|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Laczki na nowy sezon |
| Autor |
Wiadomość |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2012-03-07, 17:27
|
|
|
| Drzewo napisał/a: | Tu nie chodzi o pieniądze. Lepszy ewentualny uślizg tyłu niż przodu Poza tym przodem hamujesz, dlatego lepiej na przód wstawić bardziej sportową gume
Ja trochę żałuje, że kupiłem dwie takie same opony. |
ale na torze chyba również nie zamierzasz śmigać, po za tym wydaje mi się, że PR2 lepiej trzymałaby się na mokrej nawierzchni |
| Ostatnio zmieniony przez Daro ZX 2012-03-07, 17:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maru

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
|
Wysłany: 2012-03-07, 17:35
|
|
|
Jakie by nie były te gumy to zdecydowanie komplet a nie jakieś mixy!! Przecież na logike rodzaje opon mają inną trakcje, różny czas i stopień nagrzewania i zupełnie inaczej zachowują się na mokrym. To tak jakby w samochodzie po dwóch stronach inne gumy założyć |
|
|
|
 |
Drzewo
Drzewo
Motocykl: HH919
Imię: Dawid
|
Wysłany: 2012-03-07, 23:21
|
|
|
| Daro ZX napisał/a: |
ale na torze chyba również nie zamierzasz śmigać, po za tym wydaje mi się, że PR2 lepiej trzymałaby się na mokrej nawierzchni |
Na mokrym o wiele rzadziej się jeździ, więc nieco gorsze właściwości nie będą aż takie istotne. Przód służy też do hamowania, dlatego większa przyczepność jest zawsze przydatna.
| maru napisał/a: | Jakie by nie były te gumy to zdecydowanie komplet a nie jakieś mixy!! Przecież na logike rodzaje opon mają inną trakcje, różny czas i stopień nagrzewania i zupełnie inaczej zachowują się na mokrym. To tak jakby w samochodzie po dwóch stronach inne gumy założyć |
Wiele osób zakłada mixy i sobie chwali. Czas nagrzewania - przód będzie szybciej nagrzany, więc możesz skupić się na grzaniu tyłu. To tylko kwestia wyczucia. Komplet tak samo trzeba czuć. |
_________________ http://www.moto-opinie.info/ - opinie na temat kurtek, kasków, opon i akcesoriów motocyklowych. |
|
|
|
 |
maru

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
|
Wysłany: 2012-03-07, 23:31
|
|
|
Wiele osób zakłada mixy i sobie chwali. Czas nagrzewania - przód będzie szybciej nagrzany, więc możesz skupić się na grzaniu tyłu. To tylko kwestia wyczucia. Komplet tak samo trzeba czuć.[/quote]
Wiele osób ale nie fabryka i ich "mądre głowy" |
|
|
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2012-03-08, 00:30
|
|
|
| Scorpion85 napisał/a: | | PiotRR napisał/a: |
To pewnie dobre rozwiązanie na więcj km dla tylnej opony, ale czy się to sprawdzi na torze... |
Akurat w moim przypadku nie ma z tym problemu, ponieważ w chodzi w grę jedynie zastosowanie szosowe bez toru, dlatego na chwilę obecną nie mam dylematu czy na torze dałoby to radę A na drodze nie będę urywał ułamków sekundy i taki zestaw wydaje się najbardziej praktyczny i będący wystarczającym kompromisem pomiędzy przyjemnością z jazdy, a czasem użytkowania oponek. |
Domyśliłem się tego wszystkiego, ale napisałem tak pod kątem wymagań Kermita
| Scorpion85 napisał/a: | | A na drodze nie będę urywał ułamków sekundy |
A czemu by nie?
Robs85 twierdzi, że roady lepsze od sportów to być może da się pojeździć na torze, ale średnio przemawia do mnie lepsza przyczepność powiązana z większą trwałością...
| maru napisał/a: | To tak jakby w samochodzie po dwóch stronach inne gumy założyć |
W deszczowej Anglii i Holandii jest to dopuszczalne- tak w ramach ciekawostki
Takiego testa jeszcze znalazłem
http://www.motorcycle-usa...Comparison.aspx |
_________________ srad- im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz |
|
|
|
 |
KOWAL
KOWAL

Motocykl: Yamaha FZ6
Imię: Krystian
|
|
|
|
 |
grzeesiek
Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
|
Wysłany: 2012-03-08, 13:49
|
|
|
| Test jest wybiórczy nie ma wszystkich dostępnych modeli.No i pojawiły się nowe od 2010 roku. |
|
|
|
 |
Kermit
Motocykl: Czerwony TL 1000 S '98r.
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-03-10, 07:51
|
|
|
Już mi się wydawało że mam wszystko przemyślane, ale dwie rzeczy się zmieniły.
Po pierwsze kiedy wszedłem na stronkę Michelina, okazało się że jest tam aplikacja która dobiera opony do modelu motocykla. Pomyślałem, że dobrze wiedzieć jakie laczki zaleca producent. No i okazało się, że pośród zalecanych kapci jest co prawda wybrana przeze mnie na tył PR 2, ale nie ma PP2CT którą chciałem mieć na przodzie. Sprawdziłem - rozmiary się zgadzają, zatem o co chodzi? W ofercie jedynym sportowym laczkiem jest jednokomponentowa PP. Żeby nie było zbyt łatwo twa grosze dorzucili koledzy w pracy (szykujący się w ten weekend na pierwszą trasę). Otóż poinformowali mnie, że w Niemczech nie wolno robić mixów z oponami. Inaczej mówiąc: na obu felgach muszę mieć opony z tego samego kompletu, albo będą problemy z niemiecką Policją.
Czy ktoś potrafi potwierdzić , albo obalić tego newsa ?
PS. Wczoraj w końcu przyjechała rama. Od poniedziałku zaczynają się roboty przy maszynie!!!! |
_________________ Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste (...)
Run, live to fly, fly to live. Aces high. |
|
|
|
 |
Sebuś

Motocykl: Sprint ST
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 2012-03-10, 08:59
|
|
|
No to moj sprzęt stanął właśnie na Pirelli Diablo Rosso II
Zobaczymy jak ta opona bedzie sie spisywała
Ktoś śmiga na takich ? |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-03-10, 10:08
|
|
|
| Kermit, bier Pilot Powery. Będziesz zadowolony na winklach. |
|
|
|
 |
rufus

Motocykl: lep na baby ;)
Imię: rafaÂł
|
Wysłany: 2012-03-10, 15:50
|
|
|
| Scorpion85 napisał/a: | | Jak widać ile ludzi, tyle opinii. Ja proponuję rozwiązanie jakie ja zastosowałem - z tyłu dobry turystyk michelin Pilot Road 2, a do przodu coś bardziej sportowego, czyli Michelin Pilot Power |
"Cos bardziej sportowego" nie zawsze oznacza lepsza przyczepnosc Sportowe opony maja wyzsza temperature pracy ktora nie zawsze da sie osiagnac na drodze publicznej i przyczepnosc spada . |
|
|
|
 |
Scorpion85
Motocykl: Hornet 600
Imię: Michał
|
Wysłany: 2012-03-10, 16:03
|
|
|
| W praktyce nie odczułem jeszcze tego o czym piszesz, powiem tylko tyle, że jak sprawdzałem w ostatnich dniach opony to przedni Pilot Power był o wiele miękki niż moja tylna opona Pilot Road 2, więc z tym rozgrzewaniem chyba nie do końca jest tak źle, może to o czym piszesz ma miejsce w przypadku opon typowo torowych, a Pilot Power jest co prawda bardziej sportową oponką, ale jak najbardziej do zastosowania szosowego. Zresztą w tym sezonie jedyne uślizgi jakie łapałem to na tylnej oponce. |
_________________ " Go Hard Or Go Home "
Moto-Opinie.info - Opinie na temat kasków, kurtek i akcesoriów motocyklowych |
|
|
|
 |
Kermit
Motocykl: Czerwony TL 1000 S '98r.
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-03-10, 21:01
|
|
|
To by się zgadzało. Mam w jakiejś gazecie z 2009r. test opon. Test był przeprowadzany na 7 oponach o profilu sportowo - szosowym. W teście brały udział:
- AVON VP2 SUPERSPORT
- BRIDGESTONE BT 016 (dwukomponentowa )
- CONTINENTAL SPORT ATTACK
- DUNLOP QUALIFER
- METZLER M3
- MICHELIN PP2 (dwukomponentowa)
- PIRELLI DIABLO ROSSO (Dwukomponentowa Diablo Rosso II wtedy jeszcze nie istniała)
Trasa testu wiodła Alpami francuskimi, w teście brało udział 9 maszyn - 7 Bladych , jeden KTM jako pojazd porównawczy z oponą Michelin Power One i Bandit 1250 z kapciami które wygrały rok i dwa lata temu (Michellin Pilot Power 2CT). Kierowcy kilkakrotnie w ciągu dnia zmieniali się w siodle tak, że jednego dnia jeden jeździec dosiada wszystkich maszyn. Tylny laczek KTM-a uległ anihilacji już po 3200km (na co zwróciła uwagę francuska policja)
Wyniki testu były dość zaskakujące:
Wyważenie
Szczególnie dużo dociążenia wymagały Avony, Metzlery i Pirelli. Michellin na tył nie potrzebował żadnego ciężarka. Niektóre z opon (tych na tył) w trakcie testu ślizgały się na felgach, w wyniku czego zmieniało się wyważenie i pojawiały wibracje. Srednia temp. opon w teście 30-33*C, w deszczu 20*C. Maksymalna temp. do jakiej nagrzały się kapcie 50*C.
Zużycie:
Nierówno zużywały się Metzler i Continentale (Metzler masakrował przód, Continental tył)
Najgorzej wypadły dwukomponentowe Bridgestony i Pirellki.
Najlepiej wypadł Michelin. Testowana opona sportowa na KTM-ie po dystansie 3900km była tylko kupą wiechcia na feldze, pozbawioną bieżnika.
Tor i zamiatanie kolanem
Pirelli zostawiło daleko w tyle konkurencję. Na szybkim winklu zmierzona prędkość Wynosiła dla nich 120,6 km/h. Dla porównania Michellin osiągnął 104,6 km/h. Metzler osiągnął identyczny niemal rezultat co Pirelli (co nie dziwi jeżeli wiemy, że obie opony robi ten sam producent).
Najgorzej na torze wypada Michelin, w dodatku guma bardzo szybko się przegrzewa i traci swoje właściwości.
Mokra nawierzchnia:
Tutaj było tak samo jak rok i dwa lata temu:
Michelin ------ Dłuuugo, dłuuugo nic , a potem reszta. Najkrótszy zmierzony odcinek hamowania (maszyna z ABS-em), największa prędkość na winklu, najlepsza temperatura pracy opony (jedyna która w deszczu osiągnęła zalecaną optymalną temp. pracy). Najgorzej w deszczu wypadł Avon. Pirelli zajęło drugie miejsce - całkiem nieźle.
Sucha , kręta szosa:
(odcinek pomiarowy - Wąskie szosy drogi nr D900, Lac de Serre-Poncon)
Wszystkie opony dostały tu ostro po d**ie, tracąc średnio po 12% grubości bieżnika na bocznych częściach profilu.
Najlepiej wypada Michellin - Nie wymaga nagrzewania, jest od razu gotowy do pracy. Daje łatwe wyczucie granicy przyczepności. Identyczny wynik uzyskał też Continental.
Bridgestone, Dunlop, Metzler i Pirelli zamykają stawkę.
Utrata właściwości po przejechaniu połowy dystansu (po 3000km)
Najlepiej wypada Michellin - oponki pracują identycznie jak na początku trasy.
Najgorzej wypada dwukomponentowy Bridgestone - pojawia się mocny moment podnoszący w czasie hamowania, a złożenie motonga w zakręt wymaga większej siły.
Krótkie podsumowanie:
Michelin: W deszczu bezkonkurencyjna, poręczna i przyczepna, nie wymaga nagrzania do sprawnej pracy, A osiągnięcie odpowiedniej temperatury pracy oponki nie sprawi problemów nawet emerytowi. Po zakończeniu testu stwierdzono, że na tylnym kapciu można spokojnie machnąć nawet 6000km.
po 3900km stan bieżnika:
42% tył
64% przód
Przód jak i tył to po prostu gruby kawał gumy. Bieżnik z tyłu ma początkowo 5,8mm grubości a przód 3,8mm
Bridgestone - kiepsko na deszczu, szybko się zużywają pomimo dość twardej mieszanki, na torze po kilku kółkach tył stracił stabilność, tracą swoje właściwości w miarę upływu dystansu. Trudniej wtedy maszynę złożyć w zakręt, przód mocno podnosi się przy hamowaniu.
po 3900km stan bierznika:
38% tył
35% przód
Przedni laczek jest już od nowości dość chudy (3,3mm, 4,1kg najlżejsza gumka w teście), a tył to druga najgrubsza opona w teście - 5,7mm. Po 3900km jego przednia opona ma jedynie 2,2mm grubości, najmniej w teście.
Continentale wypadają całkiem nieźle (zajęły w teście 2 miejsce): Po nagrzaniu nieźle pracują, na torze całkiem nieźle. Jedyną słabość wykazały na szybkich łukach NA TORZE, przy wyjściu na prostą - tył tracił chętnie przyczepność.
Po 3900km:
24% tył
65% przód
Przód jest bardzo gruby (3,9mm) a tył ma 5,5mm. Po 3900km jego tylna opona to najcieńszy laczek w teście.
Dunlop - Na zimno są równie bezużyteczne co krótkie spodenki zimą. Aby dobrze pracować potrzebuje temperatury, podczas jazdy na torze kiedy ich temperatura wzrosła, znacznie podniosły się jej wszystkie właściwości.
Po 3900km:
43% tył
62% przód
Nowy przód ma bieżnik grubości 3,7mm a tył 5,4mm
Pirelli -
Do pracy potrzebują temperatury. Lubią dynamiczną, ostrą jazdę, która umożliwia im utrzymanie odpowiednio wysokiej temperatury. Wtedy pokazują co naprawdę są warte: Największa możliwa precyzja stabilność, pewnośc prowadzenia i przyczepność.
Jeżeli masz spore doświadczenie i znasz swój motor już en-ty sezon z rzędu (i zaczyna cię on już powoli nudzić) to założenie tego laczka sprawi że poczujesz jakbyś dosiadł nowej maszyny.
Na torze najlepsze. W deszczu pewne, przyczepne i poręczne, własności prowadzenia nie słabną nawet po 3000km,
Po 3900km
32% tył
52% przód
Nowy przód ma bieżnik grubości 3,7mm, a tył 5,4mm i na koniec zostaje z niego niewiele.
Metzler -
Od Pirelli różni je właściwie zużycie przedniego laczka - po 3000km przód traci swoje właściwości.
po 3900km
46% tył
48% przód
Nowy przód ma bieżnik grubości 3,7mm, a tył 5,4mm (identycznie jak Pirelli)
Avon -
Deszcz to ich największa słabość. Jednakowo sprawdzają się na początku dystansu, jak i po przejechaniu 3000km. Poręczne, precyzyjne zarówno na torze jak i na szosie.
po 3900km
36% tył
65% przód
Nowy przód ma bieżnik grubości 3,6mm, a tył 5,3mm
Wiem że to tylko przedruk testu ( w dodatku nieaktualnego) ale pomyślałem, że może to kogoś zaciekawi, a poza tym... Cholernie się tu nudzę w sobotę... Nawet sam porobić przy maszynie nie mogę. Wszystko co mogę to siedzieć, odliczać dni do powrotu do domu wierząc, że do tego czasu wszystko przebiegnie zgodnie z planem i będę mógł odebrać moje moto... No i w międzyczasie mogę skrobać posty do was.
PS. Jest ktoś jeszcze na forum kto ujeżdża tego rzadkiego sprzęta jakim jest TL1000S? |
_________________ Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste (...)
Run, live to fly, fly to live. Aces high. |
|
|
|
 |
tazzman
Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wiek: 45 Dołączył: 24 Lip 2010 Posty: 146 Skąd: Bielsko/Katowice
|
Wysłany: 2012-03-11, 18:06 Re: Laczki na nowy sezon
|
|
|
do litrowego sporta, przy jeżdzeniu po drodze nie ma sensu kupować stricte sportowych opon.. schodzi taki tył po 2500 km i trzeba zmieniać na nowy.
Pirelli Angel ST są bardzo dobre do szybkiej turystyki, w deszczu rewelacja, ale lipne przy sportowej jeździe.
DO TL1000 proponuję Sportmax Sportsmart. Zrobisz na niej spokojnie z 7tys km, trzymają jak szalone, miekkie boki - to opona sportowa do normalnego użytkowania na drodze. Dodatkowo jak wpadniesz na szybkie zakręty, to spuszczasz ciśnienie do około 2`jki i dajesz na kolanie każdy zakręt. |
_________________ www.motoautostrada.pl
Do sprzedania z KTM 2007 SXF250 silnik, wahacz, półka, elektryka i trochę innych gratów. |
|
|
|
 |
Brojler

Motocykl: Honda
Imię: Michał
|
Wysłany: 2012-03-12, 12:44
|
|
|
To może ja też się skuszę na sportsmarty
@tazz gdzie kupujesz (tanio)? |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |