Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A MOŻE STOWARZYSZENIE ALBO FUNDACJA?
Autor Wiadomość
soprano 
WIEWIÓRA

Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
Wysłany: 2010-11-17, 08:53   A MOŻE STOWARZYSZENIE ALBO FUNDACJA?

Słuchajcie tak sobie pomyślałam, że może by założyć Fundację czy Stowarzyszenie o nazwie DAWCY UŚMIECHU, która promowałaby bezpieczną jazdę na motocyklach i nie tylko, pokazywałaby dzieciom z Domów dziecka, że pasja (nie tylko motocyklowa) może dać sens życiu i że motocykliści to nie tylko dawcy organów ale wspaniali ludzie (oczywiście wspierałaby Domy Dziecka, i organizowała akcje cyklicznie) i wspierałaby motocyklistów w trudnych chwilach np. po wypadkach pomagając w powrocie do zdrowia (mamy w swoich szeregach lekarzy), czy w czasie choroby (oczywiście członków rodziny motocyklistów również) forum Miłośników Virago zbierało ostatnio pieniądze na operację dla kolegi motocyklisty i nazbierali, czy prawnie bo przecież mamy i prawników motocyklistów, no tak sobie pomyślałam ale to bardzo duże przedsięwzięcie hm,hm, sama nie wiem.

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2010-11-17, 09:01   

Pomysł super. Popieram podpisując się pod tym rękami i nogami. I w miarę możliwości zawsze chętnie pomogę.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-17, 09:45   

proszę Panstwa, Stowarzyszenie już jest, tworzą go poważni ludzie i tacy, którzy chcą coś zrobić, nie tylko w temacie DAWCY UŚMIECHU...
wystarczyło tylko śledzić to forum, dyskusja dość burzliwa na ten temat już się przewijała. tylko jak zwykle gdzieś w pewnym momencie wzięła górę nasza swarliwość i zwracanie uwagi na rzeczy małe..
w każdym bądź razie Stowarzyszenie już działa, jeśli ktoś ma ochotę to tu jest link

http://www.motoautostrada.pl/channel/45

Hajabuza 

Motocykl: Widmo
Imię: Justyna
Wysłany: 2010-11-17, 09:46   

Pomysł super,

Moja podpowiedz/propzycja w tym temacie.
Dziala juz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Motocyklistów Motoautostrada...działaja w nim juz osoby z tego forum. Nadal można do Stowarzyszenia dołączyc, zapoznac sie ze statytem, celami, itd....
Stowarzyszenie zajmuje się m.in. znanym już problemem A4 ale rownież działalnością taka jak...MotoMikołaje, akcje propagujące bezpieczną jazdę, zmianę nastawienia społeczeństwa do motocyklistów...... z resztą zapraszam do czynnego udziału. Ludzie sympatyczni z głowami pełnymi pomysłów a co najważniejsze jeśli coś mają w planie to przechodzi to w działanie:)

http://forum.motoautostrada.pl/viewforum.php?f=16

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-11-17, 09:47   

Podczas zwykłej zbiórki pieniędzy pokazaliście jak nie potraficie się dogadać i wspólnie zorganizować więc uważam, że dużo za wcześnie na to bo fundacja to nie zorganizowanie zbiórki temu trzeba się poświęcić i można się zdziwić jak bardzo. A co do prawników i lekarzy to jakoś jak żyję to słabo kojarzę, by chętnie angażowali się we wszelkie działania sygnowane mianem charytatywnych. Działalność charytatywna na nich to jak woda święcona na diabła ludzi chcesz wykończyć czy jak? Już samo nasze forum to zdążyło pokazać gdzie mając w swoim gronie prawników nie było widać by w jakimkolwiek pytaniu o podłożu prawnym padła jakakolwiek odpowiedź z ich strony co przecież wiele nie kosztuje. Skoro ktoś nie potrafi napisać kilku zdań uważasz, że będzie angażował się za frajer? Raczej pomyliłaś adresatów. Zwykle mawia się za mało wiary w ludzi chociaż tu akurat jest jej za dużo. Zostaw sobie to na czas kiedy będziesz na emeryturze i nie będziesz narzekać na brak zbędnego czasu a i żyć z czego będziesz mieć bo aktualnie to albo będzie trzeba zrezygnować z pracy albo z życia prywatnego chcąc prowadzić fundację chyba, że z góry chodzi o fundację "krzak". Idea fajna ale idee mają to do siebie, że z reguły są fajne a życie weryfikuje.
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-11-17, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

Hajabuza 

Wysłany: 2010-11-17, 09:48   

Kolega Zenoo już mnie podubiegł:)

[ Dodano: 2010-11-17, 09:49 ]
prezesartur napisał/a:
Podczas zwykłej zbiórki pieniędzy pokazaliście jak nie potraficie się dogadać i wspólnie zorganizować więc uważam, że dużo za wcześnie na to bo fundacja to nie zorganizowanie zbiórki temu trzeba się poświęcić i można się zdziwić jak bardzo. A co do prawników i lekarzy to jakoś jak żyję to słabo kojarzę, by chętnie angażowali się we wszelkie działania sygnowane mianem charytatywnych. Działalność charytatywna na nich to jak woda święcona na diabła ludzi chcesz wykończyć czy jak? Już samo nasze forum to zdążyło pokazać gdzie mając w swoim gronie prawników nie było widać by w jakimkolwiek pytaniu o podłożu prawnym padła jakakolwiek odpowiedź z ich strony co przecież wiele nie kosztuje. Skoro ktoś nie potrafi napisać kilku zdań uważasz, że będzie angażował się za frajer? Raczej pomyliłaś adresatów. Zwykle mawia się za mało wiary w ludzi chociaż tu akurat jest jej za dużo. Zostaw sobie to na czas kiedy będziesz na emeryturze i nie będziesz narzekać na brak wolnego czasu a i żyć z czego będziesz mieć bo aktualnie to albo będzie trzeba zrezygnować z pracy albo z życia prywatnego chcąc prowadzić fundację chyba, że z góry chodzi o fundację "krzak". Idea fajna ale idee mają to do siebie, że z reguły są fajne a życie weryfikuje.

cholerny "demotywator" z Ciebie:)
znajdź alternatywę a nie od razu wysyłaj z tamatem na czas emeytury...

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-17, 09:55   

Koleżanko nie cholerny demotywator tylko realista, a alternatywę już zenoo pokazał, a z jego wypowiedzi jasno wnioskuję, że podziela moje zdanie bo raczej odmienne wrażenie trudno tu odnieść. Jeżeli komuś naprawdę zależy na dobru ogólnym podepnie się pod to co już jest a nie będzie starał się rozpoczynać kolejnego przedsięwzięcia gdzie finalnie będzie tak jak w polskim rządzie gdzie nie jak w normalnych krajach jest partia rządząca i jakaś opozycja tylko krzakpartie rosną jak grzyby po deszczu i wielkie gówno z tego. Powiedzenie mówi, że w jedności siła, a nie jest jednością gdzie "każdy huj na swój strój".
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-11-17, 09:56, w całości zmieniany 1 raz  

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-17, 09:55   

"..
cholerny "demotywator" z Ciebie:)
znajdź alternatywę a nie od razu wysyłaj z tamatem na czas emeytury..."

prezes to fajny kumpel, ale poznał życie od tej gorszej strony i teraz ni ch.. nie można go przekonać, ze istnieją jeszcze ludzie, którym się coś chce za darmo zrobić

"..Koleżanko nie cholerny demotywator tylko realista, a alternatywę już zenoo pokazał, a z jego wypowiedzi jasno wnioskuję, że podziela moje zdanie bo raczej odmienne wrażenie trudno tu odnieść. ..."

chyba cię prezes zdziwię ;o , bo nie umiesz czytać między wierszami.
ze Śląska przy założeniu Stowarzyszenia było nas tylko kilka osób, i to z obu for (stare i nasze - ok. 17000 użytkowników), większość ludzi jest z Krakowa i tam też jest rejestracja. działania i zaangażowania musimy się jeszcze od nich uczyć i widząc co u nas się dzieje - czeka nas długa droga.
ja jestem za i w miarę czasu i możliwosci będę w tym chętnie uczestniczył.
samym gadaniem, że jest źle nic się nie zmieni

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-17, 10:06   

powiem tak. jestem na tak i za poprzednim bylem. Tam nie bylem w stanie spelnic ich warunkow. Moze tu zaproponujecie inne.

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-17, 10:07   

Ja wiem, że są tacy ludzie ale cokolwiek oni zrobią jeśli będą robić to wspólnie bo samemu to można sobie jedynie do sklepu po bułki pójść a w małych grupkach to się skutecznie co najwyżej flaszkę pije. W tym wypadku jest podobnie jeśli już istniejąca organizacja będzie silna i liczna to będzie miała moc przebicia i skuteczność działania a jeśli narobi się takich mikrostowarzyszeń to gdziekolwiek nie pójdzie się coś załatwiać wyjdzie na to, że nikt nie słyszał nikt nie zna nikt nie wie o co chodzi i odeśle z kwitkiem. A jeśli stowarzyszenie przestanie wspierać kilku członków to wyjdzie na to, że ono nagle umrze bo tych kilku członków to było 80% ogółu. To, że mam rację pokazuje przykład motoserca proszę zobaczyć wszyscy podjęli pracę nad wspólnym przedsięwzięciem i jaki ładny efekt. Jeśli ktoś naprawdę chce działać to będzie mu bez różnicy czy działa tu czy tam no chyba, że liczy na pomniki albo profity ale wtedy niech nie nazywa tego działalnością charytatywną.

[ Dodano: 2010-11-17, 10:14 ]
zenoo napisał/a:
chyba cię prezes zdziwię ;o , bo nie umiesz czytać między wierszami.
ze Śląska przy założeniu Stowarzyszenia było nas tylko kilka osób, i to z obu for (stare i nasze - ok. 17000 użytkowników), większość ludzi jest z Krakowa i tam też jest rejestracja. działania i zaangażowania musimy się jeszcze od nich uczyć i widząc co u nas się dzieje - czeka nas długa droga.
ja jestem za i w miarę czasu i możliwosci będę w tym chętnie uczestniczył.
samym gadaniem, że jest źle nic się nie zmieni

Chyba raczej potrafię skoro sam piszesz to co ja napisałem tyle, że moim zdaniem sens ma zrobienie ogólnopolskiej organizacji o jakimś znaczeniu i rozpoznawalności niż robić coś w jak sam mówisz kilka osób bo skoro wcześniej zaangażowało się x osób trudno oczekiwać, że nagle zaangażuje się 10x. Podjąć temat z tymi którzy już działają i pracować nad wspólnym dobrem. A od kilku ludzi trudno oczekiwać skuteczności bo skoro już teraz śpisz po 4 godziny i nocami siedzisz nad papierami to ile możesz wnieść? Niewiele i 10 takich jak Ty też wniesie niewiele ale jak w ogólnej skali będzie ich już 100 czy 150 to wtedy coś da.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-17, 10:24   

prezesartur napisał/a:
....Niewiele i 10 takich jak Ty też wniesie niewiele ale jak w ogólnej skali będzie ich już 100 czy 150 to wtedy coś da.

jakby było 5 takich jak ty, to starczyłoby za 50 takich jak ja :) . ale po warunkiem, ze swój realizm przekujesz na coś więcej...
od czegoś trzeba zacząć.

Hajabuza 

Wysłany: 2010-11-17, 10:33   

Przypomina mi się jak jeszcze nie az tak dawno temu ktos przekonywal do akcji na A4:)
Jedni się pukali po czolach, drudzy wyśmiewali w pysk a jak się zaczeło coś pozytywnego dziac to przyklasnęli w ręce:)

Teraz znowu nie ma kto zacząc i napierw wszyscy chcą efektów a potem się najwyżej dołączy:) grunt nie wychodzic przed szereg.

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-17, 10:38   

Kiedyś już sam pewną sytuację o podobnym podłożu przerabiałem i finał był spodziewany na początku wszyscy na hura zgodnie tak, a jak przychodzi co do czego to się zaczyna i potem sam latasz i załatwiać, a na koniec i tak gówno z tego i stracony czas nałaziłem się po wielkie NIC. Następna sprawa przypomnij sobie jak ludzie byli za kiedy śp. Kosma zginął wszyscy chcieli działania i co? I nic no właśnie. Tak jest zawsze zenoo piszesz jakbyś życia nie znał. Skoro czyjaś śmierć nie potrafi nas zjednoczyć to idee tym bardziej nas nie zjednoczy zwłaszcza, że od lat jest już Orange. Tylko na samym tym forum były 3 sprawy, które pokazały, że nie mamy minimum organizacji.

malinka 
wolny strzelec

Motocykl: Kruszunka (GSX-R 600 K3)
Imię: Agnieszka
Wysłany: 2010-11-17, 10:50   

Prezes nie chciałam tego mówić, ale powiem masz k** niestety rację ;/ więcej gadania niż robienia... Ale z drugiej strony jak widzę ludzi czynu takich jak sporano, kinga i inni to jest szansa by wynikło coś z tego dobrego tylko trzeba się zebrać do kupy zuzammen i jakoś to ogarniemy. Ja się piszę, pomogę na tyle ile potrafię, a swoje słowa podpieram swoimi działaniami które robię do tej pory, może na razie jest to mała skala ale zawsze to coś. Nie od razu zbudowano Rzymu trzeba czasu, potu i wiele pracy by coś wspaniałego się wykluło. Może czas na to by zmienić pogląd ludzi na życie, żeby przestali myśleć że: "kto pracuje społecznie ten ma gówno wiecznie"

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-17, 11:03   

Wiem, że mam racje a ludzie nie chcą mi jej przyznać nie dla tego, że jej nie mam tylko dlatego, że im sumienie tego nie pozwala i osobiście jestem jednym z tych, którzy to rozumieją ale niestety prawdzie trzeba umieć spojrzeć w oczy. A to, że komuś się naprawdę chce to ja to rozumię ale nikt nie ma takiego komfortu bo wszystko pier.... i od dziś zająć się fundacją. Jeżeli ktoś naprawdę chce to niech to robi małymi kroczkami wedle możliwości a nie rzuca się na głęboką wodę bo utonie. To tak jak z zakładaniem firm wielu moich znajomych też chciało nabrali kasy naotwierali nakupowali bez przygotowania bez doświadczenia i na tym się kończyło, że zamykali i tylko pieniądze były stracone albo do zwrotu. Jeżeli naprawdę chcecie to powoli do przodu a nie na hura jak dzicz zaporoska.

Odpowiedz do tematu