|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
Przesunięty przez: mg1989sos 2010-12-01, 14:13 |
Demokracja, anarchia czy totalitaryzm |
| Autor |
Wiadomość |
tazzman
Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wiek: 45 Dołączył: 24 Lip 2010 Posty: 146 Skąd: Bielsko/Katowice
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:12 Demokracja, anarchia czy totalitaryzm
|
|
|
który z ustrojów dla Was jest lepszy?
Co sądzicie o tym, że w krajach gdzie panuje anarchia jest totalny rozpierd i ludzie muszą tam udowadniać wszelkimi sposobami że mają racj?
Co sądzicie o tym, że w ustroju totalitarnym jest zazwyczaj król ze swoją przyboczną gwardią, i jedni za drugimi w ogień skaczą, tudzież gaszą ogniska demokracji w zarodku?
Co sądzicie o tym, że w demokracji można wybierać całym społeczeństwem władzę?
Zapraszam do dyskusji. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:22
|
|
|
| Ostatnio pisalem referat w temacie Demokracja- ustroj idealny czy tylko najlepszy z mozliwych. Mam dosc skrajne patrzenie na ten temat i nie istnieje cos takiego jak demokracja. Nie mamy mozliwosci decydowania o wszystkim. Wybieramy tylko wladze, ktora wczesniej pokazuje nam swoj "rzekomy" tok rozumowania. Po czym w trakcie zycia okazuje sie, ze nasz kandydat musi podjac milion innych decyzji niz ujmowal jego program. Do tego, zeby bylo malo z tego miliona 999 999 decyzji podjal inaczej niz My bysmy to zrobili. Jest takie miasto w Dani, nie pamietam teraz nazwy. Gdzie wszystkie decyzje podejmuja za pomoca referendum, poprostu robila glosowania. Wieksza ilosc glosow wygrywa. Nie maja ustanowionej wladzy, a prawo stanowia mieszkancy. Przez jakis czas Dania usilowala walczyc z tym miastem i narzucic im odgorne prawa (znow "demokracja" sie odzywa) jednak po kilku probach olali ich. A teraz wychodzi, ze w tym miescie prawie nie ma przestepczosci, ludzia zyje sie dobrze i kazdy ma jakis posredni wplyw na to co sie dzieje. Jesli ktos nie udziela sie w zyciu miasta to poprostu musi przyjmowac decyzje podjete przez reszte spoleczenstwa. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:27
|
|
|
Chodzi Ci o Chrystianię czy jakoś tak się to pisze. Ale to miasto to komuna taka.
Ale w mieście tym nie ma też samochodów już nie wspomnę o motocyklach. |
| Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-12-01, 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:28
|
|
|
czy ja wiem czy komuna. Nie przynosza strat ani zyskow. Zyja na tyle na ile moga i wszyscy sa tam rowni. Nie ma akcji typu najebany polityk jedzie na gazie i nic mu nie robia bo ma immunitet |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:31
|
|
|
| Małolat ogarnij się: komuna hipisowska. Kiedyś bardzo modne zjawisko w latach 60-70. Obejrzyj sobie Easy Rider oni w pewnym momencie filmu trafiają do takiej właśnie komuny. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-01, 14:45
|
|
|
| jakkolwiek to nazwiemy i tak wydaje mi sie, ze ludzie tam zyja lepiej i spokojniej niz my tutaj... |
|
|
|
 |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2010-12-01, 15:06 Re: Demokracja, anarchia czy totalitaryzm
|
|
|
Piszemy pracę
| tazzman napisał/a: | który z ustrojów dla Was jest lepszy?
|
Żaden system nie jest wzorowy i nie ma jednego dobrego . Dobry system to taki , który bierze pod wzgląd zależność od wielu czynników . Liczby ludzi , sposobu ich edukacji , wychowania , religii . Ale również kondycję ( czy w ogóle istnienie ) gospodarki czy nawet geografię .
| tazzman napisał/a: |
Co sądzicie o tym, że w krajach gdzie panuje anarchia jest totalny rozpierd i ludzie muszą tam udowadniać wszelkimi sposobami że mają racj?
|
to totalna bzdura podnoszona mocno przez demokratów . Anarchia panuje w przyrodzie w wielu aspektach i jakoś się to kręci . A aspekt o stosowaniu rozwiązań siłowych , które Anarchistom często są wytykane przez propagatorów Demokracji to czysta hipokryzja . Realnie to siłę najczęściej stosują właśnie państwa mieniące się demokratycznymi . No ale propaganda robi swoje .
Co sądzicie o tym, że w ustroju totalitarnym jest zazwyczaj król ze swoją przyboczną gwardią, i jedni za drugimi w ogień skaczą, tudzież gaszą ogniska demokracji w zarodku?
|
Monarchia do zajebisty system , wg mnie kilka razy lepszy niż demokracja . Problem ( jak to w przypadkach gdzie dużo zależy od jednego aspektu ) leży w samym wyborze króla . Jeżeli jest to osoba zwyczajnie mądra ( bez zagłębiania się co to znaczy , bo nie ma na to tu miejsca za bardzo ) to taki system zajebiście funkcjonuje .
Co sądzicie o tym, że w demokracji można wybierać całym społeczeństwem władzę?
|
to jest najczęściej podnoszony aspekt . Wszyscy wybieramy bo wszyscy jesteśmy równi . To największa bzdura tego systemu ! Bo mówi się o równości obywateli ( np względem prawa , obowiązków itp ) a jak jest to sami dobrze wiemy , tu nie trzeba studiować żadnych nauk wystarczy poczytać gazety czy rozejrzeć się dookoła . To zwyczajnie nie działa i jest to ściema bo są lepsi i są gorsi ! Kolejny ciekawy aspekt to fakt że w wolnych wyborach ( teoretycznie ) głos np. profesora politologii czy filozofa jest równy głosowi zapijaczonego Zenka z PGRu czy pani Zosi co cały dzień ogląda seriale ( propagandowe ) w TV . Pomijam fakt że Zenek może wie dużo o życiu bo go stara puściła z torbami i go z roboty wyjebali ale o kierowaniu państwem to on ma raczej mierne pojęcie . Jego polityczne wybory to wybieranie tańszego jabola nie lepszej przyszłości dla wnuków .
A tak na marginesie to w Polsce mamy tylko przykrywkę demokracji . Nie ma okręgów jednomandatowych , dlatego głosując na kogoś , tak na prawdę głosujemy na partię i ta konkretna osoba na którą dajemy głos może sobie nim dupę wytrzeć . Jest takie coś jak kolejność na listach i o tym kto rzeczywiście wygrywa ( i rządzi ) decyduje partia . No ale TO POWINNA BYĆ WIEDZA OGÓLNIE DOSTĘPNA , a jest to niewygodne więc niestety się tego nie nagłaśnia i mało kto ma tą świadomość . |
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-01, 15:57
|
|
|
W dużej części mógłbym napisać to co Giemul ale znowu podniósł by się głos, że jestem wrogiem demokracji czyli komunistą
Napisałem raz, że pacyfizm punków to ściema na co Giemul napisał, że to anarchiści.
Prawda jest taka, że anarchistom o wiele bliżej do pacyfistów i odwrotnie niż z tym cokolwiek wspólnego mieli by demokraci.
Anarchizm sam w sobie kojarzony jest z chaosem, wojną i zniszczeniem co jest wierutną bzdurą. Anarchizm to jedynie brak uporządkowanego struktury politycznej gdzie przy braku władzy wynika z tego wszyscy są równi paradoksalnie podstawowe zasady jakimi kieruje się anarchizm są przypisywane demokracji ale skoro w demokracji jest rząd to jak można mówić, że wszyscy są równi skoro jedni rządzą drugimi może i są wybierani przez wszystkich ale w następstwie nimi rządzą więc w demokracji nie ma czegoś takiego, że wszyscy jesteśmy równi.
Jedyne zagrożenie anarchizmu to ludzka mentalność i dążenie do władzy a w momencie kiedy wszyscy są równi ktoś chce być równiejszym i wtedy powstaje chaos ale to nie wina anarchizmu tylko ludzkiej mentalności.
Co do tego z czym się nie zgodzę to podpięciem przez Giemula monarchii pod totalitaryzm.
Co do tematu to istnieje jeszcze wiele innych form rządów, których nie wiem czemu autor nie wymienił tj. właśnie monarchia, komunizm, socjalizm, faszyzm.
Co do samej demokracji (przynajmniej tej funkcjonującej) to jest według mnie twór bardzo niezdrowy. Dlaczego? Dlatego, że jest w nim po części z każdego z w/w niestety w połowie w praktyce w połowie w wygodnej teorii. Teorię wszyscy znamy rzekomo to wszyscy są równi (co ciekawe to związek z najgorzej kojarzonymi anarchią, socjalizmem, komunizmem) jednakże to wielkie gówno prawda bo takie myślenie osiąga się za pomocą propagandy, chociażby przez wpływ na media (związek z totalitaryzmem) Państwa demokratyczne zbroją się, jest straszny populizm, korupcja, antykomunizm (to z kolei cechy faszyzmu) teoretycznie rządzi rząd ale jest nad nim ktoś jeden kto musi to zatwierdzić (już powiązanie z monarchią starą i nową za razem starą gdzie jedna osoba mogła zadecydować a nową w której ta jedna osoba pełni jedynie funkcję reprezentacyjną co też po części ma miejsce bo z jednej strony prezydent ma wpływ z drugiej w wielu kwestiach gówno może i jest tylko figurą).
Churchill powiedział kiedyś mniej więcej, że demokracja to zły ustrój ale nic lepszego nie wymyślono i sprytne narzędzia propagandy wpoiły to ludziom do głów. Prawda jest taka, że funkcjonująca demokracja ma chyba mniej wspólnego z ideami z jakimi się ją wiąże i jest mniej sprawiedliwa niż każdy z w/w ustrojów. |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2010-12-01, 16:44
|
|
|
| prezesartur napisał/a: |
Co do tego z czym się nie zgodzę to podpięciem przez Giemula monarchii pod totalitaryzm.
|
to dwa systemy , zgoda . Ale ja ich nie równam z sobą , tylko odnoszę się do tekstu Tazzmana " Co sądzicie o tym, że w ustroju totalitarnym jest zazwyczaj król"
generalnie każdy system kiedyś będzie miał swój koniec bo każdy summa-summarum prowadzi do nadużycia władzy . A już to co mamy teraz to mega niewolnictwo , tylko się nam oczy zakrywa terrorystami , bezpieczeństwem itp bzdurami ( taki matrix tylko bardziej bezczelny ) . Ale ludzie się zbuntują w końcu , nie ma na to siły i system medialno-zastraszający ( nazywany demokracją ) też zdechnie . Ja tam już się mocno buntuję i cały czas nawołuję do buntu innych |
| Ostatnio zmieniony przez giemul 2010-12-01, 16:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2010-12-01, 16:50
|
|
|
| giemul napisał/a: |
generalnie każdy system kiedyś będzie miał swój koniec bo każdy summasammarum prowadzi do nadużycia władzy . A już to co mamy teraz to mega niewolnictwo , tylko się nam oczy zakrywa terrorystami , bezpieczeństwem itp bzdurami ( taki matrix tylko bardziej bezczelny ) . Ale ludzie się zbuntują w końcu , nie ma na to siły i system medialno-zastraszający ( nazywany demokracją ) też zdechnie . Ja tam już się mocno buntuję i cały czas nawołuję do buntu innych |
tak tylko czy ten ''nastepny '' bedzie lepszy od wczesniejszego??
Odkąd ludzkosc ''wymysla'' sobie jakies tam ustroje nic sie nie zmienilo, caly czas jest ten sam syf tylko inaczej opakowany i naprawde wątpie aby cokolwiek mialo sie szybko zmienic..... |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-01, 16:51
|
|
|
giemul - w sumie wiele racji co napisałeś, ale :
1. przypomnij sobie np. starożytny Egipt albo Presja i twój ustrój monarchistyczny. i potem zastanów się czy chciałbys tak żyć jak zwykły szary obywatel
2. w gruncie rzeczy monarchia nie różni się wiele od totaliztaryzmu, bo to tylko taki uwspółcześniony i nieco zmodyfikowany model.
odnośnie wyborów i ordynacji to mamy to co sami sobie wybraliśmy, albo raczej co pozwoliliśmy wybrać innym. mamy ograniczone możliwości jako społeczenstwo ale trzeba sobie uzmysłowić, że jednak je mamy. najlepszym przykłądem są wybory wójta, burmistrza, prezydenta miasta i do rad. czemu ludzie nie rozumieją, że nie idąc szkodzą sobie wybitnie? mają przecież wybór z ludzi ze swoich miast albo wsi? i mają możliwość bezpośrdniej ich oceny co 4 lata, mają nawet możliwość wybrac innych ze swoich środowisk. i nie korzystają. dziwne
prezes - więc co znasz lepszego dziś od demokracji, w miarę wolnego od ludzkich wad? wiem, komunizm albo socjalizm jest dużo lepszy przynajmniej w założeniach. niestety jak sam zauważyłeś człowiek jest ułomny i z każdej najlepszej idei potrafi zrobić gówno, wobec czego pozostaje tylko wybór mniejszego |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2010-12-01, 16:52
|
|
|
| greenmack napisał/a: |
tak tylko czy ten ''nastepny '' bedzie lepszy od wczesniejszego??
Odkąd ludzkosc ''wymysla'' sobie jakies tam ustroje nic sie nie zmienilo, caly czas jest ten sam syf tylko inaczej opakowany i naprawde wątpie aby cokolwiek mialo sie szybko zmienic..... |
zawsze lepiej jest się buntować i iść swoją drogą niż się poddawać i iść drogą którą inni chcą żebyś szedł |
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2010-12-01, 16:56
|
|
|
| zenoo napisał/a: |
co znasz lepszego dziś od demokracji, w miarę wolnego od ludzkich wad? |
brak systemu Stary ! Ale to oczywiście w świecie ludzi utopia , bo gnębienie innych dla swoich korzyści w podszewce robienia im dobrze to rzecz jaka nam najlepiej wychodzi ( patrz np również religie . To też WYMYŚLONE systemy polityczne tylko inaczej nazwane ) |
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-01, 17:03
|
|
|
Niestety w dużym stopniu zgadzam się z Giemulem? Dlaczego niestety? Bo jest chanysem.
A tak poważnie to dobrze, że jest następny o zbliżonych poglądach bo będzie mniej czepiania się mnie ale dlaczego do cholery on jest chanystem... |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2010-12-01, 17:06
|
|
|
| giemul napisał/a: |
zawsze lepiej jest się buntować i iść swoją drogą niż się poddawać i iść drogą którą inni chcą żebyś szedł |
owszem zgadzam sie ale to ma tez druga strone i ta wlasnie druga strona ma najbardziej tragiczne wpisy w historii chyba wszystkich krajow.
Co do systemu teraz panujacego . Kazdy chyba widzi ''usterki'' ale byly one zawsze i wszedzie. Ludzie płacza ze teraz jest niewolnictwo, wyzysk i ogolna chu...
a kiedy bylo inaczej??za kamuny?? za niemca?? kiedy??
Ludzie to juz taki gatunek ze jak cos ma to chce ZAWSZE wiecej. Jak komuna padla to narod swietowal i byl szczesliwy ze w koncu moze isc normalnie do sklepu, kupic normalnie auto, MOTOCYKL, pojechac na wakacje gdzie tylko chce, ma internet i setki innych rzeczy w tym poprzednim systemie nie dostepnych. Teraz ludzie płacza ze epoka mediow i innych debilnych form przekazu, wczesniej bylo inaczej???
zawsze byli,sa i beda ludzie majacy parcie na szklo jak politycy jakies gwiazdy na lodzie ale ktos majacy troche oleju w glowie wie jak omijac ten medialny szum i korzystac z praw i OBOWIAZKOW jakie mamy.... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |