Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda VFR
Autor Wiadomość
brutus333 
brutus333

Motocykl: Japanese :-)
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-01-08, 17:17   Honda VFR

Witam szanowne grono, zdecydowałem się na model motocykla, i wiem już że będzie to VFR-800 i tu jest dylemat. Są modele sprzed 2002 i po tym roku, tzn bez systemu V-TEC i z tym systemem tzw. INTERCEPTOR. Niestety w naszych, polskich realiach im więcej nowinek technicznych, tym większe prawdopodobieństwo że coś się posypie. Ale gadałem niedawno z kolegą który sprowadza motocykle, i opowiadał że ma kumpla Niemca, który V-TECem nakręcił 180 tyś.km i nic się w nim nie dzieje, nawet rozrządu nie wymieniał bo nie ma takiej potrzeby. Ale nie zanudzając, proszę o jakieś rady co do tych sprzętów, co się w nich najczęściej psuje, najlepiej było by gdyby wypowiedział się ktoś kto użytkował obydwa modele. Pozdro wszym i do siego sezonu.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-01-08, 17:26   

kolego, v-tec ma 2 łańcuchy rozrządu, więc trzeba je co ileś tam kontrolować i wymieniać, więc ktoś Ci pocisnął kit odnośnie tych 180 tys bez wymiany ;) a jeśli tak faktycznie zrobił, to oznacza że nie dba o sprzęt i lepiej od niego nic nie kupować.

Interceptor - to oznacza model sprowadzony z USA, u nas jest vfr ;) zarówno moja (rc36II), jak i 800fi(rc46) może być tak nazwana, to samo vtec.

Od bodajże '91 do roku 2001 włącznie, rozrząd był na kołach zębatych, bez kombinacji z zaworami, od 2002 założyli v-tec i łańcuchy, potem abs. Na wtrysku modele wychodziły od '98, silniki już 800ccm, ale z tych najlepiej kupować 2000-2001 to mają już sondy lambda (mniej palą, lepsze wykorzystanie wtrysku), i kilka kosmetycznych zmian.

Bolączką vfr jest regulator napięcia i sprzęgło rozrusznika (nie wiem jak vtec, ale jej poprzednicy tak). Poza tym.. cóż, moja ma 90tys przejechane, pali od strzała, oleju nie pije, pali od 4,5 do 7, i jest to naprawdę niezawodna maszyna, dlatego mimo iż ma 15lat, nie mam zamiaru jej sprzedawać B)
bier vfr ale bez v-teca ;) im więcej kombinacji tym z wiekiem gorzej ;)

jeśli szukasz więcej informacji, ogłoszeń i poleconych sprzętów, zapraszam na www.vfr-oc.pl

pozdro

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-01-08, 17:29   

uwazam ze jak vfr 800 to tylko roczniki 1998-2001, rozrzad na kolach nie do zajechania ;)
v-tec ma fajny wyglad ale jakos dwa lancuszki rozrzadu do mnie nie przemawiaja.

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 17:49   

emil........Właśnie o regulatorach słyszałem, ale bolączka nie tylko VFR-y. Żeby wymienić taki regler to trzeba poważnej ingerencji w motocykl, czy da się to zrobić "na drodze"? Pytam, bo nie zawsze jest dostęp do serwisu, zwłaszcza w trasie. Co do serwisowania przez Niemca swojej maszyny, to podobno dba o nią lepiej niż o siebie, kontrola rozrządu była kilkakrotnie, ale stwierdzili że nie trzeba nic wymieniać. Ale to tylko zasłyszane opinie.

thrillco.....Właśnie wiem że przed V-TECem rozrząd był na kołach zębatych, i stąd dylemat. V-TEC jest nowocześniejszy, ale za poprzednikiem przemawia mniejsza komplikacja.

Na razie zbieram opinie, dzięki i czekam na kolejne :)

emil 

Wysłany: 2011-01-08, 17:59   

Brutus, jak masz zapasowy regler to BA :D wszystko się da, o ile nie zakatujesz wcześniej aku, dlatego fajnie jak sprzęt ma już założone coś niefabrycznego ;)
co do modelu, to jak mówiłem, jak już chcesz wtrysk to 2000-2001, starszej nie szukaj ;) powody - wyżej

pozdro!

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 18:31   

Na forum VFR do którego link mi Podałeś jest gość z Warszawy który ma sklep z częściami. Powiem że ceny ma dość atrakcyjne. W serwisie np. w Krakowie ceny są o wiele wyższe bo dzwoniłem i pytałem. Ogólnie w porównaniu z włoszczyzną jaką miałem wątpliwą przyjemność posiadać, ceny do Hondy są ludzkie.

emil 

Wysłany: 2011-01-08, 18:51   

zbadaj czy ma aktualne te ceny ;) w Kętach kumpel też ma sklep i zniżki jakieś, więc pewnie bliżej masz jakby co ;)

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 18:55   

W każdym razie, gdzie by to nie było zawsze będzie lepiej niż do italiańskich wynalazków :) . A Powiedz mi jeszcze jak się zachowuje VFR-a pod obciążeniem, chodzi o bagaż. Boczne torby, kuferek itd.

emil 

Wysłany: 2011-01-08, 18:58   

prosze Cię bardzo kolego:
http://forum.motocyklisto...lski-vt1244.htm
poczytaj, pooglądaj ;)
zajebiście się sprawuje, miałem wcześniej tdm 850 3vd - trakcyjnie była w czarnej dupie w porównaniu do vfr.

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 19:52   

Przeczytałem, jestem pod wrażeniem. W każdym razie po 20-tym stycznia zaczynam wojaże po moto. Znalazłem kilka fajnych ofert, tylko trzeba jechać i obadać co i jak.

emil 

Wysłany: 2011-01-08, 20:57   

szukaj ;) jak co znajdziesz a dam rade to moge podskoczyć obadać, jakbyś chciał coś konkretnego to też sie możesz zgłosić, mam dwa kontakty w okolicy, sprowadzane z włoch.

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 21:26   

Już wstępnie znalazłem, tylko jechać i zobaczyć. Plusem jest to że firma daje gwarancję na motocykl.

Peter6969 

Motocykl: VFR V-TEC GSF600S na wydaniu
Imię: PIOTR
Wysłany: 2011-01-08, 22:00   

brutus333 napisał/a:
Przeczytałem, jestem pod wrażeniem. W każdym razie po 20-tym stycznia zaczynam wojaże po moto. Znalazłem kilka fajnych ofert, tylko trzeba jechać i obadać co i jak.

Życze powodzenia w poszukiwaniach ,ja swojego vitka szukałem prawie rok czasu,jedyne dwa warte uwagi były na forum VFR ale z racji okazji(nie cenowej) nie zdązyłem nawet je zobaczyć .Pod koniec wakacji pojechałem do DE i tam po niespełna tygodniu stałem sie szczęśliwym posiadaczem Hondy ,ale zaznaczam też że tanio nie było

brutus333 
brutus333

Wysłany: 2011-01-08, 22:04   

Peter6969......jak Ci się sprawuje VFR-a, jakieś sugestie co do zakupu żeby się nie sparzyć?

Peter6969 

Motocykl: VFR V-TEC GSF600S na wydaniu
Imię: PIOTR
Wysłany: 2011-01-09, 11:03   

Niestety nie było mi pisane zrobić nią wiele km.Najpierw pogoda nie rozpieszczała a potem dwie gumy i to takie ze nie było mowy o jakiś kołkach ,tak wiec zrobiłem nią zaledwie niecały tysiąc .Na co uważać przy zakupie ,ja myśle że podstawa to nie brać od hanlarzy,a zwłaszcza jesli cena jest atrakcyjna .Najlepiej jak moto sprzedaje właściciel ,choc i tu trzeba być czujnym.Ja jak pisałem wyzej nie mogąc nic znależć pojechałem do niemiec i tu kupiłem ale mnie rocznik 2004 z ABS ze wszystkimi kosztami wyszedł ponad 18tyś zł. ,a w polsce takie na alegro chodzą czasami nawet poniżej 12koła Powie ci tak zapisz sie na forum www.vfr-oc.pl Tutaj znajdziesz potrzebne informacje jak choćby jakie malowania czy naklejki w poszczególnych modelach czy nawet rocznikach .Co do wyboru czy lepszy jest v-tec czy może starsza wersja musisz sobie odpowiedzieć sam.

Odpowiedz do tematu