Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
AKCJA LIDL
Autor Wiadomość
emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-10-20, 21:17   

to nie ruszajcie tego tematu a na wiosnę będzie ich w 3 dupy więcej !

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-20, 21:34   

Mylisz się... o tej porze, w ubiegłym roku, mój kumpel kupił dokładnie taki sam prostownik... nie było ich przez cały rok, po czym rzucili je teraz.

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-10-20, 21:38   

dziś byłem w sklepie ALDI tam jest ładowarka pisze samochodowa podane jest napięcie itp. jakie ładuje , nie pamiętam i nie miałem tel. żeby zrobić foty CENA 57,99 wykon był średni po wzięciu jej do reki nie miałem okazji obejrzeć tej z Lidla dla porównania

Cichy 

Motocykl: 0,75 GSXR
Imię: Marek
Wysłany: 2011-10-21, 00:31   

W Bytomiu na Szombierkach w Lidlu ok godz 14 prostowników pełno.

hoks 

Motocykl: GSX400E
Imię: Arek
Wysłany: 2011-10-21, 11:05   

co do jakości wykonania to według mnie nie można się przyczepić - cały prostownik wydaje się dość solidny, przy tym malutki i poręczny, elementy dobrze spasowane, po samych plastikach widać, że to nie chiński wyrób.

ale mam problem...
wybaczcie ten mały offtop, ale piszę tu, bo to się tyczy w zasadzie bezpośrednio ładowarki z lidla ;/
jako, że aku w moim moto od pewnego czasu już nie trzyma dobrze (po dłuższym postoju nie daje rady płynnie zakręcić rozrusznikiem), to muszę go co jakieś 2-3 tyg podładowywać, bo U spada do ~ 12V (no a chyba zdrowe aku w rzeczywistości powinno mieć coś ok 13V). generalnie to na 90% aku juz po prostu nie trzyma dobrze i jest do wymiany (latem padł mi regler, wymieniłem na nowy, ale ten stary prawdopodobnie "zabił" akumulator).
do tej pory używałem starego ruskiego ładowacza, bez żadnej regulacji - podczas ładowania nim napięcie z biegiem czasu zwiększało się (od 14.5V aż do ok 16.5V po jakichś 4 godzinach ładowania), po tym okresie wyłączałem, bo to już stanowczo za duże napięcie, poza tym powoli zaczynało "syczeć" z aku.
no i właśnie wczoraj zapiąłem do aku tego z lidla, tryb moto - zdziwienie bo po ok 30 sekundach zapaliła się kontrolka full. ale zostawiłem go jeszcze na kilka godzin (ciągle świeciło full), potem do moto i klops... rozrusznik ledwo się obraca...skończyło się tak, że znowu "zapiałem ruskiego".

No i pytanie kluczowe - czy ktoś kojarzy o co w tym chodzi?
czemu ta z lidla tak szybko przechodzi na "full"? p.s. napięcia nie mierzyłem, bo akurat pechowo voltomierz odmówił posłuszeństwa :P
podkreślam, że być może aku jest już dość "zniszczone", niby wskazuje odpowiedni poziom napięcia (przez to ładowarka się wyłącza), ale nie ma siły na rozruch moto i pojemność też "zatracona" (dlatego nie trzyma długo), może to jego wina...???
jest ktoś tak łebski aby wyjaśnić to w miarę sensownie? :)

robher 

Motocykl: Honda CBR XX
Imię: Robert
Wysłany: 2011-10-21, 17:13   

hoks napisał/a:

no i właśnie wczoraj zapiąłem do aku tego z lidla, tryb moto - zdziwienie bo po ok 30 sekundach zapaliła się kontrolka full. ale zostawiłem go jeszcze na kilka godzin (ciągle świeciło full), potem do moto i klops... rozrusznik ledwo się obraca...skończyło się tak, że znowu "zapiałem ruskiego".

miałem tak samo tylko że akumulator był dobry u mnie ładowało jakieś 20 min myśle że te prostowniki są ustawione na 12V i nic więcej i gdy osiągnie ten próg to sie wyłącza

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-10-21, 17:23   

Czyżby mit zajebistości ładowarki z lidla zaczął padać bez pomocy Adama Savage i Jamiego Hynemana.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-21, 17:44   

A jednak muszę zbojkotować pogląd Hans'a o ładowaniu żelowego w trybie 4, wyciąg z manual'a:

Tryb 4 „12 V“ (14,7 V / 3,8 A)
Tryb ten stosowany jest do ładowania akumulatorów
ołowiowych (kwasowych) 12 V o dużych pojemnościach
powyżej 14 Ah w niskich temperaturach lub
do ładowania kilku akumulatorów szczelnych AGM
o pojemności powyżej 14 Ah.

Co do samej ładowarki hmm przy starym aku nie miałem problemu żadnego, ale podepnę na dniach aku żelowe. Może po prostu jest tak, że ładowarki są dobre, ładne, etc, ale ich 'powtarzalność' jest mało zadowalająca, czyli można co jakiś czas trafić na bubla, to by tłumaczyło ich stosunkowo niską cenę co do możliwości. Taką czystą ekonomią zawiało :>

Huzar 

Motocykl: Suzuki VX 800
Imię: Jakub
Wysłany: 2011-10-21, 18:50   

hoks napisał/a:
do tej pory używałem starego ruskiego ładowacza, bez żadnej regulacji - podczas ładowania nim napięcie z biegiem czasu zwiększało się (od 14.5V aż do ok 16.5V po jakichś 4 godzinach ładowania), po tym okresie wyłączałem, bo to już stanowczo za duże napięcie, poza tym powoli zaczynało "syczeć" z aku.

Myślę, że właśnie tak zabiłeś swój akumulator.

ola 

Motocykl: honda cbr
Imię: Ollie
Wysłany: 2011-10-22, 20:20   

To "cudo Lidlowe" mam i ja. Zgadzam sie z Hoksem in visus nie ma sie do czego przyczepic -
prostownik jest maly, lekki i poreczny. Za tydzien przeprowadzam akcje ukladania moto do snu zimowego, to dam znac czy przypadkiem nie trafil mi sie jakis wybrakowany egzemplarz ??

hoks 

Wysłany: 2011-10-25, 13:53   

Huzar napisał/a:
hoks napisał/a:

Myślę, że właśnie tak zabiłeś swój akumulator.

tym być może też, ale....
późną wiosną "nawalił" mi regler (regulował jak chciał - od 12 do 17V) i to ten stary załatwił aku, bo aku zaczęło tracić pojemność, wymieniłem regler (na nówke - ładowanie dobre, 14.5V), naładowałem aku, ale klops - po kilku dniach nie kręci patrze do aka a tu susza.... wywiało elektrolit (znacy wcześniej, jak ten stary regler był, to pewnie wtedy już zabił aku), uzupełniłem wode, gadam z mechanikiem (obadał sprawe, zmierzył napięcia na alternatorze itp), mówi, że teraz jest ok, ale przez ten stary regler aku dostało po dupie i raczej na dłuższą mete nie będzie z niego pożytku... mówi, że może się zreanimuje (gęstość elektrolitu była niby jeszcze możliwa), więc ładując potem ruskim już mi nie zależało..

co do łądowarki - byłoby bez sensu, jakby przy 12 V się wyłączała, bo zdrowy aku realnie ma ok 13V, może niecałę 13...
a swoją drogą - o ile sie nie mylę - stan naładowania aku to wnioskuje się poprzez przepływający przez niego prąd (napięcie tu de facto nie ma zanczenia) - jak ładuje to płynie jakiś tam prąd, a jak już I=0 A to aku pełne (w sensie już nie przyjmuje....), przynajmniej na zdrowym aku i sprawnej łądowarce chyba tak powinno być, więc zakładam, że moje aku jest już zasiarczone i dupa zbita, czas na nowa baterię.
bede miał nowy multimeter to zobacze jakie wartości (prąd, napięcie) daje ten ładowacz.

zatem ja nadal nie mogę potwierdzić, że łądowarka z lidla jest zła czy dobra, bo zwyczajnie moje aku ma bujną historię życia i nie mogę mu zaufać...

brutus333 
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-10-26, 20:18   

Mam to coś podobne do tego z Lidla, jak akuś był słabiutki to wykrył że podłączyłem baterię 6 Voltową. Naładował do zakresu jaki ma dla sześciu voltów i się wyłączał. Napięcie musiałem wyrównać zwykłą robioną ładowarką, po tym zabiegu inteligentna maszyna z Lidla dopiero zajarzyła. Nie ma tam możliwości przełączania 6/12, i to jest jedyna wada.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-10-26, 20:21   

więc jest to wielka wada, bo jakbyś nie miał tego drugiego, to byś musiał kupować albo biegać i pożyczać, więc po co kupować coś, co nie jest w pełni funkcjonalne? bo jest tanie? a może dlatego, że na forum się podniecają tym wyrobem?

hoks 

Wysłany: 2011-10-26, 21:00   

brutus333 napisał/a:
(...)Nie ma tam możliwości przełączania 6/12, (...)

i właśnie m.in. dlatego nieco ostrożnie podchodziłem do kupna tego wynalazku. miałem pewne obawy, że jakoś ta "super full opcja hiper mega inteligent automatic" może czasem nie być dobrym pomysłem, jednak zwykła wajcha typu 6/12V i nawet pokrętło prądu by się przydało... no, ale zobaczymy w praktyce jak będzie.

Edisiewicz 

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wysłany: 2011-10-26, 21:08   

Ale się masturbujecie tym lidlowskim prostownikiem.... Weźcie go lepiej na akademicką do Gliwic i przebadajcie - będzie pełny obraz tego co jest tak a co nie. Jak dla mnie 70 zeta to nie majątek a ja jestem i zadowolony u mnie działa jak należy i mam całą resztę w głębokiej d... i kupiłbym go raz jeszcze tyle co powiem. A jak ktoś bardzo chce to zapraszam na : http://www.elektroda.pl/r...cd5d9be9ddcf73b

Odpowiedz do tematu