Ja jestem zwolennikiem jazdy w kombinezonie mimo pogody oraz skórzanych kombinezonów.
Co do problemĂłw to mĂłj teÂż nie leÂży idealnie spodnie mogÂły by byĂŚ nieco szersze w pasie a kurtka ciÂśnie mnie na dÂługoÂści caÂłych rÂąk najbardziej przedramiona. RĂŞkawice teÂż ostatnimi czasy zrobiÂły siĂŞ ciasnawe tak, Âże Âłapy drĂŞtwiejÂą i czucia w rĂŞkach prawie nie mam hamowanie jest wtedy nie za przyjemne bo nie czuje jak hamuje. ChociaÂż po przemyÂśleniu to wina raczej tego , iÂż kurtka ciÂśnie w przedramionach bo rĂŞkawice siĂŞ raczej nie skurczyÂły.
Co do marki to ja je¿d¿ê w REVIT i œmia³o mogê poleciÌ tê markê chocia¿ w polsce jest doœÌ ma³o popularna bo s¹ chyba tylko 2 sklepy gdzie mo¿na oficjalnie je kupiÌ a szkoda bo ciuchy s¹ naprawdê wysokiej klasy dobre jakoœciowo i ³adnie wykonane.
Co do konstruktywnej odpowiedzi jak wiadomo jestem po to by radziÌ i np. rêkawice mo¿na wzi¹Ì i zawi¹zaÌ na palcach sup³y wtedy bêd¹ krótsze. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 19:25
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | ToÂś powiedziaÂł chyba najgÂłupszÂą rzecz w swojej karierze. To po co kask za kilkaset zÂł skoro to i tak do pierwszej gleby wiĂŞc moÂżna kupiĂŚ za kilkadziesiÂąt zÂł. Wszystko zaleÂży od tego jak bardzo cenisz sobie swojÂą dupĂŞ ja osobiÂście wolĂŞ drzeĂŚ ciuchy niÂż wÂłasnÂą skĂłrĂŞ wiĂŞc wychodzĂŞ z zaÂłoÂżenia, Âże warko kupiĂŚ ubiĂłr z wysokiej pó³ki nawet kosztem odjĂŞcia tej kasy od ceny motocykla. Motocykl zmienisz a ciuchy zostajÂą wiĂŞc to nie wydatek na rok czy dwa. |
kask to jedno choÌ jak to mi powiedzia³ znajomy patolog z policji (tez motocyklista) przedewszystkim musi to byc sprawdzona firma a model .... Srednia pó³ka nie ruzni sie du¿o od ni¿szej (oczywiœcie cenowa) g³ownie rózni¹ sie jakoœcia wykoùczenia uszczelkami wentylacj¹ ale jesli chodzi o bezpieczeùstwo to tworzywa sa takie sama Oczywiœcie chodzi o renomowane firmy Pokaza³ mi to na przyk³adzie mojego HJC i jego caberga jak zdemontowalismy wysció³ke to bardzo podobnie by³y
No ale to kaski co do Ciuchów to niby sa na lata ale po szlifie ju¿ czesto sie nie nadaja do jazdy bo ju¿ nie zapewniaja takiego samego bezpieczeùstwa Poza tym co za róznica ze mam kurta³ke momo za 250 (utargowane) z protektorami z homologacja wczeœniej mia³em identyczna tylko da³em za nia prawie 700 bo by³a zmodeki poza naszywka niczym sie nie ró¿ni³a obie tak samo ciulate wykonane z cordury z protektorami które i tak trzeba umocowac we w³asnym zakresie bo lataja po kieszeniach a po œlizgu do g.... sie nadawa³a.... Wiec mo¿e i g³upote palno³em ale czasem tak jest ¿e ciuch nie jest wart wiecej mimo wszystko
| prezesartur napisał/a: | | rĂŞkawice moÂżna wzi¹Ì i zawiÂązaĂŚ na palcach supÂły wtedy bĂŞdÂą krĂłtsze. |
hehehe a to dobre taaa a wzbroi zrobie sobie dziurki i zwiarze se ja jak gorset byle by mi oczy nie wyskoczyÂły hehehe |
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2010-07-18, 19:55
|
|
|
| magik napisał/a: |
Pokaza³ mi to na przyk³adzie mojego HJC i jego caberga jak zdemontowalismy wysció³ke to bardzo podobnie by³y
|
mo¿esz rozwin¹Ì ?
No ale to kaski co do CiuchĂłw to niby sa na lata ale po szlifie juÂż czesto sie nie nadaja do jazdy bo juÂż nie zapewniaja takiego samego bezpieczeĂąstwa |
miaÂłem dwa szlify i ciuchy trzymajÂą siĂŞ bardzo dobrze. Za peÂłne wyposaÂżenie wydaÂłem 5.900zÂł i nie ÂżaÂłuje wydania kasy
wiec moÂże i gÂłupote palnoÂłem ale czasem tak jest Âże ciuch nie jest wart wiecej mimo wszystko
|
i masz racjĂŞ lepiej juÂż nie wypowiadaj siĂŞ w tym temacie |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:04
|
|
|
Ja wiem, ¿e nie ma nic za darmo. Co do protektorów to sam fakt jego istnienia nie oznacza, ¿e ka¿dy jest taki sam np. revit stosuje protektory które przenosz¹ si³y od 15 przez 16,18,22 do 24 KN zale¿nie od pó³ki z jakiej jest dany model. To s¹ wartoœci zmierzone testami a jaka pewnoœÌ, ¿e protektory w tanim ubraniu w ogóle przesz³y jakieœ badania i, ¿e nie bêd¹ s³absze o po³owê. Nie p³aci siê tylko za markê ale te¿ za testy nadzór, powtarzalnoœÌ produkcji co jest gwarancj¹ wysokiej jakoœci.
Bardzo chwal¹ na fora TSCHULA ale mia³em okazjê porównywaÌ z moim kombinezonem i pierwsze zdanie jakie powiedzia³em cz³opaczkowi, który w tym do mnie przyjecha³: Sam chcia³em taki sam kupiÌ ale widzê, ¿e dobrze zrobi³em nie robi¹c tego. Wzi¹³em go w rêkê i warzy³ o po³owê mniej taka prowizorka w porównaniu do dobrego ubioru a niby ma wszystko to samo skórê protektory itd. a jednak nie jest to to samo. By³a na jakimœ forum argumentacja, ¿e to nowa firma chc¹ca wejœÌ na rynek dlatego jej produkty s¹ tanie ale co widzia³em i mia³em w rêkach potrafiê oceniÌ w miarê obiektywnie i nikt mi nie wmówi, ¿e taki Tschul to to samo tylko taùsze. Z ubraniem jak z motocyklem mo¿na kupiÌ coœ z japoùskiej czwórki a mo¿na kupiÌ po³owê taùszego HYOSUNGA niby to samo ko³a owiewki silnik. |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:14
|
|
|
| MadJack napisał/a: | | no poprostu sie w takich upalach nie da |
polezysz w nieklimatyzowanej sali szpitalnej to nastepnym razem bedzie sie dalo.
temat "hawajow" na motocyklach jest szeroki i gleboki. to co obserwuje na drodze zatrwaza. prawie nikt nie jezdzi w ciuchac. ciuchy traktowane sa jako ochrona przed zimnem a nie przed asfaltem.
Magik- ja jezdze wieksza czesc roku. od +5 w gore. caly czas jestem ubrany tak samo. tak samo bo w zaleznosci od temperatury dodaje lub odejmuje warstwy stroju.
kurtka i spodnie maja membrane i ocieplacz. teraz jezdze bez membrany i ocieplacza.
dla wlasnej wygody kupilem sobie dzinsy motocyklowe - nie przylegaja tak dokladnie jak tekstyle z modeki ale lepsze to niz zwykle spodnie.
jako swierzak przeczytalem ze koniecznie trzeba jezdzic w ciuchac. poczytalem jak sobie radzic z tempreatura. (np nawilzam kominiarke na szyji). po przejechaniu paru tysiecy mialem nieprzyjemnosc przejechac kikadziesiat metrow po tym jak motocykl postanowil pojechac inna droga. bylem daleko od domu. szczescie w tym ze w nic nie udezylem. bo krotkim sprawdzeniu wszystkich podzespolow organizmu wstalem , otrzepalem sie i zadzwonilem po lawete.
tu jest roznica - laweta a karetka.
jezdzac bez stroju mozna dostac uczulenia ... uczulenia na asfalt.
ps. rekawice mam - dwie pary. jedne z goretexem na "zime" a drugie przewiewne na lato.
buty tez mam - wysokie - mysle nad kupnem nizszych ale przenaczonych na moto.
badzmy szczerzy- pojawia sie problem finansowy - kupic moto lepsze o rocznik czy wydac te 3 kloce na kompletny stroj. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:29
|
|
|
| Mam kurtale z ocieplaczem na zimne dni. Ocieplacz wyjety juz dawno temu... mimo to jak sciagam kurtke to koszulke moge wykrecic... byc moze masz racje i jak zalicze szlifa w jeansach to zmienie zdanie. Jak narazie w krotkich zdarzylo mi sie jechac tylko raz, wlasnie wczoraj. Zazwyczaj jezdze w jeansach (jesli temp. 28+) jesli jest do 30 a jade w trase dluzsza to ubieram pelny kombik i biore do plecaka koszulke, skarpetki i majty na zmiane :/ nie potrafie sie przystosowac do jezdzenia w kombiku w takich extremalnych temperaturach jak sa teraz... |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:31
|
|
|
Daro cóz rozwinoÌ sciagasz policzki wyjmujesz wysció³ke do prania i co widzisz... strefy wype³nione styropianem i piank¹ z trm ze w cabergu jest na nich materia³ co by nie wyglada³y szpetnie a w HJC sa na wierchu
Co do szlifa to mialem tylko jednego nie za duzego bo tylko palce po³ama³em (tak mimo rekawiczek ,a kurta³ka no có¿ zda³a egzamin ale drugi móg³ byc ostatnim juz) No w przypadku jak sie ma 5.900 to tylko pogratulowac
Prezes no tak ale zobacz Âże to teÂż z tym jest tak jak z czeÂściami do moto w salonie za klocki dasz np 200 bo sa markowane kawasaki, a pojdziesz do sklepu z czeÂściami i te same klocki od tego samego producenta kosztuja 100 to na grzyba kupowaĂŚ droÂższe??
Wiesz teÂż bym chciaÂł sie czuc bezpiecznie ale kuÂź**a bede musiaÂł chyba szyc na miare a to zaboli po kieszeni
Wiem artur kaÂżdÂą cene warto daĂŚ za ochrone i nie kwestionuje Âże warto jeÂździc w stroju no ale co zrobic kiedy tzw wentylacja wcale nie wyrabia Dopiero w tym sezonie widac coraz wiecej ciuszkĂłw na lato choĂŚ teÂż ceny sa 1400 za kurtaÂłke dac i to tylko letniÂą to jakoÂś nie na polskie zarobki Dlatego na lato pomyslaÂłem o jensach i zbroi tyle Âże ja osobiscie mam problem z rozmiarem
[ Dodano: 2010-07-18, 21:33 ]
| MadJack napisał/a: | | nie potrafie sie przystosowac do jezdzenia w kombiku w takich extremalnych temperaturach jak sa teraz... |
mysle Âże nie Ty jeden |
|
|
|
 |
Daro ZX

|
Wysłany: 2010-07-18, 20:40
|
|
|
| magik napisał/a: | Daro cĂłz rozwinoĂŚ sciagasz policzki wyjmujesz wysció³ke do prania i co widzisz... strefy wypeÂłnione styropianem i piankÂą z trm ze w cabergu jest na nich materiaÂł co by nie wygladaÂły szpetnie a w HJC sa na wierchu |
czyli oglÂądaliÂście ktĂłry wyglÂąda Âładniej od Âśrodka, co to ma do bezpieczeĂąstwa ? czy nie skorupa jest najwaÂżniejsza ?
czytajÂąc co piszesz wnioskuje, Âże po prosty Âżal wydaĂŚ Ci kasĂŞ na ciuchy bo moÂżna przeznaczyĂŚ jÂą na coÂś innego. JeÂżeli staĂŚ CiĂŞ byÂło na motocykl za pare tyÂś. to i na ciuchy teÂż powinno. |
| Ostatnio zmieniony przez Daro ZX 2010-07-18, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:41
|
|
|
Magik nie do koùca jest jak piszesz. Jeœli towar zale¿nie od miejsca ma ró¿n¹ cenê wiadomo, ¿e nie warto dop³acaÌ do miejsca zakupu ale my tu rozpatrujemy temat pod kontem kupiÌ A czy kupiÌ B a nie czy kupiÌ w A czy kupiÌ w B.
| magik napisał/a: | tyle Âże ja osobiscie mam problem z rozmiarem |
 |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 20:47
|
|
|
| Daro ZX napisał/a: |
czyli oglÂądaliÂście ktĂłry wyglÂąda Âładniej od Âśrodka, co to ma do bezpieczeĂąstwa ? czy nie skorupa jest najwaÂżniejsza ? |
skorupy sÂą z tego samego tworzywa chodzi o to czym sie rĂłzniÂą marka grafika i wykoĂączeniem ale caÂła podstawa jest ta sama Fakt Âże nie sa to kosmiczne technologie ale to teÂż nie sa kaski po 3000
[ Dodano: 2010-07-18, 21:54 ]
hehehe prezes z tym rozmiarem nie mam problemu raczej o wzrost bo przy pozostaÂłych wymiarach powinienem miec z 186 (pewnie bym miaÂł gdyby nie ten krĂŞgosÂłup) a mam 175 i tu jest pies pogrzebany
No ale co do Twojej zabawki to co uwierzyÂłeÂś Âże dziaÂła i dlatego ja innym polecasz
co do A i B no to np jesli mam te same protektory ten sam materiaÂł i taka samÂą mebrane w np metro jak w utice np to poco mam za ta nazwe przepÂłacac
Fakt Daro zal mi kasy ale kiedy sie jest jedynym pracujÂącym w rodzince to ma sie troche inne pryjorytety i zapatrywania na ceny Tylko mi nie mĂłw ze po co mi moto jak mnie na nie nie stac...... nie trawie tego tekstu...... kocham moto i zapier**am nawet na 80 pozyczonej od kumpla i ciesze ryja jak lece nia tylko 50 po miescie ajak rozkulam ja do 100 to liczy sie radoÂśc |
|
|
|
 |
Daro ZX

|
Wysłany: 2010-07-18, 21:04
|
|
|
kaÂżdy ma swoje poglÂądy |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-07-18, 21:08
|
|
|
To prawda s¹ z tego samego co do materia³ów z jakich s¹ kaski to: ABS, w³ókno szklane, w³ókno wêglowe, w³ókno aramidowe, w³óko organiczne (co do ostatniego nie wiem nic na jego temat byÌ mo¿e to tylko chwyt marketingowy).
Np. co do aramidów to jest masa chiùskich podróbek je imituj¹cych i jak¹ masz pewnoœÌ, ¿e nie kupujesz taniego kasku w³aœnie z takiego podrabianego tworzywa nie maj¹cego nic wspólnego z orygina³em jeœli chodzi o parametry wytrzyma³oœciowe. To samo tyczy siê i innych materia³ów gdzie s¹ lepszej i gorszej jakoœci. Laminaty mo¿na wykonywaÌ z danego zbrojenia ale drugim decyduj¹cym sk³adnikiem trudniejszym do ocenienia jest rodzaj zastosowanych ¿ywic których parametry ró¿ni¹ siê znacznie zale¿nie od typu i jakoœci.
Wylewki teÂż masz wszystkie z betonu tyle, Âże jedna wytrzyma 50 a druga 5 lat zaleÂżnie od tego kto i jak jÂą zrobiÂł. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-18, 21:09
|
|
|
poglady poglÂądami - moga byĂŚ i takie same
ale mozliwoÂści - np. 5.900 to okoÂło 3 moje wypÂłaty a i tak nie uwaÂżam Âże marnie zarabiam na nasze realia
Wiec chcia³bym pogodziÌ w jakiœ najrozs¹dniejszy sposób i pogl¹dy i mo¿liwoœci wiesz takie kryterium cena jakoœÌ ChoÌ niby na zdrowiu nie mo¿na oszczedzaÌ to z regó³y to mo¿li finansowe decyduja o wyborze danego produktu
[ Dodano: 2010-07-18, 22:12 ]
| prezesartur napisał/a: | | Wylewki teÂż masz wszystkie z betonu tyle, Âże jedna wytrzyma 50 a druga 5 lat zaleÂżnie od tego kto i jak jÂą zrobiÂł. |
ta niemcy to 50 a polacy nawet nie piêÌ no niby te¿ racja tu mnie masz bo ju¿ o ¿ywicach itd nie wiem co i jak ale to niech zamiast takie same bedzie prawie identyczne to nie zmienia faktu ze ró¿nica 400 jest w kieszeni a w³aœciwie na nogach |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |