Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A4 i inne autostrady
Autor Wiadomość
sprytny78 

Motocykl: VTX1300
Imię: Zbyś
Wysłany: 2011-01-27, 00:11   nóz w kieszeni

...widzę,że minister Grabarczyk ma się za nietykalnego i chyba nawet całkiem prawidłowo...Co by było gdyby takie rzeczy działy sie za PISu???????Ojej, ;o strach pomyślec..
Tusk nam gadał że priorytetem jest otwarcie ilus tam kilometrów autostrad i wszyscy mu przyklasnęli bo się podoba sama myśl i do tego fajnie brzmi.
I co teraz???
Najgorsze jest to,że nie ma zbytnio alternatywy dla POwców.. ;/ ;/
Zrobią z nami co zechcą,jak im konsorcjum autostradowe postawi warunek że maja być bramki w środku Gliwic na ul.Zwycięstwa i Katowic na ul.Mariackiej po 40 zł to zrobią.Ciemny lud to kupi... :P ;/ ;/ :D a telewizja zrobi swoje...

Jak ja kocham ten kraj...

giemul 

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
Wysłany: 2011-01-27, 12:36   

ja już olałem te ich autostrady , bo fakt jest taki że to będzie luksus w Polsce i tego nic już raczej nie zmieni . To będzie kurew*ka drożyzna i tyle . Mi już się przestało w życiu spieszyć i będę swój zad woził zadupiami , niech sobie wsadzą te wszystkie autostrady w dupala !

Jo to mom w żici jusz wszysko , DWA RAZY !! Ale tak richtichofenfest !!

Pajdor 

Motocykl: Fazer 600
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2011-01-28, 07:17   

giemul napisał/a:
ja już olałem te ich autostrady , bo fakt jest taki że to będzie luksus w Polsce i tego nic już raczej nie zmieni . To będzie kurew*ka drożyzna i tyle . Mi już się przestało w życiu spieszyć i będę swój zad woził zadupiami , niech sobie wsadzą te wszystkie autostrady w dupala !

Zazdroszcze ci giemul takiego podejścia ale ja niestety chętnie bym pojeździł autostradami, chętnie bym był gdzieś szybciej, korki, zadupia i wsie jakby mi sie udało ominąć też byłoby romantycznie.

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2011-01-28, 08:11   

giemul niby tak - ale wszystko zalezy od "punktu siedzenia". jezeli ktos ma prace "za biurkiem" w katowicach a miesza w rybniku to ma dwie drogi:

- dotychczasowa ktora w szczycie moze zajac mu 1-1,5 drogi w zaleznosci od warunkow
- platna autobane gdzie za 20 min bedzie w katowicach.

samo na usta sie cisnie - czas to pieniadz.

Daill88 

Motocykl: Honda CB 750 custom '82
Imię: Daniel
Wysłany: 2011-01-28, 08:41   

Ar2rM napisał/a:
samo na usta sie cisnie - czas to pieniadz.

Panowie z zarządu dobrze zdają sobie z tego sprawę :>
Jadąc do Krakowa wole wydać na bramce niż cisnąć 94 przez Olkusz (oczywiście jeśli jadę czterokołowcem :D )

giemul 

Wysłany: 2011-01-28, 11:44   

na Kraków można jechać przynajmniej na 4 sposoby oprócz autobany. Czasy są bardzo podobne . Kogo zbawi nawet 15 minut różnicy ? Może kogoś i zbawi , ale większość tak naprawdę może to śmiało olać , bo śpieszymy się tylko po to żeby się śpieszyć . Oczywiście dla transportowców , i innych biznesowców czas ma większe znaczenie , ale dla normalnych kierowców ?

Jak ktoś ma mnie za debila ( kieruje znakami na płatne odcinki ) i dojną krowę ( karze sobie okrutnie dużo płacić ) to ja się zwyczajnie wypinam na to i się świadomie z jego systemu dojenia wyłączam .

Pajdor 

Motocykl: Fazer 600
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2011-01-28, 12:06   

Gdyby to było Giemul 15 minut różnicy to bym ci rację przyznał - ale kolega podał przykład do 1,5 godziny przez Mikołów albo 20 minut autostradą bo akurat Rybnik jest tutaj idealnym przykładem. Nie ty jeden chętnie byś się wypiął na nich.

PS.
Do pracy mam niecałe 4 km : )))))))

giemul 

Wysłany: 2011-01-28, 12:21   

Pajdor napisał/a:
Gdyby to było Giemul 15 minut różnicy

20 min autostradą ? 1.5 h inaczej ? To zwykła teoria , kto jeździ ten wie . Czasy nie są aż tak rozbieżne . I droga przez Olkusz to nie jest jedyna możliwość .

Ale generalnie nie chodzi mi o ten konkretny kawałek bany tylko o cały system . W tak biednym kraju jakim jest Polska , wołanie takiej kasy to jest zwyczajny rozbój i bezczelność władz . I ja w to nie wchodzę , nawet kosztem czasu , nawet kosztem wygody , nawet kosztem wszystkiego innego ! Poprostu nie i koniec . Nie dam się świadomie traktować jak debila .

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-28, 13:43   

giemul napisał/a:

Ale generalnie nie chodzi mi o ten konkretny kawałek bany tylko o cały system . W tak biednym kraju jakim jest Polska , wołanie takiej kasy to jest zwyczajny rozbój i bezczelność władz . I ja w to nie wchodzę , nawet kosztem czasu , nawet kosztem wygody , nawet kosztem wszystkiego innego ! Poprostu nie i koniec . Nie dam się świadomie traktować jak debila .

wiesz giemul o tym, że np. SE ma to głeboko gdzieś z racji dobrze dla siebie skonstruowanej umowy ze Skarbem P. , twój "protest" jest głosem wołającego na puszczy, kasa płynie tak czy inaczej...
z resztą koncesjonariuszy nie wiem, ale nie chce mi się wierzyć żeby taki Kulczyk dał sobie wcisnąć chłam, zawierając umowę za czasów SLD z kolegami z partii...

bez radykalnych działań dalej będą nas ładować w dupsko, mówie wam jeszcze troche i w tym kraju wybuchnie jakaś rewolucja albo coś bo po machinacjach z ZUSem to kolejna sprawa, gdzie zwykły obywatel jest traktowany jak kupka gnoju. ile można być cierpliwym?

budda 

Motocykl: Triumph Tiger 1050
Imię: borys
Wysłany: 2011-01-28, 13:54   

A z nowymi przepisami o fotoradarach to jest inaczej.Po zdobyciu aprobaty czesci spoleczenstwa stwierdzili,ze przeciez pusty fotoradar nie jest atrapa i nie zniknie bo w kazdej chwili mozna do srodka wlozyc aparat.
Szkoda gadac...

giemul 

Wysłany: 2011-01-28, 13:55   

zenoo napisał/a:

wiesz giemul o tym, że np. SE ma to głeboko gdzieś z racji dobrze dla siebie skonstruowanej umowy ze Skarbem P.

wiem . Ale to że wiem nie oznacza że mam korzystać z tego "dobrodziejstwa" . Tu cały problem ,że ludzie pozwalają na to KORZYSTAJĄC . Jak by się duży procent wypioł na te ich złodziejskie systemy to by w końcu sprawa się rypła , bo za dużo by cza było dokładać . A tak jak jest wszystkim pasuje , bo państwo dokłada względnie mało do tego interesu a cukierkowa fama " budujemy autostrady" idzie w świat .

Miki72 

Motocykl: Ducati Diavel Carbon Red 2011
Imię: Michał
Wysłany: 2011-01-29, 09:11   

Szanownym dyskutantom chciałbym jedynie przypomnieć o jednym małym fakcie, że autostrada to także większe bezpieczeństwo, to też mamy olać?
www.motoautostrada.pl

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-01-29, 12:11   

bezpieczeństwo?? :D
wybacz Miki, swego czasu w deszczu na środkowym pasie trafiłem na rower zaraz za Katowicami, jak sie Ruda zaczyna, innym razem leżał sobie szpadel a 3km dalej kawał młota :D i jedziesz sobie spokojnie autostradą te 150, trafiasz na taki wynalazek i co? To jest bezpieczne? Złudne uczucie tylko, a tak naprawdę wszędzie trzeba uważać.

Droga z Rybnika przez Orzesze? Do Sosnowca 50min do godziny, autostradą - rekord miałem 37min dawno temu motorem, teraz już tak nie jeżdżę bo sie boje, zajmuje mi to średnio 45-50min, ale w godzinach szczytu, również dk78 jest zakorkowana i po zjechaniu z A4 można sobie postać nieźle.. W samym Rybniku to samo.

Jak dla mnie obie opcje w tym akurat przypadku, to ta sama droga, przez Orzesze jest bodajże 4km krótsza, za to czasowo wychodzi to samo, ale do A4 mam o 10 wiosek mniej, w ktorych mogę trafić na pijaka lezącego środkiem drogi po ciemku do domu.

giemul 

Wysłany: 2011-01-29, 12:13   

Miki , no może i jest mniejsze ryzyko że ktos z boku wyjedzie , ale jest za to większe ryzyko związane z specyfiką jazdy po banie ( np brak 3 "odbijacza" na dole w barierach ) . Generalnie to chyba nie ma za bardzo różnicy , nie wiem tego . Masz jakieś statystyki , żeby porównać ?

Miki72 

Motocykl: Ducati Diavel Carbon Red 2011
Imię: Michał
Wysłany: 2011-01-29, 12:51   

giemul napisał/a:
Miki , no może i jest mniejsze ryzyko że ktos z boku wyjedzie , ale jest za to większe ryzyko związane z specyfiką jazdy po banie ( np brak 3 "odbijacza" na dole w barierach ) . Generalnie to chyba nie ma za bardzo różnicy , nie wiem tego . Masz jakieś statystyki , żeby porównać ?

http://www.gddkia.gov.pl/...owanie_2009.pdf oraz
http://www.gddkia.gov.pl/...czniki_2009.pdf Tabelka strona 3

Wnioski powinny się nasunąć same....
A z szatkownicami motocyklistów trzeba walczyć i o tym mówić - od nicnierobienia poprawy bezpieczeństwa nie będzie

emil napisał/a:
bezpieczeństwo?? :D
wybacz Miki, swego czasu w deszczu na środkowym pasie trafiłem na rower zaraz za Katowicami, jak sie Ruda zaczyna, innym razem leżał sobie szpadel a 3km dalej kawał młota :D i jedziesz sobie spokojnie autostradą te 150, trafiasz na taki wynalazek i co? To jest bezpieczne? Złudne uczucie tylko, a tak naprawdę wszędzie trzeba uważać.

Z podrubionym się zgadzam ale zdawało mi się że rozmawiamy o autostradach, gdzie rowery wjazdu nie mają (chyba, że spadł komuś z dachu ale to chyba trochę inna kwestia)
www.motoautostrada.pl

Odpowiedz do tematu