Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Piwowarek
2013-05-10, 22:46
...3,14 i reszta
Autor Wiadomość
soprano 
WIEWIÓRA

Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
Wysłany: 2012-12-03, 21:43   

Piwowarek, oj tam zaraz, szkoda chłopaka bo się potłukł i motocykla bo się poobijał, teraz będzie nauczka i więcej uwagi przy hamowaniu, jeśli mądry to i podszkolenie sobie załatwi :)

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2012-12-03, 21:44   

soprano, dlatego żółta, a nie czerwona :P

soprano 
WIEWIÓRA

Wysłany: 2012-12-03, 21:46   

Piwowarek, i tak jesteś tyran ;) :>

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Wysłany: 2012-12-03, 21:49   

soprano, a co byś powiedziała gdyby kolega takiego paciaka zaliczył podczas parady? Prawdopodobnie zakończyłoby się to trochę inaczej i z większymi szkodami.

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-12-03, 22:30   

Piwowarek napisał/a:
tomko222 skoro masz problemy z hamowaniem bo jest zimno itp to może następnym razem lepiej nie wyjeżdżaj z garażu motórem w taka pogodę. Każdy ma prawo do błędu, ale na prostym odcinku przy małej prędkości nie byłeś w stanie wyhamować stając się dużym zagrożeniem

:zawstydzony Jeżdże na moto w każdych warunkach jedynie z wyjątkiem śniegu itd. i do tej pory nie miałem tego typu problemu - do tej pory zawsze niezależnie czy suchy asfalt, deszcz czy nawet kilka razy śnieg który mnie zaskoczył w trasie jak zablokowałem koło wystarczyło odpuścić lekko hamulec więc po prostu nie wiem czemu tym razem tylko poczułem zablokowanie koła i już byłem na asfalcie. :(
Ostatnio zmieniony przez tomko222 2012-12-03, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

asasello 

Motocykl: został na breloczku
Imię: Łukasz aka Rysiu
Wysłany: 2012-12-03, 22:48   

Piwowarek, a może w następnym sezonie zorganizujemy "Szkolenie z Doskonalenia Techniki Jazdy Motocyklem". Sądzę, że nie tylko mi się przyda... :P
Do tej pory byliście w www.abjlanette.pl z mniej więcej takim programem.

Cena z dzisiaj za: Szkolenie doskonalenia techniki jazdy na motocyklu szosowym (szkolenie jednodniowe) 275 zł (netto).
W przyszłym sezonie pewnie się zmieni. Jeśli będą chętni to podzwonię.

Lista chętnych:
1. asasello

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Wysłany: 2012-12-03, 23:45   

asasello, cena, ceną. Dwa lata temu organizowałem trzy takie szkolenia i pewnie nie jeden na tym forum przyzna, że przydało się i to bardzo :) Obowiązkowo będziemy musie zorganizować takie szkolenie + szkolenie z pierwszej pomocy i tor Radom, na który może w końcu uda mi się pojechać bo jak do tej pory oba terminy mi nie siadły :( Zapowiada się ciekawy sezon 2013 :)

PS
Co do ceny to ja się z Łaciszami dogadam i będzie na 100% taniej niż podana przez Ciebie kwota :) Ścieżki przetarte, więc na wiosnę będę działał.

tomko222, nie przejmuj się :P młody jesteś i technikę opanujesz. Wczoraj brakło Ci umiejętności hamowania, co jest kluczowe jednak każdy ma prawo do błędu, ważne jest to czy wyciągniesz z takiej "przygody" wnioski. Trochę ćwiczeń i będziesz śmigał prawie jak Rossi :P
Ostatnio zmieniony przez Piwowarek 2012-12-04, 00:01, w całości zmieniany 2 razy  

adanior 
adanior

Motocykl: zielona cebula
Imię: Adam
Wysłany: 2012-12-04, 01:26   

Piwowarek, Taki paciak przy niskiej temperaturze (szczególnie na moto bez żadnych wspomagaczy) każdemu się może przydarzyć, również Tobie. Proponuje zatem powstrzymanie się od oceniania umiejętności kolegi.

soprano 
WIEWIÓRA

Wysłany: 2012-12-04, 05:39   

Piwowarek, ja się cieszę, że nic się koledze nie stało, prawda taka, że w paradzie byłaby to masakra bo ludzie by na siebie powpadali więc i tu moja radość, że grupa jadących była mała i nikt więcej nie ucierpiał. Wiem tylko jedno, że nigdy nie wiadomo kogo może taka gleba spotkać...........najlepsi również się wywracają więc trzymajmy kciuki za wykorzystanie przez kolegę i innych takiego pecha.

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Wysłany: 2012-12-04, 08:24   

adanior, ktoś musi chłopakowi prawdę powiedzieć mimo, iż ona boli :/ Dzwoniło do mnie parę osób, które miały zastrzeżenia do jazdy tomko222 dlatego musiałem zareagować i napisać parę słów. Nie po to aby chłopaka ganić lecz, aby pokazać mu, że paru kwestii technicznych mu brakuje.

PS
Oczywiście paciaka może zaliczyć każdy lecz pytanie w jaki sposób? Podejrzewam, że nie byłbyś zadowolony gdyby tomko222 wjechał Tobie w zadupek na kolejnej rajzie, dlatego dmucham na zimne i uczulam.

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-12-04, 11:25   

Ale terror. Strach wsiadać na moto.
Profil Facebook

adanior 
adanior

Wysłany: 2012-12-04, 13:39   

Może jestem przewrażliwiony, ale bardzo nie spodobała mi się ta żółta kartka. Oprócz wstydu jaką niewątpliwie miała koledze zafundować to nie ma ona dla niego żadnej wartości edukacyjnej.

A żeby kwestiom ostrożności stało się zadość, na wszelki wypadek ostrzegam grupę że dość kiepsko jeżdżę i mogę się komuś również wyp.....ć pod koło.

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-12-04, 13:57   

Piwowarek napisał/a:
adanior, ktoś musi chłopakowi prawdę powiedzieć mimo, iż ona boli :/ Dzwoniło do mnie parę osób, które miały zastrzeżenia do jazdy tomko222 dlatego musiałem zareagować i napisać parę słów. Nie po to aby chłopaka ganić lecz, aby pokazać mu, że paru kwestii technicznych mu brakuje.

PS
Oczywiście paciaka może zaliczyć każdy lecz pytanie w jaki sposób? Podejrzewam, że nie byłbyś zadowolony gdyby tomko222 wjechał Tobie w zadupek na kolejnej rajzie, dlatego dmucham na zimne i uczulam.

Dobrze wiem że mam braki w technice jazdy :zawstydzony Z resztą trudno jest nie mieć braków po 3 sezonach i przejechaniu jedynie troche ponad 25k km...

adanior 
adanior

Wysłany: 2012-12-04, 14:09   

tomko222, no to muszę Cię uświadomić że nie odbiegasz doświadczeniem od więkości członków grupy, a biorąc pod uwagę ostatnią glebę to doświadczeniem wielu już przewyższasz :)

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Wysłany: 2012-12-04, 14:14   

adanior, przecież ewidentnie na filmie widać jaki błąd tomko222 popełnił. Wjeżdżając pod wiadukt był ostatni jednak dodał gazu pod wiaduktem czego skutkiem było wyprzedzenie crascha z jego prawej strony. Nie zachował formacji wyprzedzając i zabrakło mu miejsca do hamowania, klamka na maksa, zblokowane koło i szlif. Czarno na białym, a właściwie na YT, widać co było powodem.

tomko222, jak chcesz sobie poszumieć pod wiaduktem lub w tunelu to się wciska sprzęgło, a nie przyspiesza wyprzedzając kolegów.

Odpowiedz do tematu