|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
umowy |
| Autor |
Wiadomość |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2011-01-24, 18:32
|
|
|
| zenoo, tak jest w prawie ? gdzie to wyczytałeś bo jakoś dawno dawno temu nawet nie wiedziałem że trzeba 2% ciaki wpłacić do fiskusa i mój pierwszy samochód nie opłacony i odrazu na rozmowie sobie o tym pomyślałem 50 za 10 dni hehe dostanę max 26tysi |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-24, 18:58
|
|
|
| walek809 napisał/a: | | zenoo, tak jest w prawie ? gdzie to wyczytałeś .....i |
dam ci znać, zapytam księgowej
aha, faktycznie jeszcze jedna sprawa : jak kupiłeś samochód na fakture z salonu lub komisu to nie płacisz PCC (jak Kamyk niżej napisał), bo to nie jest czynność cywilno-prawna tylko sprzedaż opodatkowana jak przychód.
ale jak od prywatnego gościa na tylko umowę kupna-sprzedazy to niestety płacisz.
http://www.podatki.egospo...PCC,1,65,1.html |
| Ostatnio zmieniony przez zeno 2011-01-24, 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kamyk
Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-01-24, 19:11
|
|
|
jeśli pojazd zakupiony jest na FV lub vat Marża to nie płaci się podatku w skarbówce... W Tyskiej skarbówce nie wyciągali kajecika, płaciłem od tego co było na FV(na umowie była cena mieszcząca się w ogólnych widełkach rynkowych). Co do ubezpiecznia motocykla po zakupie zawsze możesz zwrócić się do Ubezpieczyciela poprzedniego własciciela o przepisanie polisy na SIebie zrobią rekalkulację i już jeżdzisz na siebie:) Co do skarbówki to nieznajomość prawa nie tłumaczy nikogo z braku zapłaty podatku, jeśli pani będzie miała fajny humor to zakończy się na pouczeniu jak jej tampon będzie źle leżał to doj... Mandacik, nie ma co łazić po naczelnikach bo to i tak niewiele pomoże...
Pozdrawiam |
_________________ ale po co? |
|
|
|
 |
armor

Motocykl: Suzuki GS500F
Imię: Monika
|
Wysłany: 2011-01-24, 22:05
|
|
|
u mnie sprawa wyglądała tak. Kupiłam moto, zarejestrowalam w urzędzie miasta ( i tam nik nie wymagał potwierdzenia zapłaty PPC-3 jak pisano tu wcześniej ). Po 2 miesiącach dowiedziałam sie od kumpla o obowiązku złożenia deklaracji i zapłacenia podatku. Od drugiego kumpla dowiedziałam się o "instytucji czynnego żalu"- jak to się ładnie nazywa. Polega na tym ,ze piszemy pisno do właściwego US z informacją, że bardzo nam przykro, nie wiedzieliśmy, zapłacimy i składamy deklaracje. Koniecznie w piśmie musi sie znaleść określenie "czynny żal", albo , że powołując sie na insttytucje czynneog żalu......itd....
Pani w US przyjęła z uśmiechem i powiedziała ,ze jest ok.
Jakieś pół roku temu znajoma zaczeła staż w US i potwierdziła, ze nadal to działa.
Polecam to rozwiazanie tym, którzy chcą mieć sprawe z głowy
pzdr |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-26, 01:50
|
|
|
Polecam tutaj :
http://www.podatki.biz/artykuly/11_4199.htm
Wychodzi na to, że jeśli US jeszcze nie wykrył, każdy ma prawo iść się kajać i nie zostanie ukarany Zatem na kolana i do US "Więcej pokory bracia, więcej pokory!" ( 'JOB - ostatnia szara komórka' )
Jeśli wykrył można się powołać na 'dobrowolne poddanie się karze' ale wtedy już decyduje sąd czy ukarać czy nie.
Z resztą muszę przyznać że są to bardzo zbliżone przepisy do KK i KPK... hmm |
|
|
|
 |
cybek1984

Motocykl: R1
Imię: Adrian
Wiek: 42 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 290 Skąd: Tychy, Kraków
|
Wysłany: 2011-03-16, 18:15
|
|
|
| Kasiek napisał/a: | | emil napisał/a: | Nie do końca Kasia, jak kupiłem tdm z '93 to w skarbówce nie mieli takiego modelu w tej swojej książeczce i koleś zaczął mi coś tam modzić z innym rocznikiem, to sie go spytałem, czy sobie kpi czy o co mu chodzi. Skonczyło sie na tym, że cene przyjeli z umowy.
Kumpel opłacił samochod po pol roku, bo zapomniał, nic mu z tego tytułu nie zrobili, dostał tylko tzw. upomnienie |
Emil, w moim przypadku do końca Miałam przyjemność opłacać do tej pory sześć pojazdów i za każdym razem mi wyciągnęli ten katalog Raz z niewiadomych przyczyn nie mogli w nim znaleźć gs-a i wtedy mi się rzeczywiście udało z tą ceną z umowy, która była niższa.
A jeśli chodzi o 500 zł kary dla kolegi za opóźnienie to jest to info z pierwszej ręki, bo przy tym byłam. Kobieta z US twierdziła wtedy, że takie kary mają zakres od 500-1800, więc jej dobroduszność polegała na tym, że daje mu najniższą możliwą. To było jakieś 3 lata temu.
Przyznaj się Emil, że masz jakieś układy w urzędzie skarbowym |
nieprawda ja sie spoznilem z oplaceniem podatku zaplacilem cos po miesiacu pozniej, dostalem wezwanie do US do wydzialu wykroczen po paru miechach i dostalem 100 zl mandatu
jesli z kolei idzie o podatek to nie zawsze sprawdzaja w zeszycie np kupujac motor mialem zanizona kwote na umowie patrzala w zeszycik i przywalila mi 360 zl podatku ale juz kupujac auto mialem spisane na umowie wiecej niz wartosc rynkowa sprawdzila w zeszycie po czym obliczyla mi podatek od kwoty zawartej na umowie ! |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-03-21, 10:58
|
|
|
Bo wszyscy Polacy, to jedna rodzina A z rodziną najlepiej się na zdjęciu wychodzi. Polscy politycy wyspecjalizowali się do perfekcji w rzucaniu kłód pod nogi zwykłym obywatelom. Jestem za robieniem urzędasów w bambuko, bo z uczciwej pracy nikt się niczego nie dorobił. |
_________________ Bóg, Honor, Motocykl. |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-12, 21:58
|
|
|
pare jeszcze słów sprostowania odnośnie PCC
w lipcu 2010 kupiłem auto od osoby prywatnej, PODATEK PCC (bo kiedyś to była tylko opłata) zapłaciłem 1,5 miesiąca po 14-dniowym terminie i właśnie dostałem wezwanie do zgłoszenia się jako sprawca przestepstwa karno-skarbowego, polegającego na niezłożeniu i niezapłaceniu w terminie (14 dni od zakupu) podatku.
zgłosiłem się i okazało się, że to jest normalna ROZPRAWA KARNO-SKARBOWA jak zostałem pouczony, siedziałem w końcu sali jako oskarżony , nie mogłem wstać bez wezwania, sędzią była pani kierownik wydziału k.-s. a protokolantką pani przy kompie. pani kierownik na początku bardzo służbowa, na końcu okazała się miła, ale grzywnę dostałem, 150 zł za przekroczenie terminu. czekałem jeszcze na hasło 'proszę wstać , sędzia ogłosi wyrok', ale nie było.
standardowo daje się w Będzinie 150 zł za każde 10 dni spóźnienia, ja mialem 60 więc mi się chyba upiekło.
taka procedura jest od 5 lat, wcześniej była to zwykła opłata skarbowa a w tej chwili jest to podatek, w razie niezapłacenia ścigany i ściągany w urzędu.
możesz nie mieć na chleb ale podatek rzecz święta . |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-04-12, 22:00
|
|
|
| Co za kraj sami przestępcy... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |