Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulatory - wyjmujecie na zimę?
Autor Wiadomość
procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-02-09, 08:44   Akumulatory - wyjmujecie na zimę?

Motocykl trafił do garażu i zastanawiam się - demontować czy nie demontować akumulatora?
Jest to aku żelowy, czyli w zasadzie bezobsługowy, tyle że trzeba go okresowo doładowywać.
Czy z waszego doświadczenia - półtora miesiąca w nieużywanym motocyklu wystarczy do takiego rozładowania aku, żeby maszyna później nie odpaliła?
Pierwotnie byłem nastawiony na demontaż i podpięcie pod ładowarkę elektroniczą, ale teraz sam nie wiem ;) - jest taka potrzeba?

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2013-02-09, 08:51   

jesli masz jakis alarm,zegarki...dodatkowe duperele co zjadają choc sladową ilosc prądu to warto.
Ja wyciagam zawsze jak moto stoi dluzej niz 2 tyg i mam juz aku 8 letnie i ma sie bardzo dobrze..

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-09, 09:04   

ja też wyciągam :D

procek225 

Wysłany: 2013-02-09, 09:33   

greenmack, fabryczne duperele tylko póki co i wydaje mi się że tylko immobiliser może cokolwiek pobierać. Demontaż w sumie wygląda na prosty - dwie śruby pod siedzeniem żeby zdjąć siedzenie kierowcy i jest akumulator, więc pewnie spróbuję. W instrukcji jest napisane że do miesiąca może stać stąd moje pytanie ;)
Ostatnio zmieniony przez procek225 2013-02-09, 09:34, w całości zmieniany 1 raz  

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-09, 09:51   

Dużo prądu pobiera alarm... poza tym, zima już się kończy :)

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2013-02-09, 09:54   

procek225, jeśli w garażu temperatura spada znacznie poniżej 0 to wyjmij akumulator i zabierz do piwnicy gdzie jest ciepłej lub do domu. Jeśli natomiast temperatura w garażu jest zawsze powyżej zera nie musisz wyciągać akumulatora tylko zaopatrz się w ładowarkę wysokoczęstotliwościową i podłącz na zimę. Obecne ładowarki motocyklowe mają tryb "konserwacji" co uniemożliwia zasiarczeniu się akumulatora, które prowadzi do powstania zwarcia, a tym samym wymiany na nowy. Ja od wielu lat zawsze na zimę pozostawiam akumulator podpięty do takiej ładowarki i niegdy z odpaleniem maszyny problemu nie miałem.

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-09, 09:55   

procek225 napisał/a:
greenmack, fabryczne duperele tylko póki co i wydaje mi się że tylko immobiliser może cokolwiek pobierać. Demontaż w sumie wygląda na prosty - dwie śruby pod siedzeniem żeby zdjąć siedzenie kierowcy i jest akumulator, więc pewnie spróbuję. W instrukcji jest napisane że do miesiąca może stać stąd moje pytanie ;)

w zalezności w jakiej temperaturze, zimą to rzecz normalna ze baterie, aku trzymają krócej

procek225 

Wysłany: 2013-02-09, 10:00   

Spróbowałem odkręcić - fabryczne śruby są dokręcone takim momentem, że z moją parą w łapie i imbusem załączonym do motocykla nie udało mi się ich poruszyć ;P. Muszę sobie większy imbusik skołować ;) .
Piwowarek, teorie mam opanowaną - cały internet przeczytałem ;) Wypinasz klemy jak podłączasz ładowarkę, czy zostawiasz podłączony aku do motocykla?

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2013-02-09, 10:02   

zawsze wypinasz!!!!!

procek225 

Wysłany: 2013-02-09, 10:04   

greenmack, ok :)

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2013-02-09, 10:09   

procek225, zazwyczaj do ładowarki masz dołączony kabelek, który na stałe podpinasz pod aku i np pod siedzeniem masz wtyczkę. Zostawiasz moto na dłuższy czas, podnosisz siodło, podpinasz ladowarkę i po sprawie.

PS
Jedyne przeciwskazanie to NIE ODPALAJ MOTO JAK ŁADOWARKA JEST PODŁĄCZONA DO AKU.

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2013-02-09, 11:23   

procek225, jak będziesz potrzebował porządnej ładowarki do aku daj znać mam kilka nówek w cenie 200zł .

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bass 2013-02-09, 11:28, w całości zmieniany 1 raz  

DragstaR1 

Motocykl: Pegaz
Imię: Wredny Matkojebca
Wysłany: 2013-02-09, 12:05   

Wyjęcie akumulatora na zimę i przechowywanie go w ciepłym pomieszczeniu - ewent. doładowywanie co jakiś czas było by jak najbardziej wskazane , lecz ze względu na to iż jest to operacja nader skomplikowana i trudna do wykonania bez pomocy wykwalifikowanego sztabu techników mechaników - lepiej zostawić aku w moto na zimę i zastanawiać się czy na wiosnę odpali czy nie.

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2013-02-09, 13:18   

DragstaR1 napisał/a:
Wyjęcie akumulatora na zimę i przechowywanie go w ciepłym pomieszczeniu - ewent. doładowywanie co jakiś czas było by jak najbardziej wskazane , lecz ze względu na to iż jest to operacja nader skomplikowana i trudna do wykonania bez pomocy wykwalifikowanego sztabu techników mechaników - lepiej zostawić aku w moto na zimę i zastanawiać się czy na wiosnę odpali czy nie.

lenistwo niektórych użytkowników mnie przeraża

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2013-02-09, 13:26   

DragstaR1, myślę ze o cała resztę dbasz w motocyklu bo aż mi ciarki przeszły gdybym miał kupić taki motocykl od człowieka z takim podejściem :) Myślę ze to żart z Twojej strony ? :D

Odpowiedz do tematu