Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scottoiler, motooiler i pokrewne
Autor Wiadomość
emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-04-06, 00:37   Scottoiler, motooiler i pokrewne

no to zaczynamy :D

ktoś używa? ma zamiar? ma pytania?

ja osobiście używam scotta, można kupić uzywkę za 150pln (tylko zeby miala komplet wężyków).
butla oleju za 33złote/0,5L starcza na ok 15 tys km :)
łańcuch czysty, moto można umyć zwykłym płynem, jak już sie troche uchlapie, ale zapominam o napędzie wogóle.
I co najważniejsze, na 14 tys. km, łańcuch napinałem tylko raz, w dodatku niewiele (a mam go od zakupu moto, nie wiem jaki jest jego przebieg).

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-04-06, 12:03   

zakladam wlasnie nowy naped i tak sie zastanawiam nad tym; a mocno chlapie na moto? i skad wiadomo czy jest dobrze ustawiony, tzn tak ze nie chlapie na felge i na postoju, a lancuch jest dobrze smarowany?

manka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-06, 12:17   

Mam ;) i jestem bardzo zadowolona :)
Jak emil pisał, 150zł używka :) olej nie drogi i z głowy stawania i smarowanie mam :)
Wiadomo, ze zuzywanie zależy od stylu jazdy..ale i od pielęgnacji też.. ja póki co na scootoilerze zrobiłam ponad 12 tys i nie naciągałam go :)

Czy chlapie.. zależy jak ustawisz... scott ma regulację :) Troszkę jest uwalony...ale to się da umyć :)
Na postoju nie chlapie...co najwyżej może troszkę kapać.. jeśli moto masz odpalone :) Bo to podłączone pod gaźnik jest :) - ale na felge Ci nie kapie :) tylko na ziemie :) (na postoju)

Lejek skierowany jest na łańcuch..a przymocowany do wahacza :) Musiałabym zrobić fotke, zebyś widział jak to jets na ten łańcuch skierowane :)

emil 

Wysłany: 2010-04-06, 13:29   

kiler600r, masz regulację 1-9 (niby kropli na minute ale..), ja ustawiam na niecałe 1, chyba że pada albo jest po deszczu, a nie zdążyłem, to daje na 3. Jak sie nasmaruje, spowrotem na 1.

dysze sie opiera o zębatkę, ok 2cm nad łańcuchem, żeby jej nie wciągło przy cofaniu.
samą końcówkę ustawiasz na spodzie zęba, tak, żeby olej dostawał się częściowo pod zębatkę.

moto nie jest ochlapane, felga czasem i lyzwa, reszta czysta :) a to co brudne, myjesz zwykłym półynem.

chcesz zdjęcia? albo podjedz kiedy to zobaczysz ;)

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2010-04-07, 15:15   

Dużo można się dowiedzieć odwiedzając tą stronę..
http://www.scottoiler.com.pl/scottoiler_html.html

Sprzedałem takie coś kpl za 130zł w stanie bdb na allegro i szczerze jak ktoś nie podróżuje to nie polecam tego.
Wady ochlapany wahacz i felga,trzeba też napełniać zbiornik oliwa w cenie dobrego spraju.
Zalety ja ich nie zauważyłem... :mrgreen: łańcuch brudny,jak i felga i wahacz a opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom.Ale jak kto lubi osobiście nie dał bym nawet 100zł za to, wolę łańcuch wymyć i smarować co kilkaset km. :-)

emil 

Wysłany: 2010-04-07, 15:18   

Martin.B.M. napisał/a:

Wady ochlapany wahacz i felga,trzeba też napełniać zbiornik oliwa w cenie dobrego spraju.
Zalety ja ich nie zauważyłem... :mrgreen: łańcuch brudny,jak i felga i wahacz a opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom.Ale jak kto lubi osobiście nie dał bym nawet 100zł za to, wolę łańcuch wymyć i smarować co kilkaset km. :-)

na szczescie to tylko olej i schodzi po wodzie z detergentem. a zmyj w taki sposób swój wychwalany spray :mrgreen:
ale gdzie Ty przy skocie widziałeś brudny łańcuch to ja nie wiem?? po smarze masz czystszy zapewne :mrgreen:

na temat żywotności łańcucha też nie ma sensu dyskutować, nie zrobiłeś na tym nawet 1000km zapewne, więc co możesz wiedzieć :)
pozdro

manka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-07, 15:28   

Martin.B.M. napisał/a:
Wady ochlapany wahacz i felga

uuu.. dyskwalifikacja jak nic :D
Martin.B.M. napisał/a:
trzeba też napełniać zbiornik

no to faktycznie :D
Martin.B.M. napisał/a:
oliwa w cenie dobrego spraju

33zł które starczą na ponad 15 tyś :)

Trzeba umieć ustawić to urządzenie :mrgreen: :mrgreen: bo mnie po feldze poleciała ostatnio..dopiero jak zwiększyłam dawke, bo po deszczu jeździłam :)

Martin.B.M. napisał/a:
łańcuch brudny,jak i felga i wahacz

to umyj, albo po polu nie jeździj :) nigdy nie widziałam brudnego łańcucha po scottoilerze, wiec poprosze fotki :mrgreen:
Martin.B.M. napisał/a:
opowieści o większej żywotności łańcuch można opowiadać dzieciom

Cóż.. u mnie sie sprawdza i u wielu innych ludzi równiez :) Moze biegów nie umisz zmieniac i dlategpo naped szybciej sie kończy

Martin.B.M. 

Wysłany: 2010-04-07, 15:47   

Mańka zapraszam mój adres jest widoczny nauczysz mnie smarować łańcuch i zmieniać biegi może i nawet jeździć,a jak nie masz odwagi to nie pisz głupot podaj swój adres znajdę czas to wpadnę i mnie nauczysz zmieniać biegi lub nawet jeździć bo ciągle się uczę :mrgreen: ....Ja tylko wyrażam swoją opinie o tym cudzie a używać go może kto chce,a co do spraju wątpię aby ta oliwa była lepsza od motula Chain lube F/L który nic na wahaczu czy feldze nie zostawia.. ;-)

emil 

Wysłany: 2010-04-07, 15:49   

kolego, na ile km starcza taka puszka za 60zł/400ml ;) ? i czym to zmywasz z łańcucha?

Martin.B.M. 

Wysłany: 2010-04-07, 16:00   

emil napisał/a:
kolego, na ile km starcza taka puszka za 60zł/400ml ;) ? i czym to zmywasz z łańcucha?

Smarowań nie liczyłem ale spokojnie 20 razy jak skończę puszkę dam znać.Smaruję różnie (zależnie od pogody w jaka śmigam) co 500km średnio.Koszt puch Facotry Line ok 48zł a zmywam W5 koszt ok 10zł.Ale zmywać trzeba nawet po super systemie scottoiler bo to co nie wypadnie na koło lub wahacz z łańcucha to i tak pozostanie na nim wiec brud i tak się chwyci.
R6 sprzedałem ziomalowi parę dni temu jak jeszcze nie umył napędu i wahacza z tego syfu to zapodam foty.. :-D

emil 

Wysłany: 2010-04-07, 16:06   

na necie znalazlem za 60 ;) wiec taką cenę przyjmuję.

ale o brydnym napędzie to mnie nie przekonasz - to właśnie smar zbiera cały syf na siebie - olej jak sam zauwazyles, smaruje i rozchlapuje nadmiarem na koło (jak sie za dużą dawkę ustawi, albo dysze w złe miejsce).

i pomyśl że jedziesz nad morze w deszczu i na drugi dzień? wracasz - jak sie ma do tego smar w sprayu? ;)

olej sie dostaje równomiernie na oringi, smar zastyga, więc uważam olej za lepsze smarowidło :) ale to moje zdanie ;)

co na to inni?

Martin.B.M. 

Wysłany: 2010-04-07, 16:21   

emil napisał/a:
na necie znalazlem za 60 ;) wiec taką cenę przyjmuję.

ale o brydnym napędzie to mnie nie przekonasz - to właśnie smar zbiera cały syf na siebie - olej jak sam zauwazyles, smaruje i rozchlapuje nadmiarem na koło (jak sie za dużą dawkę ustawi, albo dysze w złe miejsce).

i pomyśl że jedziesz nad morze w deszczu i na drugi dzień? wracasz - jak sie ma do tego smar w sprayu? ;)

olej sie dostaje równomiernie na oringi, smar zastyga, więc uważam olej za lepsze smarowidło :) ale to moje zdanie ;)

co na to inni?

1 Że znalazłeś na necie za 60zł ok może być nawet tyle (ja sprzedaje za niecałe 50zł) i węcej kosztów nie ma ja znalazłem scottoiler za 450zł więc trochę kasy to kosztuje.
2 gubicie się..Teraz mówisz jak ja przed,że leci na felgę? i wahacz a Manka mówi co innego więc ?
3 Z Śląska nad morze to jest kawał drogi a napisałem wyraźnie jeżli ktoś nie podróżuje to nie polecam tego..
4 A co na to inni każdy zrobi jak woli,jak ma kasę i chęci może sobie smarować czym chce moja opinia jest taka nie inna ;-)

emil 

Wysłany: 2010-04-07, 16:32   

ja od poczatku mowie, że to co leci na felgę, wahacz, można szmatą wytrzeć, nawet płynem do mycia szyb :D , co zresztą myję razem z moto, specjalnie sie w mycie felgi nie bawie :D więc sie nie gubię w swoich zeznaniach.

za to pisałem o kupowaniu używki, sam sprzedałaś za 130, więc co mnie obchodzi, że nowy kosztuje 450 :D ? 130 wydajesz raz i masz na lata, olej jak pisałem, na moto-akcesoriach mieli po 22zł za pol litra i taka butla starcza spokojnie na 15 tys. km w różnych warunkach pogodowych ;)

na plus jest jeszcze fakt, że nie trzeba sie bawić specjalnie w smarowanie napędu - jak nie masz centralnej to kupuj stojak, albo turlaj moto co 20 cm ;)

sorier 

Motocykl: Div 600
Imię: sorier
Wysłany: 2010-04-07, 17:41   

Ja też mam olejarkę, ale własnej konstrukcji. Zjeździłem już 3 zestawy "napędów" jednym motocyklem, więc mam porównanie spraje - olejarka. I jak wypada porównanie? A no nie ma porównania, żaden smar w spraju nie może się równać do najgorszej olejarki.

Koszt budowy ok 50zł - cena jednego spraju.
Koszty eksploatacji 0,03zł/100km, co przy przebiegu 15tys.km na sezon daje poniżej 5zł/sezon.
Trwałość łańcucha 2-3krotnie większa niż przy smarowaniu sprajami.
Obsługowość prawie żadna - a sprajem smarować trzeba co 300-500km i po każdym zmoczeniu łańcucha wodą.
Mycie łańcucha wraz z myciem całego motocykla, najlepiej myjką ciśnieniową - mycie motocykla i łańcucha po smarach w spreju... brrrrr wole sobie tego nie przypominać.

Jak dla mnie to nie ma porownania :mrgreen:

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-04-07, 18:33   

sorier podaj wiecej szczegolow jak i z czego to zbudowales?

Odpowiedz do tematu