Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: OCC Senior
2010-08-12, 20:20
Gliwice - Rondo Bojkowskie - 12 sierpnia 2010
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-08-12, 21:16   

Ar2rM napisał/a:
bez swiadomego przeciwskretu nie da sie kontrolowac motocykla w przechyle.

GĂłwno prawda. NauczyÂłem siĂŞ jako tako wchodziĂŚ w zakrĂŞty zanim usÂłyszaÂłem, Âże coÂś takiego w ogĂłle istnieje. W ogĂłle kto to kiedyÂś sÂłyszaÂł o jakimÂś przeciwskrĂŞcie a ludzie jakoÂś jeÂździli.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-12, 21:18   

prezesartur napisał/a:
Ar2rM napisał/a:
bez swiadomego przeciwskretu nie da sie kontrolowac motocykla w przechyle.

GĂłwno prawda. NauczyÂłem siĂŞ jako tako wchodziĂŚ w zakrĂŞty zanim usÂłyszaÂłem, Âże coÂś takiego w ogĂłle istnieje. W ogĂłle kto to kiedyÂś sÂłyszaÂł o jakimÂś przeciwskrĂŞcie a ludzie jakoÂś jeÂździli.

no dokÂładnie. na motocyklu siedziaÂłem pierwszy raz 25 lat temu a o przeciwskrĂŞcie przeczytaÂłem 2 lata temu

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-08-12, 21:18   

prezes. dlatego napisalem SWIADOMEGO. nauczyles sie skrecac bez przeciwskretu (w twoim mniemaniu) ale nieswiadomie go stosowales.

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 21:20   

Na ja te¿ coœ ko³o 1,5 roku temu us³ysza³em o czymœ takim a z rok temu pierwszy raz œwiadomie tego u¿y³em w sumie jako swoist¹ ciekawostkê. Wszystko robi³o siê instynktownie i nie by³y mi potrzebne fachowe nazwy regu³ki i œwiadomoœÌ wystêpowania danych zjawisk.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-08-12, 21:20   

nie da sie skrêciÌ jad¹cym motocyklem bez zastosowania przeciwskrêtu :D stosujesz go nawet nie wiedz¹c o tym ;) jad¹ce moto z zalo¿enia jedzie prosto (zygzakiem bo zygzakiem), ale ¿eby je zmusiÌ do skrêtu, trzeba mu nadaÌ pocz¹tkowy tor - w³aœnie kontr¹, dopiero po przechyleniu kierownica skrêca do zakrêtu, ale wci¹¿ j¹ kontrujesz. Kwestia zmienia siê przy doci¹¿onej dupie i g³êbokim z³o¿eniu, mo¿na odczuÌ koniec dzia³ania przeciwskrêtu i normalny skrêt z gazem, aby moto lepiej sie trzyma³o.

proponuje Kubie rozbebeszajÂącemu flaki sprawdzenie rĂłwnieÂż ciÂśnienia w koÂłach - moto lubi siĂŞ waliĂŚ w zakrĂŞtach, gdy z przodu jest mniej niÂż podaje producent - 0,5 Bar roznicy to juz BARDZO DUZO, ubytki z tyÂłu nie sÂą tak odczuwalne.

moÂżesz jechaĂŚ na plac poĂŚwiczyĂŚ Ăłsemki :) przydaje sie.

j.w. nie lubie jak kilka postĂłw naraz wpada

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 21:22   

Nie da siĂŞ skrĂŞcaĂŚ bez przeciwskrĂŞtu tyle tylko, Âże nie wiedziaÂłem, Âże ma on miejsce i wcale mi to nie przeszkadzaÂło.

[ Dodano: 2010-08-12, 22:22 ]
No kur... znowu to samo. Ten wÂątek jakiÂś taki pechowy

emil 

Wysłany: 2010-08-12, 21:23   

sie rozumie ;)

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-12, 21:23   

Ar2rM napisał/a:
prezes. dlatego napisalem SWIADOMEGO. nauczyles sie skrecac bez przeciwskretu (w twoim mniemaniu) ale nieswiadomie go stosowales.

Artur. zaraz zaczniemy pierd..lic o przeciwskrĂŞcie i zrobi siĂŞ OT, chyba Âże o to chodzi. ale jak juz gadamy - to co napisaÂłeÂś to bzdura. bo niby jak kiedyÂś udawaÂło mi siĂŞ kontrolowaĂŚ motocykl w przechyle skoro o przeciwskrĂŞcie przeczytaÂłem 2 lata temu? znaczy skrĂŞcaÂłem i jechaÂłem po rondzie ale nieÂświadomie? wiem, zaraz powiesz Âże stosowaÂłem przeciwskrĂŞt, ale zastanĂłw siĂŞ nad tym ÂŚWIADOMIE. dla mnie to co napisaÂłeÂś to idiotyzm

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 21:24   

To tak jakby napisaÌ o ró¿nicy w oddychaniu i œwiadomym oddychaniu.

Czy teraz oddycha wam siĂŞ lepiej?

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-08-12, 21:25   

odnosnie cisnienia i "walenia" sie to zobacz tez czy nie masz kwadratowej opony.
ja na oryginalnych batlaxach zrobilem ok 20 tys km. poniewaz nie mieszkam w gorach wiec glownie jezdze po prostych. to powoduje ze srodek opony sie bardziej zuzywa i opona robi sie "kwadratowa". kwadratowa opona powoduje ze do pewnego momentu moto idzie ladnie w zakrecie a potem zaczyna isc samo (gdy przejdzie granice rantu).

jak zmienilem opony na nowe to przy pierwszym skrecie myslalem ze sie obale. chcialem skrecic jak zwykle ( z sila jaka przykladalem do kwadratowych opon) a moto zaczelo klasc sie bardziej niz myslalem.

zenoo: nie wiem jak skrecales ale sadze ze skrecales tak jak wiekszosc "zielonych" czyli wychylajac sie w strone zakretu. tak tez da sie skrecac ale raz ze bardzo wolno a dwa kontrola przechylu jest duzo nizsza.
Ostatnio zmieniony przez OCC Senior 2010-08-12, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Wysłany: 2010-08-12, 21:26   

Zenoo Âświadomie to znaczy pewnie, Âże nie znaleÂś tego okreÂślenia, ale kaÂżdy kto wsiada to czuje kiedy moto chce skrĂŞcaĂŚ i co naleÂży zrobiĂŚ, Âżeby skrĂŞcaÂło. KiedyÂś po prostu nie byÂło to tak nazwane.

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 21:27   

To jest piêkne w forach ch³opak jecha³ ze 30 km/k a motocykl z³o¿y³ jak dla 130 km/h wiêc wypier... a teraz milion powodów siê wyszukuje dlaczego wypier... Po prostu Wypier... bo chcia³ opony zamkn¹Ì stoj¹c ot co.

[ Dodano: 2010-08-12, 22:31 ]
Ar2rM napisa³eœ kolejn¹ bzdurê to zawodnicy na torach jak wisz¹ obok motocykla to znaczy, ¿e co ¿e oni nie maj¹ pojêcia jak powinno siê skrêcaÌ? Ja stosuje t¹ technikê i przyznam, ¿e jest dla mnie pewniejsza ni¿ œwiadomy przeciwskrêt i trzymanie siê kurczowo dup¹ siedzenia i nie przeszkadza mi to ¿e podczas skrêcania moto jedzie a ja wiszê obok? Zw³aszcza, ¿e je¿d¿ê na ciê¿kim klocu a tak¹ technik¹ gdzie wisisz z boku i przenosisz cia³o do przodu (wisisz trochê z boku baku) doci¹¿asz przód co poprawia trzymanie siê motocykla przednim ko³em asfaltu.

UsÂłyszaÂłem kiedyÂś, Âże tak jest dobrze i rzeczywiÂście tak jest dobrze paradoksalnie pewniej czuje siĂŞ w zakrĂŞcie wiszÂąc obok moto niÂż na nim siedzÂąc.
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-08-12, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-12, 21:33   

prezesartur napisał/a:
To jest piĂŞkne w forach ......

ale pogadaĂŚ moÂżna

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 21:36   

Pora by ktoÂś to w koĂącu powiedziaÂł : przeciwskrĂŞt jest przereklamowany :D

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-08-12, 21:36   

prezesartur napisał/a:
Ar2rM napisaÂłeÂś kolejnÂą bzdurĂŞ to zawodnicy na torach jak wiszÂą obok motocykla to znaczy, Âże co Âże oni nie majÂą pojĂŞcia jak powinno siĂŞ skrĂŞcaĂŚ?

to ze wiszisz (zawodniczy wisza) z boku nie zmienia faktu ze kontrolujesz przechyl dzieki swiadomemu przeciwskretowi. czemu wisisza? aby zmienic srodek ciezkosci zestawu (jezdziec + moto) tak aby przesunac go w strone srodka zakretu.
Ostatnio zmieniony przez OCC Senior 2010-08-12, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu