|
Nowe Prawo Jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
harmonista

Motocykl: VFR800FI '00
Imię: Rafał
|
|
|
|
 |
Piwowarek
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
|
Wysłany: 2010-11-26, 17:36
|
|
|
| Popieram, jednak statystyki nie mówią wszystkiego i tak naprawdę zależy wszystko od tego ile dany człowiek ma w głowie "oleju". |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-11-26, 18:00
|
|
|
| I bardzo dobrze zmniejszy się liczba skuterowców nie mającego bladego pojęcia o przepisach i młokosów na litrach. |
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2010-11-26, 18:44
|
|
|
| E gówno z tego, żeby jełopów weliminować z drogi to trzeba dla kazdego egzamin na prawko co 10 lat i dokładne badania lekarskie |
|
|
|
 |
Pure_Evil
SCC Team

Motocykl: Komar3 też zapiperdala
Imię: Andrzej
Wiek: 51 Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 2459 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-11-26, 19:37
|
|
|
Póki standardowa kontrola drogowa będzie jedynie W Y J Ą T K I E M, czymś określanym mianem wielkiego pecha, a policja nastawiać się będzie JEDYNIE na kontrolę prędkości, nic w naszym chorym kraju nie zmieni faktu, że będzie się tak a nie inaczej działo.
Ludzie jeżdżą po drogach bez prawka bo nie zdali. Jeżdżą też tacy, którym jazda po pijaku nie jest obca - recydywa w tym zakresie to norma...
I myślicie, że te zmiany w przepisach coś zmienią w życiu NIC Dlaczego Bo tak już jest i tak będzie. Więcej dzieciaków zacznie jeździć bez prawka. Czy kiedy będziesz w kasku policjant określi ile masz lat Na jakiej podstawie, rozmiaru buta
Podstawa zmian to większa ilość RUTYNOWYCH kontroli drogowych, eliminacja z dróg tych, którzy na nich nie powinni się znaleźć.
Zawsze mnie dziwi fakt, że niby mamy niż demograficzny, zdawalność prawka jest jaka jest (marna z różnych przyczyn), co weekend kilkudziesięciu, w porywach nawet do tysiąca i więcej pijaków jest namierzanych na drogach, odbierane jest im prawko, a za cholere aut na drogach nie ubywa... Może mi ktoś to wytłumaczyć Bo może ja jestem jakiś niekumaty |
_________________ "Wydra (do Abbiego): za słaby jesteś by się poddać i odejść, lepi trwać w tym i pogrążać się do samego końca"
...bo widzisz Wyderku, Abbi jest jak JP II będzie tyrał tu do dnia ostatniego, nie jak ten XVI z Niemiec - do emerytury tylko. |
|
|
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-26, 19:45
|
|
|
Pure_Evil, podpisuje sie rekoma i nogami mam tylko nadzieje, ze jak wejdzie ustawa to bedzie ona obowiazywac tych ktorzy teraz beda sie na prawko wybierali, a nie tych ktorzy juz je maja |
|
|
|
 |
Pure_Evil
SCC Team

Motocykl: Komar3 też zapiperdala
Imię: Andrzej
Wiek: 51 Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 2459 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-11-26, 19:54
|
|
|
| MadJack, prawo nie może działać wstecz. Uprawnień nabytych już nie mogą Ci w ten sposób odebrać |
_________________ "Wydra (do Abbiego): za słaby jesteś by się poddać i odejść, lepi trwać w tym i pogrążać się do samego końca"
...bo widzisz Wyderku, Abbi jest jak JP II będzie tyrał tu do dnia ostatniego, nie jak ten XVI z Niemiec - do emerytury tylko. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-11-26, 20:00
|
|
|
| Jak można w ogóle jeździć bez prawa jazdy to jest kary godne nie wyobrażam sobie tego w ogóle. |
|
|
|
 |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2010-11-26, 20:27
|
|
|
"Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 - jeśli skończy 18 lat. Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać odpowiednio o prawo jazdy kat. A2 lub A.
Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat. Celem zmian jest zapobieganie sytuacji, w której młodzi i niedoświadczeni kierowcy mają dostęp do ciężkich i szybkich motocykli."
W teorii to mi się podoba w 100 % . Zwyczajnie małolaty będą dłużej żyć . A pieprzenie o wolności to jakoś tam przebolejemy . |
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2010-11-26, 22:22
|
|
|
oo i super jest to że na skuterki będzie wymagane prawko AM, a nie jak do tej pory karta motorowerowa, którą wydawał nauczyciel na lekcji techniki. U mnie w klasie wszyscy mieli a tylko ja umiałem jeździć!
...tak swoją drogą to jak widzę tych górników emerytowanych którzy kupują u mnie skuterki to też przydało by się im AM |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
|
|
|
 |
Turbo88
forumowy narciarz

Motocykl: Kilka naraz
Imię: Franek
|
Wysłany: 2010-11-27, 10:26
|
|
|
"prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW.
Może to i sposób na zapobieganie wsiadania nie doświadczonych kierowców na mocne motocykle ale:
Honda CB500
58 KM (43 kW) przy 9500 obr/min
Yamaha XJ600
45,5KW przy 8500 obr/min
Vfr400
44.5 kW) przy 12500 RPM
jedyna tańsza opcja przy zakupie używanego moto to gs500, Virago albo jakieś 250 czy 125.
Osobiście uważam że 35kw to trochę za mało i nie chodzi mi to stricte o moc co o możliwość wyboru motocykla no bo czy 43 kW w CB to nie jakaś straszna moc.
Myślę że gdyby podnieść próg do 45kW to wypadków chyba by nie przybyło.
Ale my jedno a Unia drugie...
Jedynym skutkiem ujemnym będzie ilość motocyklistów jeżdżących bez prawka |
_________________ NC24->RC36->W16 600->K4 1000-> Kilofazer->Daytona
narty.rybnik.pl |
|
|
|
 |
adik199

Motocykl: Suzi
Imię: Adrian
|
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-11-27, 10:33
|
|
|
| Turbo88 napisał/a: | Myślę że gdyby podnieść próg do 45kW to wypadków chyba by nie przybyło.
Ale my jedno a Unia drugie... |
zawsze bedzie dyskusa ze komus 35/45/60 za malo.
okolice 30 kucy wystarcza w zupelnosci do nauki. poza tym jak sie komus nie podoba to niech poczeka sobie do 24 lat i kupi r1. bedzie mogl zylowac na krojcokach bo przeciez lachony robia ten gest dlonia, a to w koncu sport... |
|
|
|
 |
Turbo88
forumowy narciarz

Motocykl: Kilka naraz
Imię: Franek
|
Wysłany: 2010-11-27, 11:57
|
|
|
Niechodzi mi o to jaka moc jest odpowiednia do nauki bo wiadomo ile osób tyle różnych zdań, ale o to na jaki motocykl można wsiąść. Tak popularne maszyny z pośród pierwszych sprzętów jak CB, XJ czy B4 czy B6 będą dostępne dopiero po ukończeniu 24-go roku życia. A co wcześniej? Pozostają 125 i 250.
Gdzieś słyszałem że ma być opcja zdawania a kat. A jeśli posiadamy kat. A1 i mamy udokumentowane 3 lata jazdy, czyli w najlepszym wypadku w wieku 21 lat. Jeśli to prawda myślę że to dobry pomysł. |
_________________ NC24->RC36->W16 600->K4 1000-> Kilofazer->Daytona
narty.rybnik.pl |
|
|
|
 |
|
|