Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Integral za 11,90zł !!!
Autor Wiadomość
d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-04-26, 11:19   

W cenie mojego szoeja moglbym sobie kupic sciane kaskow.. na kazdy tydzien inny :)

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-04-26, 14:39   

Z FGN to się śmieją a połowa pewnie zaczynała od TIGERÓW bo nic innego nie było a to ta sama jakość. Te nawet wizualnie lepsze tylko inne koszty produkcji i inne czasy. Jakby się te kaski pojawiły z 15 lat temu i wyglądały tak jak te to były by pewnie o połowę droższe od tego co można było wtedy kupić i były by taką ekstrawagancją jak teraz kaski za 2 tyś. Czyli, że połowa z was to debile bo jeździła w takich samych sprawach.

Ludzie nie ubliżajcie chociaż samym sobie.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

adamSWD 

Motocykl: Honda CBR F4
Imię: Adam
Wysłany: 2011-04-27, 23:13   

d1abol napisał/a:
W cenie mojego szoeja

Masz szoeja? ;o :P

giemul 

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
Wysłany: 2011-04-28, 02:01   

prezesartur napisał/a:
..Ludzie nie ubliżajcie chociaż samym sobie.

Prezes nie masz racji . My toto krytykujemy TERAZ a nie 10 LAT TEMU ! To chyba zmienia lekko postać sprawy , nie uważasz ?

Ja kiedyś pomykałem w orzeszku z pilotką bo innych nie było , co nie znaczy że to był dobry nachtop ! To był szmelc który mógł uratować cię jedynie przed tym co mogą narobić ci gołębie .

Jo to mom w żici jusz wszysko , DWA RAZY !! Ale tak richtichofenfest !!

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-28, 03:15   

to tak naprawdę są przyciski do papieru w kształcie motocyklowych kasków :P

Pajdor 

Motocykl: Fazer 600
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2011-04-28, 12:12   

Ale jednak ludziska kupują - kolo sprzedał 59 ze 100 wystawionych.
Takiego chłamu długo nie widziałem

prezesartur 

Wysłany: 2011-04-28, 14:09   

giemul napisał/a:
Ja kiedyś pomykałem w orzeszku z pilotką bo innych nie było , co nie znaczy że to był dobry nachtop ! To był szmelc który mógł uratować cię jedynie przed tym co mogą narobić ci gołębie .

Jak 10 lat temu ktoś jadł gówno pod nazwą czekolada i mu smakowało a dziś powie, że gówno jest gówno bo ma czekoladę to nie zmienia to faktu, że jest gównorzercą, a że wcześniej czekolady nie było to już trudno.
W sumie w dupie już mam aspekt hipokryzji w tej kwestii bardziej chodzi mi o to, że teraz kask na skuterze jadącym 45 km/h tej jakości to śmierć dla debili ale w większym dziadostwie ludzie przejeździli dziesięciolecia na tych komarach, ogarach, jawkach, hartach, simsonach, osach, wsk ,shl, wfm, junakach, mz i im podobnych i jakoś specjalnie nie ginęli chociaż rozpieprzali się regularnie. Jeżeli w łebka na chińczyku auto wjedzie to mu kask z kevlaru nie pomoże a jak ten sam łebek przy 20 łupnie w takim garnku o asfalt to mu się tam cuda nie staną. Debilem jest na pewno ten kto kupuje takie coś na motocykl ale na tych skutorowerach to i w takim czymś dadzą sobie radą i przeżyją tak samo ja stare pokolenie przeżyło jeżdżąc w swoich orzechach.

Prawda jest taka kupowaliśmy taniochę przez lata za "normalne" pieniądze bo importerzy nie sprzedawali nic bezpośrednio i nikt nie narzekał i nawet myślał człowiek, że ma nie wiadomo co a teraz... teraz to jest to samo dziadostwo z tą różnicą, że możemy je już kupować w cenie produkcji x5 a nie x50 a dziadostwo jest to samo co wcześniej.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-30, 03:06   

A jako dopełnienie całości dodam, że nie chciałbym wiedzieć, ile tak naprawdę kosztuje wytworzenie kasku sprzedawanego w sklepie za 2k PLN, ale wcale nie byłbym zdziwiony, gdyby nie była to wielka różnica od tych za np. 0,5k PLN tej samej firmy. Tak naprawdę jak mamy mieć pecha, to i w tytanową zbroję wpadnie nam szerszeń i śmiertelnie pokłuje w dupę :D
( to taka dziwna adaptacja przysłowia o cegle w drewnianym kościele :P )

prezesartur 

Wysłany: 2011-04-30, 05:29   

Bo nie kosztuje dużo więcej. Mniej więcej wiem z czego i jak są robione kaski także te po 2 tyś i zaryzykuje, że wyprodukowanie go to kwestia 5% ceny.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-30, 09:26   

I będziesz miał zapewne rację. Nie będę w szoku, jeśli jedne i drugie robią Ci sami chińczycy po zbliżonych kosztach ;) A największa różnica pewnie polega jedynie na posiadanym doświadczeniu firm w budowie kasków, co za tym idzie trochę inne materiały i lepsza jakość. No i firmowa naklejka dająca +5 do respectu i +10 do szybkości ;) Te tanie kaski jakościowo odpowiadają zapewne raczkującym produktom znanych firm z przed wielu lat :)

giemul 

Wysłany: 2011-04-30, 14:58   

siejecie herezje i tyle ! Dobry kask jest warty ceny , a chujnia to chujnia !

prezesartur 

Wysłany: 2011-04-30, 16:13   

Giemul nie spieraj się. Np takie włókno szklane za które w sklepie płacisz 7-8 zł ja je brałem po 0,80 zł więc podejrzewam, że taki producent kasków dostaje je po 0,40 zł i to samo się tyczy reszty materiałów. A tam w gruncie rzeczy nic nie ma trochę styropianu trochę materiału na obszycie kilkadziesiąt gram plastiku albo gumy szybka z cienkiego poliwęgalnu i skorupa. Te 2tyś ceny to marże po kolei sklepów, hurtowników, importerów i producentów a sam koszt produkcji to śmieszne kwoty. To samo co takie adidaski, które w sklepie kosztują 200-300zł a za sumę za jaką zostały wyprodukowane nie wiem czy kupił byś sznurówki.

maru 

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
Wysłany: 2011-04-30, 19:17   

...kurcze a ja myślałem, że kask to trzeba zaprojektować, zrobić odpowiednie testy, użyć odpowiednich materiałów itd. :) bo przecież plastik nie jest taki sam w KIA i AUDI :) tak mnie się wydaje...

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-04-30, 23:30   

Przekonaliście mnie, ...idę wywalić jakiegoś kwiatka a doniczkę zalożę na głowę,

Nolana sprzedam tanio. B)

giemul 

Wysłany: 2011-05-01, 02:18   

Prezes świat nie jest taki prosty ! Ja mam świadomość ceny materiałów ale ty bazujesz tylko na tym . A to chyba nie do końca tak jest .

Co ma jeszcze wpływ na cenę ? Ano procesy przedprodukcyjne .Chińskie towary to przeważnie zwymiarowane produkty innych , które zwyczajnie ukradli . Biorą kask , robią formę , leją plastik , wyjmują , stwierdzają : " to je fajne" i do żyda ! I tu można mówić o kosztach na granicy ryżu .

Ale w przypadku firm którym Chiniole zapierdalają te produkty (np kaski ) to to nie jest już tak różowe . Samo wypróbowanie iluś tam materiałów to nie tylko wlanie ich do formy , wyjęcie i poklupanie palcem "czy sie czyma kupy". Potrzebna jest armia ludzi , maszyn , materiałów ,technologii i CZASU , co kosztuje . Gdyby nie "markowi" producenci nie byłoby podróbek , bo ktoś to kiedyś wymyślił i opatentował ( co też kosztuje ) . Świat neguje ściąganie plików z neta , pomimo że robi się to do użytku własnego , a nie reaguje na proceder kradzieży w celach komercyjnych , co namiętnie robią Chiniole . Nie ponoszą żadnych kosztów , potem to gonią za bezcen i robią syf w każdej branży . Ja osobiście uważam że Amerykanckie HiroChopaki zamiast w Iraku to powinni się bawić w Chinach swoimi zabawkami , całkiem serio to piszę bo Chiniole robią o wiele więcej złego niż te całe terrorysty ! Presi , zacznij coś produkować od podstaw to zobaczysz jakie są koszty ! Materiał to cały chuj jest !

Nowoczesny kask to dość bezpieczna zabawka i jest tak nie dlatego że tak poprostu jest , tylko dlatego że jest to wynikiem pracy nad tym wyrobem .

Prezes , ja wiem że ty jesteś zdolny i wyszkubałbyś sobie kaska w zaciszu garażu jakbyś musiał , byłby on pancerwyczymały , bezpieczny , lekki i ofkors ładnie i estetycznie wykonany . Ale nie wszyscy mają takie zgrabne łapska jak ty :D .

A produkty zrobione przez małe żółte rączki to poprostu szmelc , i ten kto to wkłada w dzisiejszych czasach na czerep jest zwyczajnie idiotą i koniec !! I nie ma tu nic do rzeczy fakt , że kiedyś wszyscy się wozili w podobnym szmelcu . Kiedyś się dupala podcierało liśćmi , a dzisiaj używa się papieru . Wedle twojej filozofii liście nadal są cool ! Ja tam wolę papier , ci powiem . Pomimo ze liście są za darmo .

ps . I takie zdanie mam o większości produktów z tego pięknego kraju . Wiem że zalały świat . Co nie zmienia faktu że świat zalał szmelc ! Kupa szmelcu ! ( dobrze że jeszcze narazie browaru w Żywcu nie wykupiły te żółtawe kurduple bo bym się chyba powiesił )

Odpowiedz do tematu