|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
GPZ 500s - gaśnie podczas jazdy i zgrzyta przy odpalaniu |
| Autor |
Wiadomość |
Proximat3
Motocykl: Kawasaki GPZ 500s '92
Imię: Marek
|
Wysłany: 2013-04-14, 23:21 GPZ 500s - gaśnie podczas jazdy i zgrzyta przy odpalaniu
|
|
|
Witam kolegów i koleżanki,
Na wstępie chciałem tylko dodać, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o sprawy mechaniczne, a nawet gdybym chciał coś zrobić to nie mam warunków (brak garażu, moto na parkingu).
Otóż mój problem zaczął się z przyjściem listopada, kiedy to temperatura spadła i zrobiło się zimno.
Przy odpalaniu moto, włączam ssanie na maksa (inaczej ani rusz) i odpalam moto. Zazwyczaj chodzi na tym ssaniu, aż nie uznam, że jest dość nagrzany wtedy ssanie wyłączam i jadę.
Czasami trzyma obroty, ale często jest tak, że po wyłączeniu ssania gaśnie.
Natomiast na trasie po kilku kilometrach, może kilkuset metrach jadąc z normalną prędkością spadają obroty i silnik gaśnie (brak reakcji na gaz, zupełnie jak w moim poprzednim aucie).
I to jest główna usterka, moto nieoczekiwanie odmawia posłuszeństwa w najgorszych momentach zgodnie z prawem Murphy'ego.
Jak zgaśnie to się zaczynają jaja, bo silnik nie chce zapalić. I tak kręcę i kręcę, czasem odpali pochodzi i gaśnie, więc muszę dodać gazu. Do tego przy kręceniu jak zgaśnie strasznie zgrzyta, jakby Kawa coś mieliła
Także to są moje główne problemy i od zimy nie wiem jak sobie z nimi poradzić.
Co było zrobione:
- synchro i regulacja
- nowy aku
- wymiana świec
- wymiana filtrów: oleju, paliwa, powietrza
- udrożniony odpowietrznik (na korku znajdowało się paliwo wyssane ze zbiornika)
- jakieś uszczelki na przewodzie paliwowym
I chyba tyle.
Powiedziano mi, że może to być przyczyna elektryki, nie wiem nie znam się.
Czasem jak zgaśnie potrafię kręcić, aż padnie aku, bo nie chce nijak zapalić i muszę pchać parę godzin
Nie wiem czy podałem wystarczająco dużo informacji, jak coś to pytajcie i serdecznie proszę o pomoc, bo przyszła wiosna, a ja ją pewnie spędzę na pchaniu moto
Pozdrawiam, Marek. |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-14, 23:25
|
|
|
Też Cię witamy |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2013-04-15, 03:48
|
|
|
Bo kurcze pieczone Kawasaki są chujowe.
Odpocznij sobie boś zmęczony... |
|
|
|
 |
Proximat3
|
Wysłany: 2013-04-15, 08:55
|
|
|
I tak też mi powiedzieli w serwisie, że sprzęty od Kawasaki często się psują w przeciwieństwie do np. takiej niezniszczalnej Hondy.
Ale może dacie mi jakieś pomysły, konkretnie co może być nie tak? |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-04-15, 15:14
|
|
|
| Kapitan Bomba napisał/a: | | Bo kurcze pieczone Kawasaki są chujowe. |
Jak się nie dba o moto to każde jest 'wackowe'
Hmmm regulacja i synchro zrobione, opisz dokładniej co było robione. A czyszczenie? Jeżeli tak, była wymiana uszczelek na gaźnikach?
Z rzeczy które możesz już ogarnąć...
Sprawdziłbym zamocowanie fajek i stan kabli WN. Przy tak wiekowym moto pokusiłbym się nawet o ich wymianę. Często w wilgotnych warunkach padają samochody i moto które mają słabą iskrę, tu najczęściej winny jest brak wymiany świec lub stare kable WN. Jakieś grubsze sprawy z zapłonem nie sądzę jeśli moto dobrze chodzi w suchych warunkach. Choć znam, forumowego zresztą, motonitę któremu cebra padła w ciepły letni dzień bo świece były już niedomagały |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
Proximat3
|
Wysłany: 2013-04-15, 17:49
|
|
|
O ile kable WN, cewki, fajki to nie aż tak duży koszt, to z panewką nie wiem co jak i ile.
O fajkach słyszę po raz kolejny i jak pojadę na serwis to im powiem, żeby zerknęli.
Chociaż teraz jak mi kumpel powiedział, jakie tam mają tłumy (bo serwis dobry i niedrogi) i siedzą do nocy, to nie wiem na kiedy by mogli zrobić heh |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|
|
 |
ozon

Motocykl: FZ6
Imię: olek
|
Wysłany: 2013-04-15, 19:09
|
|
|
Zobacz czy masz dobrze klamy w aku dokrecone wystarczy maly luz i moze to byc tym spowodowane ale nie koniecznie |
_________________ Moto Jest Jak MediaMarkt- Nie Dla Idiotow...
Hornet Turysta.... |
|
|
|
 |
Proximat3
|
Wysłany: 2013-04-15, 21:05
|
|
|
Z aku wszystko gra, jest praktycznie nowy, ładowany co miesiąc.
Dzisiaj dolałem paliwa pod korek, ktoś wspomniał na innym forum o pływaku, po kilometrze i tak zgasł. |
|
|
|
 |
Filip

Motocykl: Yamaha R1 i Yamaha Drag Star Tuning !!!
Imię: Filip
Wiek: 48 Dołączył: 31 Paź 2011 Posty: 326 Skąd: Śląsk Koło Kopca :)
|
Wysłany: 2013-04-15, 21:11
|
|
|
| Proximat3 napisał/a: | | O fajkach słyszę po raz kolejny i jak pojadę na serwis to im powiem, żeby zerknęli. |
No to jak jedziesz na serwis to powinni dojść do tego co jest |
_________________ Życie jest po to aby spełniać swoje marzenia !
 |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|
|
 |
Proximat3
|
Wysłany: 2013-04-16, 08:09
|
|
|
Nie dziękuję
Teraz mają tłumy tam u siebie, jak się zrobi miejsce to im to oddam do naprawy, jeszcze jest kwestia niskiej temperatury, nie wiem jak u Was, ale u mnie tylko w gorąco lato w korkach (z brakiem miejsca do przemknięcia między samochodami ) temperatura wzrastała do połowy skali, a tak jest poniżej pierwszej kreski, możliwe że mam duży obieg ciągle włączony i dupnięty termostat, to może powodować gaśnięcie silnika po jakimś czasie (2-4km). |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-04-16, 10:11
|
|
|
Jak Ci się chce, to podskocz do mnie do Zabrza na Grunwaldzką 18, rzucę okiem, ew. przerzucimy na chwilę cewki z fajkami z KLE 500 (póki go mam, bo właśnie rzeźbę ogłoszenie), ew. przełożymy inne bebechy. W roczniku '92 pierwsze, czym bym się martwił to kołem magnesowym - jeśli jeszcze nie wymieniłeś na nowy typ, to bym szukał na allegroszu, bo jak już odpadnie magnesik, to będzie już prawdziwy młynek do kawy Drugi element, to napinacz rozrządu, fabrycznie miałeś jeszcze "zwijany", nowy jest zapadkowy i się nie cofa, a silnik nie wydaje dziwnych dźwięków, których nie są wstanie zidentyfikować mechanicy, wciskając przy tym kit, że napinacz na pewno nie jest winowajcą, co najwyżej należy znowu zmienić łańcuch rozrządu (a co? Na chwilę pomoże, a do kasy wpadnie kilka stówek). I, co jak co, ale ten silnik powinien odpalić bez zająknięcia nawet przy -15st. Masz chwilę, to podjedź. |
| Ostatnio zmieniony przez ArturS 2013-04-16, 10:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pepe

Motocykl: Ogar 900
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-04-16, 13:05
|
|
|
| sprawdź kolor świec, może masz za bogata mieszankę i jak sie dogrzeje dobrze to gaśnie |
_________________ Loud pipes save lifes. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |