Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony do CBR
Autor Wiadomość
mel 

Motocykl: Honda CBR1000RR SC57B
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2011-01-14, 17:54   Opony do CBR

Heja. Pytanie było na starym forum ale nikt się nie odezwał:p
Szukam opon. Chce dobre gumy najlepiej wieloskładnikowe. Znalazłem takie:
Michelin PilotPower 2CT
Dunlop Qualifier 2
Bridgestone BT016 Ale nie jestem pewien czy są wieloskl.
Nie wiem co ciekawego na Pirelli. Wszystkie gumy to wydatek ponad 900 za komplet. Latam czasem turystycznie z dziewczyna a czasem ostro sam. Przyczepność stawiam wyżej niż to ile km na niej zrobię. No ale też nie chce zmieniać gumy po 5k. Jakieś pomysły?

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2011-01-14, 19:32   Re: Opony do CBR

Za ok 900 lub ponad to już masz wybór.Super są power pure 2ct ,power one,ale to już ok 1100zł
Powery 2ct są superowe tak samo jak Pierlli supercorsa sp czy qualifier rr czy quali 2 i szczerze jaki kpl nie wybierzesz to się nie rozczarujesz a wątpię że Ty lub 95% ludzi na forum by wyczuło jaki kpl ma założony.Jedyny minus to wiadomo szybko się zużywają ale jak ja bym miał wybrać to wybrał bym najtańsze z tych modeli,bo po co przepłacać jak wszystkie są cool.Ale Twój wybór..Twoja kasa :D

grzeesiek 

Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2011-01-15, 15:10   

BT 016 jest wieloskładnikowy.
Pirelli najmnieszy sport to Diablo a te pozostałe to już zdrowy sport.
Ktoś na forum oferował:
http://forum.motocyklisto...highlight=opony

Burst 

Motocykl: Yamaha FZ6 S2
Imię: Michał
Wysłany: 2011-01-15, 18:29   

Pirelli ciekawe ma Angel ST. Co prawda są jednoskładnikowe, ale ludzie na litrach jeżdżą i nie narzekają a mają jeszcze tą zaletę, że nie znikają w oczach. Poczytaj o nich trochę - może akurat coś dla Ciebie.

grzeesiek 

Wysłany: 2011-01-15, 20:08   

Z tymi wieloskładnikowymi na początku rozwoju było zamieszanie bo się ślizgały.Jednoskładnikowych nie przekreślaj tez są dobre.Sportowe mają trochę inna budowę niż turystyczne.
Najfajniejsze to są takie co po 5 tys są łyse bo jest ruch w interesie :>

d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-01-15, 20:12   

Smigam aktualnie na dwoch roznych kapciach jako ze tuz przed kupnem poprzedni wlasciciel zmienil przednia opone na Pirelli Diablo Strada. Na tyle natomiast mialem i dalej mam troche juz wyjezdzonego Pilota Power. Sama opona na prawde swietnie sie prezentuje i daje moto dodatkowy wizualny efekt. Przejezdzilem ponad 3 tys km na tych oponkach. Pirelli dalej wyglada jakby ze sklepu wyszla natomiast Michelin jest juz dosc mocno zuzyty na srodku, mimo, ze w momencie kupna bieznika nie bylo juz zbyt wiele :) . Natomiast po bokach oponka ma sie bardzo dobrze... ale to pewnie przypadlosc wiekszosci opon, ktore sa umiarkowanie uzytkowane na winklach.
Odnosnie Michelinow sporo ludzi narzeka na ich krotka zywotnosc - ja natomiast moge powiedziec, ze nie ma wielkiego dramatu. Mysle, ze mozna na niej przejechac grubo ponad 6 tys (mowimy o tylnej oponie)

Marcelek 

Motocykl: S1000RR
Imię: Marcelek
Wysłany: 2011-01-16, 10:10   

W mocnym moto takim jak litrowy Gixx niektóre opony nie zdaja egzaminu np: Pilot power zwyczajnie sie slizga, nawet na wyższych biegach potrafi zerwac przyczepność, Ja latam na Pirelli, mam do nich pełne zaufanie tyle ,że znikaja w oczach ale przyczepnosc murowana

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2011-01-17, 16:11   

Marcelek napisał/a:
W mocnym moto takim jak litrowy Gixx niektóre opony nie zdaja egzaminu np: Pilot power zwyczajnie sie slizga, nawet na wyższych biegach potrafi zerwac przyczepność, Ja latam na Pirelli, mam do nich pełne zaufanie tyle ,że znikaja w oczach ale przyczepnosc murowana

Tylko weź pod uwagę 2 rzeczy 1. k6 ma ponad 180 ps a 2, power to najsłabszy sport michelina są jeszcze 3 inne modele.Załóż sobie pure 2ct lub power one to będzie inna historia :D
Mogłeś też zapodać kolesiowi na jakich to cudnych pirelli latasz ,że nie ma uślizgu,bo też trochę ich jest..Mi w starej 929 jak chciałem to supercorsa sp miała ślizgi co nie znaczy ze jest zła B)

Marcelek 

Motocykl: S1000RR
Imię: Marcelek
Wysłany: 2011-01-17, 23:29   

jakos do michała straciłem zaufanie i raczej nie zagosci na moich felgach, osobiscie latam na corsie 3 i jest dobrze

robert 81 

Motocykl: kilka
Imię: Robert
Wysłany: 2011-01-23, 22:39   

ja kupuje zawsze potorowe pirelli supercorsa. trzymaja super na sezon kupuje dwie na tyl i jedna na przod koszt okolo 500pln a lata sie naprawde super.

wasylij 

Motocykl: GSR600A
Imię: Jacek
Wysłany: 2011-02-01, 20:42   

może weź pod uwagę Metzeler Roadtec Z6
Na razie przejechałem na nich jakieś 2 tyś... dla mnie nic dodac nic ując

tu masz kilka opinii (również o innych oponkach)

http://grupy.scigacz.pl/M...66,2009_07.html

pozdrawiam

Mag.Śl 

Motocykl: YZF 750R
Imię: Magda
Wysłany: 2011-02-03, 08:20   

przy okazji tematu także zapytam: napaliłam się na Metzelery Sportec M3, wszystko co do tej pory o nich słyszałam i czytałam utwierdza mnie w przekonaniu, że będzie niezła jazda :D , jednego tylko nie wiem, czy bardzo szybko znikają, czy tylko szybko ?
Jeśli ktoś je wypróbował, będę wdzięczna za opinie.

Burst 

Motocykl: Yamaha FZ6 S2
Imię: Michał
Wysłany: 2011-02-04, 00:46   

Zdefiniuj co to dla Ciebie znaczy szybko. Przeciętnie 6-8 tys. tył. Na przodzie trochę więcej ale zużycie gum zależy od tak wielu czynników, że ciężko dokładnie tutaj coś powiedzieć.

Mag.Śl 

Motocykl: YZF 750R
Imię: Magda
Wysłany: 2011-02-04, 07:19   

zdaję sobie sprawę z tych wszystkich zależności, chodziło mi właśnie o takie ogólne granice, (które podejrzewałam...), czego mogę się spodziewać - więc dziękuję za info

grzeesiek 

Wysłany: 2011-02-08, 12:43   

Teraz nowy cennik na diablo strade 120/70R17W była 240 jest 330 :(
Za to DIABLO SUPERCORSA SC2 180/55R17W 452 :) 195/55R17W Dragon Supercorsa PRO SC2 600zł
Ostatnio zmieniony przez grzeesiek 2011-02-11, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu