Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
AKCJA LIDL
Autor Wiadomość
TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-23, 21:37   

MI osobiście nie przypadła do gustu :P Nie neguję działania, ale (dla mnie) wygląda gorzej niżby jakaś oma zrobiła na drutach po 2 winiaczach :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-03-23, 23:01   

TNT napisał/a:
A masę znam osób, które nie rozróżniają działania benzyny ekstrakcyjnej, rozpuszczalnika nitro, rozpuszczalnika akrylowego, rozpuszczalnika uniwersalnego, nafty, ropy etc.

To że piją jak leci nie znaczy jeszcze, że nie rozróżniają.

Arkadius 

Motocykl: 954
Imię: Arek
Wysłany: 2011-03-23, 23:21   

A bo to dopiero po założeniu wygląda PRO xD

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-24, 06:23   

Hah, założeniu na CO xD
Chyba na końcówkę odbytu :P <joke> ;D

slusar_o2 

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
Wysłany: 2011-03-24, 08:08   

swistak napisał/a:
benzyna ekstrakcyjna panie nie rozwala o-ringów łańcucha ok?To jest łagodny specyfik.
To nie rozpuszczalnik jak nitro żrący ok?
Amen.

Ja tylko powtarzam to co przeczytałem, usłyszałem w kilku miejscach. Czy to prawda? Nie wiem, ale wole nie ryzykować :P

http://www.bikepics.com/members/slusar_o2/

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-03-24, 08:37   

widzę że LIDL zagościł na stałe na Naszym forum :)

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-03-28, 19:45   

TNT teraz ... :D

Kupiłem ten spray do łańcucha i zmywacz i ..od zaraz użyłem/ bo mi się po zimie łańcuch świecił/ na dokładne mycie łańcucha poszła połowa pojemnika :pomysÂł , ale mam / miałem / nowy 1,5kkm , i domyłem do fabrycznego stanu, potem smarowanie- smar Lidl- smarowanie ok, smar przeźroczysty, nie widać ilośći nakładania i miejsc gdzie było pryskane, trzeba zacząć na zakuwce :) i tam kończyć. Potem od czekałem ok pół godziny i jazda 100km ...i myślałem że znajde ten smar na sobie ... lub moto, ale został na łańcuchu ?? Pdrękości ponad autostradowe.
Nie sugerujcie sie tym opisem to tylko pierwsze 100km.
Aaa mam jedną z największych zalet tego smaru , mały pojemnik w sam raz do podróży.

Arkadius 

Wysłany: 2011-03-28, 20:16   

Ja zakupiłem czyścidło do łańcucha i politurę. Zobaczymy do czego się nada. Smar na razie użytkuję Castrola. I przyznam że troszkę chlapie. Może też się skuszę na ten smar i zrobię małe porównanie..
Tak się zastanawiam nad tym czyścidłem.. Po jaką cholerę zużywacie połowę pudła? Nie lepiej spryskać - zostawić na parę minut - wytrzeć szmatą - spryskać jeszcze raz - odczekać - wrzucić 1 i gaz. Samo wszystko zleci xD Na moto zostaną śladowe ilości jedynie felga będzie do czyszczenia ale benzyną ekstrakcyjną to 10 sekund roboty.
Przy okazji - czyszczę łańcuch raz za czas benzyną ekstrakcyjną i potwierdzam że nie wyrządza szkody oringom ;) To jest bardzo delikatny specyfik. Nie zdziwiłbym się gdyby był delikatniejszy niż ten środek z Lidla :P A przy okazji znowu tak nie pucujcie tych łańcuchów. Wielu motonitów twierdzi że łańcuch należy TYLKO smarować. Wszelkie stałe zabrudzenia przy odpowiednich obrotach same wyniesie z łańcucha.

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-03-28, 20:57   

Arkadius spróbuj zrobić dobre mycie przeciętnego /czyt. usyfionego/ łańcucha tym sprajem z lidla , zobaczysz ile zostanie.
Cytat:
Wielu motonitów twierdzi że łańcuch należy TYLKO smarować.

Po co się kąpać , można złożyć nowe majty ...nie ? :D

Na łańcuchu masz smar syf smar syf itd ... dobrze ze sobą zespolone , zależnie ile warstw i jak mocny miałeś smar, coś ci to przypomina ....np pastę polerską ?
Ostatnio zmieniony przez T_rex 2011-03-29, 09:42, w całości zmieniany 1 raz  

Arkadius 

Wysłany: 2011-03-28, 21:01   

T_rex odnoszę wrażenie że to jednak zależy od smaru. Bo wiem że niektórym zbiera się mnóstwo syfu na łańcuchu. U mnie w przypadku stosowania Castrola łańcuch staje się po prostu coraz bardziej suchy i nie ma na nim praktycznie ŻADNEGO syfu. Im mniej smaru tym bardziej się błyszczy. Profilaktycznie zawsze go trochę przepucuję ale to taka sztuka dla sztuki.. Być może w przypadku innych smarów jest inaczej nie przeczę.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-29, 00:49   

T_rex napisał/a:
TNT teraz ... :D

(...)

Aaa mam jedną z największych zalet tego smaru , mały pojemnik w sam raz do podróży.

Aha-ha ha :] Bycie frajerem to takie śmieszne? ;o Z kaleki też byś się śmiał? ;(
<joke> :D :>

No zobaczy się. Jak coś zostało w tym lidlu nieszczęsnym jeszcze ;D

Arkadius napisał/a:
Wszelkie stałe zabrudzenia przy odpowiednich obrotach same wyniesie z łańcucha.

Wprost na świeżo umytą felgę...

Arkadius napisał/a:
T_rex odnoszę wrażenie że to jednak zależy od smaru. Bo wiem że niektórym zbiera się mnóstwo syfu na łańcuchu. U mnie w przypadku stosowania Castrola łańcuch staje się po prostu coraz bardziej suchy i nie ma na nim praktycznie ŻADNEGO syfu. Im mniej smaru tym bardziej się błyszczy. Profilaktycznie zawsze go trochę przepucuję ale to taka sztuka dla sztuki.. Być może w przypadku innych smarów jest inaczej nie przeczę.

Ja obecnie używam przezroczystego Motula 'Road'. Nie zostaje na feldze, trzyma się łańcucha dobrze. W ogóle ciekawostka że jest bardzo lepki :) Castrola nie miałem więc nie wiem. W zeszłym sezonie miałem Elf'a. Totalna porażka, smar był wszędzie :/ Łańcuch ostatnio myjam nafciakiem. Ale zobaczy się ten specyfik :) Jeśli coś pozostało po dzisiejszym szturmie na Lidle :P
PS. Nafta jest bez porównania lepsza od benzyny ekstrakcyjnej jeśli chodzi o usuwanie smarów. Z własnych doświadczeń ;) . Ale dobrze jest najpierw zjechać naftą a potem ekstraktem. Nafta domyje syf, a ekstrakt odtłuści powierzchnię po nafcie. B)

Arkadius 

Wysłany: 2011-03-29, 01:00   

Ze smarami w Lidlach myślę nie będzie problemu. Sporo tego mieli a jakoś ruch średni. Wszyscy rzucili się na trampki :D Podejdę jutro do Lidla i porównam ten specyfik z Castrolem, który niestety u mnie cały zostaje na feldze.. :/

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2011-03-29, 06:46   

ja ostatnio umylem lancuch i nasmarowalem castrolem zobaczymy czy chlapie. wczesinej uzywalem motula i polecam go.

Piwowarek 
...3,14 i reszta

Motocykl: BMW R1200GS LC
Imię: Pshemas
Wysłany: 2011-03-29, 09:38   

...a ja mam wał napędowy :P , ale nawiązując do tematu, gdy miałem moto z łańcuchem to używałem smaru Bel Ray, który nie pryskał po felgach i zadupku, a dobrze smarował :)

W zeszłym roku kupiłem zmywacz do łańcucha w Lidlu i przyznam, że naprawdę dawał radę :)

Reaper 
inszallah

Motocykl: Yamamoto 600R
Imię: Przemek
Wysłany: 2011-03-30, 06:54   

To jakie Wy macie castrole ?? mój jest przezroczysty a po kilkunastu km robi się lekko szarawy na kecie i nic nie pryska :P , może za dużo tego dajecie, lub za szybko moto ruszacie ??

Odpowiedz do tematu