|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
umowy |
| Autor |
Wiadomość |
Kasiek

Motocykl: VFR 750
Imię: Kasiek
Wiek: 43 Dołączyła: 19 Gru 2010 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:21
|
|
|
| emil napisał/a: | no raczej choc zazwyczaj działa tłumaczenie, że sie zapomniało, bo coś tam. Gorzej jak sami sie skapną, że nabyłeś sprzęt i nie opłaciłeś pcc, to sie wtedy bedziesz spowiadał. |
Kolega "spóźnił się" kilka miesięcy z opłaceniem podatku za motocykl w skarbówce. Nie kapnęli się sami, zwyczajnie nie wiedział, że jest jakiś termin. Nie było zmiłuj, 500 zł nie jego, a ta pani, która informowała o karze i tak twierdziła, że jest dobroduszna... US Sosnowiec.
[ Dodano: 2011-01-24, 12:29 ]
| greenmack napisał/a: | hmmm, nawet mnie nie straszcie;/
ktos sie orientuje jak ta oplata wyglada,czy jest to % od kwoty na umowie czy moze zmądrzeli i maja wlasne wyceny??? |
U mnie w skarbówce już kilka razy coś opłacałam i za każdym razem wyciągali katalog z cennikiem, więc to co miałam w umowie nie bardzo ich interesowało. Płacisz 2% wartości sprzętu. |
_________________ ~Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia~ |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:33
|
|
|
Nie do końca Kasia, jak kupiłem tdm z '93 to w skarbówce nie mieli takiego modelu w tej swojej książeczce i koleś zaczął mi coś tam modzić z innym rocznikiem, to sie go spytałem, czy sobie kpi czy o co mu chodzi. Skonczyło sie na tym, że cene przyjeli z umowy.
Kumpel opłacił samochod po pol roku, bo zapomniał, nic mu z tego tytułu nie zrobili, dostał tylko tzw. upomnienie |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:33
|
|
|
| greenmack napisał/a: | hmmm to jak jest bo juz teraz nic nie wiem??, ja mam moto kupione w zeszlym roku i jezdze dalej na starych blachach bo mam pelny pakiet oc ac itd. dopiero w kwietniu musze przejerestrowac na siebie bo sie konczy w/w ubezpieczenie.
Jak dam babie w okienku w skarbowym umowe z lipca zeszlego roku to mogą byc problemy?? |
troche źle to zrobiłeś, bo wystarczyło przerejestrować i opłacic skarbówke. a jesli chodzi o ubezpieczenie to mając polise starego własciciela wystarczy napisac do jego ubezpieczalni o kontynuacje jego polisy i normalnie bez żadnych zbędnych duperel dostaniesz polise na siebie do końca okresu, który opłacił poprzedni własciciel. mogą żądać ewentualnie przebieg twoich ubezpieczeń w innych firmach ubezp. jesli będzie problem ze zniżkami.
podatek pcc od 17 tys zł na umowie zapłaciłem dokladnie 340 zł, miesiąc po kupnie. |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:37
|
|
|
wlasnie dlatego sie pytam bo tez mam dosc nietypowy moto i jak poprzedni wlasciciel go oplacal to wolali ponoc jakiegos pana ''Tadzia'' co sie niby znal na moto i pan Tadziu musial przekonac pania w okienku ze jest taka marka i robia motocykle nawet bo pani sie uparla ze jak niema czegos w ich katalogu to niema prawa istniec. Wyceniaja w takim przypadku z kwoty z umowy ale to bylo pare lat temu i niewiem czy dalej tak jest.???
[ Dodano: 2011-01-24, 12:38 ]
| zenoo napisał/a: | | greenmack napisał/a: | hmmm to jak jest bo juz teraz nic nie wiem??, ja mam moto kupione w zeszlym roku i jezdze dalej na starych blachach bo mam pelny pakiet oc ac itd. dopiero w kwietniu musze przejerestrowac na siebie bo sie konczy w/w ubezpieczenie.
Jak dam babie w okienku w skarbowym umowe z lipca zeszlego roku to mogą byc problemy?? |
troche źle to zrobiłeś, bo wystarczyło przerejestrować i opłacic skarbówke. a jesli chodzi o ubezpieczenie to mając polise starego własciciela wystarczy napisac do jego ubezpieczalni o kontynuacje jego polisy i normalnie bez żadnych zbędnych duperel dostaniesz polise na siebie do końca okresu, który opłacił poprzedni własciciel. mogą żądać ewentualnie przebieg twoich ubezpieczeń w innych firmach ubezp. jesli będzie problem ze zniżkami.
podatek pcc od 17 tys zł na umowie zapłaciłem dokladnie 340 zł, miesiąc po kupnie. |
teraz juz wiem;/ |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:39
|
|
|
| no a na podstawie czego? albo mają swój jebany kalendarz albo z umowy, nie daj se wcisnąć ceny z alegro np, bo też już słyszałem o takich praktykach. |
|
|
|
 |
greenmack

|
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:43
|
|
|
| emil napisał/a: | | no a na podstawie czego? albo mają swój jebany kalendarz albo z umowy, nie daj se wcisnąć ceny z alegro np, bo też już słyszałem o takich praktykach. |
nie ma ceny z allegro, jest taki specjalny kajet i pani sprawdza czy cena na umowie mieści sie w widełkach, jak nie to najczęściej dowala te górną granice. dlatego nie opłaca sie już zaniżać kwot na umowach |
|
|
|
 |
Kasiek

Motocykl: VFR 750
Imię: Kasiek
Wiek: 43 Dołączyła: 19 Gru 2010 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:43
|
|
|
| emil napisał/a: | Nie do końca Kasia, jak kupiłem tdm z '93 to w skarbówce nie mieli takiego modelu w tej swojej książeczce i koleś zaczął mi coś tam modzić z innym rocznikiem, to sie go spytałem, czy sobie kpi czy o co mu chodzi. Skonczyło sie na tym, że cene przyjeli z umowy.
Kumpel opłacił samochod po pol roku, bo zapomniał, nic mu z tego tytułu nie zrobili, dostał tylko tzw. upomnienie |
Emil, w moim przypadku do końca Miałam przyjemność opłacać do tej pory sześć pojazdów i za każdym razem mi wyciągnęli ten katalog Raz z niewiadomych przyczyn nie mogli w nim znaleźć gs-a i wtedy mi się rzeczywiście udało z tą ceną z umowy, która była niższa.
A jeśli chodzi o 500 zł kary dla kolegi za opóźnienie to jest to info z pierwszej ręki, bo przy tym byłam. Kobieta z US twierdziła wtedy, że takie kary mają zakres od 500-1800, więc jej dobroduszność polegała na tym, że daje mu najniższą możliwą. To było jakieś 3 lata temu.
Przyznaj się Emil, że masz jakieś układy w urzędzie skarbowym |
_________________ ~Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia~ |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:45
|
|
|
opłaca się bo nie wszystkie sprzęty mają w zeszycie. Zenek - kupując taki moto jak mój z np. Włoch, w dowodzie bedziesz miał wpisane:
Honda
model: RC36
i to samo mi przepiszą w naszym urzędzie, bo tak zostanie przetłumaczony dowód, a w skarbówce niech sobie szukają takiego oznaczenia Jeśli mi tak zarejestrują motor, to potem każdy następny właściciel będzie miał na nich wyjebane |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:45
|
|
|
a jesli na umowie pisze ze moto np jest do malowania lub innych napraw, jak to wtedy wyglada??
A co jesli bym mial napisane pojazd uszkodzony???
cena wtedy jest znacznie nizsza niz te widelki za model pelnosprawny? |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:46
|
|
|
Kasiek, nie mam układów w US, ale zawsze można poprosić naczelnika na rozmowę, i potargować się trochę
[ Dodano: 2011-01-24, 12:47 ]
greenmack, to ich nie obchodzi, chyba że chcesz to Ci przyślą rzeczoznawcę, i dopiero na tej podstawie obliczą wartość |
|
|
|
 |
krzysiek81

Motocykl: T-Cat
Imię: Krzysiek
Wiek: 45 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 30 Skąd: Racibórz-Studzienna
|
Wysłany: 2011-01-24, 12:50
|
|
|
| A dało by rady spisać na nowo umowę z datą np.20.01.2011 i od razu zapłacić w US tak tylko pytam |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:52
|
|
|
| krzysiu81 , odpowiedzi na to pytanie wole nie udzielac na forum;p ale mysle ze wszystko bedzie dobrze.....;p |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:52
|
|
|
zaraz sie okaże, że z 700 osób połowa nie ma opłaconej skarbówki |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |