|
AKCJA LIDL |
| Autor |
Wiadomość |
hoks

Motocykl: GSX400E
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-10-18, 10:48
|
|
|
czy są gdzieś na tym prostowniku z boku jakieś dodatkowe przełączniki do ustawiania prądu ładowania (wiadomo - im mniejszy, tym lepiej) i napięcia akumulatora?? a może wszystko się ustawia jednym klawiszem??? wedle filmiku domniemam, że poprzez wielokrotne naciskanie jednego klawisza, ustawia się jakby różne tryby (prąd, napięcie)???
pytam, bo tak się serio zastanawiam, czy taki full-automatic to do końca dobre rozwiązanie jest... |
|
|
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-10-18, 11:03
|
|
|
hoks, akurat tego w ręce nie miałem, ale cała podobna reszta innych prostowników nie ma żadnych przełączników i sam dobiera prąd do aku a max to w tym przypadku niby 3,8A. Przyciskiem wybierasz tylko rodzaj akumulatora: 6v, 12v a gwiazdka do żeli i agm.
Za te pieniądze i przy trzech latach gwarancji warto bo np za boscha (2 lata gwarancji) lub ctek (5 lat) z takim prądem trzeba wyłożć ponad dwa razy tyle. |
_________________ srad- im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-10-18, 11:55
|
|
|
już właśnie dotarłem do info na pewnym forum odnośnie tego sprzęta (o ile to ten sam model jest), piszą m.in. coś takiego "o trybach ładowania" (nie wiem czy to jest info z instrukcji, czy ktoś może to pomierzył):
Tryb 1 „6 V“ (7,3 V / 0,8 A)
Tryb 2 „12 V“ (14,4 V / 0,8 A)
Tryb 3 „12 V“ (14,4 V / 3,6 A)
Tryb 4 „12 V“ (14,7 V / 3,8 A)
że niby te tryby można wybierać tym klawiszem "mode"
w każdym razie widzę, że wszyscy zachwalają, więc ja go biorę - cena atrakcyjna, trochę zdefiniowanych ustawień jak widać też ma.
Ja przyatakuje lidla w czwartek rano, bo z doświadczenia wiem, że takie "lidlowskie rarytaski" to lubią się rozsprzedać nawet w 30 minut od otwarcia (kiedyś podjechałem po wkrętaki precyzyjne - ochroniarz mówi, że z rana "poszły jak świeże bułeczki", to samo było w kilku innych lidlach w okolicy)
P.S. Jeśli tabelka powyżej jest odpowiednia to może mi ktoś wyjaśnić czym tak na prawdę różnią się tryb 3 i 4 (oczywiście chodzi mi o zastosowanie, bo jak widzę parametry bardzo poodbne) |
|
|
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-10-18, 12:14
|
|
|
| Tryb 3 do zwykłych a 4 do żelowych i agm (kwas w matach z włókna szklanego)- potrzebują min większego napięcia do skutecznego naładowania. Można też ładować trybem 4 zwykły aku w zimowych warunkach, pewnie dlatego oznaczony jest tą gwiazdką |
_________________ srad- im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-10-18, 14:46
|
|
|
tutaj jest nieco lepszy filmik lepiej opisujący ten pożyteczny dla nas klamot:
p.s. nie sugerujcie się ceną, bo to reklama z minionego sezonu...
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_15823.htm |
|
|
|
 |
robher

Motocykl: Honda CBR XX
Imię: Robert
|
Wysłany: 2011-10-18, 15:23
|
|
|
Powiem tak jak dla mnie to kicha ten prostownik miałem go i nie polecił bym go nikomu wiem z własnego doświadczenia .Akumulator który ledwo kręcił oczywiście samochodowy naładował sie po 20 minutach i prostownik sie wyłączał samoczynnie jak osiągnoł 12 V i tak za każdym razem.
Wnioski: prostownik ładował maksymalnym prądem,nie naładował akumulatora do jego pełnej pojemności bo jak osiągnoł minimum 12V to sie wyłączał .Brak ustawiania prądu ładowania
Moje zdanie jest takie że już nigdy nie kupie automatycznego prostownika oczywiście niech każdy robi jak chce ja tylko wyrażam moją opinie. |
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2011-10-18, 16:54
|
|
|
| robher, a pewien jesteś , że akumulator jeszcze był dobry?. Pojemność to nie napięcie które daje akumulator a czas przez jaki możę podawać odpowieni prąd a to różnica. Ten prostownik ma układ pomiarowy gdzie mierzy właśnie tą pojemność z lepszą lub gorszą dokładnościa - na pewno gorze sobie radzi z akumulatorami kwasowymi, a lepiej z żelowymi. |
|
|
|
 |
robher

Motocykl: Honda CBR XX
Imię: Robert
|
Wysłany: 2011-10-18, 18:13
|
|
|
| tak akumulator jest dobry i do teraz smiga aż miło i wiem że pojemnośc to nie napięcie a ten prostownik wyłączał sie po 20 min i pokazywał że akumulator jest naładowany i podobnie miałem jak ładowałem akumulator motocyklowy kilka minut i pokazywało ze jest naładowany tylko do 12V a akumulator w pełni naładowany pokazuje powyzej 13V |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-10-18, 20:51
|
|
|
| robher napisał/a: | | kicha ten prostownik miałem go i nie polecił bym go nikomu |
toś namieszał teraz w głowie
|
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-18, 21:47
|
|
|
Może po prostu kupiłeś wadliwy egzemplarz, ot co. Ja akumulator do GS'y ładowałem kilka ładnych godzinek (kwasowy) zanim się wyłączył i huuulał po zimie ostro. Fakt faktem samochodowego się nie tykałem jeszcze.
PS. Dobrze wiedzieć że śnieżynką się ładuje żelowy, bo w Kawie jeszcze nie ładowałem. THX Hans za wykopanie tego info |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-10-19, 07:54
|
|
|
dobra, co tu dużo gadać, towar generalnie "zachwalany", cena jak najbardziej przystępna, ja myślę, że warto.
a i jeszcze coś - jak ktoś chce to można dokładnie zerknąć w manual (nawet PL):
Manual prostownik Ultimate Speed |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2011-10-19, 22:25
|
|
|
chcesz coś dobrego to jak kupowałem nowe aku w ym sezonie to oglądałem podobną ładowarnię tyle ze cena byla 150 zł i to była najtańsza opcja w sklepie z akumulatorami i ładowarkami tylko . myślę że ten spoko pociągnie lepiej taki niż żaden |
|
|
|
 |
hoks

|
Wysłany: 2011-10-20, 08:48
|
|
|
ja już właśnie "zanabyłem tego sprzęta". coś musi być na rzeczy z nimi (w sensie pozytywnie), bo przy mnie facet ładował do wózka ze 12 sztuk (a była godz. 8.10)
i potem zobaczymy je po sklepach w cenie ~ 130 pln/szt. |
|
|
|
 |
LoLo

Motocykl: Hania XX
Imię: Sławek
|
Wysłany: 2011-10-20, 20:27
|
|
|
| Mam i ja. W Lidlu na Ludwiku w Sosnowcu widziałem jeszcze z 5 szt.- stan na godzinę 18.00 sklep otwarty do 21.00 |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-20, 20:48
|
|
|
| Również dziś zakupiłem. Około południa w Sosnowcu na Środuli było może 4-5 sztuk... jak widać, prostowniki schodzą jak ciepłe bułki.... |
|
|
|
 |
|
|