Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scottoiler, motooiler i pokrewne
Autor Wiadomość
keyti 
..just keyti

Motocykl: SF yeah madafaka
Imię: kasia
Wysłany: 2010-04-09, 18:30   

ma być krew to kupie czerwony :P
dzieki Kostuch.

sorier 

Motocykl: Div 600
Imię: sorier
Wysłany: 2010-04-09, 18:34   

Każdy olej est rzadszy przy wyższych temperaturach.

Niebieski scott miał być do zimniejszych klimatów (m. in. naszego), a czerwony do cieplejszych.

Osobiście radze kupić czerwony, a najlepiej kupić Hipol w motoryzacyjnym "na rogu" za 10zeta litr. :D

lewy 
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
Wysłany: 2010-05-28, 08:58   

do użytkowników olejarek. Proszę podajcie ile mniejwięcej kropel na minute macie ustawione? Pytam gdyz jest to czynnośc czasochłonna, długofalowa. A właśnie testuje odpowiedni tłumik pneumatyczny i chce sprawdzić czy sie nadaje. Znalazłem już odpowiedni materiał na precyzyjne i eleganckie podawanie kropli ;] pochwale się jak skończe.

Manka, Sorier. Ile u was kapie na minete? ;>

sorier 

Wysłany: 2010-05-28, 10:04   

Trudno powiedzieć, bo ja ustawiam zużycie oleju w ml/100km a nie w kroplach na minutę. Mniej więcej, wstępnie regulując olejarkę ustawiam krople co 3minuty (na zimnym motocyklu).

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-05-28, 12:09   

1-2 krople/min wg mojej skali, jak pada deszcz to 4-5.

markopolo1970 
Kocham NAKEDY!

Motocykl: Suzuki B-King
Imię: Marek
Wysłany: 2011-02-15, 16:59   

A ja zrobiłem dosyć dokładne rozeznanie i chyba będę sie decydował na polskiego konkurenta scotta czyli MOTOOILER. Tańszy i sie podpina pod tylną lampę a nie na podcisnienie jak scoot. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z motooilerem?

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
Wysłany: 2011-02-15, 17:33   

markopolo1970 napisał/a:
A ja zrobiłem dosyć dokładne rozeznanie i chyba będę sie decydował na polskiego konkurenta scotta czyli MOTOOILER. Tańszy i sie podpina pod tylną lampę a nie na podcisnienie jak scoot. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z motooilerem?

Na forum africatwin.com.pl poczytaj. Zdaje się tam się to wszystko zaczęło. Opinii nie brakuje - wszystko działa cacy. Jak komuś nie działa, to coś spartaczył przy montażu. Jak się pokręcisz to trafisz na jakimś forum zamówienie zbiorcze lub cenę specjalną dla danego forum i zaoszczędzisz kilka złociszy. Dla siebie kupowałem z zamówienia na forum XTZ Club - było z 40 czy 50zł taniej niż normalna cena.

markopolo1970 
Kocham NAKEDY!

Wysłany: 2011-05-06, 22:03   

Byłem u źródła kupiłem i na miejscu mi zamontował. MOTOOILER. Wczoraj wrocilem a dzisiaj po wyprowadzeniu moto z garazu stwierdzilem ze dysza sie podwinela az za os kola. zostala po prostu zle ustawiona. Zbytnio do wewnetrznej strony zebatki az dochodzilo do tych otworów. a podczas cofania zachaczylo o krawedz otworu i ja podwinelo. Dysza jest teflonowa bo metalowe sie lamaly i odszedl od montazu metalowych. Ta teflonowa jest oki bo sie nie zlamala ale zostala podczas montazu zle ustawiona a ja nie jestem złotą rączką i nie po to jechalem taki kawal drogi na montaz zeby teraz sie samemu w to bawic. Odchylam ją teraz (dysze) bardziej na zewnatrz zebatki ale ona i tak wraca do wewnątrz i znowu prawie zachacza o krawędzie otworów. Postaram się skontaktowac z producentem i monterem zarazem i zobaczymy co mi na to zaradzi. Potem to opisze jak juz cos sie dowiem.

sorier 

Wysłany: 2011-05-06, 22:13   

markopolo1970 napisał/a:
Zbytnio do wewnetrznej strony zebatki az dochodzilo do tych otworów. a podczas cofania zachaczylo o krawedz otworu i ja podwinelo.

Bo tylna zębatka to nie miejsce na podawanie oleju, prędzej czy później tak się to kończy. Albo wciągnie i przemieli, albo odpadnie, albo smaruje nie tam gdzie trzeba.

markopolo1970 
Kocham NAKEDY!

Wysłany: 2011-05-07, 09:43   

Właśnie na tylną zębatkę ma byc podawany olej. Potem sila odśrodkowa go i tak podaje na łańcuch. tak tez jest i w SCOTTOILERZE produkowanym juz ponad 25 lat. Tylko tam zastosowano dodatkowo obecnie dla chetnych tzw. dual injector czyli dwie dysze na obie strony zebatki co jest wedlug mnie chwytem marketingowym bo i tak istnieje cos takiego jak podciaganie kapilarne i olej jest rozprowadzany rownomiernie na rolkach. tak samo jak psikasz sprayem tez na jedna strone lancucha. Problem jest tylko w tym zeby tą dysze przestawic jak najbardziej na zewnetrzna zebatki.

accord 

Motocykl: Daytona 675
Imię: Janusz
Wysłany: 2011-05-08, 08:45   

Pierwsze słysze żeby metal coś podciągał kapilarnie !! ;o

markopolo1970 
Kocham NAKEDY!

Wysłany: 2011-05-08, 10:00   

Nie chodzi o metal. tak bylo opisane na stronie producenta i mniejsza o to jak to sie nazywa ale jak przez 25 lat była jedna dysza w scootoilerze i dzialalo to teraz ta podwojna to tylko dzialanie marketingowe po to by sie nazywalo ze jest unowoczesnione. Zreszta ja mam problem z moją pieprzoną dysza teflonową i to mnie tylko martwi a kontaktu z producentem i monterem zarazem jakos nie moge zlapac

sorier 

Wysłany: 2011-05-08, 10:28   

Podwójna dysza się nie sprawdza, o czym świadczą kałuże oleju pod motocyklami wyposażonym w takie rozwiązanie. Ale pojedyncza też nie jest rewelacyjna, bo albo mamy dobrze posmarowany łańcuch i cały motocykl przy okazji, albo zardzewiały łańcuch ze strony przeciwnej do dyszy podającej. Ten "efekt kapilary" to też chwyt marketingowy.

markopolo1970 
Kocham NAKEDY!

Wysłany: 2011-05-08, 21:16   

sorier napisał/a:
Podwójna dysza się nie sprawdza, o czym świadczą kałuże oleju pod motocyklami wyposażonym w takie rozwiązanie. Ale pojedyncza też nie jest rewelacyjna, bo albo mamy dobrze posmarowany łańcuch i cały motocykl przy okazji, albo zardzewiały łańcuch ze strony przeciwnej do dyszy podającej. Ten "efekt kapilary" to też chwyt marketingowy.

To że są kałuże oleju to wynik złego ustawienia. dwie dysze nie oznaczaja ze leci dwa razy wiecej oleju tylko porcja jest dzielona na dwa. A propo rdzewienia- widziałem już naprawdę sporo moto ze scottem i motooilerem i jakos nie zauwazylem zardzewialego. raczej kazdy się wręcz lśnił bo był czysta bez tego syfu po sprayu. No i faktycznie tez widzialem u niektórych olej pod motongiem i tez na nim ( i to tylko z pojedyncza dyszą bo z tą podwójna to jeszcze nie widzialem) ( poza tym po sprayu jest tez caly tyl moto osyfiony nawet jak psika umairkowanie nie mówiąc jak ktos przedobrzy z tym psikaniem). Ale jak ktoś chce przedobrzyc i ustawia na maksa smarowanie bo mysli ze tak lepiej to juz inna sprawa ale nie wina sprzętu.

[ Dodano: 2011-05-08, 21:20 ]
Poza tym olej można zmyć w każdej chwili zwykłą szmatką a zrób to samo z tym syfem którym oblepiony jest tył moto po sprayu :D

sorier 

Wysłany: 2011-05-09, 13:42   

markopolo1970, miałem w swoim motocyklu i pojedynczą dysze i podwójną i żaden z tych rozwiązań się nie sprawdziło. Albo motor miałem ochlapany, albo łańcuch niedosmarowany, albo w ogóle nic nie miałem bo końcówka odpadła lub został zmielona. Dopiero pojedyncza dysza z przodu podająca olej na środek łańcucha spełniał moje oczekiwania. Wiesz, ja nie sprzedaje niczego i niczego nie produkuje, więc jest mi zupełnie obojętne co i jak kto sobie zamotuje. Ja tylko uczciwie radze innym żeby nie popełniali błędów które sam popełniłem przy budowie olejarki.
Producent scottoilera podaje zużycie oleju przy pojedynczej dyszy chyba około 5ml/100km. Ja przy 1,5-2ml mam łańcuch idealnie nasmarowany i czysty. Gdzie w takim razie podziewają się te 3ml? A no są tracone na smarowanie całego świata wkoło łańcucha :)

Odpowiedz do tematu