|
Filtr powietrza |
| Autor |
Wiadomość |
brutus333
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-02-15, 22:09 Filtr powietrza
|
|
|
| Dzisiaj poległem przy wymianie filtra powietrza w moim XX-ie. Za pana nie wiem jak zdjąć zbiornik paliwa. Nie chcę szarpać żeby nie urwać jakiegoś przewodu. Zdjąłem siedzenie, odkręciłem dwie śruby mocujące bak. Da się go podnieść od strony tylnej motocykla, ale nie chce wyjść z przodu, tzn. przy główce ramy. Proszę o jakąś poradę bo krew mnie chce zalać żeby tak potrzebną rzecz w taki sposób skomplikować. |
_________________ Bóg, Honor, Motocykl. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-02-15, 22:20
|
|
|
No fajnie by było jakbyś też odkręcił śruby z przodu bo zapewne tam są. Czy mam Ci opisać proces odkręcania śruby łącznie z nakładaniem klucza na łeb śruby?
To pytanie dołącz do listy grzechów ciężkich przy następnej spowiedzi. |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-15, 22:23
|
|
|
| Się okazuje że z przodu nie ma śrub, przynajmniej ja ich nie widziałem. Może Opiszesz gdzie ich szukać? |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-02-15, 22:34
|
|
|
| Pod wypełnienia zaglądałeś ? |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-15, 22:44
|
|
|
| Umówiłem się z mechanikiem, sorki za taki temat ale to jest nie do pomyślenia żeby tak komplikować rzeczy które robi się niekiedy kilka razy w roku. Klocki, olej, filtr, płyn w chłodnicy wymieniłem, filtr powietrza mnie rozpierdzielił. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-16, 03:21
|
|
|
A może spróbujesz hmmm WYSUNĄĆ bak do tyłu?
Ja mam tak w GS 500 - dwie śruby po bokach, a potem bak trzeba wysunąć (mocno szarpiąc, lub małymi ruchami prawicowo-lewicowymi powoli ciągnąć do tyłu) bo ten osadzony jest na solidnym kawałku gumy przy ramie. |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-16, 09:42
|
|
|
Tak też pisze w serwisówce. Piszą o jakichś gumach w przedniej części, nic nie ma o śrubach. Tak jak pisałem, odkręciłem dwie śruby z tyłu i zbiornik zaczął luźno gonić, można nim wywijać na boki, unieść tył, ale przód nie chce puścić. Próbowałem ciągnąć do tyłu, ale też kiszka. Spoko, przecież nawet w serwisie wymiana filtra nie powinna mnie zrujnować finansowo. Umówiłem się już z mechanikiem, jak znajdzie czas to podjedzie.
[ Dodano: 2011-02-16, 12:11 ]
Problem rozwiązany. Tak dla potomnych: Odkręca się dwie śruby umieszczone pod siedzeniem, unosi lekko do góry tył zbiornika i ruchami wachadłowymi wysuwa się przednie mocowanie które jest wykonane w postaci gum wchodzących w szczelinę ramy. Założyłem filtr K&N, nie ze względu na przyrost mocy, ale z uwagi na oszczędności. Papierowy kosztuje 100 zł, a K&N 200. Po drugiej wymianie koszty się zwracają. Dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi, i jeszcze raz przepraszam za tak błachy temat ale strasznie mnie to zirytowało. Szerokości i do zobaczyska na trasie |
|
|
|
 |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2011-02-16, 12:57
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | No fajnie by było jakbyś też odkręcił śruby z przodu bo zapewne tam są. Czy mam Ci opisać proces odkręcania śruby łącznie z nakładaniem klucza na łeb śruby?
To pytanie dołącz do listy grzechów ciężkich przy następnej spowiedzi. |
nie wiesz? to sie nie wymadrzaj.
ekspert sie znalazl.
Do autora tematu: polecam sciągnięcie service manuala oraz instrukcji oblugi iksa mozesz tez zerknąć na www.cbr-xx.pl Jedynym problemem przy sciaganiu baku jest kilka węzyków paliwa i odpowietrzenia. |
|
|
|
 |
robher

Motocykl: Honda CBR XX
Imię: Robert
|
Wysłany: 2011-02-16, 13:03
|
|
|
| niema z przodu żadnych śrub poprostu odkręć te z tyłu lekko unieść bak i ciągnij do tyłu ,tylko jak uniesiesz bak odłącz przewody paliwone i po kłopocie |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-16, 13:10
|
|
|
| Z przewodami jest problem bo są to przewody wysokiego ciśnienia z zakutymi końcówkami i przykręcane tak do pompy jak i do listwy wtrysków na śruby (podobnie jak w hamulcach) Nie chciałem tego ruszać bo jest to szczelne. Ale filtr wymieniony, tak że po kłopocie. |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-16, 13:47
|
|
|
Panowie, serwisówkę mam. Nawet zassałem ją z linku podanego na tym forum. Ale od dawna wiadomo że to co pisza i pokazują na zdjęciach nieraz odbiega od tego co jest. A wiedza jest wśród ludzi |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-02-16, 14:41
|
|
|
| Są rzeczy proste które sprawiają dużo problemów. Jak miałem pierwszy motocykl, GSX-R 750 to nawet tłumika sobie nie dokręciłem bo się bałem że coś popsuję, później doszedłem do tego że sam sobie silnik wyremontowałem. A odnośnie postów, to forum żyje dzięki aktywności, a najwięcej temtów jest typu "jak wlać paliwo" czy "co na pierwsze moto". Przeprosiłem za głupkowaty temat, ale mnie cholernie zgrzał ten problem. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-02-16, 17:25
|
|
|
| brutus333 napisał/a: |
[ Dodano: 2011-02-16, 12:11 ]
unosi lekko do góry tył zbiornika i ruchami wachadłowymi wysuwa się przednie mocowanie które jest wykonane w postaci gum wchodzących w szczelinę ramy. |
a nie mówiłem? |
|
|
|
 |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2011-04-30, 15:11
|
|
|
| odświerze temat: zakładajać sportowy filt powietrza k&N do motocykla na gaznikach nalezy wyregulowac gaźniki? |
_________________ Lepiej na HONDZIE niż na wielbłądzie, bo wielbłąd turysta nie lata 300-sta. |
|
|
|
 |
bart_b

Motocykl: zajebisty pomarańczowy
Imię: bart
|
Wysłany: 2011-05-15, 15:46
|
|
|
| thrillco napisał/a: | | odświerze temat: zakładajać sportowy filt powietrza k&N do motocykla na gaznikach nalezy wyregulowac gaźniki? |
tak, bo jest luzniejszy przepływ powietrza |
_________________ mOtOcZeWa.pL |
|
|
|
 |
|
|