Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie motocykla (i kierowcy) do podróży nad morze
Autor Wiadomość
Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2010-08-03, 15:30   

Kuba_Rozpruwacz napisał/a:

A i zapomniałbym, stopery do uszu. Jeśli nie chcesz się czuć jak po sobotniej techniawce w nocnym klubie zalecam je wziąć.

czym Ty jeździsz :D :>

Kuba_Rozpruwacz 

Motocykl: SV 650 S
Imię: Jakub
Wysłany: 2010-08-03, 19:42   

Daro ZX napisał/a:
czym Ty jeździsz :D :>

Pytanie nie powinno brzmieć czym jeżdże ale jaki mam tłumik :) Dodam że nawet z wkładką wyciszającą nie przeszedłby przeglądu, a ja jeżdżę bez niego - lepszy basowy dźwięk :) Nie jeden cruiser wymiekka ;) Ale to i tak nieważne bo od 180km/h i tak go w ogóle nie słyszę. Przeszkadza mi WIART, dodam że mowa tu o... MONOTONNYM HUKU WIATRU!!! Nawet cichy monotonny dźwięk powoduje czasowe lub trwałe uszkodzenie słuchu, a ten jednak jak zapewne wiesz (o ile jeszcze coś słyszysz ;) cichy nie jest :P dlatego zalecam zaopatrzenie się w zatyczki do uszu zwane także stoperami. Zresztą jest to podobno udowodnione nawet w badaniach że jazda motocyklem z zatyczkami zwiększa bezpieczeństwo podróży przez zmniejszenie zmęczenia kierowcy.

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2010-08-03, 20:17   

jeżeli byś miał mi to powiedzieć to pewnie bym nie dosłyszał ;)

benzin 

Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wysłany: 2010-08-17, 20:16   

jechalem do Gdanska tydzien temu
nie wiem jak na innych drogach ale na 1 jest pelno miejsc ze sfrezowana nawierzchnia
jazda po czyms takim jest walka
i na taka walke sie przygotuj
ja cieszylem sie ze wybralem puszke jadac ta droga

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-08-17, 20:34   

od Łodzi w górę nie ma dróg :D nic nie bierz, ciuchy tylko na przebranie, smar do łańcucha. Przygotuj się na korek na cyplu, jest wąska droga i duży ruch, zwłaszcza w Jastarni - tam też są pola namiotowe, możesz się rozbic :) wrażenie zajebiste, byliśmy tam ok 3 tyg. temu jak objeżdżaliśmy całą Polskę :) . No i wal obwodnicą trójmiasta bo też swoje odstoisz w korkach jak sie tam wpakujesz.
Stopery do uszu - dobra rzecz. Kondon na deszcz, rękawice z cpn-u też dają radę :D .

Aaaaaaa i jak wejdziesz na ten cały niby cypel - przechodzisz przez bramę, przed nią sie zostawia sprzęty, dalej jest zakaz ruchu; zaraz za bramą zaczynają sie bary i inne cuda wianki. NIE KUPUJ PIZZY w pierwszym dużym barze po lewej!!!!!! surowe ciasto dają (bar ma wspólny zadaszony 'ogródek' ze smażalnią ryb).

Woda na Helu ciepła, piasek gruboziarnisty, wyznaczone miejsce do pływania.

Szerokiej i miłych wrażeń :)
pozdro!!

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2010-12-20, 18:36   

i co był kolega nad morzem? :D przyznam sie ze mam plan na przyszly sezon zajechac nad polskie morze :)

kriss kross 

Motocykl: suzi intruder vzr 1800 m109r
Imię: kris
Wysłany: 2010-12-22, 12:46   

jak jedziesz z kobitka tak jak ja,to mur beton wezmiecie :suszarke,żelazko,ksiązke do czytania na plaże,szpilki do deptania wieczornego,i 24 kg kosmetyków,a o ciuchach nie wspominam...w...rzuc okiem na moje moto jak smIgałem na CRO z moja Małgosia... :D
ale każda wyprawa jest cudowna.. :D :D :D
nie zapomnij o kondomach..przeciwdeszczowych,i zabezpieczeniach na moto! :D

mcperson 

Motocykl: Yamaha FZ6
Imię: Piotrek
Wysłany: 2010-12-23, 06:56   

Też mam zamiar w przyszłym roku na mały wypadzik np: tydzień w kierunku Lublin---> Białystok---> 2.3 dni na mazurach( bo w tamtych gorolskich stronach nie byłem;))---> Łeba (albo inna miejscowość) 2, 3 dni---->Gorzów---> Zielona Góra---->Wrocław----> DOM;)

Mam pytanko ?? Czy ktoś może polecić jakieś fajne pole namiotowe na MAzuRach i Np W Łebie albo innej miejscowości Nadmorskiej ;) Z góry dzięki :) .
Ostatnio zmieniony przez mcperson 2010-12-23, 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-23, 11:58   

tez planuje wypadzik nad morze jesli moto wyremontuje na piko belo :) oczywiscie dopiero w okolicach lipiec/sierpien wiec moze sie nam uda zorganizowac wypad w wiecej osob? :)

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2010-12-23, 13:17   

jestem za. ja tez planuje lipiec/sierpien

Żaba1984 
Externus pirata

Motocykl: SUZUKI TL1000R
Imię: Marcin
Wysłany: 2011-03-02, 19:35   

Jak byście jechali to można się z wami zabrać?? pochodze z WLKP i nad morzem bywałem często... a Władysławowo i Hel piękne zakątki :)

adamSWD 

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
Wysłany: 2011-03-03, 10:38   

My tez planujemy podobny wyjazd nad morze, w skladzie 3x cbr f2 + cbr f4 i moze GSXR oczywiscie jak pogoda dopisze... Mniej wiecej tak sobie to planujemy:

Termin 2.07.2011 – 10.07.2011

Radlin – Legnica :
Długość trasy: 269km
Szacowany czas przejazdu: 3h 7 min

Legnica- Zielona Góra : (nocleg)
Długość trasy: 110.5km
Szacowany czas przejazdu: 2h 4 min

Zielona Góra – Rewal: (nocleg)
Długość trasy: 307km
Szacowany czas przejazdu: 4h 57 min

Rewal – Władysławowo (hel) (nocleg)
Długość trasy: 290.2km
Szacowany czas przejazdu: 5h 41 min

Władysławowo- Mikołajki (nocleg)
Długość trasy: 332.5km
Szacowany czas przejazdu: 6h 15 min

Mikołajki – Lublin (nocleg)
Długość trasy: 363.5km
Szacowany czas przejazdu: 6h 51 min

Lublin – Radlin
Długość trasy: 400.5km
Szacowany czas przejazdu: 7h 2 min

2100km

Plany planami, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

mayty 
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
Wysłany: 2011-03-03, 11:52   

o kurde... taka trasa po Polsce? :D toż to szkoda zawieszenia hehe ;P lepiej za granicę jechać, Rumunia, Węgry :P

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-03-03, 14:55   

przed mikołajkami, jadąc od mrągowa, jest fajny nocleg nad jeziorem - pole namiotowe, jakieś 3 domki też były ;) , dość tanio, duże pole, łazienka z prysznicami.

po samym polu jedzie sie praktycznie po trawie, po deszczu było śliskawo, ale co tam ;) ważne że nocleg znaleziony w środku nocy

mniej więcej w tym miejscu to jest, jeziora na google nie widac ale jest :D , automapa za to go widzi ;) , zumi też: zumi google

[ Dodano: 2011-03-03, 15:22 ]
hmmm, na hel można sie przebić po skosie przez Władysławowo ;) ogólnie na helu, na dojściu do cypla nie polecam pizzy :D mieliśmy tam małe spięcie z właścicielem lokalu. Tam niby jest zakaz ruchu, ale staneliśmy na poboczu za drzewem, zaraz za tym znakiem i nikt sie nie doczepił, a co niektórzy dojeżdżali na moto jeszcze dalej. Fajna ciepła woda, ale piasek bardzo kamienisty.

w Lublinie w centrum jest restauracja, coś jak Sphinx, ale chyba sie zwie Cleopatra czy jakoś inaczej egpicjańsko :D , dobrą sharmę mają ;) ogólnie jest co pozwiedzać, choć z Mikołajek warto zahaczyć o Suwałki, zobaczycie jakie tam jest odludzie :) polecam wiadukty w Stańczykach ;)
Stamtąd budowana była droga w stronę białowieży, myśmy jechali jeszcze po tłuczniu :> :> bo w końcu endurasami sie obsługujemy, ale może w tym roku będzie już zrobiona (automapa pokazuje jako drogę w budowie). Białowieża też zajebiste miejsce, noclegi to jedynie w tej miejscowości, żadne Hajnówki i podobne, tam sie nic nie znajdzie :D

zresztą, tu możecie sobie poczytać co mamy w Polandii ciekawego ;)

adamSWD 

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
Wysłany: 2011-03-03, 17:59   

dzieki za porady! Kazda cenna

Odpowiedz do tematu