|
Układ chłodzenia |
| Autor |
Wiadomość |
brutus333
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2011-01-29, 14:01 Układ chłodzenia
|
|
|
| Witam szanowne grono, przywiozłem wczoraj Hondę CBR 1100 XX a że mam nieogrzewany garaż postanowiłem wymienić płyn w chłodnicy. Zlałem to co było i wlałem nowy (DYNAGEL). Ale wlazło mi coś za mało bo około 3 litry. W serwisówce podają pojemność układu 3,2 L i zbiornik wyrównawczy 1,1 L. Na zbiorniczku jest zaznaczone min i max, wlałem może pół litra i zrobiło się max, nie wiem co mam o tym myśleć. Motocykla nie paliłem, zalałem tylko świeżym płynem. |
_________________ Bóg, Honor, Motocykl. |
|
|
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2011-01-29, 14:03
|
|
|
| odpowietrzyć układ i przepalić, wejdzie więcej ...chyba że nie wszystko zlazło |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-01-29, 14:16
|
|
|
| Ale tam nie ma odpowietrznika. Płyn spuszczałem wężem najniżej umiejscowionym, tym przy pompie. W sumie zeszła też podobna ilość. |
|
|
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2011-01-29, 14:23
|
|
|
| odpal, niech się zagrzej, termostat otworzy i się sam odpowietrzy, potem tylko dolej płynu |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-01-29, 14:32
|
|
|
Dobra, dzięki. Tak zrobię.
[ Dodano: 2011-01-29, 16:20 ]
Chyba jest w porządku, temperatura nie wariuje, wiatrak się włącza i nawet wylącza . Na korku od chłodnicy pisze 1.1, nie wiem czy to pojemność układu czy coś innego.
[ Dodano: 2011-01-29, 19:01 ]
A Poradźcie mi jeszcze, jaki olej najlepiej wlać. Castrol, Motul, Elf???? Z motulem 5100 estr miałem trochę problemów, zalałem nim pegaso i w niższych temperaturach sklejał tarcze sprzęgła. Nie miałem natomiast nigdy do czynienia z Castrolem, a słyszałem że to dobry olej. Widziałem dzisiaj na CPN-ie Castrola w szalonej ncenie, 48zł za litr. |
|
|
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2011-01-29, 21:06
|
|
|
motul 5100 ester od zawsze leje od 600 do 1000 ccm i nie znam takich problemów jak sklejanie tarcz.Chyba dlatego że nie miałem Aprilii pegaso.
Niewiem o co z tym chodzi ale zalał bym go właśnie tym.To nie włoch.To honda. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-01-30, 01:01
|
|
|
jw, żadnych castroli |
|
|
|
 |
bart_b

Motocykl: zajebisty pomarańczowy
Imię: bart
|
Wysłany: 2011-01-30, 09:28
|
|
|
| swistak napisał/a: | | motul 5100 ester od zawsze leje od 600 do 1000 ccm |
Bo nie miałes nigdy porządnego oleju i wydaje ci się że jest dobry.
| emil napisał/a: | | jw, żadnych castroli |
Sory kolego ale piepszysz bzdury jak mało który Z twojej wypowiedzi wynika ze jedziesz na stereotypach ktore maja się nijak do rzeczywistości. motul to obecnie jeden z gorszych olei na rynku. kiedyś jak nie było nic innego to był dobry a obecnie to słabej jakości produkowany na starej technologi olej a do tego jeszcze naderczęsto podrabiany bo o cenie nei wspominam
Poczytaj kart techniczne ipone, agip, valvoline, belray czy panolin. przepaść
| brutus333 napisał/a: | | Z motulem 5100 estr miałem trochę problemów, zalałem nim pegaso i w niższych temperaturach sklejał tarcze sprzęgła. |
to nie jest odosobniony przypadek. wielkrotnie się to zdaża w wielu motocyklach na tym oleju. do tego dochodzi jeszcze nadmierne spalanie oleju. pogorszenie pracy skrzyni tez nie jest przypadkiem. Duza poprawa widoczna jest przy zalani ipone. zdecydowanie polecam. wielu moich klientów zdecydowało się na zmiane i nie żałują |
_________________ mOtOcZeWa.pL |
|
|
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2011-01-30, 10:03
|
|
|
| bart_b napisał/a: | | swistak napisał/a: | | motul 5100 ester od zawsze leje od 600 do 1000 ccm |
Bo nie miałes nigdy porządnego oleju i wydaje ci się że jest dobry.
| emil napisał/a: | | jw, żadnych castroli |
Sory kolego ale piepszysz bzdury jak mało który Z twojej wypowiedzi wynika ze jedziesz na stereotypach ktore maja się nijak do rzeczywistości. motul to obecnie jeden z gorszych olei na rynku. kiedyś jak nie było nic innego to był dobry a obecnie to słabej jakości produkowany na starej technologi olej a do tego jeszcze naderczęsto podrabiany bo o cenie nei wspominam
Poczytaj kart techniczne ipone, agip, valvoline, belray czy panolin. przepaść
| brutus333 napisał/a: | | Z motulem 5100 estr miałem trochę problemów, zalałem nim pegaso i w niższych temperaturach sklejał tarcze sprzęgła. |
to nie jest odosobniony przypadek. wielkrotnie się to zdaża w wielu motocyklach na tym oleju. do tego dochodzi jeszcze nadmierne spalanie oleju. pogorszenie pracy skrzyni tez nie jest przypadkiem. Duza poprawa widoczna jest przy zalani ipone. zdecydowanie polecam. wielu moich klientów zdecydowało się na zmiane i nie żałują |
I pogodane.Zjebał nas i dobre. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
robert 81
Motocykl: kilka
Imię: Robert
|
Wysłany: 2011-01-30, 10:04
|
|
|
| najlepiej zalej tym na czym do tej pory silnik pracowal. ja w hondzie trzy sezony mam castrol i teraz tez zalewam castrola. moto ma juz 12lat i od nowosci na na jednym oleju chodzi. |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
Wysłany: 2011-01-30, 12:30
|
|
|
W sumie jak patrzę na ceny to dużo się nie różnią pomiędzy różnymi markami, ten który widziałem wczoraj na CPN-ie 49zeta za litr to chyba jakiś ze złotą nitką . |
|
|
|
 |
bart_b

|
Wysłany: 2011-01-30, 12:44
|
|
|
swiastak nie zjebał tylko przyjmujecie stereotypy za pewnik nie sprawdzajac innych opcji i wprowadzacie w błąd osoby zainteresowane tematem.
co do lania tego samego cały czas to tez nie głupia metoda. do 35 tyś moj motocykl chodził na mobilu extra 4t i wnętrzności ma w perfekcyjnej kondycji czyli można twierdzić że jest dobry. zalałem inny tylko i wyłącznie z chęci sprawdzenia czy coś się zmieni i się zmieniło na plus - poprawa pracy sprzęgła tak wiec warto czasem pojśc do przodu bo tylko krowa nie zmienia zdania |
|
|
|
 |
thrillco
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2011-01-30, 13:03
|
|
|
bart_b pochwal sie co wlałeś.
wszyscy leja motula lub castrola, uwazam ze warto by sprobowac czegosc innego, zastanawiam sie nad agip lub valvoline. |
_________________ Lepiej na HONDZIE niż na wielbłądzie, bo wielbłąd turysta nie lata 300-sta. |
|
|
|
 |
bart_b

|
Wysłany: 2011-01-30, 13:42
|
|
|
na ten moment jade na ipone. zeszly sezon przejezdzilem hajka na 15w50 semi synt. W tym roku leje agipa tez 15w50 w celu sprawdzenia czy bedzie jakas róznica.
Do b-kinga leje 10w40 pelna synteza "ful power katana" (wypas nazwa hehehe) bo to praktycznie nowy silnik (nie całe 10 tys przejechane)
najwieksza wada motula jest to ze łatwiej trafić podróbe niż dobry olej a 5100 nie jest barwiony tak jak 7100 czy 300v.
Agip ma bardzo wysokie parametry techniczne, i nowoczesne meotdy rafinacji.
na ten moment te dwie marki dla mnie wypadają najlepiej. |
|
|
|
 |
brutus333
brutus333

|
|