Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawko na motocykl za 599zł !!!
Autor Wiadomość
tazzman 

Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wysłany: 2011-07-07, 15:44   

Grup to aktualnie najlepsza formy reklamy dla firm zajmujących się usługami i gastronomią.
Przecież w gastrononomii jest przebitka od 300-1000% i opłaca się zejśc z ceny o 50%.
Podobnie w usługach.. gość pewnie ściągnie kilku klientów przez groupon i wyjdzie na 0 zł, a może dzięki temu rozreklamuje swoją szkołę.

Inna sprawa, to faktycznie są szkoły, które uczą jak zdać egzamin, zamiast uczyć jak jeździć.

Jednym z bardzo dobrych przykładów jest np OSK z Chojnowa

http://www.motoautostrada...zam%C3%B3wienie

Pan nie wie czym różni się motocykl od motoru, a daje super porady :)

[ Dodano: 2011-07-07, 15:51 ]
[quote="ArturS"]
Kuba_Rozpruwacz napisał/a:

mnie egzamin z jazdy oblały 2 osoby, obie na placyku. Jedną z nich był delikwent, który przyjechał "litrem" (nie pamiętam co to dokładnie było) i naturalnie dawał wszystkim wskazówki co i jak mają robić, bo przecież on się zna, bo jeździ od dawna. Jak przyszła jego kolej to pierwszy błąd zrobił przy ruszaniu (każdemu może się zdarzyć), a później ni w cholerę nie potrafił zaliczyć ósemki ;o Pomijam już, że egzaminator miał najwyraźniej bardzo dobry dzień i próbował wszystkich przepuścić - machnął ręką na jego próby sprawdzenia motocykla przed rozpoczęciem jazdy.

bo egzamin nie sprawdza umiejętności jazdy, tylko idiotycznych rzeczy, które trzeba wkuć na pamięć:
1. odwracanie głowy przed każdym ruszeniem (bez tego sie obleje)
2. sprawdzanie oleju w motocyklu - a raczej schylenie się w kierunku wziernika (a co jak jesy bagnet?)
3. sprawdzanie naciągu łańcucha - a raczej schylenie się w kierunku napędu (a co jak jest kardan)
4. sprawdzenie kierunkowskazów - to sprawdza przed każdą jazdą?
5. hamowanie awaryjne na egzaminie to śmiech na sali
6. jazda wyznaczoną trasą (którą wkuwa się na pamięć) to też abstrakcja
itp itd.

Tego egzaminu nawet Rossi by nie zdał, gdyby mu instruktor nie powiedział o rzeczach, które należy robić tylko i wyłącznie po to aby zdać egzamin.

[ Dodano: 2011-07-07, 15:54 ]
OCC Senior napisał/a:
ArturS napisał/a:
pierwszy błąd zrobił przy ruszaniu

tez u Yogiego na imprezie promocyjnej ruszalem czyms co mialo 250ccm i tez mi to zgaslo. to wynika z braku mocy tego motocykla i przyzwyczajenia do wiekszej mocy we wlasnym. jakbym ruszyl swoim motocyklem majac 4.5 tys obrotow to by mnie nakryl. a dla tej hondy 250ccm byla to podstawa do ruszenia.
tak samo jazda powszechnie uzywanymi przez nas motocyklami po egzaminacyjnej osemce jest prawie niewykonalna. a na tej 250ccm jest na to sposob.

zasada jest prosta.. jak sprzęgło zaczyna zwalniać, to zaczyna się ruszać - nieważne przy jakich obrotach.a co do ósemki egzaminacyjnej... to nie da się jej wykonać tylko i wyłącznie dużumi i ciężkimi chopperami .. każdym innym motocyklem da się to zrobić..

Do sprzedania z KTM 2007 SXF250 silnik, wahacz, półka, elektryka i trochę innych gratów.

c64club 
MacGyver

Motocykl: Banda małolitrażówek
Imię: Igor
Wysłany: 2011-07-07, 16:02   

martinirose78 napisał/a:
Brosik napisał/a:
to ja tez chce, kiedys robilismy to vulkanem 1600 i problemu nie było

Taaaaak??? Hmmm.....
;)

Na rozpoczęciu sezonu w Wordzie (kiedy "się popsuła o płot" policyjna Yamaha) goście robili ósemkę Valkiryami i wyszło.

tazzman napisał/a:

bo egzamin nie sprawdza umiejętności jazdy, tylko idiotycznych rzeczy, które trzeba wkuć na pamięć:
[...]
4. sprawdzenie kierunkowskazów - to sprawdza przed każdą jazdą?

TAK. Zawsze. We własnym interesie. Jak z resztą wszystkie światła. Oświetlenie jest bowiem zazwyczaj zrealizowane na żarówkach, które składają sie z cienkiego włókienka i są żródłem światła wysoce niepasujacym do tak drgającej konstrukcji jak motocykl. Poza tym żarówka często rozpalana potrafi mieć wyjątkowo krótki żywot.
Cytat:

5. hamowanie awaryjne na egzaminie to śmiech na sali
6. jazda wyznaczoną trasą (którą wkuwa się na pamięć) to też abstrakcja
itp itd.
Tego egzaminu nawet Rossi by nie zdał, gdyby mu instruktor nie powiedział o rzeczach, które należy robić tylko i wyłącznie po to aby zdać egzamin.

"Awaryjne" ze względu na deszcz przebiegało u mnie na egzaminie przy może 25 na godzinę. Śmiech na placu. Straszne jest to, że większości osób się ono nie udaje bez zapiszczenia oponą, lekkiej utraty równowagi czy innych "zgrzytów" nie powodujących oblania acz wykazujących kompletną nieumiejętność używania klamek.
Ostatnio zmieniony przez c64club 2011-07-11, 09:37, w całości zmieniany 1 raz  

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-07-07, 16:11   

tazzman napisał/a:
3. sprawdzanie naciągu łańcucha - a raczej schylenie się w kierunku napędu (a co jak jest kardan)

Wtedy nie cza się schylać.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

tazzman 

Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wysłany: 2011-07-07, 16:40   

[quote="prezesartur"]
tazzman napisał/a:
Wtedy nie cza się schylać.

to powiedz na egzaminie, że nie sprawdzisz, bo:
1. kupisz motocykl z wałem kardana
2. nawet jakbyś miał łańcuch, to nie będziesz go naciągać, bo nie umiesz i od tego jest mechanik.. Ciekawe że każą sprawdzić naciąg łańcucha na "oko" ale już nie pokażą jak sprawdzić czy faktycznie jest naciągnięty i w razie w.. jak go naciągnąć.

Tak informacyjnie:
podobno będzie składany projekt w sejmie napisany przez polityków motocyklistów, aby egzaminy na prawko sprawdzały umiejętności jazdy, a nie debilne odruchy :)

Do sprzedania z KTM 2007 SXF250 silnik, wahacz, półka, elektryka i trochę innych gratów.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-07-07, 16:48   

tazzman napisał/a:
to powiedz na egzaminie, że nie sprawdzisz, bo:
1. kupisz motocykl z wałem kardana
2. nawet jakbyś miał łańcuch, to nie będziesz go naciągać, bo nie umiesz i od tego jest mechanik.. Ciekawe że każą sprawdzić naciąg łańcucha na "oko" ale już nie pokażą jak sprawdzić czy faktycznie jest naciągnięty i w razie w.. jak go naciągnąć.

Tak informacyjnie:
podobno będzie składany projekt w sejmie napisany przez polityków motocyklistów, aby egzaminy na prawko sprawdzały umiejętności jazdy, a nie debilne odruchy :)

No ale na egzaminie jest łańcuch nie kardan więc sprawdzę.
W sumie to na egzaminie nie sprawdzałem łańcucha powiedziałem: "tam niby jeszcze powinno się łańcuch sprawdzić" i chciałem w zębatkę nogą szturchnąć ale nawet jej nie dotknąłem i powiedziałem, że jest ok. Tak więc nie zgodzę się, że egzamin ma na celu sprawdzenie umiejętności schylania się.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2011-07-13, 22:24   

Co by nie zakładać nowego tematu
http://biznes.onet.pl/nab...12,1,news-detal

Odpowiedz do tematu