Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rejestracja motocykla bez papierow
Autor Wiadomość
jatromb 

Motocykl: FZS 600 '99
Imię: Tomasz
Wysłany: 2010-11-20, 22:44   Rejestracja motocykla bez papierow

Istnieje jakakolwiek mozliwosc rejestracji motocykla ktory nie ma dokumentow..? moze jakies mala dziura w prawie czy cokolwiek :D ?

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-11-20, 22:49   

być może, ludzie przecież resjetrują samoróby, pewnie do urzędu byś się musiał udać o nadanie numerów, do rzeczoznawcy i na nabicie wtedy i masz świeży pojazd. To w przypadku gdy np. numery zgniły, bo producent je w dziwnym miejscu nabił.

lpt 
svłowiec

Motocykl: sv1k/m620
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-11-21, 00:32   

Taki nowszy ( kilka kilkanaście lat ) i to jeszcze co papiery/numery mieć powinien, nie masz szans zarejestrować. Na ogół wtedy każdy sprzęt kradziony miałby numery zdarte/zgnite, i każdy rejestrowałby jako samoróbę.

Nie ma takiej dziury w prawie.

emil 

Wysłany: 2010-11-21, 00:36   

jak masz rame z numerami, to każdy może sprawdzić czy nie pochodzi z kradzieży, jeśli nie, nie jest zarejestrowana, to kto Ci tego nie zarejestruje jak zrekonstruujesz sprzęta a diagnosta podbije, że nadaje się do jazdy?

lpt 
svłowiec

Wysłany: 2010-11-21, 11:59   

Nie musi być kradziony, żeby nie było możliwości jego rejestracji. Diagnosta może wpisać co chce, ale i tak nie ma możliwości rejestracji sprzęta co powinien być z automatu zarejestrowany, a jest szemrany ( ze szrotu za 100-500 euro )
Nie wiadomo na kogo jest motocykl zarejestrowany, nie ma umowy kupna sprzedaży, wyrejestrowania, karty pojazdu, czegokolwiek. W teorii wnioskowanie o wyrób nowych dokumentów, w praktyce widzę że jak szukasz "dziury w prawie" to masz sprzęta co zarejestrowany być nie powinien, więc jest to w tej chwili koniec tematu.

Przecież nie będziemy dyskutować na tematy oczywiste?

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-22, 17:07   

Cytat:
Przecież nie będziemy dyskutować na tematy oczywiste?

tylko że nic nie jest takie oczywiste Ja tak chce zrobic ze sprzetem z zagranicy bez prawa rejstracji :P tylko jest ten problem że trzeba mieć pospawana rame idzie sie do urzędu oni kieruja na barania z kwitkiem wracasz spowrotem, ale ja chce tak załatwić coby mieć faktóre osobno na rame na silnik itd ze ze szrotu np rama albo ze złomu jakis numer ma ale bez papiurów i że samoróbką poskładana więc....... tylko jak zwykle wszystko zalezy od uprzejmości i rzetelności pani w okienku

lpt 
svłowiec

Wysłany: 2010-11-22, 17:21   

Raz stracone papiery z ramy ( zabrane ) są jednoznaczne z brakiem możliwości rejestracji. A tworzenie motocykla SAM ( wiesz ile kosztuje rzeczoznawca? ;) ), jest bezcelowe i nie mądre - lepiej kupić ramę legalną + sprzęt ze szrotu, chociaż jak wszyscy wiemy cena wyjdzie podobna, jak zakup sprzęta bez takich cyrków :)

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-22, 20:42   

wiesz co ale i tak mysle ze rzeczoznawca wyjdzie taniej :P ale to moje zdanie bo ten rzeczoznawca to chodzi o diagnoste który wystawia zaswiadczenie jak przy pierwszejrejstracji :P i kosztuje jak coroczny przeglad czy tam paredziesiat złoty wiecej :P Przynajmniej taka byla mowa w interpretacji pzepisów u nas w gliwicach

Jak mi znajdziesz legalna ramę do ducati monster 626 z papieram to bedziesz cudotwórcą :P

emil 

Wysłany: 2010-11-22, 21:22   

a w ogóle to po co mówić, że sie czegoś nie da zrobić, jak się da i wszyscy o tym wiedzą? dla mnie temat bez sensu.

Vanhelsing 
Hardtail

Motocykl: H-D kicker only
Imię: Tomek
Wysłany: 2010-11-22, 21:43   

Rejestracja na "SAMA" to koszt ok 1 tyś.
Rama musi być bez numerów ,nabija je diagnosta.

emil 

Wysłany: 2010-11-22, 22:04   

:D ale nieeee, nie da sie :D

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-22, 22:08   

Vanhelsing napisał/a:
Rama musi być bez numerów ,nabija je diagnosta.

hehe łatwo powiedzieć to jak mam ściagnąc numery pół biedy jak sa na blaszce przynitowane :P a tak to co mam sam pospawac odpowiedznik ??

Vanhelsing 
Hardtail

Motocykl: H-D kicker only
Imię: Tomek
Wysłany: 2010-11-22, 22:15   

Mój motocykl jest zarejestrowany na sama jak chcesz to mogę ci podesłać dokumentację jak to wygląda.
Oczywiscie nie dzis

lpt 
svłowiec

Wysłany: 2010-11-26, 17:13   

Z tego co mi wiadomo, nie można tego zrobić ( nabić nowe numery jeśli stare są stargane ). A z tego co pamiętam, to Vanhelsing masz sprzęta co jest absolutnie SAMem (chyba że mnie dready mylą ;) ) , a nie monsterem z przeoranymi numerami ?

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 15:49   

Najprostszym sposobem zdaje mi się kupienie ramy z papierami :)

Odpowiedz do tematu