Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kask i kurtka - Dobra rada mile widziana.
Autor Wiadomość
Peat 
Yamalover.

Motocykl: FZ1
Imię: Wojciech
Wysłany: 2011-01-21, 19:00   Kask i kurtka - Dobra rada mile widziana.

Witam Serdecznie Wszystkich ;)

Borykam się z decyzją co do wyboru kasku i kurtki na swój motorek.
Problem polega na tym iż nie mam zielonego pojęcia o firmach i jakości produktów które wpadły mi w oko.
Dlatego Proszę was o radę, może mieliście bądz macie styczność z produktami tych firm.
Na pierwszy rzut, pójdzie kurtka, wybrałem tekstylną.
Firma Alpinestars Model T-RC-1
http://4bikes.pl/kurtka-a...?cPath=24_47_48
Co do samej firmy, czytałem że jest liderem wśród producentów odzieży motocyklowej, jak to przekłada się na jakość ? Czy jest warta swojej ceny ?

Następna sprawa to kask. Długo zastanawiałem się nad decyzją co do rodzaju kasku, szczękowy czy zamknięty ? Postawiłem na szczękowy.
W grę póki co wchodzą dwie firmy i dwa modele kasków: Bell oraz Shiro.
Różnica cenowa to aż 500 zł, dlatego na tej opinii zależy mi najbardziej.
Stawiam na prosty kask, bez zbędnych malowań, najlepiej czarny.
Moja obawa co do tych kasków jest taka, czy mechanizm podnoszenia przodu nie rozleci się po dwóch latach ? Dlatego pytanie czy warto kupować kask za 500 zł i zmieniać go po dwóch latach, czy lepiej dopłacić drugie tyle i mieć porządny sprzęt ?
http://4bikes.pl/kask-bell-p-5608.html?cPath=21_41
http://4bikes.pl/kask-shi...tml?cPath=21_41

Z góry Dziękuję za pomoc.

Kamyk 

Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-01-21, 21:52   

Co do kurteczki to jak najbardziej warta swojej ceny... Jeśli Cię stać to kupuj śmiało,(znajomy ma i jest bardzo zadowolony)
Co do Marki Alpinestars to najwyższa półka więc o jakość nie musisz się martwić...
\Po roku użytkowania na pewno unikniesz denerwujących drobiazgów które w tańszych kurtkach np. Modeki się pojawiają (np. popruta podpinka, zamek do spięcia spodni odpruty, czy urwany suwak itp...)

grzeesiek 

Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2011-01-21, 23:38   

Szczękowe są głośniejsze niż integralne.

maru 

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
  Wysłany: 2011-01-21, 23:54   

grzeesiek napisał/a:

A to niestety czesto powtarzany MIT. Zalezy jaki szczekowy :)
Polecam Schubert C3 - cichy, lekki i naprawde wart swojej ceny . Posiadam ten kask dwa latka i naprawde rewelcja. Ponadto bezcenna mina kolegow z integralami po przejazdzce w moim szczekowcu

Dzika Czika 
Dzika Czika Papryka

Motocykl: Honda
Imię: Aga
Wysłany: 2011-01-22, 01:10   

No ja mam szczekowca Schubertha profil - wiekowy bardzo, ale wygodny i cichy tylko zapiecie szwankuje i Shiro integrala - juz nie taki fajny bo troche ciezkawy z malym polem widocznosci. Teraz gdybym miala kupowac to tylko kask otwarty!

grzeesiek 

Wysłany: 2011-01-22, 09:18   

maru napisał/a:
grzeesiek napisał/a:

Polecam Schubert C3 - cichy, lekki i naprawde wart swojej ceny . Posiadam ten kask dwa latka i naprawde rewelcja. Ponadto bezcenna mina kolegow z integralami po przejazdzce w moim szczekowcu

To jeszcze podaj tylko cene hee.

Amek 

Motocykl: 954
Imię: Amadeusz
Wysłany: 2011-01-22, 12:15   

Jak dla mnie:

http://www.youtube.com/watch?v=z1I-dUyRoEA

Używam prawie rok i nie zamienię na nic innego. Koszt około 6-7 baniek w zależności gdzie kupujesz.

maru 

Wysłany: 2011-01-22, 14:12   

grzeesiek napisał/a:
maru napisał/a:
grzeesiek napisał/a:

To jeszcze podaj tylko cene hee.

Sorki ale na bezpieczenstwie i wygodzie sie nie oszczedza (moim zdaniem) Kupuje kask taki jak chce a nie taki na jaki mnie stac (moim zdaniem) Twoja glowa = Twoja wola :)

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2011-01-22, 14:21   

Kamyk napisał/a:
które w tańszych kurtkach np. Modeki się pojawiają (np. popruta podpinka, zamek do spięcia spodni odpruty, czy urwany suwak itp...)

Przejeździłam w Modece (kombik, buty, rękawice, pas) cały sezon i żadnych uszkodzeń się nie dorobiłam więc nie ma co od razu jej skreślać. A dodam, że kilka razy z glebą się przywitałam ;)

lunat 

Motocykl: czorny
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2011-01-22, 15:41   

Ja mam kombik i rękawice alpinestarsa, po roku używania praktycznie śladu zużycia.
Buty się trochę porysowały :)

Co do kasku zobacz ten:
http://4bikes.pl/kask-car...tml?cPath=21_33

Genialny kask, w super cenie :)

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2011-01-22, 15:49   

maru napisał/a:
grzeesiek napisał/a:

nie polecam C3 śmiem stwierdzić że NOLAN 102 jest lepszy o 90% mam na myśli jazdę sportowo- turystyczna bo jeśli chodzi o motocykl typu BMW GS to C3 zdaje egzamin na 4+

maru 

Wysłany: 2011-01-22, 18:24   

Tak zupelnie z ciekawosci spytam - z czym lub tez w czym jest lepszy Nolan 102??

Kamyk 

Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-01-22, 22:44   

Patra napisał/a:
Kamyk napisał/a:
które w tańszych kurtkach np. Modeki się pojawiają (np. popruta podpinka, zamek do spięcia spodni odpruty, czy urwany suwak itp...)

Przejeździłam w Modece (kombik, buty, rękawice, pas) cały sezon i żadnych uszkodzeń się nie dorobiłam więc nie ma co od razu jej skreślać. A dodam, że kilka razy z glebą się przywitałam ;)

No to miałaś farta ;) Ja mam zupełnie inne odczucia co do Modeki(zresztą nie tylko ja), co chwila jakaś pierdoła...
Rękawice... 2 miesiące i rzep się odpruł, środek sezonu więc olałem sprawę bo wolałem jeździć niż czekać 2 tygodnie aż mi rozpatrzą reklamację...
Kurtka, odłamał się uchwyt suwaka niby drobiazg ale o ile łatwiej jest rozpiąć kurtkę z takim mało istotnym dzyndzelkiem:), następnie zaczął się pruć zamek spinający kurtkę ze spodniami...
Spodnie, podpinka się rozpruła...
Tylko buty sezon wytrzymały bezproblemowo... Za to ten sam model koledze na zgięciu popękał...

Niby drobiazgi z którymi można jeździć ale bardzo denerwujące...
Osobiście nigdy więcej nic z tej firmy nie kupię...

Bass 
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wysłany: 2011-01-22, 23:41   

maru napisał/a:
Tak zupelnie z ciekawosci spytam - z czym lub tez w czym jest lepszy Nolan 102??

Nie chce się wymądrzać ale jadąc do Szczecina w listopadzie to było chyba 20 na mecz Pogoni Szczecin motocyklem Yamahą fazer 600 S koloru czarnego . pogoda był iście jesienna założyłem na siebie ubranko firmy RUKKA i w świat . Po około 350km zaczął mi parować kask SCHUBERT C3 myślę sobie że mam pozamykane wyloty na CPN-ie sprawdzam że wszystko jest ok.

EEEEE kórrrwa mać nie mam ochoty tyle pisać więc proszę Cię spotkajmy się któregoś jesiennego dnia i pojedziemy w polske, pożyczę Ci ten kask i sam spróbujesz w czym rzecz. Powiem tak myśląc że mam kask za 2300zl bo tyle dałem w hondzie w Katowicach jak jeszcze istniała, jadę sobie i myślę co ja zrobiłem nic nie widzę zimno mi w czaszkę i łep mi pęka od szumu, Ok przeżyłem , po paru dniach dosiadłem BMW GS 1150 zakładając kask C3 mówię do mojej żony będę za 20 minut sądząc ze nie dam rady dłużej jeździć na moto w tym kasku i tu zdziwienie wszystko ok jadę sobie i nic !! ! Więc wyciągam wnioski mam wysoką szybę turystyczna i okazuje się ze to wystarczy by śmiało śmigać w tym kasku bo na Fazerze S 600 NIE MA TAKIEGO KOMFORTY co na motocyklu z turystyczną szybą . :)

grzeesiek 

Wysłany: 2011-01-23, 10:58   

Witaj w klubie.Mam takie same odczucia z fazer 99-02.Normalnie łeb rozpierdala po 150 km.Jak nie masz kasku wyciszonego dobrze to idzie zwariować.

Odpowiedz do tematu