|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Nowe Prawo Jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-12-05, 16:07
|
|
|
Ten pierwszy to jest dla tych z prawem jazdy kat. A2 a ten drugi jest tylko do oglądania nie ma dopuszczalnej ładowności więc nie można na niego wsiadać.
I nie 70 tylko 90. |
|
|
|
 |
matszw
Motocykl: Z1000
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2010-12-05, 16:55
|
|
|
| No ale to w takim razie jak jakaś baba się pier* to kupisz se motor na A2 a zrobi Ci z niego motogp, jak zatem policja ma egzekwować kategorie prawa jazdy skoro jest w tym taki burdel? |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-05, 23:33
|
|
|
| matszw napisał/a: | | No ale to w takim razie jak jakaś baba się pier* to kupisz se motor na A2 a zrobi Ci z niego motogp, jak zatem policja ma egzekwować kategorie prawa jazdy skoro jest w tym taki burdel? |
malego przekrętu policjant na drodze nie wychwyci, chyba ze się zna na motocyklach i potrafi odróżnic malego singla od v-ki 800, chociaż jak w dowodzie bedziesz miał 125cc i 11kW a zatrzyma cie radar ze 180/h to nie wiem moze policjant sie domysli ze cos nie gra. przede wszystkim jakas baba w urzędzie jedna z drugą powinna przejsc przeszkolenie albo jesli takiego nie ma bo szkoda kasy na głupie szkolenia to powinna miec dostęp do bazy danych motocykli, gdzie by sobie mogła sprawdzić czy to co piszesz o pojemnosci i mocy moto jest prawda czy gówno prawda. wtedy rejestracja trwałaby trochę dłużej ale może udałoby się wyeliminowac przynajmniej częśc wpadek... prezes pokazał ci wyżej co wart jest dzis papier z urzędu.
to wszystko może jednak miło trwać tylko do pierwszego dzwona, nie daj Boże jesli jeszcze z twojej winy, gdy zaczną się jacys biegli doktoryzowac nad sprzętem.
p.s. śmieszą mnie aukcje typu "sprzedam R1 jako motorower". po co ludzie sie tak wystawiają? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-05, 23:52
|
|
|
| Najlepsze jest to, że siedziałem z babą przy stoliku i pytała mnie po kolei o wartości tj. pojemność, moc, waga itd. a na koniec i tak wpisali bzdury. |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-06, 00:13
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Najlepsze jest to, że siedziałem z babą przy stoliku i pytała mnie po kolei o wartości tj. pojemność, moc, waga itd. a na koniec i tak wpisali bzdury. |
w kazdym normalnym urzedzie to wszystko wypełnia własciciel a nie zeby go baba pytała |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-06, 01:08
|
|
|
| W każdym normalnym urzędzie stoisz jak frajer w kolejce przed okienkiem a u nas cię do stolika zapraszają bynajmniej w moim wypadku tak było. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-06, 02:06
|
|
|
Już tłumaczę mistrzu. Masz dwie wersje GS'a. Full wersja, której VIN zaczyna się od GM51A - ma 46KM (od '96 45KM) czyli ok. 34 kW i stosunek mocy do masy 0,17 kW/kg.
Druga wersja, której VIN zaczyna się od GM51B jest przez producenta zdławiona. Ma 34KM czyli 25kW i sotsunek mocy do masy 0,1330 kW/kg. Mam właśnie tą wersję, ale odblokowaną.
| Yogi napisał/a: | | Panowie nie zapominajcie ze oprócz mocy podanej w ustawie 35 KW jest jeszcze jeden bardzo ważny czynnik Stosunek mocy do masy, który nie może byc większy niż 0,2 |
Oznacza to, że GS załapie się na ustawę A2 i to chyba obydwie wersje. Dla pewności można szukać GS'ki odblokowanej z VIN'em GM51B - w dowodzie będzie 25kW i stosunek 0,1330 kw/kg
| matszw napisał/a: |
Dlatego prosiłem właścicieli motocykli, które wymieniłem w poprzednim poście żeby zerknęli w dowód i jeżeli się mylę niech mnie poprawią. |
Odpowiedź masz wyżej. GS się nada.
| Matey napisał/a: | przypatrz się uważniej Emil prezes to w fotoszopce pozmieniał by ci wodę z mózgu zrobić |
nie sądzę
| prezesartur napisał/a: | Skan z moich dowodów od dwóch identycznych motocykli więc można sobie zobaczyć jaki jest sens kierować się dowodami w polsce. Szkoda, że nie mam innych dowodów bo też można się z nich było dowiedzieć na temat pojazdów takich rzeczy o jakich sam producent nie wiedział.
(...)
Obrazek |
Artur, ręce mi opadają, to widać gołym okiem przecież. Urzędniczka się d*upła przy wpisywaniu. W drugim dowodzie prawidłowo wpisana pozycja Q (0,4) została omyłkowo w pierwszym dowodzie wpisana do pozycji P2. Albo ona, albo komputer automatycznie jej wyliczył absurdalny stosunek mocy do masy Albo błąd jest w karcie pojazdu - a babka automatycznie przepisała wszystko co tam jest.
Dopuszczalnej ładowności też u mnie nie ma i nie wiem z czego wynika. W karcie pojazdu też nie ma.
Różnicę masy nie wyjaśnię Ci w żaden sposób Wujek Google twierdzi, że ok. 235kg.
| prezesartur napisał/a: |
Polskimi dowodami to można sobie co najwyżej dupę podetrzeć. |
Tu się zgodzę |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-12-06, 03:06
|
|
|
| TNT napisał/a: | Artur, ręce mi opadają, to widać gołym okiem przecież. Urzędniczka się d*upła przy wpisywaniu. W drugim dowodzie prawidłowo wpisana pozycja Q (0,4) została omyłkowo w pierwszym dowodzie wpisana do pozycji P2. Albo ona, albo komputer automatycznie jej wyliczył absurdalny stosunek mocy do masy Albo błąd jest w karcie pojazdu - a babka automatycznie przepisała wszystko co tam jest. |
To, że się babka pomyliła z mocą to może i widać gołym okiem ale skoro ręce Ci już opadły to wytłumacz mi jeszcze różnicę w pojemnościach silnika, masach pojazdu, dopuszczalnych naciskach na osi i dlaczego jeden nie ma wpisanej ładowności a drugi ma. Dodam, że dowody dotyczą identycznych motocykli i w obu są bzdury bo jeden ma nasrane z mocą i pojemnością drugi z masą do tego któryś z naciskiem na oś już olewając to, że nie ma wpisanej ładowności. Jeszcze tak tylko dla formalności to w obu przypadkach powinno być wpisane 108kW a nie 72kW. |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-12-06, 11:54
|
|
|
no ja właśnie patrze w swój dowód - moja krowa waży 306kg po zalaniu co ciekawe, maksymalna masa całkowita to 376kg, czyli hmmm chyba ją oddam jakiejś lasce, żeby było zgodnie z przepisami, bo ze mną na pokładzie już przekraczamy tą wartość a co dopiero w 2 osoby z 3 kuframi ale ale... moc/masa wynosi w tym wypadku 0,242 więc jakby tak dodać jeszcze trochę masy, to może i by sie moto nadało na A2? zdławić ją albo co wirtualnie |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-12-23, 16:18
|
|
|
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
| Cytat: | | Kursy prawa jazdy jednak bez podatku VAT - ale tylko na samochód, bo juz kurs prawa jazdy na motocyklową kategorię A będą opodatkowane. Dlaczego? Ministerstwo Finansów uznało, że kurs samochodowego prawa jazdy to szkolenie zawodowe - pomaga zdobyć pracę. A na motocykl - nie. |
|
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-12-23, 17:39
|
|
|
| sami sie proszą o to, żeby jeździć bez białka. |
|
|
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2010-12-23, 19:11
|
|
|
| Ar2rM napisał/a: | Cytat:
Kursy prawa jazdy jednak bez podatku VAT - ale tylko na samochód, bo juz kurs prawa jazdy na motocyklową kategorię A będą opodatkowane. Dlaczego? Ministerstwo Finansów uznało, że kurs samochodowego prawa jazdy to szkolenie zawodowe - pomaga zdobyć pracę. A na motocykl - nie. |
ha w moim przypadku akurat kat. A bardziej liczyła się niż B |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-23, 22:59
|
|
|
Nie tylko u Ciebie
Mi puszka będzie potrzebna tylko w zimę, ulewny deszcz, czy przewiezienia czegoś (kogoś ) ciężkiego/delikatnego |
|
|
|
 |
Fredi [Usunięty]
|
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-01-01, 15:41
|
|
|
| Z okazji rozpoczęcia obowiązywania nowych przepisów dotyczących minimalnego wieku wymaganego do uzyskania prawa jazdy kat. A chciałbym życzyć wszystkim niespełniającym określonych ustawą wymogów potencjalnym kandydatom na przyszłych kierowców motocykli dużo cierpliwości. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |