|
Przygotowanie motocykla (i kierowcy) do podróży nad morze |
| Autor |
Wiadomość |
Dar
Motocykl: brak
Imię: Darek
|
Wysłany: 2010-08-02, 00:38 Przygotowanie motocykla (i kierowcy) do podróży nad morze
|
|
|
Trzeba coś zrobić w tym swoim życiu póki jest się jeszcze wolnym... No i urlop do wybrania ;d
Zawsze chciałem pojechać nad nasze polskie morze. Marzy mi się taka wyprawa od kiedy zdałem prawko.
Co powinienem zrobić z motocyklem przed podróżą, co kupić - jakie torby, co wziąć ze sobą?
Co ze mną? Wsiądę na moto i heja? Czy przygotować się jakoś - jak?
Motocykl to CBR F4. Jakiś miesiąc temu była u mechanika w celu naprawy przekaźnika pompy ;p i małego przeglądu - Wszystko jest tip top.
Zrobiłem tym moto 2 tys. km, więc w miarę go znam. 2 niepełne sezony na CB500 w różnych warunkach pogodowych. Moja najdłuższa wyprawa to 200km w jedną stronę i nie czułem się zmęczony - mógłbym jechać dalej. To moje doświadczenie =]
Plan jest taki żeby dojechać na Hel, zamoczyć dupsko w morzu i wrócić.
Nie znam tam nikogo. Jak miałby wyglądać ewentualny nocleg? Rozbić namiot na jakimś polu? czy zarezerwować sobie nocleg w hotelu?
Z góry dzięki i pozdro! |
|
|
|
 |
Trollsky

Motocykl: Pomarańczowy
Imię: Ginter
Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 484 Skąd: Z piwnicy
|
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2010-08-02, 15:20
|
|
|
polskie morze to polskie morze, a adriatyk to adriatyk
zbierasz klamory i jedziesz z co najmniej jednym noclegiem na miejscu, no chyba, że nie byłeś w woju i chcesz sprawdzić jaki z Ciebie prawdziwy mężczyzna jadąc tam i z powrotem.
Preferuje nocleg pod dachem, koszt ok. 35zł
Byłem w tym roku i przejeżdżając w tamtą stronę 670 km czułem się dość zmęczony ale powrót był elegancki, godzinę posiedziałem w domu i znowu w trasę |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-02, 15:55
|
|
|
| a na ile chcesz jechać? dziś wyjazd jutro powrót? |
|
|
|
 |
Dar
|
Wysłany: 2010-08-02, 16:44
|
|
|
Nad naszym morzem byłem chyba 13 lat temu, i przysięgałem sobie, że jeszcze tam wrócę. Niekoniecznie w tym roku... Poza tym wjechać tam na ten "ogonek" kraju to coś o czym marzę ;d
Wziąć klamoty... Kolego, jakie?! świece? tłoki? smar do łańcucha?
Oka, więc jednak nocleg w hotelu.
W grę wchodzi tylko dojazd na Hel... mała kąpiel i do domu. Chociaż... Jak już tam będę to można by coś zwiedzić... |
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2010-08-02, 21:36
|
|
|
| ciuchy, podstawowe narzędzia, smar... |
|
|
|
 |
Broda

Motocykl: harry fxdwgi
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2010-08-02, 22:04
|
|
|
| obowiązkowo proponuję zabrać kilka bezpieczników. Jak złapie Cię deszcz to czasami cuda się dzieją z elektryką. A jak ze zużyciem oleju? silnik coś łyka? jeśli tak to proponuję zabrać jakąś małą buteleczkę z olejem. |
_________________ black squadron |
|
|
|
 |
defQ

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
|
Wysłany: 2010-08-02, 22:13
|
|
|
kogos kto Ci wymasuje plecy no i nie tylko... to podstawa |
|
 |
Dar
|
Wysłany: 2010-08-02, 22:32
|
|
|
Hania nie łyka oleju. Szczelna jak pieron =]
defQ: Nie jadę się tam opalać
Z tymi bezpiecznikami to dobra myśl! |
|
|
|
 |
Trollsky

Motocykl: Pomarańczowy
Imię: Ginter
Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 484 Skąd: Z piwnicy
|
|
|
|
 |
tomektychy
Motocykl: GSX-R 750 K6
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2010-08-02, 23:15
|
|
|
| kolego....nie jedziesz na koniec świata..moto masz po przeglądzie to ja bym się nie przejmował tylko spakował kartę bądź gotówkę na benzynę i jazda. Co więcej Ci potrzeba? warsztat chcesz zabrać ze sobą? jeżeli jedziesz na 2 dni to mały plecak z ciuchami na przebranie i nic więcej bym nie bral. po co się obciążać niepotrzebnie bagażem. Ja nad morze już pare razy na moto jechałem i jakoś nie miałem obawy że coś się przytrafi. Po co Ci olej...to jest ok 1200km tam i spowrotem...fajnie by Ci musiał olej wdupiać aby nie starczyło gdybyś zalał w domu i już na nim nie wrócił. Bez przesadyzmu |
|
|
|
 |
Kuba_Rozpruwacz

Motocykl: SV 650 S
Imię: Jakub
|
Wysłany: 2010-08-02, 23:58
|
|
|
Sugeruję zabrać standardowy komplet kluczy + klucz do tego co planujesz że padnie, np.linka sprzęgała się zluzuje w niewyjaśnionych okolicznościach (np.u mnie standardowym kompletem kluczy nie ustawisz sprzęgała).
Sprawdź pogodę najlepiej i najszybciej jechać po suchym, polecam mapy radarowe. Uzupełniając danymi z prognozy można z pewnym wyprzedzeniem ustalić gdzie będzie padało, a gdzie nie. Standardowa prognoza bardzo często jest zawodna - no... chyba że nad całą Europą od tygodnia nie ma ani jednej chmury ale to wyjątki.
Karta płatnicza i gotówka to podstawa. Liczysz że wyjazd szarpnie Cię X zł to weź ze sobą 2Xzł (pieniądze rozmieść w różnych miejscach).
Woda do picia.
I tak najważniejsza jest kondycja, a tą masz zawsze ze sobą. Chociaż możesz jej pomóc, wysypiając się przed jazdą.
A i zapomniałbym, stopery do uszu. Jeśli nie chcesz się czuć jak po sobotniej techniawce w nocnym klubie zalecam je wziąć.
Generalnie to wszystko.
PS.Telefon też może się przydać. |
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-08-03, 00:12
|
|
|
ja tez uwazam jak tomektychy - nie jedziesz na koniec Europy, 1300 km to nie jest żaden wielki dystans dla dobrego i zadbanego motocykla. ciuchy na zmiane, kąpielówki, 2 pary rękawic (jedne gumowe jednorazówki się czesto przydawały). 1 para butow dodatkowo i faktycznie te bezpieczniki. kawałek drutu na wszelki wypadek i kase albo karte, stacje masz co kilka-kilkadziesiąt km. po co się objuczać jak wielbłąd?
na kawe do Wiednia kumple jechali prosto z klubu, tylko zatankować i jazda. wracali wieczorem albo w nocy. wszyscy.
pozdr. |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2010-08-03, 11:21