Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mario Moto
Autor Wiadomość
nikt ważny 

Motocykl: srebrny
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-06-07, 20:51   Mario Moto

Kiedyś na starym forum już o tym pisałem ale nie myślałem, że wyniknie taki syf po czasie.
Wydawało by się że sprawa zamknięta...
Po kolei.
Kiedyś bardzo spodobały mi się wyroby firmy Mario Moto z Rybnika. Wpadłem, obejrzałem i zamówiłem pełen tuning mojego siedzenia do VTRy. Wymiana gąbek, profilowanie, dwa rodzaje materiału, wyszywany napis. Troszkę kosztowało. No ale czego sie nie robi dla swojej maszyny. Wszystko było ok.
Niestety po sezonie zauważyłem że materiał się przetarł w wielu miejscach na styku z bakiem. Każdemu sie zdarza wiec nie robię awantury.Kontakt mailowy z gościem. Wysłałem foty. Stwierdził, że to nie jego wina a mojego siedzenia lub motocykla które jest uszkodzone. Krew mnie wtedy zalała. Nie dałem sobie weprzeć bzdur bo fabryczne siedzenie miało 8 lat i nic się nie działo. Nastąpiła przepychanka mailowa i gość przyjął siedzenie do reklamacji.
Przy odbiorze to już była batalia. Wielokrotnie miał wysłać bo niby gotowe a nie wysyłał. W końcu biorę urlop i umawiam się na odbiór osobisty. Niby nie ma problemu. Rano jeszcze raz przed przyjazdem dzwonię aby się upewnić i daremno nie jechać. Oczywiście może pan przyjechać po siedzenie. Najpierw autobus,pózniej pociag bo auta brak.Jadę i... całuje klamkę. Zamknięte. Telefon wyłączony.
Włącza telefon dopiero póżnym wieczorem. Piszę maila. Odpisuje że coś mu wyskoczyło. Moje wkur... juz sięga granic... przecież mogł zadzwonić czy choćby wysłać smsa. Szczyt hamstwa. Aby mnie dobić oświadcza że skradziono mu telefon wiec kontakt tylko mailowy. Jako rekompensatę obiecuje wysłać na drugi dzień kurierem na swój koszt. Czekam. Kurier nie przyjeżdza. Podobno telefon skradziony lecz z ciekawości dzwonię. Odbiera. Wiec znów kłamstwo. Oświadcza że paczkę wysłał... pocztą.
No wiec dobra czekam dalej. Po 5 dniach siedzenia nadal nie ma. Pisze maila a on odpisuje że pomyłkowo wysłał je komuś innemu bo niby ja nie podałem adresu. Wychodzę już dosłownie z siebie. Adres podawałem przecież w mailu oraz telefonicznie drugi raz.
W końcu siedzenie dostaje. Myślałem że zapomnę już o tej firmie ale niestety po dwóch sezonach ( tylko 11 tys km) od powrotu siedzenia z reklamacji za każdym razem gdy patrze na moto to mnie krew zalewa. Siedzenie się rozwala. Oczywiście w innych miejscach nie mających styku z motocyklem. Nie widzę sensu kontaktować się z tym gościem. Chyba trzeba będzie szukać czegoś na Allegro bo z każdym dniem jest coraz gorzej.
Poniżej aktualne zdjęcie.

[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

Kapitan Bomba 

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
Wysłany: 2011-06-07, 21:02   

A tyle osób się jara tymi siedzeniami ;)

Brojler 

Motocykl: Honda
Imię: Michał
Wysłany: 2011-10-20, 10:01   

Też nie rozumiem po co przerabiać kanapę. Oryginalne jest takie schludne, a po przeróbce buły jakieś i napisy http://www.mariomoto.pl/p...e=31&category=0

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-10-20, 11:33   

Ja przerabiałem u nich, ale jeszcze nie przejechałem tylu km.
Jakieś dziwne zniekształcenia się robią, ale z tym pojadę na wiosnę do nich.

Mimo wszystko i tak jest to niska cena za przeróbkę w porównaniu do słynnych amerykańskich siedzeń czy też zakupu nowego oryginału.
Profil Facebook

nikt ważny 

Motocykl: srebrny
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-10-20, 20:58   

Piecol napisał/a:
Ja przerabiałem u nich, ale jeszcze nie przejechałem tylu km.
Jakieś dziwne zniekształcenia się robią, ale z tym pojadę na wiosnę do nich.

Mimo wszystko i tak jest to niska cena za przeróbkę w porównaniu do słynnych amerykańskich siedzeń czy też zakupu nowego oryginału.

Piszesz że niska cena w porównaniu do zakupu nowego oryginału. Chyba nie bardzo argument na miejscu ponieważ oryginalne siedzenie posiadałem i to w niezłym stanie a zostało bezpowrotnie przerobione przez ta firmę.
Co do amerykańskich siedzeń i cen. Może i są droższe ale przypuszczam że zdecydowanie lepiej wykonane i nie rozsypują się po roku czy dwóch. Przypuszczam tez, że podejście do klienta jest inne niż w przypadku tej firmy czyli kłamstwa i chamstwo.

Może nie wszyscy rozumieją co chciałem przekazać. Nie twierdzę, że każde siedzenie zrobione przez tą firmę się rozsypie. Może jest to jakiś tam odsetek ich prac może to ja mam pecha. Pisząc post chciałem przedstawić tez podejście do klienta czyli to z czym się ja spotkałem tzn. chamstwo i kłamstwa.

Siedzenie od strony wewnętrznej tj. obicie (skóra) mocowane jest za pomocą czegoś w rodzaju zszywek. Nie wiem jak się fachowo nazywa taki przyżąd bo nie jest to mój zawód. W moim przypadku tam gdzie siedzenie się roztarguje wyczuwam jakies ostre elementy (zszywki) które są chyba powodem uszkodzeń czyli ewidentna fuszera w przypadku mojego siedzenia. TYLE

Piecol 

Wysłany: 2011-10-20, 23:04   

Się nie denerwuj tylko żądaj zwrotu pieniędzy, albo niech robi do skutku, aż będziesz zadowolony.
Jak nie będzie chciał współpracować możesz śmiało zgłosić się do Urzędu Skarbowego, bo wątpię, że dostałeś paragon, który mógłby być podstawą reklamacji i ewentualnego roszczenia przez rzecznika praw konsumenta :D

Pisz na wszystkie fora. Światek moto w PL jest malutki.
Profil Facebook

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Wysłany: 2011-10-20, 23:06   

nikt ważny napisał/a:
Nie wiem jak się fachowo nazywa taki przyżąd

taker :)
Profil Facebook

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2011-10-20, 23:57   

nikt ważny napisał/a:

Siedzenie od strony wewnętrznej tj. obicie (skóra) mocowane jest za pomocą czegoś w rodzaju zszywek. Nie wiem jak się fachowo nazywa taki przyżąd bo nie jest to mój zawód. W moim przypadku tam gdzie siedzenie się roztarguje wyczuwam jakies ostre elementy (zszywki) które są chyba powodem uszkodzeń czyli ewidentna fuszera w przypadku mojego siedzenia. TYLE

dziwisz się, jak skóra jest mocowana zszywkami to prędzej czy później po naciąganiu będzie pękała, w dodatku słabej jakości skóra. Dlatego też pewnie niska cena

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-10-21, 00:58   

Mądraliński wszędzie w przemyśle (czy to siedzenia czy to meble) skóra jest mocowana takimi zszywkami a zszywki na pewno nie było w miejscu pęknięcia pokazanym na foto. Problem nie leży w zszywkach tylko w hujni tzn w skórze tzn w hujni. Prawdopodobnym jest, że ta skóra mogła w ogóle nie leżeć obok skóry.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2011-10-21, 09:27   

ale to nie przemysł meblowy i w tym przypadku skóra zazwyczaj mocowana jest nitami, a sama skóra swoją drogą.

Brojler 

Motocykl: Honda
Wysłany: 2011-10-21, 09:55   

To na zdjęciu to nie skóra.

Lawka 

Motocykl: V-Strom 650A K8
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-10-21, 10:00   

kurde a chcialem u nich zrobic moje siedzenie, bo sie przetarlo przy baku :(
Chyba jednak poszukam czegos uzywanego na alledrogo.
Chyba ze znacie inna dobra firme....

Pozdro

Piecol 

Wysłany: 2011-10-21, 10:38   

Lawka: podjedz se do Mario Moto i zobacz na żywo zrobione kanapy.
I myślę, że ten przypadek jest odosobniony, choć historia o skradzionym telefonie i osraniu klienta to lekka przesada ze strony MM.

We Wrocku koleś robi też. Gdzieś na googlach wyszperałem, ale niestety jak dla mnie styl ma bardzo słaby.
Profil Facebook

Lawka 

Motocykl: V-Strom 650A K8
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-10-21, 11:47   

Piecol napisał/a:
Lawka: podjedz se do Mario Moto i zobacz na żywo zrobione kanapy.
I myślę, że ten przypadek jest odosobniony, choć historia o skradzionym telefonie i osraniu klienta to lekka przesada ze strony MM.

We Wrocku koleś robi też. Gdzieś na googlach wyszperałem, ale niestety jak dla mnie styl ma bardzo słaby.

Chyba masz racje, moze to jedna wpadka na 1000. Przejade sie tam i faktycznie zobacze jak to wyglada. Bo nie usmiecha mi sie wydac 400zl i po roku znowu miec problem.

Moze sie jeszcze wypowie ktos kto uzytkuje siedzenie z MM w swoim moto dluzej ??

Pozdro
Profil Facebook

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-10-21, 15:20   

Daro ZX napisał/a:
ale to nie przemysł meblowy i w tym przypadku skóra zazwyczaj mocowana jest nitami, a sama skóra swoją drogą.

Miałem kilka moto i wszędzie było na zszywkach. Podejrzewam, że jakby to była skóra to by wytrzymało a to pewnie była skóra tyle, że ekologiczna czytaj derma.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Odpowiedz do tematu