|
Scottoiler, motooiler i pokrewne |
| Autor |
Wiadomość |
sorier
Motocykl: Div 600
Imię: sorier
|
Wysłany: 2010-04-07, 19:52
|
|
|
1. Zbiorniczek.
Można go wykonać ze wszystkiego co jest pod ręką i co wwejdzie w jakąś luke między owiewkami, do schowka itp. W moim przypadku to 50ml strzykawka. Oczywiście zbiorniczek musi mieć odpowietrzenie.
2. Zaworek regulacyjny
Dowolny, w miarę precyzyjny, zaworek. Najlepsze są zaworki akwarystyczne, służące do napowietrzania (mażo precyzyjne ale wystarczające) lub do układów CO2 (bardzo precyzyjne ale dość drogie). Ja zastosowałem najtańszy i najprostszy.
3. Elektrozawór
Najlepiej gdy układ wyposażony jest w elektrozawór, gwarantuje to pełną automatyzacje działania układu. Elektrozawory nadające się do tego najlepiej to np.: elektrozawory samochodowych pochłaniaczy par paliwa, przemysłowe 12V elektrozawory układów pneumatycznych lub hydraulicznych, elektrozawory benzyny lub gazu stosowane w samochodach, podciśnieniowe kraniki motocyklowe. U mnie to elektrozawór pneumatyki z 12V cewką.
PS. Można też zastosować zwykły zaworek, ale wtedy trzeba mieć dobrą pamieć żeby nie zapomnieć go otwierać i zamykać.
4. Wężyki i rurki
Cały układ można zbudować z wykorzystaniem węży akwariowych (zielone na zdjęciach), wężyków z zestawów do transfuzji krwi (przezroczyste) i rurek z samochodowych przewodów hamulcowych (miedziane).
PS. Wężyki i rurki od zaworu w dół powinny mieć jak najmniejszą średnice. Pozwoli to uniknąć wypływu oleju po zamknięciu zaworu.
5. Końcówka podająca olej na łańcuch
Najlepsza z miedzianego przewodu hamulcowego. Łatwa do kształtowania i wystarczająco sztywna. Koniec rurki powinien mieć możliwie mały otworek wylotowy i był skierowany na środek łańcucha (tulejki). Cała rurka powinna być tak ukształtowana, by w czasie jazdy łańcuch nigdy jej nie dotknąć, nawet gdy jest bardzo luźny.
6. Przekaźnik sterujacy
Elektrozawór można podłączyć pod "+" na stacyjce, pod bezpiecznik na którym jest napięcie po włączeniu stacyjki itp. Nie należy go podpinać pod światła, zwłaszcza pozycyjne ponieważ olej będzie kapał po zostawieniu motocykla na "postoju". Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie przekaźnika podłączonego do czujnika luzu. Dzięki temu łańcuch smarowany jest tylko w czasie jazdy. To jest zadanie dla obeznanych z elektryką wiec pominę opis podłączenia przekaźnika. Mój przekaźnik umieściłem koło regulatora napięcia, jest tam na niego idealne miejsce.
PS. Czerwone kabelki to instalacja przekaźnika.
7. Regulacja
Po montażu końcówkę podającą ustawiamy blisko zębatki, dość wysoko nad łańcuchem i w środku jego szerokości. Dzięki temu łańcuch będzie smarowany na całej szerokości (tulejki i o-ringi). Układ zalewamy olejem przekładniowym, jak najgęstszym. Wydajność wstępnie ustawiamy na 1 krople co 60 sekund. W czasie prób drogowych wydajność regulujemy tak by zużycie oleju wynosiło ok 1-2ml/100km.
Dobrze wyregulowana olejarka nie brudzi motocykla. Po kilkuset kilometrach na feldze może być kilkanaście kropek oleju. Z motocykla nie może kapać olej, niezależnie od czasu postoju.
Łańcuch widoczny na zdjeciu nie był specjalnie myty, myje go wodą wraz z myciem całego motocykla. Po myciu motocykla, oraz w czasie jazdy w deszczu, należy zwiększyć wydajność smarowania. Gdy łańcuch się nasmaruje zmniejszamy smarowanie.
Koniec |
|
|
|
 |
_k2_

Motocykl: TDM
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2010-04-07, 20:59
|
|
|
Super opis.
Też wykonałem oliwiarkę wg podanego opisu ale w wersji bardziej wypasionej tzn
Zbiorniczek zrobiłem z pojemnika po domestosie
przekaźnik - kupiłem taki do odcięcia benzyny
zaworek regulacyjny - wykorzystywany w akwarystyce do CO2
układ powstał zimą i na razie opanowuję regulację |
_________________ k2 |
|
|
|
 |
manka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-07, 21:46
|
|
|
Ehhh... alez napisałam, ze Twoje zdanie i OK, ja mam swoje
Kapie.. ale bez przesady
Ja polecam. Tyle.
Mam tez na to kupca, wiec bede niezmiernie wdzieczna jeśli poślesz mi fotki, bo chce wiedziec w jakim stanie jest.
manka.agata@gmail.com
Dziekuje |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2010-04-08, 13:43
|
|
|
| Ja tam musze pogadac z moim kryzysowym mechanikiem co by mi pomógł cos takiego wykombinować, a wiem że wie co robi, bo widze że ogólnie ludzie sobie chwalą. |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-04-08, 14:30
|
|
|
który to ten kryzysowy mechanik? |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-04-08, 15:39
|
|
|
| emil napisał/a: | | który to ten kryzysowy mechanik? |
chirurg |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2010-04-09, 07:44
|
|
|
| emil napisał/a: | który to ten kryzysowy mechanik? |
Zgadnij Nie było okazji pogadac za bardzo wczoraj, może w sobotę się zgadamy o ile pogoda będzie i znajdę czas.
Aaa i jeszcze trzeba koniecznie jakiegoś grilla zrobić u mnie, bo warunki są, a u Was to ja nawet napić się nie mogę |
|
|
|
 |
keyti
..just keyti

Motocykl: SF yeah madafaka
Imię: kasia
|
Wysłany: 2010-04-09, 12:13 Re: Scottoiler, motooiler i pokrewne
|
|
|
| emil napisał/a: | butla oleju za 33łote/0,5L starcza na ok 15 tys km
|
a gdzie taki oil można kupić ? (jakąś nazwe ma czy coś?) pliz tel mi |
|
|
|
 |
emil

|
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-04-09, 12:56
|
|
|
| keyti napisał/a: | | a zd¼ie taki oil mo¿na kupiæ ? |
ale wiesz o tym ze do tego olieju trzeba miec ta cala maszynerie o ktorej mowa wyzej ? |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-09, 12:59
|
|
|
i jak kupisz starszy model olejarki, zalecane jest lanie oleju czerwonego |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
keyti
..just keyti

|
Wysłany: 2010-04-09, 18:17
|
|
|
| Ar2rM napisał/a: | | ale wiesz o tym ze do tego olieju trzeba miec ta cala maszynerie o ktorej mowa wyzej ? |
Artur Ty niewieszże jestem "z natury" blondynką, jeno od lat sie farbuje i mam "AI" co ??
| emil napisał/a: | | jak kupisz starszy model olejarki, zalecane jest lanie oleju czerwonego |
mam taką niemal "fabrycznie" tzn jak kupiłam motór to już była, i jak mój poprzednik kupił od jednego niemca..to też już była, więc ma conajmniej 4 lata - to znaczy ze jest starszym modelem bo niewiem???? |
_________________ FTW |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-09, 18:19
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...r_olejarka.html
to jest stary model bez sterowania elektrycznego.
Ogólnie niebieski jest na nizsze temperatury, ja jezdzilem na takim, ale teraz wziąłem czerwony - skoro jest na wyższe temp, to przy nższych powinien być żadszy |
|
|
|
 |
keyti
..just keyti

|
Wysłany: 2010-04-09, 18:22
|
|
|
no i wogóle co to znaczy "Przeznaczony do użytku w ciepłych warunkach (od 20 do 40 °C), co czyni go idealnym do zwiedzania południa Europy"
no bez jaj...czyli dziś na przykład...tu jest 11 stopni to mam naginać do włoch?
[ Dodano: 2010-04-09, 18:24 ]
aaa to nie tak jak krew gęstnieje gdy jest zimniej? |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-09, 18:25
|
|
|
nie.
czerwony jest żadszy przy wyższych temperaturach, przez co lepiej sie nadaje do klimatów południowych, a pewnie przez to, że normalnie jest gęściejszy, zaleca się go do uzywania w starszych modelach scotta, żeby wszelakie nieszczelności tak nie wychodziły na wierzch (?? chyba ).
lej jaki chcesz ja teraz wziąłem czerwony
pozdro
edit.
właśnie jak krew |
|
|
|
 |
|
|