Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obecna pogoda a jazda amatora
Autor Wiadomość
Andaron 

Motocykl: Kawasaki ZZR600 "ZygZak"
Imię: Jakub
Wysłany: 2013-03-10, 23:19   Obecna pogoda a jazda amatora

Z racji małego wypadku dziewczyny samochodzikiem musiałem dosiąść dzisiaj niedawno zakupioną Kawe i dymać pół miasta, jako, że mam tylko kask bo moto miało stać aż temperaturka wzrośnie. Ręce przemarzły, kurtka jesienno zimowa dała radę w miarę, moto się trzymało,ale z drugiej strony nie pałowałem, to pierwszy taki dłuższy wypad od czasu odebrania go. Całość nie należała jednak do najprzyjemniejszych ze względu na temperaturę, ręce równie dobrze mogłem włożyć do śniegu na 30 min, może by mniej zmarzły, a zapowiadają jeszcze śnieg...
Pytanie też mam, chodzi o sterowność, jako, że prawko mam od października a dopiero teraz moto proszę o jakieś uwagi, jakie akcesoria i inne rady.
Drugie zapytanie to sterowność, moto jak wiadomo chce jechać prosto na łukach zakrętach, na co zwracać uwagę, bardzo znosi na zewnątrz, pochylać bardziej się też bałem ze względu na warunki pogodowe.

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2013-03-10, 23:34   

Nie ty pierwszy i nie ostatni maszt taki dylemat.

STEROWNOŚĆ - moto musisz "wyczuć"
Przy małych prędkościach (w miastach) chcąc ciasno pokonać zakręt będziesz musiał robić "przeciw-wagę"
A przy pokonywaniu łuków z wiekszymi predkosciami będziesz sie przechylał pod tym samym kątem co moto - a z czasem nawet bardziej.

A w ciuchy i tak zainwestuj, raz że bedzie Ci cieplej(nie ma porównania do kurtki jesienno-zimowej), a dwa to po to żeby po zwykłym szlifie wstać i otrzepać kurz

Jako początkujący zwróć szczególną uwagę na piasek pozostały po okresie zimowym - szczególnie na skrzyżowaniach nawet przy małych prędkościach nie trudno o glebe

"Si vis pacem para bellum"
Ostatnio zmieniony przez Largo 2013-03-10, 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2013-03-11, 07:20   

Largo, dodałbym jeszcze aby kolega nie jeździł po białych liniach , pasach , łączeń asfaltów mam na myśli czarna kreskę ze smoły i na skrzyżowaniach jak dojeżdża to uwaga na plamy oleju które zostawiają puszki a i jeszcze jedna sprawa szyny tramwajowe czy kolejowe :P

Andaron 

Wysłany: 2013-03-11, 08:23   

Staram się wystrzegać i omijać właśnie takie plamki:P Ale po Sosnowcu to jak jazda slalomem gigantem :D Co jak co,ale chyba tylko w DG są gorsze drogi, chociaż nie wszędzie :D

Zrzęda 
Lord Malkontent

Motocykl: GSX1250FA
Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-03-11, 08:37   

A ja polecam przeczytać sobie książkę "Motocyklista doskonały". Jest to pozycja nieśmiertelna tłumacząca zachowanie się motocykla i dająca rady na co zwracać uwagę. Czytam ją zawsze przed rozpoczęciem sezonu.

cori 

Motocykl: Suzuki GladiuS
Imię: Ula
Wysłany: 2013-03-11, 08:48   

Jeśli chodzi o akcesoria to zainwestuj w podgrzewane manetki ,super sprawa na chłodne dni :)
Są też książki czy poradniki gdzie znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące pytania np Motocyklista doskonały ;) jak podał kolega powyżej ;)
Jeśli chodzi o doświadczenie to ono rośnie tylko wraz z iloscia przejechanych km :)
Udanego sezonu życzę :)
Ostatnio zmieniony przez cori 2013-03-11, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2013-03-11, 10:02   

Andaron, polecam też szkolenie z techniki jazdy które ...3,14 i reszta organizuje co sezon :) więcej na ten temat powie ci nasz wodzu Piwowarek . A pewnie ci co byli na takim szkoleniu potwierdzą ze warto inwestować czas i pieniądze :P

SoftLife 
...3,14 i reszta

Motocykl: FZS 600
Imię: Marcin
Wysłany: 2013-03-11, 11:19   

Po takim szkoleniu czujesz się jakby ktoś zdjął Ci ciemne okulary z nosa, odwiązał oczy, odetkał uszy... jeśli rozumiesz co mam na myśli (o;
Lepiej kasę wydać na szkolenie niż później w ramach "budżetu" szukać na allegro części do motóra
Profil Facebook

Zrzęda 
Lord Malkontent

Motocykl: GSX1250FA
Imię: Łukasz
Wysłany: 2013-03-11, 11:24   

Kiedy i gdzie będzie w tym roku?

Edisiewicz 

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wysłany: 2013-03-11, 16:16   

A ja radzę Ci nie wsiadać w taką pogodę szczególnie jeśli zaczynasz przygodę z motocyklem a nie chcesz jej w tym tygodniu skończyć :) - nie masz transportu - wybierz autobus ^^

orzech 

Motocykl: Sprint st 1050
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-03-11, 17:31   

zgadzam się w 100% , warun jest zdradliwy w tym momencie . Ja już bym parę razy glebę zaliczył mimo ostrożnej jazdy i mimo tego że parę km w deszczu zrobiłem . nie musisz - nie jedz , szkoda zdrowia ...a wogóle co to za lans po taki syfie na upaćkanym sprzęcie śmigać , no szanujmy się ;D

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2013-03-11, 18:19   

Andaron napisał/a:
...musiałem dosiąść dzisiaj niedawno zakupioną Kawe i dymać pół miasta...

Sprzedaj to w cholerę, ...i nic nie będziesz musiał, rozsiądzeiesz się jak hrabia w komunikacji miejskiej
Od dziecka wiadomo ,że na moto chroni nas to co mamy na sobie i zawsze piniądzory trzeba zainwestowac w ubranie, teraz ...kredyt , kupić porządne z wypinamymi podpinkami żeby w lato po d... się nie lało i służyło parę lat.

procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-03-11, 20:23   

Bass napisał/a:
Andaron, polecam też szkolenie z techniki jazdy które ...3,14 i reszta organizuje co sezon :) więcej na ten temat powie ci nasz wodzu Piwowarek . A pewnie ci co byli na takim szkoleniu potwierdzą ze warto inwestować czas i pieniądze :P

mały offtop - też byłbym chętny na takie szkolenie ;) chyba zacznę śledzić Wasz wątek.

Andaron 

Wysłany: 2013-03-11, 22:18   

Sytuacja była awaryjna bardzo, dziewczyna zapłakana, drugie auto nie ma połowy drzwi :p
Teraz stoi tak jak stać ma aż do poprawy pogody.
Co do tego szkolonka, kiedy i jak to wygląda:>?

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2013-03-12, 14:28   

Zrzęda napisał/a:
A ja polecam przeczytać sobie książkę "Motocyklista doskonały". Jest to pozycja nieśmiertelna tłumacząca zachowanie się motocykla i dająca rady na co zwracać uwagę. Czytam ją zawsze przed rozpoczęciem sezonu.

Jest to pozycja nieśmiertelna napisana w męczącym stylu pełna zbędnego lania wody celem zwiększenia objętości książki napisana przez amerykańskiego dziadziusia pełna nieprzyjemnych i nieczytelnych obrazków z nagminnie powtarzającymi się kwestiami. Jest oczywiście zachwalana przez wszystkich polskich motocyklistów pewnie dlatego, że nie ma żadnej alternatywy.

Poza tym kolego zadajesz takie pytania na które odpowiedzi powinieneś chyba uzyskać przez wpuszczeniem Cię na motocykl przez instruktora.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Odpowiedz do tematu