|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Kupno roweru |
| Autor |
Wiadomość |
linka90
Moderator pyskaty złośliwiec

Motocykl: ni ma....| plecak
Imię: Paulina
Wiek: 35 Dołączyła: 05 Kwi 2010 Posty: 2836 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2013-07-15, 22:25 Kupno roweru
|
|
|
Poszukuje roweru dla siebie, na miasto (głównie) i na leśne ścieżki. Przeważnie robię dłuższe trasy(+ 25 km) więc musi być wygodny. Jakby ktoś coś miał do zaproponowania, polecenia etc to proszę o odzew;)
Cena to +/- 1000 zł
Nie umieszczam w dziale "kupie" bo
póki co tylko się rozglądam, sprawdzam teren i
poszukuje godnego następcy mojego
obecnego dwukołowca;) |
_________________ I'd rather be a comma than a full stop.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
You can be a master don’t wait for luck
Dedicate yourself and you gonna find yourself.
You can be the best. |
| Ostatnio zmieniony przez linka90 2013-07-15, 22:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2013-07-15, 23:09
|
|
|
też tak lukam za manualnymi dwoma kołami chłopki ode mnie mają krossy http://www.kross.pl/
zadowoleni ja szukam używki w dobrym stanie ze średniej półki za 1k nowy ciężko trafić z wyposażeniem . |
|
|
|
 |
electric

Motocykl: Yamaha Fz1N
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-07-15, 23:45
|
|
|
| W Katowicach na francuskiej 49 jest sklep Authora duży wybór,jazda próbna no i chłopaki coś doradzą www.mbike.pl |
| Ostatnio zmieniony przez electric 2013-07-15, 23:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
linka90

|
Wysłany: 2013-07-16, 21:32
|
|
|
Abi - słyszałam żę Meridy są lekko przereklamowane.
Koleżanka polecała krossa, więc może coś z nich.
Authora... cos w stylu krossa sa te rowery.
jeszcze jakies propozycje, może ktoś poleca jakiś konkretny model?
nie uwierze że nikt tu nie korzysta z roweru.... |
You can be the best. |
|
|
|
 |
adamSWD

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
|
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-07-16, 23:42
|
|
|
| Lepiej brać na osprzęcie srama niż shimano. Podobno. |
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:36
|
|
|
| walek809 napisał/a: | | ja szukam używki w dobrym stanie ze średniej półki za 1k nowy ciężko trafić z wyposażeniem . | całkiem słusznie, gdyż ponieważ...
| pawell12344 napisał/a: | | W Katowicach na francuskiej 49 jest sklep Authora duży wybór,jazda próbna no i chłopaki coś doradzą www.mbike.pl |
...ponieważ wymienianie firm przez kolegów wyżej nie ma absolutnie żadnego sensu. Merida, Author, Kross czy inne firmy ograniczają się w większości przypadków do wyprodukowania, czy w niektórych przypadkach zlecenia wyprodukowania, ogromnej i powalającej liczby części - aż 1! - tj. ramy. cała reszta komponentów pochodzi z innych firm, oni to składają do kupy i nazywają np. Kross Level A-piętnaście. Przy czym przy specyfikacji modelu można przeczytać całą 'listę płac' co jest jakiej firmy.
Toteż jak wspomniał kolega walek czasem lepiej upolować używkę wyższej klasy i coś tam powymieniać niż kupować np. za 2k rower ważący kilkanaście kg na osprzęcie najniższej klasy - tylko dlatego że 'nowy'. Rower też, o czym nie wszyscy wiedzą, w wielu sklepach rowerowych można sobie ZŁOŻYĆ. Wybrać odpowiednią ramę, koła, opony, hamulce, sztycę, kierownicę, przerzutki, korbę, łańcuch i resztę sprzętu a panowie uprzejmie rower złożą.
Natomiast jeśli chodzi o sklep/serwis to polecam Tomka z TOMED - Mikołowska 3 w Katowicach. Zaraz za wiaduktem. Gość ma duże pojęcie ogólnie o mechanice i materiałach, a w rowerach siedzi już kilka (jeśli nie kilkanaście) lat. Sam dużo jeździ. Fuszerki u niego nie uświadczycie. |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:57
|
|
|
| linka90, miałem Meridę kilka lat i nic się z nią nie działo. Meridy-nie wiem jak teraz- są na osprzęcie Shimano... trzeba patrzeć, żeby to był osprzęt min. ze średniej półki. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-07-17, 12:18
|
|
|
jeśli chodzi o osprzęt to wiodące dwie firmy - Shimano i SRAM (jak wspomniał prezes). Trwają różne dyskusje na temat co jest lepsze, ale w większości przypadków są jałowe. Wiadomo raz tej firmie uda się coś dobrego i trwałego zrobić a coś spieprzyć, a czasem tamtej. Zasady nie ma. Lata temu jak dużo jeździłem swój sprzęt składałem na klasach Shimano: Deore (manetki i klamki), SLX (przerzutki, korba), XT (hamulce). Reszta różnych producentów. Np. amor Rock Shox'a.
Jeśli chodzi o amatorskie kręcenie po parku to sprzęt klasy Deore będzie zaspakajający. XTR/XT/LX/SLX to stosunkowo drogie komponenty do zapieprzania. Przede wszystkim są dużo lżejsze, bo w zawodach każdy gram roweru 'czuć'. |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2013-07-17, 14:23
|
|
|
tak jak ktos tu napisał,najlepiej isc do jakiegos dobrego rowerowego i samemu sobie poskladac rower. Te wszystkie meridy,authory i inne pasci tylko skladają cos do kupy i kasują za to swoją dole a to samo mozna zlozyc 20-30 taniej.
Pytanie do czego ci ten rower bo jak do krecenia sie po miescie to najlepiej jakas starsza sprawdzona konstrukcja a i tak znajdą sie tacy co powiedza ze najprostrza koza bedzie najlepsze bo przejezdzi spokojnie 20 lat bez wiekszej usterki ( tak jak w motoryzacji ).Do tego czy potrzebne ci są przerzutki na rolkach bo moze ci wystarczy 3-4 biegow w piascie, daje to duzo mniejsze tarcie lancucha o te wlasnie rolki no chyba ze chcesz sie szarpnąc na przet wyzszej klasy ale to pod tysiac lekko podedziesz.....
Co do deorek i innych pasci z ''sredniej'' połki ( nie wiem czemu tak to podciagają jak to to samo co najnizsza polka tylko dodatkowo dadzą jakas tam regulacje a jak sciagnie sie te piekne plastiki to identyczne jak szmelc za najnizsza kase).
Mialem raz deorke w swoim i przezyła zjazd z gornego skrzycznego na srednie-potem bylo trzeba spinac na sztywno bo sie mocowanie regulacji wyrwało z mocowania i linke moglem sobie juz uzyt tylko jako bizuterie na koncert rokowy..
Kup se jakiegos holendra i bedziesz git a nie jakies chinskie zabawki typu author,meridy itd |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
| Ostatnio zmieniony przez greenmack 2013-07-17, 14:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:28
|
|
|
Myślę że trochę przesadzasz. Zużyciem łańcucha czy rolek można się martwić robiąc z 10kkm rowerem rocznie w tym jeżdżąc w niepogodę czy także zimę. Do tego mając dobry sprzęt kupisz lepszy łańcuch. Wtedy można się zamartwiać bo dobry żywotny łańcuch z 60-80 zeta kosztuje. Góra po 2 łańcuchach wymiana kastety (koło 100 za np. XT) i w tym samym czasie lub łańcuch później wymiana zębatek na korbie. Jak ze wszystkim, wysokiej klasy sprzęt, wysokiej klasy koszty utrzymania.
Ale najtańszy najprostszy łańcuch to koszt 10/15 zeta. Przeciętny człowiek używający roweru żeby sobie pokręcić wyżyłuje go dopiero po kilku ładnych latach. No, chyba że nic nie będzie smarowane i regulowane to może szybciej. Do tego najprostsze i zarazem ciężkie stalowe zębaty nie zużywają się tak szybko jak sportowe stopy |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2013-07-17, 19:18
|
|
|
ja tu nie pisze o zuzyciu choc zostaw sobie takiego authora czy meride na zime na balkonie to zobaczysz ile lancuch wytrzyma;p;p
pisze o oporach takich wlasnie lancuchow i tanich przerzutek- przejec sie nawet na jakims tanim rowerze z piastą z biegami a zobaczysz jaka jest rroznica...
najprostrzym przykladem jest to ze w duzych miastach europejskich nikt na takich rowerach nie jezdzi ( niby gorale z przerzutkami i innymi wodotryskami) tylko na typowych holendrach bo jest to proste i latwe no ale w polandzie ma byc zawsze na wypasie |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2013-07-17, 19:21
|
|
|
| TNT napisał/a: | | Góra po 2 łańcuchach wymiana kastety (koło 100 za np. XT) i w tym samym czasie lub łańcuch później wymiana zębatek na korbie. Jak ze wszystkim, wysokiej klasy sprzęt, wysokiej klasy koszty utrzymania. |
ja wymienialem tak jak sie wymienia w motocyklach,czyli zestawami bo tylko wtedy to ma dla mnie sens no ale jak kto lubi |
|
|
|
 |
linka90

|
Wysłany: 2013-07-17, 21:44
|
|
|
mój obecny sprzecior był kupowane dobre 10 lat temu w markecie i na chwile obecna rame ma tylko oryginalną. Ale chcę kupić cos porządnego by do niego nie dokładac cały czas.
TNT, w rowerowym na Gliwickiej tez składaja w jeden z tego co sie nie mylę;) |
You can be the best. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |