|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Scottoiler, motooiler i pokrewne |
| Autor |
Wiadomość |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-04-06, 00:37 Scottoiler, motooiler i pokrewne
|
|
|
no to zaczynamy
ktoś używa? ma zamiar? ma pytania?
ja osobiście używam scotta, można kupić uzywkę za 150pln (tylko zeby miala komplet wężyków).
butla oleju za 33złote/0,5L starcza na ok 15 tys km
łańcuch czysty, moto można umyć zwykłym płynem, jak już sie troche uchlapie, ale zapominam o napędzie wogóle.
I co najważniejsze, na 14 tys. km, łańcuch napinałem tylko raz, w dodatku niewiele (a mam go od zakupu moto, nie wiem jaki jest jego przebieg). |
|
|
|
 |
kiler600r

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2010-04-06, 12:03
|
|
|
| zakladam wlasnie nowy naped i tak sie zastanawiam nad tym; a mocno chlapie na moto? i skad wiadomo czy jest dobrze ustawiony, tzn tak ze nie chlapie na felge i na postoju, a lancuch jest dobrze smarowany? |
|
|
|
 |
manka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-06, 12:17
|
|
|
Mam i jestem bardzo zadowolona
Jak emil pisał, 150zł używka olej nie drogi i z głowy stawania i smarowanie mam
Wiadomo, ze zuzywanie zależy od stylu jazdy..ale i od pielęgnacji też.. ja póki co na scootoilerze zrobiłam ponad 12 tys i nie naciągałam go
Czy chlapie.. zależy jak ustawisz... scott ma regulację Troszkę jest uwalony...ale to się da umyć
Na postoju nie chlapie...co najwyżej może troszkę kapać.. jeśli moto masz odpalone Bo to podłączone pod gaźnik jest - ale na felge Ci nie kapie tylko na ziemie (na postoju)
Lejek skierowany jest na łańcuch..a przymocowany do wahacza Musiałabym zrobić fotke, zebyś widział jak to jets na ten łańcuch skierowane |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-06, 13:29
|
|
|
kiler600r, masz regulację 1-9 (niby kropli na minute ale..), ja ustawiam na niecałe 1, chyba że pada albo jest po deszczu, a nie zdążyłem, to daje na 3. Jak sie nasmaruje, spowrotem na 1.
dysze sie opiera o zębatkę, ok 2cm nad łańcuchem, żeby jej nie wciągło przy cofaniu.
samą końcówkę ustawiasz na spodzie zęba, tak, żeby olej dostawał się częściowo pod zębatkę.
moto nie jest ochlapane, felga czasem i lyzwa, reszta czysta a to co brudne, myjesz zwykłym półynem.
chcesz zdjęcia? albo podjedz kiedy to zobaczysz |
|
|
|
 |
Martin.B.M.

Motocykl: Fajny
|
Wysłany: 2010-04-07, 15:15
|
|
|
Dużo można się dowiedzieć odwiedzając tą stronę..
http://www.scottoiler.com.pl/scottoiler_html.html
Sprzedałem takie coś kpl za 130zł w stanie bdb na allegro i szczerze jak ktoś nie podróżuje to nie polecam tego.
Wady ochlapany wahacz i felga,trzeba też napełniać zbiornik oliwa w cenie dobrego spraju.
Zalety ja ich nie zauważyłem... :mrgreen: łańcuch brudny,jak i felga i wahacz a opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom.Ale jak kto lubi osobiście nie dał bym nawet 100zł za to, wolę łańcuch wymyć i smarować co kilkaset km. :-) |
_________________ SKLEP/SERWIS MOTOCYKLOWY. www.mgm-moto.pl
 |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-07, 15:18
|
|
|
| Martin.B.M. napisał/a: |
Wady ochlapany wahacz i felga,trzeba też napełniać zbiornik oliwa w cenie dobrego spraju.
Zalety ja ich nie zauważyłem... :mrgreen: łańcuch brudny,jak i felga i wahacz a opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom.Ale jak kto lubi osobiście nie dał bym nawet 100zł za to, wolę łańcuch wymyć i smarować co kilkaset km. :-) |
na szczescie to tylko olej i schodzi po wodzie z detergentem. a zmyj w taki sposób swój wychwalany spray :mrgreen:
ale gdzie Ty przy skocie widziałeś brudny łańcuch to ja nie wiem?? po smarze masz czystszy zapewne :mrgreen:
na temat żywotności łańcucha też nie ma sensu dyskutować, nie zrobiłeś na tym nawet 1000km zapewne, więc co możesz wiedzieć
pozdro |
|
|
|
 |
manka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-07, 15:28
|
|
|
| Martin.B.M. napisał/a: | | Wady ochlapany wahacz i felga |
uuu.. dyskwalifikacja jak nic
| Martin.B.M. napisał/a: | | trzeba też napełniać zbiornik |
no to faktycznie
| Martin.B.M. napisał/a: | | oliwa w cenie dobrego spraju |
33zł które starczą na ponad 15 tyś
Trzeba umieć ustawić to urządzenie :mrgreen: :mrgreen: bo mnie po feldze poleciała ostatnio..dopiero jak zwiększyłam dawke, bo po deszczu jeździłam
| Martin.B.M. napisał/a: | | łańcuch brudny,jak i felga i wahacz |
to umyj, albo po polu nie jeździj nigdy nie widziałam brudnego łańcucha po scottoilerze, wiec poprosze fotki :mrgreen:
| Martin.B.M. napisał/a: | | opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom |
Cóż.. u mnie sie sprawdza i u wielu innych ludzi równiez Moze biegów nie umisz zmieniac i dlategpo naped szybciej sie kończy |
|
|
|
 |
Martin.B.M.

|
Wysłany: 2010-04-07, 15:47
|
|
|
| Mańka zapraszam mój adres jest widoczny nauczysz mnie smarować łańcuch i zmieniać biegi może i nawet jeździć,a jak nie masz odwagi to nie pisz głupot podaj swój adres znajdę czas to wpadnę i mnie nauczysz zmieniać biegi lub nawet jeździć bo ciągle się uczę :mrgreen: ....Ja tylko wyrażam swoją opinie o tym cudzie a używać go może kto chce,a co do spraju wątpię aby ta oliwa była lepsza od motula Chain lube F/L który nic na wahaczu czy feldze nie zostawia.. ;-) |
 |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-07, 15:49
|
|
|
kolego, na ile km starcza taka puszka za 60zł/400ml ? i czym to zmywasz z łańcucha? |
|
|
|
 |
Martin.B.M.

|
Wysłany: 2010-04-07, 16:00
|
|
|
| emil napisał/a: | kolego, na ile km starcza taka puszka za 60zł/400ml ? i czym to zmywasz z łańcucha? |
Smarowań nie liczyłem ale spokojnie 20 razy jak skończę puszkę dam znać.Smaruję różnie (zależnie od pogody w jaka śmigam) co 500km średnio.Koszt puch Facotry Line ok 48zł a zmywam W5 koszt ok 10zł.Ale zmywać trzeba nawet po super systemie scottoiler bo to co nie wypadnie na koło lub wahacz z łańcucha to i tak pozostanie na nim wiec brud i tak się chwyci.
R6 sprzedałem ziomalowi parę dni temu jak jeszcze nie umył napędu i wahacza z tego syfu to zapodam foty.. :-D |
 |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-07, 16:06
|
|
|
na necie znalazlem za 60 wiec taką cenę przyjmuję.
ale o brydnym napędzie to mnie nie przekonasz - to właśnie smar zbiera cały syf na siebie - olej jak sam zauwazyles, smaruje i rozchlapuje nadmiarem na koło (jak sie za dużą dawkę ustawi, albo dysze w złe miejsce).
i pomyśl że jedziesz nad morze w deszczu i na drugi dzień? wracasz - jak sie ma do tego smar w sprayu?
olej sie dostaje równomiernie na oringi, smar zastyga, więc uważam olej za lepsze smarowidło ale to moje zdanie
co na to inni? |
|
|
|
 |
Martin.B.M.

|
Wysłany: 2010-04-07, 16:21
|
|
|
| emil napisał/a: | na necie znalazlem za 60 wiec taką cenę przyjmuję.
ale o brydnym napędzie to mnie nie przekonasz - to właśnie smar zbiera cały syf na siebie - olej jak sam zauwazyles, smaruje i rozchlapuje nadmiarem na koło (jak sie za dużą dawkę ustawi, albo dysze w złe miejsce).
i pomyśl że jedziesz nad morze w deszczu i na drugi dzień? wracasz - jak sie ma do tego smar w sprayu?
olej sie dostaje równomiernie na oringi, smar zastyga, więc uważam olej za lepsze smarowidło ale to moje zdanie
co na to inni? |
1 Że znalazłeś na necie za 60zł ok może być nawet tyle (ja sprzedaje za niecałe 50zł) i węcej kosztów nie ma ja znalazłem scottoiler za 450zł więc trochę kasy to kosztuje.
2 gubicie się..Teraz mówisz jak ja przed,że leci na felgę? i wahacz a Manka mówi co innego więc ?
3 Z Śląska nad morze to jest kawał drogi a napisałem wyraźnie jeżli ktoś nie podróżuje to nie polecam tego..
4 A co na to inni każdy zrobi jak woli,jak ma kasę i chęci może sobie smarować czym chce moja opinia jest taka nie inna ;-) |
 |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2010-04-07, 16:32
|
|
|
ja od poczatku mowie, że to co leci na felgę, wahacz, można szmatą wytrzeć, nawet płynem do mycia szyb , co zresztą myję razem z moto, specjalnie sie w mycie felgi nie bawie więc sie nie gubię w swoich zeznaniach.
za to pisałem o kupowaniu używki, sam sprzedałaś za 130, więc co mnie obchodzi, że nowy kosztuje 450 ? 130 wydajesz raz i masz na lata, olej jak pisałem, na moto-akcesoriach mieli po 22zł za pol litra i taka butla starcza spokojnie na 15 tys. km w różnych warunkach pogodowych
na plus jest jeszcze fakt, że nie trzeba sie bawić specjalnie w smarowanie napędu - jak nie masz centralnej to kupuj stojak, albo turlaj moto co 20 cm |
|
|
|
 |
sorier
Motocykl: Div 600
Imię: sorier
|
Wysłany: 2010-04-07, 17:41
|
|
|
Ja też mam olejarkę, ale własnej konstrukcji. Zjeździłem już 3 zestawy "napędów" jednym motocyklem, więc mam porównanie spraje - olejarka. I jak wypada porównanie? A no nie ma porównania, żaden smar w spraju nie może się równać do najgorszej olejarki.
Koszt budowy ok 50zł - cena jednego spraju.
Koszty eksploatacji 0,03zł/100km, co przy przebiegu 15tys.km na sezon daje poniżej 5zł/sezon.
Trwałość łańcucha 2-3krotnie większa niż przy smarowaniu sprajami.
Obsługowość prawie żadna - a sprajem smarować trzeba co 300-500km i po każdym zmoczeniu łańcucha wodą.
Mycie łańcucha wraz z myciem całego motocykla, najlepiej myjką ciśnieniową - mycie motocykla i łańcucha po smarach w spreju... brrrrr wole sobie tego nie przypominać.
Jak dla mnie to nie ma porownania :mrgreen: |
_________________ www.Stacje Benzynowe.pl - znajdź tanią stacje
 |
|
|
|
 |
kiler600r

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:33
|
|
|
| sorier podaj wiecej szczegolow jak i z czego to zbudowales? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |