|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Scottoiler, motooiler i pokrewne |
| Autor |
Wiadomość |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-05-09, 16:02
|
|
|
| Zrób fotę w którym miejscu masz zamontowaną dyszę. Po głowie chodzi mi jej przestawienie, bo mimo, że odstaje od tylnej zębatki ok 0,5mm (nie dotyka jej), to po wjechaniu w off po chwili mam ją zapchaną lub oblepioną błotem. Co do zużycia oleju to zależne jest ono też od rodzaju/grubości łańcucha - w africe jest potężna keta, w dodatku dobre 1/3 dłuższa od mojej w KLE, więc ustawienie motooilera zalecane na forum AT powoduje u mnie obrzyganie wszystkiego wokół łańcucha. Mam niemal na zupełnym minimum i wszystko jest naoliwione jak należy, a po 2tys.km ledwo co mi ubyło z małej buteleczki. |
|
 |
sorier
Motocykl: Div 600
Imię: sorier
|
Wysłany: 2011-05-10, 08:45
|
|
|
Rozwiązanie zależy od konkretnego motocykla, a dokładnie to od tego czy jest do czego przykręcić "dysze". A dysza to kawałek wygiętego i spłaszczonego na końcu miedzianego przewodu hamulcowego. Spłaszczenie musi być równoległe do łańcucha, na środku jego szerokości (nad rolkami) i w takiej odległości od łańcucha by przy największym jego luzie dysza nie została uszkodzona.
U mnie rurka przymocowana jest opaską do tulejki dystansowej pokrywy zębatki. Rozwiazanie w 100% bezawaryjne i skuteczne. Bez porównania lepsze niż 25-letnia historia scottoilerowego wynalazku i innych podobnych rozwiązań.
PS. Wszyscy posługują się jednostką kropla/minutę, więc z ciekawości pójdę policzyć ile u mnie jest tych kropli. |
_________________ www.Stacje Benzynowe.pl - znajdź tanią stacje
 |
|
|
|
 |
ArturS

|
Wysłany: 2011-05-10, 11:07
|
|
|
Spróbuję o siebie coś wymodzić. Co do jednostki "kropla/minutę", to chyba za dużo zmiennych wchodzi w grę Kropla będzie różnej wielkości zależnie od gęstości i lepkości oleju, a także jego temperatury. Przynajmniej tak mi się wydaje |
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2011-05-10, 12:17
|
|
|
No raczej tak. A dodatkowo ja na przykład mam zimno w garażu, więc różnica może być duża.
Lepszym wskaźnikiem pozostaje jednak ml/100km. |
 |
|
|
|
 |
ArturS

|
Wysłany: 2011-05-19, 07:25
|
|
|
Lipa, u mnie dysza za zębatką zdawczą się nie sprawdziła. Umieściłem ją jakieś 3cm nad łańcuchem tak, żeby luźny łańcuch go nie dosięgnął. Póki jechałem po asfalcie wszystko było ładnie pięknie. Wjechałem w off, pierwszy większy wyskok i dysza zagnieciona na końcu Powróciłem więc do pierwotnej wersji. |
| Ostatnio zmieniony przez ArturS 2011-05-19, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2011-05-19, 08:03
|
|
|
Po prostu dałeś za nisko. Spróbuj bliżej zębatki lub bliżej wahacza.
Możesz też spróbować podawać olej na dolny ślizg łańcucha (gumowa nakładka chroniąca wahacz przed łańcuchem). Ale to wymaga jej przerobienia.
Na necie można znaleźć olejarkę przeznaczoną do motocykli jeżdżących tylko w terenie. Olejarka jest bardzo prymitywna, praktycznie to tylko metalowy zbiornik, ręczny zaworek i kawałek giętkiej metalowej rurki. Zbiornik przymocowuje się nad zębatka zdawczą do ramy, a rurke wygina się tak by jej końcówka była gdzieś w okolicach łańcucha i jednocześnie nie został za szybko urwana.
Nie wiem jak się to sprawdza, ale skoro jest firma która to produkuje to musi to działać. |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |