|
Scottoiler, motooiler i pokrewne |
| Autor |
Wiadomość |
keyti
..just keyti

Motocykl: SF yeah madafaka
Imię: kasia
|
Wysłany: 2010-04-09, 18:30
|
|
|
ma być krew to kupie czerwony
dzieki Kostuch. |
_________________ FTW |
|
|
|
 |
sorier
Motocykl: Div 600
Imię: sorier
|
Wysłany: 2010-04-09, 18:34
|
|
|
Każdy olej est rzadszy przy wyższych temperaturach.
Niebieski scott miał być do zimniejszych klimatów (m. in. naszego), a czerwony do cieplejszych.
Osobiście radze kupić czerwony, a najlepiej kupić Hipol w motoryzacyjnym "na rogu" za 10zeta litr. |
_________________ www.Stacje Benzynowe.pl - znajdź tanią stacje
 |
|
|
|
 |
lewy
i nieźle żyć :D

Motocykl: pół Hornetki 600
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2010-05-28, 08:58
|
|
|
do użytkowników olejarek. Proszę podajcie ile mniejwięcej kropel na minute macie ustawione? Pytam gdyz jest to czynnośc czasochłonna, długofalowa. A właśnie testuje odpowiedni tłumik pneumatyczny i chce sprawdzić czy sie nadaje. Znalazłem już odpowiedni materiał na precyzyjne i eleganckie podawanie kropli ;] pochwale się jak skończe.
Manka, Sorier. Ile u was kapie na minete? ;> |
|
|
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2010-05-28, 10:04
|
|
|
| Trudno powiedzieć, bo ja ustawiam zużycie oleju w ml/100km a nie w kroplach na minutę. Mniej więcej, wstępnie regulując olejarkę ustawiam krople co 3minuty (na zimnym motocyklu). |
 |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-05-28, 12:09
|
|
|
| 1-2 krople/min wg mojej skali, jak pada deszcz to 4-5. |
|
|
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
Motocykl: Suzuki B-King
Imię: Marek
|
Wysłany: 2011-02-15, 16:59
|
|
|
| A ja zrobiłem dosyć dokładne rozeznanie i chyba będę sie decydował na polskiego konkurenta scotta czyli MOTOOILER. Tańszy i sie podpina pod tylną lampę a nie na podcisnienie jak scoot. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z motooilerem? |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-02-15, 17:33
|
|
|
| markopolo1970 napisał/a: | | A ja zrobiłem dosyć dokładne rozeznanie i chyba będę sie decydował na polskiego konkurenta scotta czyli MOTOOILER. Tańszy i sie podpina pod tylną lampę a nie na podcisnienie jak scoot. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z motooilerem? |
Na forum africatwin.com.pl poczytaj. Zdaje się tam się to wszystko zaczęło. Opinii nie brakuje - wszystko działa cacy. Jak komuś nie działa, to coś spartaczył przy montażu. Jak się pokręcisz to trafisz na jakimś forum zamówienie zbiorcze lub cenę specjalną dla danego forum i zaoszczędzisz kilka złociszy. Dla siebie kupowałem z zamówienia na forum XTZ Club - było z 40 czy 50zł taniej niż normalna cena. |
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
|
Wysłany: 2011-05-06, 22:03
|
|
|
| Byłem u źródła kupiłem i na miejscu mi zamontował. MOTOOILER. Wczoraj wrocilem a dzisiaj po wyprowadzeniu moto z garazu stwierdzilem ze dysza sie podwinela az za os kola. zostala po prostu zle ustawiona. Zbytnio do wewnetrznej strony zebatki az dochodzilo do tych otworów. a podczas cofania zachaczylo o krawedz otworu i ja podwinelo. Dysza jest teflonowa bo metalowe sie lamaly i odszedl od montazu metalowych. Ta teflonowa jest oki bo sie nie zlamala ale zostala podczas montazu zle ustawiona a ja nie jestem złotą rączką i nie po to jechalem taki kawal drogi na montaz zeby teraz sie samemu w to bawic. Odchylam ją teraz (dysze) bardziej na zewnatrz zebatki ale ona i tak wraca do wewnątrz i znowu prawie zachacza o krawędzie otworów. Postaram się skontaktowac z producentem i monterem zarazem i zobaczymy co mi na to zaradzi. Potem to opisze jak juz cos sie dowiem. |
|
|
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2011-05-06, 22:13
|
|
|
| markopolo1970 napisał/a: | | Zbytnio do wewnetrznej strony zebatki az dochodzilo do tych otworów. a podczas cofania zachaczylo o krawedz otworu i ja podwinelo. |
Bo tylna zębatka to nie miejsce na podawanie oleju, prędzej czy później tak się to kończy. Albo wciągnie i przemieli, albo odpadnie, albo smaruje nie tam gdzie trzeba. |
 |
|
|
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
|
Wysłany: 2011-05-07, 09:43
|
|
|
| Właśnie na tylną zębatkę ma byc podawany olej. Potem sila odśrodkowa go i tak podaje na łańcuch. tak tez jest i w SCOTTOILERZE produkowanym juz ponad 25 lat. Tylko tam zastosowano dodatkowo obecnie dla chetnych tzw. dual injector czyli dwie dysze na obie strony zebatki co jest wedlug mnie chwytem marketingowym bo i tak istnieje cos takiego jak podciaganie kapilarne i olej jest rozprowadzany rownomiernie na rolkach. tak samo jak psikasz sprayem tez na jedna strone lancucha. Problem jest tylko w tym zeby tą dysze przestawic jak najbardziej na zewnetrzna zebatki. |
|
|
|
 |
accord
Motocykl: Daytona 675
Imię: Janusz
|
Wysłany: 2011-05-08, 08:45
|
|
|
Pierwsze słysze żeby metal coś podciągał kapilarnie |
_________________ Zdolny ale leń. |
|
|
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
|
Wysłany: 2011-05-08, 10:00
|
|
|
| Nie chodzi o metal. tak bylo opisane na stronie producenta i mniejsza o to jak to sie nazywa ale jak przez 25 lat była jedna dysza w scootoilerze i dzialalo to teraz ta podwojna to tylko dzialanie marketingowe po to by sie nazywalo ze jest unowoczesnione. Zreszta ja mam problem z moją pieprzoną dysza teflonową i to mnie tylko martwi a kontaktu z producentem i monterem zarazem jakos nie moge zlapac |
|
|
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2011-05-08, 10:28
|
|
|
| Podwójna dysza się nie sprawdza, o czym świadczą kałuże oleju pod motocyklami wyposażonym w takie rozwiązanie. Ale pojedyncza też nie jest rewelacyjna, bo albo mamy dobrze posmarowany łańcuch i cały motocykl przy okazji, albo zardzewiały łańcuch ze strony przeciwnej do dyszy podającej. Ten "efekt kapilary" to też chwyt marketingowy. |
 |
|
|
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
|
Wysłany: 2011-05-08, 21:16
|
|
|
| sorier napisał/a: | | Podwójna dysza się nie sprawdza, o czym świadczą kałuże oleju pod motocyklami wyposażonym w takie rozwiązanie. Ale pojedyncza też nie jest rewelacyjna, bo albo mamy dobrze posmarowany łańcuch i cały motocykl przy okazji, albo zardzewiały łańcuch ze strony przeciwnej do dyszy podającej. Ten "efekt kapilary" to też chwyt marketingowy. |
To że są kałuże oleju to wynik złego ustawienia. dwie dysze nie oznaczaja ze leci dwa razy wiecej oleju tylko porcja jest dzielona na dwa. A propo rdzewienia- widziałem już naprawdę sporo moto ze scottem i motooilerem i jakos nie zauwazylem zardzewialego. raczej kazdy się wręcz lśnił bo był czysta bez tego syfu po sprayu. No i faktycznie tez widzialem u niektórych olej pod motongiem i tez na nim ( i to tylko z pojedyncza dyszą bo z tą podwójna to jeszcze nie widzialem) ( poza tym po sprayu jest tez caly tyl moto osyfiony nawet jak psika umairkowanie nie mówiąc jak ktos przedobrzy z tym psikaniem). Ale jak ktoś chce przedobrzyc i ustawia na maksa smarowanie bo mysli ze tak lepiej to juz inna sprawa ale nie wina sprzętu.
[ Dodano: 2011-05-08, 21:20 ]
Poza tym olej można zmyć w każdej chwili zwykłą szmatką a zrób to samo z tym syfem którym oblepiony jest tył moto po sprayu |
|
|
|
 |
sorier
|
Wysłany: 2011-05-09, 13:42
|
|
|
markopolo1970, miałem w swoim motocyklu i pojedynczą dysze i podwójną i żaden z tych rozwiązań się nie sprawdziło. Albo motor miałem ochlapany, albo łańcuch niedosmarowany, albo w ogóle nic nie miałem bo końcówka odpadła lub został zmielona. Dopiero pojedyncza dysza z przodu podająca olej na środek łańcucha spełniał moje oczekiwania. Wiesz, ja nie sprzedaje niczego i niczego nie produkuje, więc jest mi zupełnie obojętne co i jak kto sobie zamotuje. Ja tylko uczciwie radze innym żeby nie popełniali błędów które sam popełniłem przy budowie olejarki.
Producent scottoilera podaje zużycie oleju przy pojedynczej dyszy chyba około 5ml/100km. Ja przy 1,5-2ml mam łańcuch idealnie nasmarowany i czysty. Gdzie w takim razie podziewają się te 3ml? A no są tracone na smarowanie całego świata wkoło łańcucha |
 |
|
|
|
 |
|
|