|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Filtr K&N |
| Autor |
Wiadomość |
mel
Motocykl: Honda CBR1000RR SC57B
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2011-02-08, 17:34 Filtr K&N
|
|
|
Siemanko.
W czasie zimy zakupiłem sobie filtr K&N do swojego motocykla CBR F4i. Trafiła się okazja to se kupiłem No ale do czego zmierzam.
Dzisiaj wybrałem się motorem do serwisu gdzie mechanik mnie sprowadził na ziemię. Twierdzi, że te filtry do dobry chwyt marketingowi i jak najbardziej nadają się one do motocykli ale typowo sportowych na tor. Filtry te mają za duże "dziury", które przepuszczają masę drobnego syfu.
No i trochę mi przeszło. Z drugiej strony miałem w poprzednim motorze i wszystko było oka. Znajomy też jeździ i jest oka. Wiem, że koleś z serwisu zna się na rzeczy bardziej niż ja więc traktuję jego opinię dość poważnie.
Jakieś sugestie, pomysły?
Są tu prawdziwi motocykliście znawcy? Tacy "chudowiańscy"? ( joke oczywiście ) |
|
|
|
 |
Bobek
Motocykl: Suzuki SV 650S
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2011-02-08, 19:01
|
|
|
Filtr K&N ma sens tylko przy tłumiku przelotowym ale pewnie taki już masz. 2 sprawa to taki filtr się nasacza specjalnymi preparatami by właśnie jak najwięcej wyłapać syfu.
Miałem taki filtr w Fazerku i byłem zadowolony. Lepiej mi silnik zapalał i reakcja na gaz była szybsza. |
|
|
|
 |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2011-02-08, 19:13
|
|
|
| Temat jest krótki i oczywisty . Załóż zwykły filtr , zrób sobie 2 godzinną rundkę , potem załóż K&N i też powoź się z 2 godziny . Sam zobaczysz o co chodzi i stwierdzisz czy chcesz czy nie . Ja tak zrobiłem i teraz K&N'a mam założonego . Co nie znaczy że każdy musi chcieć , bo dużo zależy od preferowanego stylu jazdy . Mądrzenie twojego mechanika to teoretyzowanie . |
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-02-08, 19:39
|
|
|
a ja sie nie bede odzywał.
albo i bede
mam założony przelot i filtr seryjny, dziurawki nie mam zamiaru pakować , poza tym oprócz zmiany filtra, powinno się przynajmniej wyregulować gaźniki, czasem nawet zmienić dysze, ale prawdą jest, że syfu ciągnie to co nie miara, a w konsekwencji częściej powinno się czyscic gaziory. I tyle. |
|
|
|
 |
Burst

Motocykl: Yamaha FZ6 S2
Imię: Michał
|
Wysłany: 2011-02-08, 21:47
|
|
|
| Ja mam k&n w swoim szpeju i zauważyłem 2 różnice. Lepsza reakcja na gaz i nieco inny dźwięk w trakcie przyspieszania jak przykleisz brodę do baku. Wymieniłem w miejsce jeszcze czystego bo to był prezent, ale dzięki temu miałem mniej więcej takie porównanie o jakim pisze Giemul. |
_________________ "If everything seems under control – you are just not going fast enough." - sir Sterling Moss |
|
|
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2011-02-08, 21:51
|
|
|
W hornecie miałem K&M i przelot.
Najpierw KN na standardzie wydech .Słabo.
Ale jak dołożyłem przelot to juz była masakra.
W dolnym zakresie obrotów motocykl zapierdzielał bez porównania.
5 tyś OBR i leciał na gume a to moim zdaniem na horneta jest wynik przezajebisty.
teraz mam BMC i jeszcze nie przelot wydech i niemam jeszcze porównania.
Uważam że warto. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-02-08, 22:19
|
|
|
Zależy ile i jak jeździcie, mi przy srednio 15tys rocznie się nie opłaca, i nie czuje potrzeby tak ingerować |
|
|
|
 |
lpt
svłowiec

Motocykl: sv1k/m620
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-02-08, 22:36
|
|
|
No uwielbiam ten temat...
Jak chcesz mieć to zrobione dobrze to PCIII albo zabawa z TEKA czy coś w tym stylu, bo raczej wyjdziesz poza mapę zapłonu jesli przywalisz przelotem do tego. I jak to zrobisz to jest pierdolnięcie ( to widać na hamowni, a nie "tak se czuje że se czuje że fajnie tak se czuje że jakoś tak szybko idzie se tak czuje "). Na gaźnikach podstawą jest wymiana dysz w tym przypadku, na wtryskach często wychodzi poza mapę ( nie w hayi ) i trzeba to skorygować - Tomek Kędzior to potrafi za rozsądne pieniądze, tylko on jest pod warszawą. Ratka niestety ustawia tylko za pomocą PC, co wiąże się z kasą na skrzyneczkę. Ja sobie zamówiłem yoshboxa i z tym będę dalej operować |
_________________ ...jakaś idiotyczna sentencja o życiu, motocyklu, umieraniu, marzeniach, snach, miłości, wierze, nonkonformiźmie, krytyce władzy/opozycji, ulubionym zespole, artyście, czy żart strasburgera... |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2011-02-08, 22:50
|
|
|
| lpt napisał/a: | | ... Jak chcesz mieć to zrobione dobrze to.. |
wedle twojej teorii jedynym wykładnikiem jest kartka z wykresami . No ja mam lekko inne zdanie . Motocykl niektórzy również zwyczajnie czasem "czują" , nie trzeba wszystkiego robić pod "papierowy wynik" . No ale to cza coś mieć pojęcie . Znam takich co wpakowali masę kasy w czipowanie tysiąców i wiecznie chwalili się wykresami z hamowni , a efekt na ulicy był taki że objeżdżałem ich parchatą szejsetą .
Synek pytał czy warto czy nie warto , a nie jak maksymalnie "dopierdo*ić" mocy . Oczywiste jest , że żeby dowalić lepiej , to trzeba ustawiać sprzęta pod kominy itd. To następny krok , który nie eliminuje pierwszego . |
|
 |
Burst

|
Wysłany: 2011-02-10, 17:56
|
|
|
Tak mi się przypomniało. Jak chcesz mieć więcej zabawy na moto to za 1/3 tej ceny kupisz sobie mniejszą zębatkę na przód. Nie pożałujesz |
_________________ "If everything seems under control – you are just not going fast enough." - sir Sterling Moss |
| Ostatnio zmieniony przez Burst 2011-02-10, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2011-02-10, 18:02
|
|
|
no nawet za 5 dych można się już zabawić . Wystarczy kupić trocha proszku we woreczku i też niektórych to kręci |
|
 |
lpt
svłowiec

|
Wysłany: 2011-02-10, 23:21
|
|
|
Ta, tylko jak wyjdzie poza mapę to ma gorsze wyniki odczuwanie ( dziura w obrotach ) niż na papierowym, więc na jaką cholerę K&N który z przelotami na 90% pogorszy moto z wtryskami, bez ingerencji w mapę Dla odczucia ? Jeszcze raz - k&n + przeloty, bez ingerencji w mieszankę, w większości przypadków ( w cbr o ile pamiętam też ) pogorszą osiągi. Silniki zostały obliczone na określone dawki powietrza ( masz chyba taki fajny czujnik w airboxie, który temu pomaga ) i przynależną do tego dawkę paliwa. Niestety kochany eeprom z ECU nie jest zaprogramowany za szeroko, i jego mapy odnoszą się do fabrycznych ustawień.
Uprzedzając : na cholerę zda Ci się Lambda która powyżej 3500 obr przyjmuje wartość 1.
Argumentu o kolegach z hamowni których objeżdżasz na 600tce nie rozumiem - co ma technika jazdy do omawianego tematu... Więc ja to znam widzisz z mechanicznego punktu widzenia, Ty z "czucia".
A dla tych co mówią o "lepszej reakcji na gaz", polecam rundkę po okolicy bez filtra - moto będzie reagować błyskawicznie na gaz, tylko to nie będzie jechac, lecz ryczeć - więc to są właśnie te odczucia.
Z mojej perspektywy dużo lepszym pomysłem jest troszeczkę większa zębatka na tył. W svłce jej jeszcze nie potrzebuję, ale w rzędówce 600tce bym się zastanowił. |
_________________ ...jakaś idiotyczna sentencja o życiu, motocyklu, umieraniu, marzeniach, snach, miłości, wierze, nonkonformiźmie, krytyce władzy/opozycji, ulubionym zespole, artyście, czy żart strasburgera... |
|
|
|
 |
Burst

|
Wysłany: 2011-02-10, 23:33
|
|
|
| lpt napisał/a: | | A dla tych co mówią o "lepszej reakcji na gaz", polecam rundkę po okolicy bez filtra - moto będzie reagować błyskawicznie na gaz, tylko to nie będzie jechac, lecz ryczeć - więc to są właśnie te odczucia. |
Jeżdżę stale głównie z tymi samymi osobami. Na serii niektórych łykałem. Przy k&n + przelocie łykam ich jeszcze szybciej. Przy k&n + przelot + 15t z przodu łykam ich z naprawdę sporą różnicą. Tyle z życia. Widocznie należę do 10% szczęśliwców u których wymieniona przez Ciebie konfiguracja nie pogorszyła osiągów |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2011-02-10, 23:33
|
|
|
lpt , no odrobiłeś zadanie domowe . Tylko powiedz , po co ty się tak spinasz ? Chcesz usłyszeć ode mnie że się znasz ? No to masz : MÓWIĘ TU OTWARCIE WSZEM I WOBEC , KOLEGA lpt SIĘ ZNA !
Nie wiem ile razy wsiadałaś na motocykle które pokazywały na wykresach rożne rzeczy , ale naprawdę teoria to nie wszystko . Powiedziałbyś że zaolejony , stary widlak HD potrafi wyrwać kierownicę z rąk bardziej niż R1 , pomimo że na hamowni wychodziło że to padło ? Jak sadzałeś dupsko na różne motocykle to wiesz , no a jak nie ....... to się dopiero dowiesz . AWE ! |
|
 |
lpt
svłowiec

|
Wysłany: 2011-02-10, 23:59
|
|
|
Ja ten temat znam nie tylko z "odczuć", wybaczcie że jestem w nielicznych Hamownia to jedno, ale ustawienie sprzęta to druga sprawa, i niestety jest to drogie i w większości przypadków gra nie warta świeczki. Z drugiej strony hamownia to 100zł ( co to jest przy ok. 1000 + 200 za taki zestawik ), ustawienie może drugie 100zł, i w tym momencie jest nie stracone 2kuce i 3nm, a dodane 2 kuce i troche momentu ?
Giemul - nie mowie tu o hamowni, bo np. TLr albo co gorsza TLs były 125-135 konnymi mordercami, i na tls za bardzo się jeździć nie da ( R1 ma tych koni z 50 więcej... ), i takich przypadków jest milion ( hd czy inne coś ).
Niech chłopak kupuje, i niech zaplanuje jakieś spotkanie z wtryskowiczem ( ponoć bart_b coś ma kombinować w kwesti serwisowej ). Gwarantuje 4 razy większego banana na ryju 2 min. po wyjściu z takiego serwisu ( 100zł może to będzie kosztować ? ).
W ramach zadość uczynienia giemul, daj jarka na tapetę przez 3 dni |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |